Сценарій новорічного ранку для юннатів

Про матеріал
Сучасний сценарій проведення новорічного свята для юннатів "Святкування в Гуцавелі". Використання карпатської говірки (зібраний варіант), конкурси, діалоги, преставлення української заміни Діда Мороза та Снігуроньки як казкового новорічного чарівника Дідо та його помічниці Дзвінки.
Перегляд файлу

Розробка сценарію масових заходів. Новорічне свято для юннатів

Автор розробки: Мельник Валентина Анатоліївна “Святкування в Гуцавелі» Дійові особи:

Казимира Феромонівна (тітка Казя) - ґаздиня готелю «Євро смереки» у селі Гуцавель Коломойського району Карпатської  області

Вуйко Сірослав – дикий гуцул, приватний підприємець, мольфар у шостому коліні

Дзвінка – місцева кобіта, помічниця Карпатського Дідо у влаштуванні новорічних свят Дідо (Карпатський Дідо) – зимовий чарівник

Сцена 1

(Тітка Казя, вуйко Сірослав)

(звучить пісня «Там де гори й полонини», виходить тітка Казя зі шваброю)

Казя: - Це ж треба було так важко ґарувати й пуцувати, щоби цю салю всю розводами покрити?? Звільню клінінг менеджерку. Не миє, а розводи новорічні на долівці малює. (зупиняється) Та шош то мені завше кортить пащекувати. Он вже гості дорогі, себто не бідні приїхали! Вас вітає ґражда «Євро смереки», що розташована у мальовничому селі Гуцавель. Євростандарт та їжа за євро. Чисте повітря та чисті кишені ми вам гарантуємо!

 (Миє підлогу далі. Звучить музика, виходить вуйко Сірослав. Пауза – розвертається

Казимира і лютим поглядом дивиться на вуйка. Звучать страхітливі голосні акорди)

Казя: - А най тобі! Це кому кортить так мало животіти, що у старих мештах по помитому пішов?

Сірослав: - Та не гарланьте, Тітко Казю, тож я вам гезде грибів приніс для туристів…

Казя: - Кому Казя, а тобі Казимира Феромонівна. І скільки тебе вчити правильно гутарити?

Сірослав: - Єйбо, тітко, ви вже замучили мене із тими євро замашками. Єврогриби для євро туристів, щоби хлебтали євро юшку.

Казя: - О, то гинча справа, завше можна виправити ситуацію за допомогою «євро». А де гриби?

Сірослав: - Так осьдечки! (піднімає уверх дві полотняні торбинки в квіточку з грибами)

Казя: - Ніт, ну у мене точно завал серця зараз буде. (Тримається за серце) В торбинках він гриби приніс… От зараз я навчу тебе євро доставці! Даєш оголошення: (звертається до дітей) Потрібні молоді дітваки, щоби зробити файну доставку грибів за адресою!

Вибираєш 5 дівчинок і 5 вар’ятів (ну добре, жартую, статних легенів) і даєш їм по розпіреній по всенькому Євросоюзу жовтій коробці. Оце євро стандарт перевезення!

 

Конкурс «Гриби»

(Змагаються дві команди хлопці – дівчата по 5 учасників, естафета. Завдання:

перенести по одному усі гриби з торбинки, що тримає вуйко у жовтому наплічнику до тітки. Вкінці тітка перевіряє, чи не привезли їй мухомора)

Казя: - А мухомори ти навіщо збирав? То ж трунок, а не гриб! От якби тебе дідо твій в дитинстві на станцію натуралістів на навчання відправив, то може хоч щось знав би!

Сірослав: - Йо! А оті батяри з Нідерляндії, що минулого місяця приїздили, на мухомори не жалілися…

Казя: - В моїй юшці мухоморам не бути, отрута то сильна. Чули дітваки? До речі, а шо це ти так борзо випендрився? Такий лапсердак, чи то пак маринарку вільвєтову нап’ялив. І кресаня на голові така відзіґорна.

Сірослав: - Так то я на вашу дригалку прийшов. Ви казали, шо у нас в горах новорічна дискотека буде «Танці між зірками». То буде? Чи ніт?

Казя: - Ну якщо ти так вгорнувся в маринарку та гості такі вифранчені приїхали, то будуть вам танці між зірками. Але кажуть, що сучасні дівчата ніц не вміють танцювати, лише дригаються, а хлопи тільки скачуть з однієї ноги на іншу і то не під музику.

Сірослав: - Та шо ви тітко таке вигадуєте! Пропоную провести змагання – танцювальний батл.

«Танцювальний батл»

(Змагаються дві групи – хлопці, дівчата. За оплесками глядачів визначають переможців батлу. Музика включається спочатку українська, далі сучасна зарубіжна і на завершення

– новорічна)

Сцена 2

(Тітка Казя, вуйко Сірослав, Дзвінка)

Сірослав: - Ви, тітко, мені звичайно звиняйте, але толку з того, що ми танцюємо під новорічну музику. Смерека то у вас не горить?

Казя: - Тю на тебе, горить ватра на полонині, а смерека повинна сяяти.

Сірослав: - То що? Електрики шкода, тітко? (перекривлює) Европейські тарифи?

Казя: - От щось як ляпне цей мольфар у шостому коліні, то тільки й слухай. То смерека новорічна, чарівна, вмикається перед приходом Карпатського Дідо, зимового чарівника. Та треба мати пульт – чарівна паличка називається. Щойно обрали помічницю казкового чарівника в нашому селі. Там по акції до неї мала й паличка йти, з громового дерева зроблена, ну, з того, що й трембіти виготовляють.

(звучить музика, забігає стривожена Дзвінка, починає заглядати до дітей, батьків у пошуках чарівної палички)

Сірослав: - Ех, файна кобіта наша Дзвінка. Тільки якась трохи дьоргана…

Дзвінка: - (стурбовано) Та як тут не тривожитись, вся на нервах, вся на валер’янці. Чарівну паличку загубила. Поки проходила вебінар помічниць чарівника, засунула паличку за горбатку. Доста було 5 хвилин, щоб  я її згубила.

Казя: - Мо’ хто поцупив?

Сірослав: - (хитро, саркастично)  Мо’ у тебе вдома рейвах і бардак такий, як у тітки Казі в ґражді? Десь і лежить між горами подушок.

Казя:  - Це в кого тут бардак? (іде сваритись до Сірослава, той відступає, ховається за Дзвінку) А бодай тобі гриби на стежці не попадались! Ну не завше я можу все встигнути до приїзду клієнтів. А гора подушок, то символ благополуччя. У моєї неньки ціла Говерла на кожному ліжку лежала. 

Дзвінка: - Мо’ і справді десь закотилась. Діти, а якщо знайдете між тими подушками чарівну паличку, то одразу скажіть. (сумно) Там геодані відключені, не реагує на пошук. Бо ж не зможемо включити смереку, не знайде карпатський Дідо дорогу.

Сірослав: - Я так розумію, потрібно дві команди шукачів, і хоча б двох дорослих тримачів.

Я зберу ватагу із 6 хлопаків, а ти, Дзвінко, бери дівиць.

(обирають команди, шикують в шеренги) Казя: - О, розкомандувався Сірославчик. Тобі на виборах ціни б не було, диви як народ збирає. А я виберу дві ґаздині з досвідом домашньої роботи , які все і всіх в руках тримають.

Конкурс «Говерла»

(змагаються дві команди, переносять по одній подушці та складають на руки дорослому з команди. Після того як склали усі подушки, дорослий підбігає з подушками до команди, команда кричить «впорались»)

Казя: - А теперка, любі ґаздиноньки, занесіть мені ту говерлу з подушок он в ту далеку комору за смерекою та повертайтесь до нас. На вас чекає нагорода.

(звучить музика, матусі заносять подушки, далі їм урочисто вручають медалі «За підкорення Говерли»)

Сцена 3

(Дзвінка, вуйко Сірослав, тітка Казя)


І що? Ніхто не бачив чарівної палички? (промовляє швидко та захоплено) Отака

вона файна, різними новорічними пацьорками оздоблена, бИрлянтами сваровськи та новомодними айті штучками оснащена. Там і скап зв’язок, і вайбер з меседжером, і лайк, і ютуб, і навіть ліхтарик, що освітлює півсела Гуцавель.

Сірослав: - А може обскакати на конях та попід кожну смереку заглянути? У мене є двійко коней. Справжні гуцулики. Так порода коней і називається. (на екрані зображення коней гуцуликів) Їх ще мій дідо з сусідом вивів. (єхидно до тітки Казі) Тепер цю породу знають у всій Європі. 

Казя: - (до вуйка ) Ойой. То шо, по конях? І хай кожен проскаче отой довгий шлях та гинчих за собою провезе. В нас і тренувальні смереки знайдуться.

Сірослав: - Шо за смереки такі дивні?

Казя: - Тихо – ша. То з трускавецького університету віддали. Бо там і так зелені багато було влітку. Вчилися вони чогось, не знаю чого…

Конкурс «Гуцулики»

(Пояснює Сірослав. Естафета. Змагаються дві команди дітей, по 5 учасників. Перший учасник під музику починає скакати на конику , обминаючи смереки. Прибігає назад до команди і передає коня іншому учаснику.)

Дзвінка: - Ну і що? Поскакали… Обдивились круг смерічок – і нема. 

(Сірослав починає знімати маринарку, але не повертається спиною до глядачів, за поясом у нього чарівна паличка)

Казя: - Бо що ж тих коників візьмеш – одна тяглова сила. От я собі хочу сталевого коня від Ілона Маска замовити.(на екрані картинка тесли) Ото сила. Іноземна, надійна… Вийде лише в 2022 році. Ще пару сезонів у Гуцавелі – і зароблю собі на теслу.

(Сірослав повертається спиною до глядачів і дивиться на екран)

Сірослав: - Головне шо не москальська…

Дзвінка: (помічає, що у Сірослава за поясом чарівна паличка, підступає до нього з хитрим виглядом) - Вуйку Сірослав, а це шо таке? Га? (звучить «та да да дам»)

Сірослав: - Шо шо, новий пульт управління моєю хвірткою. Лише сьогодні знайшов на стежці біля клубу. Пульт класний – все відкриває, все включає і халявний вайфай має.

Дзвінка: - Так це ж моя чарівна паличка!  То увесь цей час вона була у вас, поки ми на конях гарували, гори подушок складали…

Сірослав: - (радісно і єхидно) За одно і тітці все поприбирали…(Казя і Дзвінка демонстративно ставлять руки в боки) Ну все все, віддаю вам свій пульт (віддає Дзвінці) Піду тепер шморгалку на хвіртку приладнаю, щоб відкривалася. За одно і коней погодую, а то загнали їх зовсім… Бувайте!

Бувайте, вуйку! І дякую, що хоч так чарівну паличку зберегли.

(Звучить музика, Сірослав виходить)

 

Сцена 4

(Дзвінка, тітка Казя)

Казя: - Ну все, Дзвінко, прям руки чешуться побачити як цей гаджет працює. Мо’ собі у ґражду куплю хвіртку відкривати.

Дзвінка: - (осудливо) І ви, тітко, туди ж. Зараз спробуємо. Ваші гості допоможуть? (звертається до дітей, діти відповідають) Голосовий пошук «Вмикнути вогники на смереці». (Дзвінка повертає чарівну паличку в напрямку до смереки. Вогні не запалюються) Ніц не виходить ( розчаровано)

Казя: - От лишенько, це той батяр Сірослав її зламав. Таке айті - чудо йому хвіртку відкривало…

Дзвінка: - Та ні, не зламав, тут такі нано технології замішані на чаклунстві, шо йой! Пише, що «замало позитивних емоцій в залі і не створено пісенне українське середовище для святкування»

Казя: -  Тоді давай заспіваємо! У мене ціла система євро караоке! Дітваки, ви любите співати? Чи любите слухати, як співають ваші батьки? Оголошую кастинг «Заспівай та вигравай»! Потрібна перша пара. Український співочий дует – той, хто співає і та, шо гарна з лиця і хвігурою.

Конкурс «Карооке караоке»

(два учасника на сцені отримують мікрофони та починають співати караоке «А мій милий вареників хоче», «Ти ж мене підманула». Всі інші діти підтанцьовують, допомагають співати під сценою та аплодують в такт музики. Дуети нагороджуються медалями «Файний голос маю, на замовлення співаю»)

Казя: - От люблю я українські пісні! Аж легше стало на душі. Але давай но, Дзвінко, спробуємо включити смереку.

Дзвінка: - Та ніт на вийде, тільки що прийшов меседж – «шукайте щура». І от в якій коморі його шукати?

Казя: - Майкла? Майкла Щура? (на екрані Майкл Щур) Він гостював у нас минулого року. Все веселі сюжети шукав. Та що ж його шукати – заходиш в ютуб і дивишся! Веселий вуйко. 

Дзвінка: - Про Майкла нічого не писали. Просто щур. От лишенько…

 Казя: - Мо’ гості дорогі знають до чого тут щур на новорічне святкування? (діти відповідають)

Точно, зараз не тільки європейські традиції, ще й  китайські…Кажете рік щура

буде? 

Казя: - Я придумала! Потрібен сир та щуряча хитрість. Проведемо невеличку новорічну забаву, щоб в усіх рік щура пройшов вдало.

Конкурс «Хитрий щур» (Обирають команди по 5 дітей. Дають першим учасникам маски на голови. Обирають по двоє дорослих на команду, щоб тримали тунелі. Отримують по відеречку для сиру. Діти по черзі проносять шматочки сиру через тунель. Виграє команда,  яка першою перенесе увесь сир до відеречка)

Казя: - Дякуємо хитрим мишам та щурам, а тримачів тунелів попросимо залишитись. Для вас нагороди від ґражди «Євро смереки», що справились із завданням.

(Вручають 4 медалі «Жоден щур не постраждав!»)

Казя: (забирає сир) – От тепер можна йти та запрошувати Майкла Щура на гостину. (на екрані фото Майкла Щура) Бо на тій знимці він такий файний! І не з порожніми руками прийду. Сир він оцінить, Щур все таки. Залишаю тебе, Дзвінка, на господарстві. І засвітіть вже нарешті ту смереку!

Дзвінка: - Та добре, зараз спробуємо. Не переймайтесь тітко, все буде по вищому евро стандарту!

(звучить музика, тітка Казя виходить)

Сцена 5

(Дзвінка)

Дзвінка: - Ну що ж. у народі кажуть, що третя спроба завжди вдала. Спробуємо? Знову прийшло повідомлення: «потрібно висловити щире бажання українців у новому році». От я у вас і запитаю, щоб ви хочете для своєї країни України у новому 2020 році? 

Новорічне інтерв’ю

(звучить фонова музика, Дзвінка підходить до дітей з мікрофоном, запитує) Дзвінка: - А що побажають країні дорослі?

(запитує 1-2 дорослих, бажано вчительку)

Дзвінка: - Ну що ж, наші бажання схожі!

Коли проб'є дванадцята година, І рік старий зустрінеться з Новим,

Хай пощастить і вам, і всій родині, Ми зичимо, щоб посміхнулись ви!


Хай казку принесе на крилах вечір,

Добро та щирість щоб затримались на вік,

І під смереку відзіґорні речі

Приніс вам щедрий Дідо в Новий рік!

Дзвінка: - (тихо, чутливо) І тепер усі дружно, гарно, промовимо слова – пароль, щоб засяяли вогники на смереці. Потренуємось: Один, два, три, сяйвом мерехти! 

(діти повторюють перший раз)

Дзвінка: - А тепер разом із дорослими. У нас все вийде. Готові? 

(Налаштовує чарівну паличку у бік ялинки, повторюють разом з батьками, ялинка під музику вмикається вогниками)

Дзвінка: - Як гарно засяяла смерека! І джіпіес навігатор чарівної палички показує, що

Карпатський Дідо вже близько від нашої ґражди. Давайте його покличемо. Скажемо тричі

«дідо»

(діти кличуть зимового чарівника)

Сцена 6

(Дзвінка, Карпатський Дідо)

(звучить музика, виходить Дідо)

Дідо: (голосно та урочисто) Вітаю щирих українців на цій благодатній землі!

В пору цю, коли падає сніг

І морози чимдуж припікають,

Знов на землю спішить Новий рік – З ним сердечно усіх вас вітаю.

Зичу сонця та світлих надій, Миру й втіхи на кожному кроці,

Також здійснення планів і мрій

У прийдешньому Новому році!

Дзвінка: - Дякуємо, Дідо! Ми теж вам приготували вітання. Хочете послухати? 

Дідо: - Звісно,  дуже люблю дитячу творчість (сідає під смерекою)

(Діти розповідають віршики, танцюють і співають. Якщо немає привітань, то дружно кажуть «З новим роком!»)

Дідо: - Дякую, діти.  Я теж  хочу створити для вас маленьке диво. Дзвінко, помічнице моя, торкнись -  но чарівною паличкою ось тієї новорічної арки!

Дзвінка: - (звучать переливи) Торкнулась! 

Дідо: - Тепер це чарівна арка! У всіх, хто пройде крізь арку, збудеться одне добре бажання. І як новорічна акція від Дідо, ви отримаєте в подарунок медаль – амулет із зображенням новорічної тваринки.

Дзвінка: - Добре бажання? Це значить, що ніякий вар’ят і зла людина не зможе пройти крізь арку та побажати зла? 

Дідо: - Так, звісно.

Дзвінка: - Тоді хутчіш на танц пол. Танцюємо та проходимо крізь арку, загадуючи добре бажання.

Танець добрих бажань

(Діти танцюють за Дзвінкою, проходять крізь арку хоча б один раз, Дідо та Дзвінка роздають новорічні медалі)

Дзвінка: - Дідо, бачиш, усі діти добрі. Пройшли крізь арку бажань з гарними намірами.

Дідо: - Я пишаюсь нашими дітками, це майбутнє України. Таких діток хочеться обдарувати.

Дзвінка: - (радісно) Ти приніс дарунки?

Дідо: - Звичайно. Усім вистачить.

(звучить музика, Дідо та Дзвінка роздають подарунки)

 

Дзвінка: - На порозі Рік Новий – 

Добрий, світлий, чарівний.

Щастя, злагоду – усе,

Хай в домівки вам несе!

Дідо: - Новий рік несе вітання

І найкращі побажання  Для людини, для родини

І матусі України!

 

Дзвінка: - До побачення! Хай вам щастить!

Дідо: - До нових зустрічей в новому році!

(звучить музика, новорічна фотосесія під святковою ялинкою)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

             

 

 

 

pdf
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
364
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку