Сценарій гри-вікторини "Морський бій - поєдинок інтелектуалів"

Про матеріал

Сценарій гри-вікторини "Морський бій - поєдинок інтелектуалів" розрахований для дітей 9-13 років. Містить цікаві факти, пов'язані з водоймами та їх мешканцями. Завдання розвивають логічне мислення.

Перегляд файлу

          Мета: розширити знання дітей про водойми; розвивати логічне мислення, пізнавальні інтереси дітей;  виховувати інтерес до навчання, любов до природи.

Обладнання: велике ігрове поле «Морський бій», морські пейзажі, ілюстрації, музичне оформлення.

Дата і час проведення

 

Хід заходу.

Ведучий.

Море Біле, море Чорне…

Кораблі пливіть моторні.

Вони, ставши в дивний стрій,

Починають  морський бій.

Шановні глядачі та учасники гри, рада вітати вас у цьому залі! Запрошую до участі у захопливій та цікавій грі-вікторині «Морський бій – поєдинок інтелектуалів». Пропоную учасникам об’єднатися у дві команди і почати змагання.

 Гра морський бій захоплює і дорослих, і дітей. Та сьогодні у нас незвичайний морський бій. Перед вами ігрове поле – квадрат розміром 10х10 клітинок, усього 100 клітинок, закритих кольоровими квадратами. Під ними приховані кораблі (4- однопалубні, 3- двопалубні, 2- трипалубні, 1- чотирипалубний). Усі клітинки по вертикалі пронумеровані цифрами , а по горизонталі буквами. Завдання обох команд підбити кораблі, які містяться на ігровому полі. Мій помічник відкриватиме фрагменти ігрового поля, відповідно до координат пострілів, які ви назвете (наприклад, А-5 чи Г-4) на великому ігровому полі. Гравці кожної команди по черзі будуть називати координати. Якщо гравець влучає в корабель, його команда одержує  1 очко і повинна відповісти на запитання, яке він везе. За правильну відповідь команда одержує ще 1 очко. Якщо вони помилилися, правильну відповідь може дати команда-суперник, і тоді вони отримують 1 очко. Якщо ж жодна команда не впоралася з завданням, до участі запрошуємо глядачів.  Після відповіді на запитання команда, яка зробила влучний «постріл», називає наступну координату. У випадку промаху право зробити влучний постріл отримує команда суперників.

    Гра закінчується тоді, коли всі кораблі збито і команди здобудуть скарб, який вони перевозили.

    Перемагає команда, на рахунку якої буде більше очок.

    А зараз команди оберуть назву своєї команди, яка стосується водойми. Команда, яка зробить це скоріше, отримує право на перший постріл.

Ведучий. Доки наші команди готуються до гри, пропоную глядачам послухати цікаві факти , які стосуються водойм та їх жителів.

         Життя в океані, морях вирує і біля берега, і у відкритому просторі, і в глибокому лоні вод. Плаває у морі хитра рибка прилипала. Точніше, вона не плаває, а їздить. Прилипне спинним плавником-присоскою до животика акули і мандрує, шукаючи поживу. Відлипне, попоїсть та й чекає на іншого перевізника.

           Більшість риб отримали назву за формою тіла (наприклад, риба-пилка, риба-меч, риба-місяць). Плеската, як млинець, камбала завжди лежить на дні. Знайти важко: вона постійно змінює колір. На жовтому піску стає жовтою, на темному мулі — темніє, на картатих камінцях — картата.

       А от в тілі електричного ската заховано щось схоже на живі батарейки, що разом дають сильний електричний розряд.

          А ось казкові дерева на дні моря. Це — коралові рифи. А між ними, ніби різнокольорові метелики, плавають риби коралових рифів.

            Навіть квіти у морі ростуть. Пелюстки — це щупальці, жалючі, мов кропива. У середині чашечки — рот. І не квіти це зовсім, а морські тварини — актинії. Замешкається рибка — миттю попаде актинії на обід.

           Риби вміють стрибати і навіть літати. Так рибки-стрибунці вистрибують із води, вправно відштовхуючись хвостиком, стрибають на березі, полюють на невеликих крабів та комах, залазять навіть на прибережні кущі.

           Летюча рибка, коли бачить хижака, розганяється, вистрибує з води, розправляючи у повітрі плавці-крила, і летить над хвилями досить далеко — від 100 до 400 м.

 

Запитання, що везуть кораблі.

Однопалубні

  1.              Яка морська тварина найрозумніша? (Дельфін).
  2.              Є в ріці й озері, а у воді немає; є в огірку й кавуні, а в дині немає. Що це? Відповідь: Буква Р.
  3.              Назвіть «кольорові» моря. (Чорне, Біле, Червоне, Жовте.)
  4.              Якою хворобою на суходолі ніхто не хворіє? (Морською.)

Додаткові питання

Що таке морська капуста? (Водорості)

Як називається «хвилювання» на морі? (Шторм)

 

Двопалубні

  1.              Кого називають найвідомішим та найбільшим мешканцем прісних водойм? (Крокодила.)
  2.              Де на Землі вперше з'явилося життя? (У воді.)
  3.              Яка риба за зовнішнім виглядом нагадує шахову фігуру?

( Морський коник.)

  1.              Чим риба корюшка схожа на  птахів? ( В’є гнізда.)
  2.              Ця кліматична зона нагадує величезний пляж. (Пустеля.)
  3.              Яке місто повзає? (Ужгород.)

Додаткові питання

Який найменший птах є в лісах Південної Америки? (Колібрі)

Як звали першу жінку, що літала на літальному апараті?( Яга)

 

Трипалубні

  1. Назвіть найменший і найхолодніший океан. (Північний Льодовитий.)
  2. Контури якої країни на карті нагадують чобіт? (Італії.)
  3. Найдовша річка в світі. (Ніл.)
  4. Хто двічі народжується, а один раз помирає? (Риба)
  5. Чи існують моря без берегів?(Так. Це Саргасове море. Його "берегами" є течії.)
  6. Як називають нелітаючих птахів Антарктиди? (Пінгвіни)

Додаткові питання.

На якому континенті водиться дика собака дінго? (Австралія)

Як називається джерело, що періодично вики­дає фонтани гарячої води і пари? (Гейзер)

       Біля берегів Північної Америки в Атлантичному Океані розташоване Саргасове море - справжнє диво природи. Неймовірно, але це море не має берегів!

       Берегом цього моря є не суша, а великі морські річки-течії: на заході і півночі - Північноатлантична, на сході - Канарська, а на півдні - Пасатна, які рухаються по колу за годинниковою стрілкою.

       Будучи своєрідними вододілами або греблями, ці течії не дають поверхневим водам Саргасового моря змішуватися з більш холодними водами Атлантичного океану. Але на відміну від звичайних сухопутних берегів, які обмежують моря, ці водні «берега» через нестабільність морських течій у різні пори року переміщаються, «подорожують». Тому площа Саргасового моря змінюється від 8,5 до 4 млн. кв. м.

         Саргасове море, як величезний «луг» посеред океану, укрите величезною кількістю водоростей. На один квадратний кілометр поверхні їх припадає в середньому від однієї до двох тонн. Перші португальські мореплавці назвали ці водорості «sargassum», оскільки повітряні бульбашки, завдяки яким водорості переміщуються, схожі на поширений в Португалії сорт винограду.  Саргасові водорості, як ліс, густо заселені різноманітною живністю. Поверхневі кулі води тут налічують близько 60 видів флори і фауни.

 

Чотирипалубні

  1.              Яка  морська тварина є найнебезпечнішою? (Морський їжак. На голках морського їжака є отруйний  слиз, який  при попаданні в рану викликає різкий біль і параліч м'язів.)
  2.              Чому вода в річках і озерах не промерзає до дна? (Лід легше води, тому застиглі верхні шари води і сніг на ньому оберігають нижні шари від промерзання.)
  3.              Одного разу на одне з міст США полився незвичайний дощ: з неба сипалися камінчики, водорості і навіть жаби! Яке природне явище передувало такому «дощику»? (Смерч.)
  4.              Назвіть дуже отруйну морську рибу, яку вживають у їжу.( Риба фуга)

 

Додаткові питання.

1. В одному з зоопарків  Німеччини  біля  клітки  з написом   «Найстрашніша тварина в світі» завжди черга. Виходячи з  неї люди виглядають по різному: одні сміються , інші задумливі та серйозні. Яку тварину бачать відвідувачі, заглядаючи до клітки?

 ( Вони бачать своє відображення, тому що в клітці встановлено дзеркало. За всю історію існування саме людина стала причиною зникнення більшості видів тварин та рослин)

      2. Завдяки дуже широкому ареолу розповсюдження ( від полюса до полюса) саме цей вид рослин є головним постачальником кисню до атмосфери Землі, та , якщо за будь-яких обставин вони загинуть – екологічної катастрофи не уникнути. Хто ці  маленькі трудяги?

  ( Водорості).

 

Ведучий. Отже, всі кораблі відкриті, скарб знайдений. Наші славні моряки дібралися, нарешті, суші і збагатилися новими знаннями. Вітаємо команду-переможця. До нових зустрічей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаної літератури.

  1.              Ігроманія.: вікторини, конкурси, лічилки, ребуси, ігри/ В. Зайцева. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2013. – 112с.
  2.              Інтернет ресурси: http://ped-kopilka.com.ua/vneklasnaja-rabota/viktoriny/page-3.htm
  3.              Інтернет ресурси: http://szenki.in.ua/index.php/konkursy-ta-rozvahy/65-zahadky
  4.              Інтернет ресурси: http://www.chl.kiev.ua/default.aspx?id=5655

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На яке дерево сідає ворона після дощу? Відповідь: На мокре дерево.

 .

Яку державу можна носити на голові? Відповідь: Панама.

 Як називається «хвилювання» на море? (Шторм)

  Що таке морська капуста? (Водорость)

Модель Землі? (Глобус)

Який найменший птах є в лісах Південної Америки? (Колібрі)

Чи кашляють риби?
Так, кашляють. Цим самим вони вичищають зябра від сміття.

Чи існують моря без берегів?
Так. Це Саргасове море. Його "берегами" є течії.

Як звали першу жінку, що літала на літальному апараті?

Завдання на логіку

Дуже важливо підібрати такі цікаві питання для вікторини, щоб учасники могли застосувати не тільки свої знання, а й поміркувати. Це може бути навіть досить довга розповідь або сценка. А ось в самому кінці буде запропоновано питання. Прикладом такої загадки може послужити наступна казкова історія, яку можна розповісти або обіграти спектаклем.

"Один нудьгуючий принц прогулювався вночі в своєму саду. І там він зустрів прекрасну дівчину. Вона виявилася ще й надзвичайно розумною, скромною і доброю . Принц закохався в красуню відразу ж! Протягом тижня вони зустрічалися щоночі в саду. І тут дівчина сказала, що це остання їх ніч. Адже завтра злий чаклун завершить своє злодіяння.

- Він перетворив мене в одну з троянд, які цвітуть у твоєму саду. А вчора він мені сказав, що якщо завтра вранці ти зможеш відгадати, яка з троянд - я, то я поверну свій колишній вигляд назавжди. Якщо ж ти помилишся, то мені навічно залишатися трояндою .. Прощай, мій коханий! Мені пора, дивись, уже впала роса .. До завтра!

І дівчина зникла в темряві. На ранок принц з хвилюванням вийшов у сад і став оглядати свої троянди. Він дуже боявся помилитися. Але раптом він радісно вигукнув: "Ось вона, моя обраниця!" І хоробро вказав на один з квіток. В ту ж мить замість троянди з'явилася дівчина - хлопець не помилився. А тепер питання: що допомогло юнакові відгадати, в якій саме квітка з сотні зростаючих в саду була звернена нещасна дівчина? "

Відповідь у цієї загадки такий: дівчина, прощаючись, вказала юнакові на той факт, що вже пала роса. І коли принц вирішував важке завдання, то помітив, що тільки на одній з троянд не було роси.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Уникальное Саргассово море на самом деле представляет собой антициклонический круговорот вод Атлантического океана, ограниченный течениями. У него нет берегов. Название моря происходит от покрывающих его водорослей саргассум, похожих по строению на виноградную кисть.

    Саргассово море на карте выглядит довольно необычно, поскольку является уникальной акваторией в центре Атлантического океана. С морем связано большое количество легенд, наиболее популярной из которых является предание о том, что корабли застревают в многочисленных водорослях и гибнут. Этот факт ставится под большое сомнение, однако действительно бывали случаи, когда парусники застревали в Саргассовом море, но не из-за растительности, а из-за штиля. Таким образом, в Саргассовом море находится много брошенных судов, из-за чего оно приобрело печальную известность «кладбища кораблей». Благодаря художественным произведениям и фильмам (например, «Широкое Саргассово море»), море окружил ареол романтики и слухов о несметных затонувших сокровищах.

    Но на этом тайны Саргассова моря не кончаются. В его северо-западной части находятся Бермудские острова, являющиеся частью Бермудского треугольника. 

 

doc
Додано
12 січня 2019
Переглядів
2726
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку