сценарій пізнавального заходу "Як з'явився телефон?"

Про матеріал
Сценарій містить в собі історію створення телефону, рекомендації щодо безпечного використання смартфону, правила догляду та багато цікавої інформації.
Перегляд файлу

Картинки по запросу рамка телефоны 

Будинок дитячої творчості

Кремінської районної ради

 

 

 

Сценарій

пізнавального заходу

Похожее изображение«Як з’явився телефон?»

 

 

 

 

Підготувала

культорганізатор

Ольшанська О.Д.

 

 

 

2020 рік

Сценарій пізнавального заходу «Як з’явився телефон?»

01.02.2020     Актова зала БДТ

Мета:

- ознайомлення вихованців з історію виникнення телефона;

-сприяти загальному розвитку дітей;

- виховувати зацікавленість щодо створення звичних предметів.

Обладнання: комп’ютер, проектор, екран, мікрофон, музична колонка, мультимедійна презентація, відеоролики, 10 цукерок.

 

Добрий день, любі діти. Сьогодні ми з вами продовжимо вивчати історію створення звичних для нас предметів. Тож, починаємо. Перш, ніж я повідомлю тему нашого пізнавального заходу, пропоную вам дізнатись її за допомогою загадки.

Через поле і лісок

До нас примчав голосок.

Він приходить по дротам.

Чути тут, сказали – там.  (Телефон)

Так, це телефон. Без нього важку уявити сучасну людину. Сьогодні практично всі проблеми вирішуються за допомогою одного телефонного дзвоника. У наш насичений технологічними новинками час ми вже й не уявляємо життя без телефону, а надто – без мобільного. Сама ж історія виникнення бездротових засобів зв'язку сягає корінням у 18 століття.

Відеоролик «Виникнення телефону»

https://www.youtube.com/watch?v=Dqop01dtMoM

Перший телефон з постійним магнітом, що є прообразом нинішнього, був створений в 1878 р. і отримав назву «трубки Белла».

При веденні переговорів трубку Белла необхідно було прикладати поперемінно то до рота, то до вуха, або користуватися двома трубками одночасно. Тому в громадських місцях, де був встановлений телефон, висіло попередження: «Не слухайте ротом, не кажіть вухом». Апаратом зацікавилися ділові кола, які й допомогли винахідникові заснувати «Телефонну компанію Белла». Згодом вона перетворилася на могутній концерн.

У 1878р. Юз доповів Лондонському королівському суспільству, членом якого він перебував, про відкриття ним мікрофонного ефекту. Досліджуючи погані електричні контакти, Юз виявив, що коливання поганого контакту прослуховуються в телефоні. Випробувавши контакти, виготовлені з різних матеріалів, він переконався, що ефект з найбільшою силою проявляється при застосуванні контактів із пресованого вугілля. Ґрунтуючись на цих результатах, Юз в 1877 сконструював телефонний передавач, названий ним мікрофоном. «Компанія Белла» використовувала новий винахід Юза, так як ця деталь, якої не було в перших апаратах Белла, усувала основний їхній недолік - обмеженість радіусу дії.

Над удосконаленням телефону працювали багато винахідників. Російський вчений Михальський в 1879 році першим у світі застосував вугільний порошок в мікрофоні. Цей принцип використовується до теперішнього часу. Вперше ввівши в схему телефонного апарату індукційну котушку і застосувавши вугільний мікрофон з пресованої лампової сажі, Едісон забезпечив передачу звуку на значну відстань.

А як же працює мобільний зв'язок зараз? Я думаю, що всім цікаво та корисно про це дізнатись. Увага на екран!

Відеоролик: https://www.youtube.com/watch?v=IbkaPCOX-Zs

Всі знають про конкурс, коли першому учаснику пошепки кажуть фразу і він повинен передати її наступному, той-наступному, і так до закінчення гравців? Я пропоную вам зіграти в оновлений конкурс, де я буду вам не казати слова, а показувати рухи. Ось і подивимось, як від людини до людини переходить інформація.

Конкурс «Зіпсований телефон»

Обирається 10 учасників, які стають один за одним в колону по одному. Останньому в колоні ведучий показує під музику танцювальні вправи, учасник повинен їх показати наступному, той-наступному. Той, хто стоїть першим повинен показати рухи, які в результаті до нього дійшли.

А зараз наша постійна рубрика «Чи знаєте ви, що…»

  1. Перший мобільний телефон важив майже кілограм і розряджався за пів години розмови
  2. Приблизно 33% людей або втрачають свої мобільні, або розбивають їх.
  3. Найбільш часто мобільні використовують для того, щоб дізнатися час.
  4. Середньостатистична людина заглядає в свій смартфон 110 разів в день.
  5. 76% людей користуються підсвічуванням екрану свого мобільного, як ліхтариком.
  6. В середньому, на мобільному телефоні знаходиться в 18 разів більше бактерій, ніж на дверній ручці туалету.
  7. У Фінляндії метання мобільного телефону є реальним спортом
  8. В Японії переважна більшість мобільних телефонів — водонепроникні, тому що люди звикли використовувати їх навіть в душі.
  9. Самий короткий термін життя телефону у корейців. Вони міняють телефони не рідше одного разу на 11 місяців.
  10. Ваш смартфон могутніше, ніж комп'ютер, який доставив астронавтів на Місяць.
  11. Немає свідчень того, що радіація, яка випромінюється мобільними телефонами шкідлива.
  12. Сьогодні більше власників мобільних телефонів, ніж людей, у яких є зубна щітка
  13. У 2011 році один норвезький хлопчик врятувався від нападу вовка, включивши на своєму телефоні музику в стилі хеві-метал.
  14. Індустрія мобільних телефонів сама зростаюча індустрія на Землі.

Наразі телефони – це повноцінна заміна комп'ютера, плеєра, ігрової приставки і інших пристроїв. При цьому телефонна функція відійшла на задній план, і при виборі смартфона люди швидше дивляться на його зовнішній вигляд, якість камери і продуктивність.

Відеоролик «Як створюються смартфони»

А чи знаєте ви як правильно доглядати за вашим телефоном? Я вам зараз підкажу декілька негласних правил.

Догляд за мобільним телефоном

  • Купуйте чохол і захист екрану. Вони будуть охороняти ваш телефон від можливих ударів і подряпин. Це допоможе довше зберегти зовнішній вигляд телефону і в деяких випадках захистити телефон від внутрішніх пошкоджень, якщо ви його випадково вдарите або упустите.
  • Виберіть безпечне місце, де ви будете тримати і зберігати телефон, коли не будете ним користуватися. Воно не повинно бути там, де зазвичай ходять люди, і де швидше за все його можуть скинути на підлогу або наступити на нього. Наприклад, хорошим місцем для його зберігання буде стіл, книжкова полиця або шафа. Найкраще, вибрати постійне місце зберігання, де він завжди буде знаходитися (поруч із зарядним пристроєм), щоб ви могли в будь-який час з легкістю знайти його.

• Не залишайте телефон для зберігання в сумочці або іншому закритому контейнері протягом тривалого періоду часу, якщо він не вимкнений. Заряджений мобільний телефон в закритому контейнері є потенційно небезпечним в пожежному відношенні, і це може призвести до скорочення терміну служби. Батареї, які типові для більшості телефонів віддають тепло при зарядці і при розрядці.

• Завжди використовуйте оригінальні зарядні пристрої та аксесуари. Дешеві аналоги, які не сумісні або зроблені для підключення до моделі вашого телефону за допомогою провідника, можуть завдати шкоди телефону або зменшити термін його служби.

  • Тримайте телефон сухим. Чи не розмовляйте по мобільному телефону під час дощу, не їжте і не пийте поруч з ним і уникайте носити його біля відкритої води (наприклад, річка, пляж або ванна).
  • Регулярно чистите свій телефон. Використовуйте суху паперову серветку або змочену спиртом тканинну серветку для чищення зовнішньої поверхні телефону. Не використовуйте воду, дитячі вологі серветки або інші засоби для чищення, які можуть ненавмисно додати вологу в телефон.
  •   Заряджайте свій стільниковий телефон на регулярній основі. Деякі телефони будуть працювати на одній зарядці тиждень або більше (якщо не використовуються), в той час як інші, можливо, повинні будуть заряджатися щодня або через день. Якщо ви витрачаєте занадто багато часу, розмовляючи по телефону, можете швидко використовувати заряд вашої батареї. Заряджайте свій телефон, коли залишається 15% рівня заряду акумулятора, не чекайте, поки він розрядиться ще більше.
  • Вимикайте дзвінок свого телефону, коли перебуваєте в класі, на гуртку, на заході . Навіть в простій повсякденній діяльності, такої як перегляд фільму в кінотеатрі або відвідування церкви, буде ввічливо, якщо ви завчасно поставите дзвінок в віброрежим або вимкнете.

• Знайдіть в телефоні режим польоту і використовуйте його, коли не хочете, щоб вас турбували.

На початку 2020 року, після тривалих досліджень були випущені рекомендації щодо безпечного для здоров'я користування смартфонами.

 

  1. Не слід говорити по телефону більше двох хвилин, а між розмовами треба робити 15-хвилинну паузу.
  2. Вплив радіочастотних полів значно зменшується на відстані від людини. Якщо ви не користуєтесь навушниками, то принаймні не притискайте телефон до вуха, а тримайте його за нижню частину і строго вертикально. Цим вплив випромінювання на мозок скорочується в 4 рази.
  3. Перші 10-20 секунд після початку виклику телефон працює на максимальній потужності. Якщо вам треба подзвонити, набравши номер почекайте відповіді і тільки після цього прикладайте телефон до вуха.
  4. Метал збільшує інтенсивність електромагнітного поля телефону, тому якщо у вас окуляри з металевою оправою, їх під час розмови переважно знімати.
  5. Кишені занадто близько знаходяться до тіла людини, тому класти телефон краще в сумку, рюкзак.
  6.                    Під час сну мозок краще відпочине, якщо не буде піддаватися впливу електромагнітного випромінювання, тому телефони треба прибирати подалі, хоча б на відстані метра від людини. Рівень радіовипромінювання, що виділяється телефоном, залежить в першу чергу від віддаленості вишки оператора. Чим гірше сигнал, тим більше енергії потрібно для роботи телефону. Тому дзвінків в таких місцях переважно уникати.

Як же мобільний телефон змінює нас? Увага на екран.

Відеоролик «Як ваш телефон змінює вас?»

Отже, навіщо нам всім потрібні мобільні телефони? З цим нам допоможе розібратись наступний відеоролик.

1. Телефон допоможе бути на зв'язку: крім інших, основною перевагою мобільних телефонів є те, що ми завжди можемо зв'язатися з нашими друзями або рідними в будь-який час де б ми не знаходилися. Пройшли часи, коли людям доводилося простоювати в довгих чергах, щоб зробити дзвінок. Тепер ви можете зателефонувати членам своєї родини з будь-якого куточка землі.

2. СМС (SMS): спочатку, коли послуги СМС тільки з'явилися, керівництво не було впевнене в їхньому успіху. Оскільки якщо у когось є можливість зателефонувати, навіщо йому зайвий раз напружуватись, щоб написати повідомлення? Однак сьогодні СМС - найпопулярніший сервіс в усьому світі. Існує безліч ситуацій, коли людина не може подзвонити, тоді вона просто може написати текстове повідомлення і воно буде відправлено.

3. Мобільний телефон незамінний в непередбаченій ситуації: якщо ви спізнюєтеся на важливу зустріч, тому що потрапили в пробку або стали жертвою нещасного випадку - в подібних екстрених обставинах життєво необхідний мобільний телефон. По ньому ви можете попросити про допомогу.

4. Мінікомп'ютер: сучасні мобільні телефони рівносильні мінікомп'ютерам. У телефонів є доступ до світової мережі Інтернет і телефони адаптовані під роботу з Windows, Linux або Mac комп'ютерами. Зазвичай такі розумні телефони називають смартфонами.

5. Проста доступна система навігації: останні моделі мають функцію навігації і систему GPRS. Якщо мобільний телефон оснащений системою навігації, його власник ніколи не загубиться. Це дає йому можливість отримати інформацію про своє місцезнаходження.

6.  Засіб розваги: ​​вам не потрібен телевізор або комп'ютер, щоб весело провести час, якщо у вас з собою мобільний телефон. Ви можете переглядати зображення (фото або відео), слухати музику, грати в ігри на своєму мобільному телефоні.

7. . Передача даних: сучасні мобільні телефони створені з використанням технологій Wi-Fi, 3G, 4G і Bluetooth, що дозволяє користувачам обмінюватися інформацією за лічені секунди.

8. Допомога в питаннях права: в даний час завдяки мобільним телефонам вдається затримати безліч злочинців. Поліція може вистежити злочинця, визначивши його розташування завдяки супутниковій системі навігації GPS. Крім того, запис дзвінків мобільного телефону служить джерелом інформації про злочинця для органів міністерства оборони.

9. Показник соціального статусу модних переваг: мобільний телефон став символом престижу, соціального стану і модних тенденцій.

Безсумнівно, смартфони, телефони, комп'ютери - це благо для людства. Вони надають нам допомогу в роботі та навчанні, роблять доступними різну інформацію і розваги. Але в той же час вони можуть стати небезпечною зброєю для самознищення. Виходом з цієї ситуації може стати лише розумний підхід до використання гаджетів. Слід так само сподіватися на створення нових технологій, які допоможуть людині убезпечити і нейтралізувати їх запобігати негативним явищам.

І не забувайте, що крім віртуального світу є справжній, з турботливими й люблячими батьками, з веселими друзями, чудовими пейзажами і захоплюючими подорожами! Тож бажаємо вам гарного настрою, веселих вихідних та захопливого проведення вільного часу…А ось з телефоном, чи без нього…Це на ваш розсуд. Дякую за увагу, до наступних зустрічей.

 

docx
Додано
18 лютого 2020
Переглядів
2075
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку