Сценарій психологічного просвітницько-профілактичного заходу "День толерентності"

Про матеріал

Сценарій психологічного просвітницько-профілактичного заходу, присвяченого Дню толерантності, показує, як за короткий час (перерва), не відриваючі дітей та педагогів від навчального процесу, можна провести щось цікаве та корисне для всіх. Але підготовка до таких заходів займає зовсім не мало часу)))

Перегляд файлу

Комунальний заклад «Запорізька спеціалізована загальноосвітня школа-інтернат спортивного профілю» ЗОР              МО психолого-педагогічного супроводу

 

Флеш-моб до Всесвітнього Дня толерантності

 

Мета: інформатизація дітей щодо відповідної дати; виховання взаємоповаги, дружності, доброзичливості; розвиток комунікативних навичок, організованості та вміння взаємодіяти в різновіковому колективі; пропаганда тьюторського руху.

Обладнання: інтерактивний стенд з інформацією про День толерантності 16 листопада, паперові долоньки, мішечок з фігурними картками, на яких записані висловлювання про толерантність.

Час проведення: коротка перерва – 10 хв.

 

План:

  1. На І уроці вчитель, який викладає в кожному класі, отримує набір паперових долоньок.
  2. По дзвонику з уроку вчитель пропонує дітям записати на долоньці добре побажання (сам також записує).
  3. Коли долоньки готові, вчитель виводить дітей до коридору ІУ поверху та розставляє їх по колу, в цьому йому допомагають 11-класники, заздалегідь закріплені за певним класом.
  4. 11-класники – тьютори, розташовані через певну кількість молодших учнів, промовляють коротку інформацію про Всесвітній День толерантності та зачитують побажання зі своєї долоньки, передаючи її по колу тому, хто стоїть поряд, а той, в свою чергу,  передає далі.
  5. Таким чином 11-класники збирають всі долоньки.
  6. Психолог пропонує молодшим вихованцям дістати фігурні картки з «Мішечку порад» та зачитати висловлювання.
  7. В кінці флеш-мобу тьютори запрошують дітей переглянути інформацію на стендах, зачитують, коментують та пояснюють незрозуміле.
  8. Підсумком заходу буде гірлянда, склеєна з долоньок з побажаннями добра, яку розташують на стендах ІУ поверху.

 

 

 

 

ТЕОРЕТИЧНИЙ МАТЕРІАЛ:

З розвитком суспільства до людей прийшло розуміння, що Земля не є надто великою, вона – наш спільний дім, всі люди в якому – сусіди. А для того, щоб людство успішно розвивалося, треба знаходити спільну мову. У безмежному морі різноманітних культур, релігій, думок, ідей, що належать людям різних країн на планеті, на допомогу має прийти «рятувальне коло» толерантності. Ще у ХVIII ст. французький філософ-просвітитель Франсуа-Марі Вольтер сказав свою знамениту фразу: «Ваша думка для мене глибоко ворожа, але за Ваше право висловити її, я готовий віддати своє життя».

Толерантність – це повага, сприйняття та розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, форм самовираження та самовиявлення людської особистості. Формуванню толерантності сприяють знання, відкритість, спілкування та свобода думки, совісті й переконань. Сьогодні толерантність – яскравий показник ступеню демократичності кожної держави й одна з умов її розвитку. Політична толерантність є основою для плідних міжнародних відносин.

Навчання толерантності починається з дитячого віку, коли варто вчити дітей не просто бути «такими як всі», а, поважаючи інших, висловлювати свою точку зору та відстоювати власну позицію. Тож ЮНЕСКО пропонує відзначати День толерантності у школах і вищих навчальних закладах усіх країн-членів Організації Об’єднаних Націй.

У цей Міжнародний день терпимості давайте підтвердимо ідею про те, що різноманіття, втілене в думках, віруваннях і діях, є цінним даром, а не загрозою, і будемо прагнути до створення більш терпимих громадян, в житті яких вкорениться цей основоположний ідеал.

Для того, щоб досягти успіху у власному житті, на професійній ниві, не витрачати сил на конфлікти, «побутові війни», кожному доцільно сформувати у собі толерантність як рису характеру. Для цього необхідно:

  • бути готовими до того, що всі люди різні – не кращі й гірші, а просто різні;
  • навчитися сприймати людей такими, якими вони є, не намагаючись змінити в них те, що нам не подобається;
  • цінувати в кожній людині особистість і поважати її думки, почуття, переконання незалежно від того, чи збігаються вони з нашими;

 

 

 

 

 

 

 

 

Гасла, які промовляють

одинадцятикласники-тьютори:

Бути толерантним означає поважати інших, незважаючи на розбіжності. Це означає, що бути уважним до інших і звертати увагу на те, що нас зближує разом.

Толерантність – визнання, повага і дотримання прав и свобод всіх людей без різниці соціальних, групових, релігійних, етнічних та інших особливостей.

Толерантність - це гармонія в різноманітності

Толерантності сприяють: знання, відкритість, спілкування і свобода думок, совість, вірність.

Толерантність – шлях до миру та гармонії.

Бути толерантним – означає поважати інших, незважаючи на розбіжності. Це означає уважно ставитися до інших і звертати увагу на те, що нас зближує

Усі – ми різні, всі ми – рівні!

Люди на світ народжуються різними: несхожими, своєрідними. Щоб інших ти зміг розуміти, потрібно терпіння в собі розвити.

Ми будуємо культуру країни Ми більше дістанемо, ніж віддамо, якщо будемо частіше згадувати про те, що нас об’єднує, про те, що людина стає ЛЮДИНОЮ тільки завдяки іншій людині

Основні характеристики толерантної особистості: Повага думки інших Доброзичливість Бажання робити щось разом Розуміння і визнання Чутливість та терпіння Довіра та гуманізм

Толерантна особистість Я: -- терпимий и терпеливий; – той, що рахується з чужими здібностями та інтересами; – вміючий вирішувати конфлікти шляхом переконання та взаєморозуміння; – привітний і старанний, ввічливий і делікатний; – той, що поважає оточуючих; – поважаючий права свої та інших, вміючий слухати та чути; – старанний, співчутливий, підтримуючий; – патріот своєї школи, міста, країни, турботливий до їхнього процвітання; – людина, котра оберігає природу і культуру; – роботящий, успішний, - незавлежний,

  • Наша земля – це місце, де ми можемо любити один одного, дотримувати традиції та продовжувати історію Планети Толерантності

 

МІШЕЧОК ПОРАД

• БУДЬТЕ ГОТОВІ ДО ТОГО, ЩО ВСІ ЛЮДИ РІЗНІ НЕ КРАЩІ Й НЕ ГІРШІ, А ПРОСТО РІЗНІ. • НАВЧІТЬСЯ СПРИЙМАТИ ЛЮДЕЙ ТАКИМИ, ЯКИМИ ВОНИ Є, НЕ НАМАГАЙТЕСЬ ЗМІНИТИ В НИХ ТЕ, ЩО ВАМ НЕ ПОДОБАЄТЬСЯ • ЦІНУЙТЕ В КОЖНІЙ ЛЮДИНІ ОСОБИСТІСТЬ І ПОВАЖАЙТЕ ЇЇ ДУМКИ, ПОЧУТТЯ, ПЕРЕКОНАННЯ, НЕЗАЛЕЖНО ВІД ТОГО, ЧИ ЗБІГАЮТЬСЯ ВОНИ З ВАШИМИ • ЗБЕРІГАЙТЕ “СВОЄ ОБЛИЧЧЯ”, ЗНАЙДІТЬ СЕБЕ І ЗА БУДЬ-ЯКИХ ОБСТАВИН ЗАЛИШАЙТЕСЯ САМИМ СОБОЮ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КАРТИНКИ ДЛЯ ІНТЕРАКТИВНОГО СТЕНДУ:

 

 

16 листопада 1995 року держави – члени ЮНЕСКО прийняли Декларацію принципів толерантності. У 1996 році Генеральна асамблея ООН запропонувала щорічно 16 листопада відзначати Міжнародний День толерантності.
Зараз толерантність розуміється як повага і визнання рівності, відмова від домінування та насилля, визнання прав інших на свої думки та погляди.

 

 

 

16 листопада - Міжнародний день толерантності

Його запровадили у 1995 за рішенням ЮНЕСКО. Саме цього дня ухвалили Декларацію принципів терпимості. У ній йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етнічної належності чи кольору шкіри. Ці принципи закріпили у Загальній декларації прав людини, що проголошує неприйняття усіх форм дискримінації, недопущення геноциду і покарання за нього

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Сценарії
Додано
30 жовтня 2018
Переглядів
2246
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку