Сценарій Новорічної вистави

Про матеріал
Сценарій новорічного свята для учнів 5 класу. Розробка дає змогу сторити веселе, яскраве Новорічне дійство в стилі відомих казок на новий лад для 18 юних акторів, водночас наголосивши на таких актуальних проблемах сучасності, як: питанні глобального потепління, допомоги нужденним і благодійності, надмірного захоплення молоддю Інтернетом та соціальними мережами, жіночої емансипації, стосунків учнів та учителів, і, що найбільш важливо, – питанні миру в Україні та повернення її анексованих територій. Вистава робить можливим представити акторські таланти школярів, передбачає включення танців та виконання пісень, містить цікаві діалоги, що написані з великою долею гумору, та збирає на одній сцені головних героїв добре відомих літературних казок, сучасних мультфільмів та фільмів для дітей.
Перегляд файлу

Дива в новорічну ніч

Сценарій Новорічної вистави для учнів 5 – 6 класів

Автор: Прокопчук Людмила Вікторівна, учитель загальноосвітньої школи №3 І – ІІІ ст. міста Дунаєвець, Хмельницької області

Передмова

Ідея написання власного сценарію новорічного свята для учнів 5  класу виникла тоді, коли після довгих пошуків на сайтах педагогічних розробок вже існуючого сценарію, який би дав змогу виступити на сцені усім учням великого класу, я зазнала невдачі. Існуючі розробки або були розраховані на невелику кількість акторів ( максимум до 10) , або зосереджувались навколо одного сюжету, де, як відомо, є завжди лише декілька головних героїв, а усі інші – персонажі другого плану. Це могло стати причиною, чому б  не усі діти бажали  стати учасниками вистави.  І, нарешті, важко було обрати якийсь один сюжет та зробити з нього сучасний римейк, який би зачіпав багато важливих проблем сучасності, таких як: питання глобального потепління, допомоги нужденним і благодійності,  надмірного захоплення молоддю Інтернетом та соціальними мережами, жіночої емансипації, стосунків учнів та учителів, і, що найбільш важливо – питання миру в Україні та повернення її анексованих територій. 

Моя  розробка дала мені змогу реалізувати весь цей спектр ідей з великою долею гумору, зібрати в одній виставі головних героїв добре  відомих літературних казок, сучасних мультфільмів та фільмів для дітей. Я зуміла  залучити 18 учнів  свого класу до виконання ролей у виставі,   та представити їх головними героями.  А деякі з моїх  учнів навіть погодились «зіграти» ролі самих себе.

Дива в новорічну ніч

Дійові особи:

  1. Санта Клаус
  2. Сніговик
  3. Кай
  4. Снігова Королева
  5. Герда
  6. Блогерка перша
  7. Блогерка друга
  8. Фея
  9. Попелюшка

    10.Гаррі Поттер

    11. Ведмідь ( із мультфільму « Маша та Ведмідь»)

    12. Маша ( із мультфільму « Маша та Ведмідь»)

    13. Ельза ( із мультфільму «Крижане серце»)

    14. Анна, сестра Ельзи ( із мультфільму «Крижане серце»)

    15. Супергерой.

    16. Помічник Супергероя.

    17. Крістіна, дівчинка, що стала вимушено переселенкою.

    18. Матвій, хлопчик, що став вимушеним переселенцем.

  Сцена 1.

Звучить мелодія відомої англійської пісні Jingle Bells. На сцені з’являється Санта Клаус та звертається до глядачів у залі.

 Санта: Яке чудове місто!  Причепурилося до Нового року! А ця будівля! Кажуть, що це школа... Та ні -  вона виглядає так, наче моя справжня резиденція.  І не будь-яка, а - головна! Усе тут святкове: і ялинка, і вогні, і усі атрибути необхідні для того, щоб я ретельно виконував свою  роботу. О-о-о! Hi, kids!

 Діти: Hi, Santa!

 Сцена 2.

 Санта: О! А що це за диво таке? Біле, кумедне, з великим морквяним носом? А на голові? Це що -  капелюх такий?

 Сніговик: Та  це я -  Сніговик! Snowman, якщо англійською.  Розумієш - snow і man. Людина, зроблена зі снігу. Дітвора ми не зліпила, як тільки  випав перший сніг. Та от біда - зими зараз уже не ті! Більше дощів, аніж  снігу. Та й температури здебільшого плюсові.   Кажуть - глобальне  потепління! А який без мене Новий рік? Тож,  Санта, здійсни мою мрію! Зроби так, щоб справжня зима і далі тривала, і я не розтанув.

 

 Санта: Ок! Гаразд! Спробую домовитись там, у верхах. Мене ж на кліматичний саміт не запросили... Доведеться самому про все подбати!

 Сцена 3.  

(Маленький хлопчик, Кай,  грається іграшками. З’являється Санта.)

 Санта: О! А це хто? І скільки тут іграшок! Всі ці новомодні роботи, конструктори, поп-іти! Hello, guy! Сan you hear me?

 Kай:  Так, я чую тебе.  Мене звуть Кай, але мені ніколи з тобою розмовляти. Бачиш -  скільки іграшок!

 Санта: І хто ж це тебе так обдарував? Ти, мабуть, якийсь іграшковий Джекпот виграв?

 Кай: Та ні, це все - вона!( показує рукою в сторону Снігової Королеви).  Хоче, щоб я залишився назавжди у її палаці. Але я знаю - в мене є Герда, і вона шукає мене! Санто, допоможи мені з  нею зустрітися!

 Санта: А як же твоє іграшковий багатство?

 Кай: Хіба воно може замінити мені моїх рідних! А іграшки я б у дитбудинок віддав. Нехай порадіють їм усі діти!

 Сцена 4.

(До Кая та Санти, що ведуть розмову,  наближається Снігова Королева)

Снігова королева: Ніхто мене не любить, ніхто не хоче жити в моєму палаці... А хіба ж тут погано? Усі умови: гаджети, доставка піци цілодобово! А моє товариство! Хіба ж мною можна не захоплюватися?  Makeup, зачіска, манікюр, корона! Це я на конкурсі Снігових Королев отримала як перша міс Снігу. Ой!  Міс Світу, я мала на увазі. А вбрання? Остання Паризька колекція! А цей чудовий хлопчик хоче повернутись до своєї Герди. Зроби щось Санта, а то ж мені так сумно!

 Санта:  А ти спробуй організувати тут дитячий будинок. Знаєш, скільки є дітей - сиріт, які не мають усього цього! Вони тобі були б дуже вдячні!

 Снігова королева:  І як це я сама про це не подумала?

( З’являється Герда з трояндою у руці.)

 Герда: Нарешті! Нарешті я знайшла тебе! Ти й не уявляєш, як багато місць мені довелося відвідати, скількох небезпек уникнути, скільки пригод було на моєму шляху! Треба буде Андерсену сюжет підкинути... Це колись я не любила вивчати географію, а тепер я не лише відмінно на місцевості орієнтуюсь, а ще й з розбійниками вмію домовлятись, верхи на північному олені скакати. Лапландську та Фінську мову на розмовному рівні довелось опанувати. ( Звертається до Кая ) Поглянь, що я привезла тобі! Так, це троянда із нашого балкону, щоб ти все згадав, і захотів повернутись додому. Але, виявляється, ти не забував мене! Ходімо, Кай!

Сцена 5.

 (Лунає сучасна музика. Під музику дівчата - блогерки виконують свій танець.)

 Санта: А ви що тут робите? Дискотека?

 Блогерка перша: Та ні - ми тут до конкурсу готуємось. Знаєш,  є такий! "Танці з зірками" називається!  Дуже крутий! От скоро кастинг. В тебе там нікого знайомого в журі немає? Замовив би за нас слово!

Санта: Це ви про кого?

Блогерка друга:  Та ти що -  не знаєш?  Влад Яма чи Катерина Кухар! Вони завжди в журі. Вже не один сезон. То як -  поговориш?

Санта: Та не знайомий я з ними! А, навіть якби й був знайомий… Не потрібно вам цього! Ви ж танцюєте  наче справжні зірки!!! Нереально граційно!!! Ой, аж мені захотілось до вас на танцпол.

Блогерка друга: А що – давай, і справді, затанцюємо разом, а потім це відео в Instagram чи Тіk Tok виставимо. Уявляєш, скільки підписників буде?

 Санта: От уже ці блогери - хлібом їх не годуй, але дай відео зняти і в Інтернет виставити. Бувайте!

 (Санта повертається і йде в протилежну сторону)

Сцена 6.

( Санта повертається на сцену,  на якій за цей час з’явились Фея та Попелюшка)

Санта: А це хто тут такий?  Я що в казку потрапив? Так -  це вони: Фея і Попелюшка.

Фея:  Ну що за дівчисько!  Я їй і  такі наряди пропоную, і такі! Найкращі бренди!  Усі  ж на бал  збираються.  Хоча  він тепер дискотекою зветься. Це ж шанс!!!

Попелюшка:  Який ще такий шанс, хресна?

Фея: Принца зустріти!  Про це всі дівчата мріють!  А щоб принцу сподобатись,  треба виглядати відповідно:  сукня, підбори, аксесуари і транспорт, звісно, карета з кучером. Та все ж для тебе стараюсь!

 Попелюшка:  Та ти жартуєш?  Немає зараз принців.  І, взагалі, це тепер не модно -  на принца покладатися!  Зараз дівчата і самі можуть стати успішними! Я що - дарма до школи ходжу? Роблю усі ці домашки? А щодо одягу, то це зараз стиль такий  - casual  називається. Дуже зручно!!!  (звертається до Санти) Санта!  Допоможи мені її переконати! Нехай заспокоється -  мені все це не потрібно! Я і  сама усього  зможу досягти! А справжнє кохання, я впевнена, обов'язково мене знайде!

 Санта:  Оце молодь нині пішла! І чому їм треба все навпаки, а  не як в нормальних казках?

Сцена 7.

(На сцену виходить Гаррі Поттер з чарівною мітлою в одній руці та книгою в іншій)

Гаррі Поттер:  Привіт,  Санта!

Санта: Привіт, Гаррі Поттер!

Гаррі Поттер: А  чому це ти на молодь нарікаєш? Ти щось сказав про те, що їм не до вподоби нормальні казки Та вони більше сучасну літературу знають.  От дивись -  давай запитаємо,  хто з них знає історію про мене і моїх друзів?  От хоча б ( звертається до залу)

Запитання 1.  Скажіть, як мене звати?

Діти:  Гаррі Поттер!

Запитання 2.  А  як звати моїх найкращих друзів?

Діти:  Герміона та  Рон.

Запитання 3. А як звати школу, де я навчаюсь?

Діти:  Хогвартс!

Запитання 4.  А чого навчають у  моїй школі?

Діти:  Магії!

Гаррі Поттер: ( звертається до Санти) Ось – бачиш! Та мені вже пора!  Скоро уроки… А де це мій транспорт? І куди він зник?  (Роздивляється в усі сторони, шукаючи зниклу мітлу.)

Сцена 8. 

(На сцену вибігає Маша з мітлою у руці, а слідом за нею йде Ведмідь)

Маша:  Яка супер -  іграшка!!! А що це -  гітара? ( Вдає, що бринькає на гітарі) Ой,  ні! Це,  мабуть, щоб не спекотно було влітку ( Махає на  себе нею як віялом) Та ще можна танець потренувати, якщо пари немає! ( Танцює наче з партнером в парі)  Або ж!  Ой,  мій вчитель йде… Зараз почнеться – Машо, сядь!  Машо,  пиши!  Бувайте! ( Тікає)

Ведмідь: Та  куди це ти? В нас же зараз  - важлива тема!  Підсумкове заняття! Скоро  ж контрольна!  І кому це я  кажу?  Знову зникла… От як мені її навчати, якщо я її наздогнати не можу?  Вона ж наче ті п'ятикласники на перервах!  Не заздрю я учителям!!! В мене від однієї Маші в голові паморочиться -  а тут їх стільки!!! 

Маша:  Та я  лише трошки побешкетувала! Ну гаразд – ходімо!

Гаррі Поттер!  (Повертається, щоб забрати свою мітлу. Звертається до Маші.)  Віддай мою мітлу!

Сцена 9. 

 (звучить мелодія Cause the first time and forever із мультфільму « Крижане серце»  Кружляючи під мелодію на сцені з’являється Ельза)

Гаррі Поттер:  Зачекайте!  А що це за мелодія така? Щось дуже знайоме!

Ельза:  Яка чудова звістка!  Я танцюватиму на новорічному балу! Там будуть справжні гості і  я не буду самотня!  Що ж мені одягнути? Може, оце?  Я буду як справжня грація. І уявіть -  там я зустріну чудового незнайомця.  Ми розмовлятимемо і жартуватимемо весь вечір! Це шанс -  змінити мій самотній світ і знайти справжнє кохання!

Санта:  Ну, нарешті,  хоч одна справді мріє про бал і про зустріч зі своїм коханням!

Анна:  Не хочу вас засмучувати,  але, здається, у нас погані новини! Хтось захопив ключ від нашої музичної скриньки. А без музики який бал? Бал неможливий без музики !

Ельза:  Ой,  я ж так мріяла про цю мить!  Гаррі Поттере,  може ти застосуєш свою магію і повернеш нам ключ! (Повертається в сторону та кличе Гаррі Поттера)

 ( Гаррі Поттер повертається на сцену)

Гаррі Поттер: Проблемка!   Курс «Супермагія:  повернення зниклих речей» ми будемо  вивчати лише в другому семестрі. Тож, вибач, не зможу! ( На сцені з’являється Супергерой)

Супергерой: Здається, вам потрібна моя допомога! Скільки часу залишається до святкового балу?

Анна:  Менше ніж 10 хвилин.  І якщо нічого не вдіяти, то бал не відбудеться і свято буде зіпсоване! А скільки людей мріють про нього!

Супергерой:  Так, спочатку треба з'ясувати  - кому потрібно,  щоб не відбувся бал!. Нумо, помічники,  на допомогу!

Помічник супергероя:  Невже є хтось лихий,  хто хотів би зіпсувати усім свято?  Нам потрібно поміркувати!!!

Супергерой: А хто серед наших знайомих здатний на таке?  Може, це  Снігова королева? Та ні -  вона, навпаки, не хотіла б бути самотньою у  Новорічне свято.  Та й, здається, вона таки змінилась і все зрозуміла.

Помічник супергероя: А, може, це Маша, котра дуже любить прихопити щось нове та незнайоме?  Але навіщо це їй?  От чарівна мітла Снуд її справді могла зацікавити! А ключ – звичайнісінька річ. Невже це таки вона?  Та ні вона ж зараз на уроці із Ведмедем? Ні,  вона теж, здається, змінилася.  Ні, це не вона! А хто ж тоді? І як нам врятувати свято?

Супергерой: Не турбуйтеся! Готуйтеся до свята !( звертається до свого помічника)  За 10 хвилин ми впораємося! Помчали!

(Присутні гості розпочинають збиратися на свято,  шикуються парами. Але  двоє дітей,  хлопчик і дівчинка,  зупинились осторонь. Здається,  вони не збираються на свято. На сцену повертається Снігова Королева.)

Снігова королева:  Ой,  а що це за діти? І чому вони не збираються на свято?

Христина:  Привіт,  Матвію! Що знову немає звісток із дому?

Матвій:  Та ні -  звістки я інколи отримую, бо там ще залишилося багато моїх знайомих, але до самого дому мені страшно повертатися.  Там -  війна!!

Христина: І  мені теж!  Тепер мій дім тут,  в Дунаївцях!  Тут мої нові друзі і однокласники. Я б дуже хотіла повернутися туди знову і показати їм моє чудове містечко!

Матвій: Щоб там знову був мир!  Щоб не доводилося ховатися вночі до підвалу,  коли починають бомбардувати!  І, справді, варто попросити! А, раптом,  він зможе нам допомогти і здійснить  наше бажання!

Разом Христина і Матвій:  Он Санта!  Ходімо до нього!

Супергерой:  А ось і ми!!! Нам вдалося. Ось він – ключ до музичної сриньки. ( Підіймає ключ вгору.)

Помічник Супергероя: Так! Святові вже ніщо не загрожує. Якась хвилина і музика залунає!

Снігова королева:  ( Звертається до усіх учасників дійства, які вже вишикувались  парами  і готові розпочати бал.) А знаєте, здається,  їх мрія – найголовніша! То, може, варто справді відмовитись від усіх наших бажань і про попросити про найважливіше -  щоб на Україні і в усьому світі настав мир? Санта! Гаррі Поттер! Супергерої! З'єднайте усю свою силу і спробуйте допомогти!

Сцена 10. (заключна)

Снігова королева, Санта,  Гаррі Поттер та Супергерої  беруть Христину і Матвія за руки і стають попереду гостей, що зібралися на Новорічний бал. Лунає музика. Усі учасники вистави співають пісню  українську кавер – версію пісні всесвітньо відомого  шведського гурту Abba «Happy New Year»

Тихо і сніжно.

Новорічна ніч прийшла.

Посміхнись. Озирнись.

Чудеса летять. Дивись.

Янголятко співає,

Ніжну пісню чарівну.

Кожен день, кожну мить

Він з небес до нас летить.

Приспів:

І летить сніг, в цей новий рік

Подих зими , за вікном, відчуєш ти

На землі, здійсняться всі казкові мрії твої.

Щастя і сміх, свято для всіх

І серпантин твоїх надій відчуєш ти

На землі, здійсняться всі казкові мрії твої.

Настане мир на Землі. Настане мир на Землі.

Дивись відео версію пісні в youtube  за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=oGOwqDIf-P8

 

 

 

 

 

docx
Додано
1 лютого 2022
Переглядів
875
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку