Творчий проект "Троянда"

Про матеріал

Даний творчий проект буде корисний для керівників гуртків мистецького циклу "Гончарство".

Виріб, який буде зроблений своїми руками продемонструє творчий талант і фантазію автора. Ця проектна робота допоможе вихованцям придбати нові, більш глибокі знання, а також формувати вміння планувати роботу з реалізації задуму, передбачати результат і досягати його.

Перегляд файлу

СТАНЦІЯ ЮНИХ ТЕХНІКІВ –

ЦЕНТР НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ ТВОРЧОСТІ МОЛОДІ

Дніпровського району міста Києва

 

 

 

ТВОРЧИЙ ПРОЕКТ

DSC_0996

 

 

 

 

 

 

 

 

Керівник: Зразкового художнього колективу

«Керамічна майстерня: декор» Давиденко Наталія

Владиславівна

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

 

 

Введення

Основна частина

  1.   Історична довідка
  2.   Опис виробу
  3.   Матеріали та інструменти

Практична частина

  1. Етапи проектування
  2. Конструкція
  3. Технологічна послідовність виготовлення виробу

Висновок

Додаток

Література

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета проекту:

  • активізувати пізнавальну діяльність, розвиток майстерності та творчої індивідуальності;
  • систематизація отриманих знань, їх практичне застосування;
  • придбання нових, більш глибоких знань.
     

 

Введення

Кераміка – неоціненний помічник у вивченні стародавньої історії. На відміну від дерева, тканини, кості, паперу випалена глина не боїться вогню, вологи, атмосферних впливів. На противагу золоту, сріблу та іншим металам випалену глину не можна перетопити. Ось чому старожитностей з випаленої глини, з кераміки, дійшло до нашого часу незрівнянно більше, ніж з інших матеріалів. Перші ж керамічні вироби виготовлені ще за неоліту (близько 8 тис. років тому), коли люди не знали ні металу, ні скла, ні тканини, ні паперу. Отож тільки кераміка постає перед ученими як "свідок" людського життя в найдавніші часи.

Саме слово "кераміка" до нас прийшло з грецької (keramike – гончарне мистецтво), яке, у свою чергу, утворилося від keramos – глина. Тому спочатку під керамікою розуміли вироби з глини.

Глина - це природний матеріал, який зустрічається повсюдно, легко оброблюваний, довго зберігає форму виготовленого виробу. Ліпити може кожен. Робота з глиною розвиває моторику рук, тіло починає через глину спілкуватися і стан людини проявляється найбільш виразно.

Окремим напрямком художньої кераміки є керамічна флористика.

Керамічна флористика – мистецтво створення квітів і флористичних композицій за допомогою спеціальної техніки ручної роботи і спеціальних полімерних глин.

Керамічна флористика – новий напрямок мистецтва, де кожна квітка - це поєднання техніки і творчого пориву, де вручну виліплюється і розписується кожна пелюстка, кожна тичинка, що робить композицію неповторною.

До квітів, зліплених з глини, хочеться доторкнутися, щоб перевірити, живі вони чи ні. Яким би не був інтер'єр, квіти завжди привносять в нього затишок і красу. Розкішні букети прикрасять ваш інтер'єр надовго. На відміну від живих квітів, керамічні композиції завжди залишаться свіжими і будуть радувати око своїм вишуканим зачаруванням.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Основна частина

Історична довідка

Керамічна флористика – це відносно молодий вид творчості, що з'явився в Японії близько 40 років тому. За цей час він придбав високу популярність і отримав широке поширення в нашій країні. Всі предмети в цьому виді творчості виконані вручну, зі спеціальної полімерної глини. Полімерна глина "холодний фарфор" не вимагає випалу, виріб висихає на повітрі за 24 години. Кожна квіточка – це маленький шедевр, в якому кожна пелюстка ліпиться і розписується вручну, через що будь-який букет виходить чудовим і унікальним. На виготовлення однієї композиції йде від тижня до декількох місяців. Ексклюзивні квіткові композиції з полімерної глини – це справжні твори мистецтва, які виходять в результаті дуже довгої та кропіткої роботи.

У керамічної флористики використовуються закони скульптури, живопису та флористики. Це робота з формою, кольором і композицією. Матеріал, з якого створюються композиції, дуже приємний на дотик, не сушить шкіру рук. Це полімерна глина FLEUR, яка застигає при взаємодії з повітрям і не вимагає додаткової теплової обробки.
Термін «керамічна флористика» був вперше введений компанією FLEUR, яка є засновником мистецтва керамічної флористики на території Росії і країн СНД.

Керамічна флористика – це досить новий вид рукоділля, який полягає в ліпленні квітів та інших рослин з полімерної глини (пластика). Такі квіти не в'януть, дуже схожі на живі і дуже-дуже гарні.

Тому витрати часу досить великі. На створення однієї композиції потрібно від одного тижня до місяця.

 

 

 

 

Опис виробу

В даній роботі ми вирішили відступити від правила робити квіти з полімерної глини. Наша троянда зроблена з білої гончарної глини, що зробило наш виріб більш міцним та  довговічним.

Троянда розписана акриловими фарбами, що зробило наш виріб яскравим та гарним. А для надання виробу особливого блиску і довговічності, її було покрито акриловим лаком для художніх робіт.

 

Матеріали та інструменти

Матеріали:

  • глина;
  • фарби акрилові;
  • лак акриловий.

Інструменти:

  • стеки для ліплення;
  • пензлики.

 

Практична частина

Етапи проектування

  • Підбір матеріалу;
  • Вибір технічних рішень;
  • Виготовлення деталей майбутньої квітки;
  • Складання підготовлених деталей;
  • Оформлення та оздоблення виробу.

 

Конструкція (деталі)

  • Пелюстки квітки;
  • Стебель – 1 деталь;
  • Листочки для стебельця – 2 деталі.

Технологічна послідовність виготовлення виробу

Виготовлення троянди здійснювалось в такій послідовності:

  • виготовлення бутону троянди;
  • виготовлення пелюсток квітки;
  • виготовлення стебельця з листочками;
  • сушіння виробу;
  • випалювання виробу;
  • фарбування виробу;
  • лакування виробу.

 

Для того, щоб зліпити квітку, нам необхідно, в першу чергу, відрізати шматок глини і розділити його на невеличкі фрагменти – майбутні пелюстки.

Скачаємо кульки, з яких будемо ліпити нашу троянду. Сформуємо з кульки “млинець”.

Згорнемо «млинець» в трубочку. Вийшов бутон майбутньої троянди.

 

 

З наступної кульки також робимо «млинець» і закріпимо збоку від бутона. Край трохи зігнемо в бік і приплюснемо по середині.

З протилежного боку кріпимо наступний пелюсток. Пелюсток можна наліпити скільки завгодно.

Троянда готова. Тепер ми можемо зліпити «ковбаску» на стебельце і прикріпити його до квітки. Зліпимо дві краплинки для листочків і також приєднаємо їх до стебельця.

 

 

Основна умова сушіння кераміки – діяти поволі, бо якщо випаровування вологи швидке, виникає ефект надмірної напруги і виріб тріскається. Важливо також рівномірно обвітрювати всі частини виробу, запобігати протягам і високим температурам.

Випалювання, найскладніша й найвідповідальніша технологічна операція, завдяки якій глина стає керамікою. За якістю випалених виробів роблять висновки про якість приготування глиняної маси (неочищена глина, неоднорідно замішана, з повітряними бульбашками маса у вогні дасть брак).

Керамічні фарби використовують в основному для декорування виробів. Якісні керамічні фарби характеризуються стійкістю до впливу високих температур у процесі випалу, впливу світла й хімічних речовин. Вони також повинні легко наноситися на керамічні вироби. Одним з головних вимог, пропонованих до керамічних фарб у сучасному гончарному виробництві, є безпека, тобто відсутність токсичних речовин, здатних завдати шкоди стану здоров'я людини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Висновок

Отже, результатом своєї роботи ми повністю залишились задоволені, наша троянда у нас вийшла досить реалістичною та гарною.

Мистецтво керамічної флористики завжди допоможе прикрасити інтер'єр, зробити оригінальний подарунок. Прекрасні букети з кераміки доповнять інтер'єр квартири, і, на відміну від живих квітів, довго будуть свіжими. Керамічні букети будуть дарувати красу протягом багатьох років.
Даний вид мистецтва надає вельми широкий простір для творчості. Будучи новим напрямком у світі декору, керамічна флористика дуже цікава.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток

E:\Рабочая папка\Ученики\РАБОТЫ ИЗ ГЛИНЫ\DSC_0042.JPG

E:\Рабочая папка\Ученики\РАБОТЫ ИЗ ГЛИНЫ\DSC_0900.JPG

 

 

 

 

Література

  1. Аракчеєв Ю.С., Хайлов Л.М. Чудеса з глини. М., 2000. - С. 72.
  2. Агапова, І., Давидова, М. Забавні іграшки з природних матеріалів. - М., 2007, - с. 255.
  3. Крутенко Н. «Розповіді про кераміку», К. — 2000
  4. Джерело історії керамічної флористики – мережа Інтернет.
  5. Статті про кераміку – мережа Інтернет.

 

 

 

docx
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
631
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку