Сценарій пізнавального виховного заходу «Що ви знаєте про час?»

Про матеріал
Матеріал призначений для класних керівників, що працюють у 5-6 класах. Мета: - формувати знання вихованців про часові рамки; - розвити уявлення про час; - виховати дослідницький інтерес, допитливість матеріал відповідає пізнавальним інтересам віку шлолярів і дозволяє цікаво і з користю провести час із класом.
Перегляд файлу

Сценарій пізнавального заходу

«Що ви знаєте про час?»

 

Мета:

  • формувати знання вихованців про часові рамки;
  • розвити уявлення про час;
  • виховати дослідницький інтерес, допитливість.

Обладнання: комп’ютер, проектор, екран, мультимедійна презентація, відеоролики, мікрофон, музична колонка.

Учитель: Жив на світі маленький Хлопчик. Він грався і радів життю. І завжди ходив поруч із ним і радів життю його Час. Він був великим, товстим, рум’яним – одним словом, його було багато. Вистачало часу на все: і у  футбол пограти, і телевізор подивитися. І не було у Хлопчика проблем з часом, а у Часу – з ним.

       Хлопчик підріс. У нього з’явилися друзі, колеги, появились Справи. Кожна Справа вимагала часу. Хлопчик відрізав від нього  по шматку: то машину відремонтувати. То  з дівчиною погуляти. А  час іде і всміхається: «Ще є час!»

    Друзі, знайомі, колеги підходили до хлопчика із своїми проблемами і турботами. І кожна їх справа вимагала його часу. Не завжди Хлопчик хотів допомагати іншим, але і вони не раз йому помогли, тому мав їм віддячити, але як це зробити, коли вдома триголовий монстр ТЕТЕКО ( телевізор, телефон, комп’ютер) і вони теж його кличуть.

    Озирався іноді хлопчик на час, який він сам шматував. Який рвали інші люди на шматки, але не говорив нічого: то соромно, то страшно, то незручно. Настав момент. Коли часу в нього більше не було.

   Прийшов до нього син і сказав: «Тату, ходім в зоопарк чи кіно!»

- Вибач, сину, але в мене немає часу!

Зателефонував його  батько:

- Як ти, сину, чому не дзвониш?

- Вибач, тату, але в мене немає часу!

Час – безцінний і непомітний. Тому  на сьогоднішньому занятті ми повинні навчитися ставити цілі, планувати життя так, щоб, коли озирнулися назад, то побачили свій усміхнений  радісно час, який ще буде разом із нами.

 

  • Що ви можете сказати про час? (Відповіді учнів). Які засоби вимірювання часу ви знаєте? (Відповіді учнів)

Створення асоціативного куща «Час»

Діти, давайте поміркуємо, що таке  час? Спробуймо створити асоціативний кущ до слова час. Які слова виникають у вас? (годинник, пора, життя,  розпорядок, режим, встигнути, не запізнитися).

 

Учитель.  Дійсно, ці всі слова відносяться до часу. А якщо давати точне визначення, то час – це певний момент, під час якого відбувається що-небудь: час вставати або час йти до школи.

     Ще давні мудреці билися над цією проблемою і загадкою. Здавалося б, що може бути простіше за час? Адже він існує, ніби всюди — будь-яка подія протікає в часі, та й наше життя теж... Але якщо трохи за­мислитися, то ми опинимося перед великою таємницею Часу.

     Вони говорили: «Не можна двічі ввійти в одну й ту саму ріку». Оскільки між першим і другим разом пройде якийсь час — і та вода, у яку ми входили в перший раз, просто витече. У ріці вже буде нова вода, а отже, і сама ріка вже буде іншою.

     Так і з часом. Він тече всюди і постійно. І не можна ввійти двічі в ріку Часу. Тобто нічого не можна зробити в однаковий спосіб. Дуже подібні одна на одну події будуть усе-таки різними,  тому що вони розділені в часі. І тому жодна секунда не схожа на іншу. Крім того, ця «єдина» секунда ніколи не повториться! Можна скільки завгодно раз опинитися в «тому ж самому місці», але опинитися там у «той же самий час» ніколи не можливо. А все тому, що час тече тільки в одному напрямку — із минулого в майбутнє — і ніколи у зворотний бік.

Сьогодні неможливо точно відповісти на питання: хто ж створив перший годинник, але протягом усієї своєї історії люди намагалися вимірювати час. Для цього були створені сонячні, зоряні, водяні, пісочні, механічні, кварцові, електричні, електронні та атомні годинники.

Тож давайте про все по порядку…

Відеоролик «Історія годинника»

Зараз подивимось, чи уважно ви дивились відео.

  • Які годинники були найперші на землі? (Сонячні.)
  • З чого вони складались? (Вони були геніально простими: встромлена в землю жердина. Навколо неї намальована шкала часу.)
  • Який годинник створили після сонячного? (Водяний)
  • Де його встановлювали? (В громадських місцях)
  • Які годинники були вигадані наступними? (Вогняні)
  • Де їх встановлювали? (В оселях простих мешканців, церквах та монастирях)
  • В якості чого використовували пісочний годинник? (Як таймер)

А механічні годинники вперше з’явилися тільки в 1503 році. Їх зробив Пітер Хенлейн з Німеччини. Він експериментував, помінявши маятник і гирі на спіральну пружинку. Так і з’явилися механічні кишенькові годинники. Це пристрій потрібно було заводити кожні два дні. Не треба було багато часу для того, щоб механічні годинники стали популярні.

А чи знаєте ви, що…

  •                    Перший наручний годинник був створений в 1812 році для королеви Неаполітанської. Цей годинник було виготовлено швейцарським годинникарем. Звали його Авраам-Луї Брег, пізніше він же заснував відому годинникову фірму – Breguet (Брегет).
  •                    Тривалий час наручні годинники вважалися суто жіночим аксесуаром.
  •                    А чи знаєте ви, що пісочний годинник на холоді «сиплеться» швидше, ніж в теплі.
  •                    Найточнішими вважаються атомний годинник: він може помилитися всього на одну секунду за 6 000 000 років. Годинник було створено в Національному інституті стандартів і технологій. Він обчислює час за допомогою вібрацій атомів цезію.

Відеоролик «Атомний годинник»

  •               Біологічний годинник - це складний і неймовірно точний механізм.
  •               У кожної людини свій індивідуальний біологічний годинник, тому що добові біоритми людини дуже індивідуальні і коливаються від 22 до 25 годин.
  •               Жайворонками називають людей з вкороченим біологічним циклом, а совами - з подовженим. Цікаво, що за все своє життя людина може побувати і совою, і жайворонком, тому що добові біоритми протягом життя у людини можуть змінюватися.
  •               Годинники йдуть зліва направо - за годинниковою стрілкою. Так було прийнято, тому що точно так само йде тінь у сонячних годинниках.

Цікаві факти про час

Хоча в одній хвилині 60 секунд, в одній секунді 1000 мілісекунд.

Неправильно говорити «скільки часу?». Варто говорити тільки «котра година?».

24 години зоряного часу дорівнюють 23 годинам 56 хвилинам 4091 секундам середнього сонячного часу.

На циферблатах з римськими цифрами четверту годину майже завжди позначають як IIII, і практично ніколи не використовують IV.

В екстремальних ситуаціях час «сповільнюється». Це пов’язано з тим, що мозок набагато швидше обробляє інформацію. Крім того, екстремальні ситуації ми пам’ятаємо краще, ніж повсякденні, тому наш «розігнаний» мозок встигає помітити і засвоїти набагато більше різних подробиць.

Людина в середньому засинає протягом 7 хвилин.

Всі моргання наших очей за один день прирівнюється до того, як ніби ми закрили очі на 30 хвилин.

Людина в середньому витрачає 25 років на сон.

Яке ж місце займає час нашому житті?

Мультфільм про час.

Ну а зараз – загадки про час.

  • Ніг не маю, а ходжу, рота не маю, а скажу, коли обідати, коли спати, коли роботу починати. (Годинник)
  • Що летить швидше думки і не має ні початку, ні кінця? (Час)
  • Махнула птиця крилом, закрила півсвіту чорним рядном. (Ніч)
  • Дванадцять братів, ні батька, ні матері. Один за одним ходять, А в гості не заходять. (Місяці)
  • Сам днів не знає, а іншим вказує. (Календар)
  •  Постійно ходять кругом один за одним. (Годинникові стрілки)
  • Що то за гість, що темряву їсть? (День)
  • Щодня, о сьомій ранку, кричу : «Всім до сніданку!» (Будильник)
  • Не старіє, не вмирає, а все нищить, забирає. (Час)

Кардіограма режиму дня.

Умови: у кожного з вас на парті лежить аркуш паперу, на якому проведено горизонтальну лінію. Пригадайте, як ви реагуєте щодня на режим дня і дайте чітку відповідь: «так» або «ні». Кожен пункт із режиму дня зобразіть точкою.

 

Якщо  відповідь «так», то крапка буде зверху горизонтальної лінії, якщо «ні» , то знизу.  З’єднайте крапки, щоб вийшла кардіограма вашого режиму дня.

 

Моменти режиму дня

1.     Завжди одразу піднімаюсь з ліжка, коли мене будять.

2.     Щодня виконую зарядку.

3.     Снідаю завжди зранку.

4.     Чищу зуби.

5.     До школи приходжу своєчасно.

6.     На уроках не відволікаюсь, слухаю вчителя.

7.     На перервах бігаю, скачу.

8.     Приходжу додому і обідаю .

9.     Усі домашні завдання виконую вдома сам.

10.  Замість комп’ютера обираю прогулянку.

11.  Завжди вечеряю.

12.  Перевіряю портфель, чи підготовлена до уроку.

13.  Обов’язково вечірня гігієна.

14.  Лягаю спати о 9-тій годині вечора.

15. Лише на вихідні спілкуюся з друзями  ВК

 

Результати: подивіться на ваші кардіограми, яка лінія у вас вийшла: пряма чи ламана? Чим менше у вас коливається режим, тим краще ви його дотримуєтеся.

 

Вчитель. Як би ви не були завалені навчанням або роботою, вільний час знайдеться завжди. У когось це п'ять годин на день, у когось всього година. Але навіть за цей короткий проміжок часу можна зробити багато корисних речей. Головне, щоб це приносило вам радість, задоволення, і не було в тягар. Я розповім вам про деякі способи проведення часу, які, можливо, допоможуть вам урізноманітнити своє дозвілля. 

1) Знайдіть для себе хобі. На сьогоднішній день існує безліч гуртків, курсів. Можна займатися танцями, вокалом, спортом, малюванням і багатьом іншим. Вибір настільки великий і різноманітний, що кожна людина може підібрати щось відповідне для себе. Причому це може бути як дитина, так і літня людина. Головне відкрити в собі інтерес до чогось, щоб це приносило вам радість, і, може бути, в подальшому послужило б непоганим способом заробітку.

2) Приділіть трохи уваги своїй зовнішності. Зробіть маски для обличчя та волосся, попрацюйте зі своїми нігтями, зробіть різні ванночки з догляду за руками. Тим більше, в зимовий час, наша шкіра потребує особливого догляду. Ви можете знайти безліч різних рецептів в інтернеті. Таким чином ви не тільки заощадите гроші на походах в салон, але і завжди будете залишатися свіжою та привабливою. Результат не змусить себе чекати, а ви потім тільки скажете собі спасибі за це.

3) Приберіть у себе в кімнаті. Ні, я не кажу про генеральне прибирання. Просто протріть пил, розкладіть всі речі по їх місцях, створивши тим самим затишок в кімнаті. Якщо ви кожен день будете приділяти хоча б 15 хвилин на прибирання, то ваш будинок завжди буде знаходитися в чистоті, і про тригодинне прибирання всієї квартири на вихідних можна буде забути. Найголовніше, робіть це з посмішкою, можете включити приємну музику. Адже вам приємно знаходитись в чистій, прибраній квартирі, де все лежить на своїх місцях? Тоді нехай це буде вашою мотивацією, і нехай прибирання перетвориться для вас в приємне заняття.

4) Приготуйте щось смачне. Я маю на увазі якесь просте, гарне блюдо, яке вам сподобається. Не обов'язково витрачати на це дві години. Нехай приготування займе у вас 30 хвилин, але ви будете задоволені собою, знаючи, що навчилися чогось нового і приємного. Адже результат порадує вас, ваших друзів і вашу родину? Так нехай всі знають, яка ви чудова господиня, і скільки різних і смачних речей ви вмієте готувати.

5) Вивчайте мови. Сьогодні без знань іноземних мов - нікуди. Освоїти хоча б стандартні фрази, наприклад, англійської мови зобов'язаний кожен. А якщо англійською мовою ви вже володієте, ніколи не завадить почати вивчати другу. Під вивченням мови, я теж не розумію зубріння слів і правил. Адже вивчати мову можна по-різному. Слухайте музику, намагаючись зрозуміти текст, дивіться фільми іноземною мовою з російськими субтитрами, читайте зрозумілі вам тексти. Це не тільки принесе вам задоволення, але й спричинить за собою позитивний результат.

Висновок. Дотримуючись цих простих правил, ви навчитеся проводити свій час не тільки приємно, але і корисно. Не обов'язково займатися всім відразу, розподіліть це на весь тиждень. А може бути, ви і самі знайдете якесь корисне заняття для себе, яке вам сподобається!

Ось такий він, час. Швидко плине і зупинити його неможливо. Цінуйте кожну хвилину свого життя, насолоджуйтесь кожною секундою і не марнуйте час на сварки, непорозуміння та нещирих друзів. Дякую всім за увагу, до нових зустрічей.

docx
Додано
30 січня 2020
Переглядів
1691
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку