СЦЕНАРІЙ РОЗВАЖАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ «ДЕНЬ МАНДАРИНІВ»

Про матеріал
Сьогодні ми говоритимемо про чудовий фрукт , яким всі смакують на Новий Рік. Сезон мандаринів розпочався, мандарини завозять з різних країн і різних сортів. Важко уявити собі людину, яка б не любила цей смачний, ароматний, запашний та солодкий фрукт. Всі обожнюють мандарини.Ми з вами багато дізнаємось нового про мандарини, посмакуємо ароматні, запашні, солодкі мандарини. Побажаємо вам всім гарного настрою.
Перегляд файлу

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ

ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ МАРГАНЕЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

МІСЬКИЙ ЦЕНТР - КОМПЛЕКС ПОЗАШКІЛЬНОЇ РОБОТИ

 

 

 

СЦЕНАРІЙ

РОЗВАЖАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ

«ДЕНЬ МАНДАРИНІВ»

 

 

                                       Укладач: Груздєва Ірина Андріївна,

                                                                педагог-організатор

                                                                   Центру-комлексу позашкільної роботи

 

 

 

м. Марганець

 

 

 

 

Мета: 

  • Ознайомити з історєю походження мандаринів;
  • уточнити і розширити знання про фрукти та овочі;
  • розвивати толерантність міжособистому спілкуванні;
  • розвивати естетичний смак;
  • виховувати бажання піклуватись про своє здоровя

Обладнання:  комп’ютер, музичний супровід, аркуш паперу, на якому написано загадки, приказки, мандарини, цукерки, печиво.

Використана література: інтернет-ресурси.

Місце проведення: міський парк

ХІД ЗАХОДУ:

 

Ведучий:

Добрий, чарівний день вам, друзі!

Ведуча :

Добрий день всім, всім хто сьогодні до нас завітав!

Ведучий:

Ми раді вітати Вас на нашому святі!
Ведуча :

 А яке свято ми чекаємо з нетерпінням? (Новий рік)

 Звичайно! І сьогодні ми хочемо пригостити вас одним з символів  Нового Року.

 Відгадайте, що це?
Яскравий, солодкий,
Весь у золотій обгортці
Не з цукеркової фабрики, а -
З далекої Африки
- Що це за фрукт?
Ну, звичайно, ж мандарин!
Ведучий:

Смачно пахне Новий рік!
Скоро, скоро він прийде!

 Пахне здобним, солодким тістом
І ванільним шоколадом!
Пахне він смолистою хвоєю та
Мандаринів кожурою.
(показ тарілки з мандаринами)

Як ви вже зрозуміли, сьогодні ми говоритимемо про чудовий

 фрукт , яким всі смакують на Новий Рік.

 Сезон мандаринів розпочався, мандарини завозять з різних країн і  різних сортів.  Важко уявити собі людину, яка б не любила цей смачний, ароматний, запашний та солодкий фрукт. Всі обожнюють мандарини.

Ви згодні зі мною?

РАЗОМ: ТАК

Ведуча :

 - Хто знає якої форми мандарин? (круглий, злегка приплюснутий).
- Якого кольору мандарин? (оранжевого, золотистого, променистого, сонячного)

-Назвіть країни де вирощують мандарини?

(Іспанія, Бразилія, Японія, Південна Корея, Єгипет, Пакістан, Аргентина, Ірак, Туреччина, Тайлант, Абхазія, Грузія.)
- А як називають фрукти, які привезли з далеких країн? (заморські).

- А які інші цитрусові фрукти ви знаєте? (лимон, апельсин, памело, грейпфрут).

-Як називається флакон з ефірним маслом «мандарин»? (аромалампа).
- А як називається сік мандарина? (мандариновий)

 - А що можна приготувати з цього чудесного цитрусового фрукта? (джем, варення, мармелад, сік, цукати)

- А на чому ж ростуть такі смачні заморські фрукти?( на мандариновому дереві)

- А можна просто так кусати мандарини? (ні),( правильно, треба зняти шкірку).
- А знаєте, як називається помаранчева частина шкірки? (цедра).
- Що ж під шкіркою? (м'якоть, яку легко можна розділити на часточки).

ГРА «ХТО ПЕРШИЙ»

(4 учасника отримують мандарин,за командою хто перший зніме шкірку та зїсть мандарин)

Ведучий: Що ж таке мандарин?

Мандари́н- багаторічна рослина родини Рутових. Поширена цитрусова культура, що також використовується як лікарська, ефіроолійна та декоративна. Назва «мандарин» походить від французького та іспанського імен цього фрукта . Гіпотези походження останніх варіюються від жовтого кольору вбрання китайських державних службовців  мандаринів, до того, що мандарин є видатним видом китайського апельсина

 Це невеличке вічнозелене дерево з розлогою кроною, висота якого зазвичай не перевищує 2-3 м. Стовбур прямий, вкритий сірою корою, молоді пагони зелені. На гілках розташовані невеликі поодинокі колючки,  листки широколанцетні зверху яскраво- або темно-зелені, зісподу дещо світліші, при розтиранні — запашні. Тривалість життя одного листка складає 2-4 роки. Квітки поодинокі або зібрані по 2-6 штук в пазухах листків на торішніх пагонах. 

Плід завширшки 5-6 см. Зовні він вкритий відносно тонкою, гладкою, лискучою шкірочкою, колір якої у недозрілих плодів спочатку темно-зелений, а потім у різних сортів може набувати відтінків від жовто- до червоно-помаранчевого.

Внутрішній бік шкірки вкритий тонкими, м'якими, мнучкими, білими волокнами. Всередині плід розділений на соковиті гнізда (близько 10-12 штук), відділені одне від одного тонкими напівпрозорими плівками. Кожне гніздо містить дуже соковитий помаранчевий м'якуш та 1-2 насінини. М'якуш складається з сокових мішечків — видозмінених волосків, наповнених соком помаранчевого кольору. Насінини з одного боку заокруглені, з іншого загострені, всередині — зелені.

Ведуча:

ГРА «ТОВСТУНЕЦЬ МОЛОДЕЦЬ»

І ми продовжуємо. Наступне конкурсне завдання, яке називається «Товстунець молодець».

Отже зараз я запрошую до центру 4 учасники.

  1. Кожний учасник отримує по 2 мандарина.
  2. Спочатку кожен повинен почистити мандарин та розділити його на частинки.
  3. А тепер потрібно покласти до рота одну частинку мандарина та та сказати промовку «Товстунець молодець».
  4. Потім знов кожен учасник кладе в рот другу частинку  та промовляє«Товстунець молодець».
  5. Таким чином продовжуємо конкурс до перемжця.

Перемагає той хто зможе висловити промовку з найбільшою кількістю частинок мандарина.

Ведучий:

В китайській народній медицині застосовують водний настій або відвар шкірки чи спиртову настоянку на її основі для посилення апетиту, поліпшення травлення, а також як протикашльовий і відхаркувальний засіб. В європейській медицині спиртовий екстракт мандаринової шкірки найчастіше використовують лише як супутній компонент ліків, для їх ароматизації і поліпшення смаку. Мандариновий сік при тривалому застосуванні дієвий при лікуванні грибкових захворювань нігтів.

Ведуча:

Конкурс «Тарілка мандаринок»

Діти стають в коло і під музику передають тарілку до країв наповнену мандаринами. Музика замовкає, хто залишився з тарілкою - вибуває з гри, хто впустив - теж вибуває. Виграє гравець, який залишився останнім.

 

  Ведуча :

Наші учасники величезні молодці.  А ми продовжуємо і наступне конкурсне завдання «СКЛАСТИ МАНДАРИН З ПАЗЛІВ»

-Перед кожною з команд знаходяться частинки мандарина.

-Потрібно кожному учаснику з команди по черзі взяти один пазл та скласти мандарин.

-Перемагає команда, яка  перша впорається із завданням

 Ведучий:

А які сорти мандаринів ви знаєте?

- мандарин Сацума — досить велика група сортів японської селекції, назва яких походить від провінції Сацума, звідки їх спочатку експортували до Європи. Холодостійкі, мають солодкі плоди без насіння з особливо ніжним м'якушем;

  • мандарин уншіу — різними дослідниками розглядається як сорт групи Сацума, За смаковими якостями схожий на мандарини Сацума, також холодостійкий;
  • грузинські (абхазькі) мандарини — група холодостійких сортів радянської селекції, що традиційно вирощуються в Грузії. В порівнянні з мандаринами іспанської, американської, японської селекції вони дрібніші, кисліші, але значно ароматніші, мають тонку шкірку, яка не завжди легко чиститься, в стиглому вигляді можуть бути зеленкувато-жовтими або жовто-помаранчевими;
  • мандарин сантра — вирізняється дуже товстою і грубою шкіркою;
  • мандарин кислий — підвид родом з китайської провінції Гуаньдун. Як свідчить його назва, має дуже кислі плоди;
  • танжерин — термін поширений переважно в англомовному середовищі. В побуті танжеринами називають солодкі мандарини червоно-помаранчевого кольору
  • танжело — гібрид мандарина з грейпфрутом. Має яскраво-помаранчеві плоди зі смаком, схожим одночасно на обидві батьківські форми;
  • тангор — гібрид мандарину з апельсином;
  • клементин — гібрид мандарину з одним із різновидів апельсина, названий на честь селекціонера Клемента Род'є, який його вивів. Як правило, клементини розглядаються як окремий вид, тому що в межах цієї форми виведено декілька сортів з відмінними смаковими якостями. Загалом плоди клементинів солодші за звичайні мандарини та не мають насіння;
  • мандарин Клеопатра  — потужний гібрид, який плодоносить цілорічно. Плоди дрібні, червоно-помаранчеві, з вдавленою серединою. Шкірка тонка, але груба. М'якуш ніжний, соковитий, кислуватий;
  • інчарин — гібрид між ічангом і мандарином Сацума;

каламондин, або цитрофортунела — гібрид мандарина з кумкватом . Маленьке деревце з дуже запашними квітами. Плоди дрібні, жовто-помаранчеві, тонкошкірі, кислі, майже не їстівні. Зазвичай каламондин розглядають як окремий вид цитрусів.

 

Ведуча :

 ГРА «Хто швидше»

Ділимось на дві команди та по черзі переносимо по 1 мандарині кожен в свою тарілку. Переможе команда, яка за хвилину сладе більше мандаринів.

 Ведуча :

 Які у нас сьгодні гарні учасники. А зараз для вас гра-сюприз.

 Хто зможе виграти подарунок, який передаємо під музику по колу до останнього учасника.

Гра «СЮРПРИЗ»

 Ведучий:

Ось і підійшла до завершення наша програми. Ми з вами багато дізналися нового про мандарини, смакували ароматні, запашні, солодкі мандарини. Бажаємо вам всім гарного настрою.

Ведуча :

 На все добре. До нових зустрічей. До побачення.

 C:\Users\Ирина\Desktop\IMG-746ab8031d19532235ee7706773703f4-V.jpg      

C:\Users\Ирина\Desktop\IMG-6520a103346c1057f2c5ddc3b498e0a2-V.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Ирина\Desktop\IMG-ebd3b8408ebf180fb628e3e60a3cf00a-V.jpg

 

 

C:\Users\Ирина\Desktop\IMG-debb53de7f575635717b24d2d0761fa5-V.jpg

 

C:\Users\Ирина\Desktop\На УР\фото день ман.3\IMG-6c9f6b2b4b6ee1dd5c045bf7daf338f7-V.jpg

 

 

C:\Users\Ирина\Desktop\На УР\фото день ман.3\IMG-19fceddf3ea5007a155ff3cdb39e3d13-V.jpg

 

 

C:\Users\Ирина\Desktop\На УР\фото день ман.3\IMG-71c4121e814dda287e0f08fdc31449cb-V.jpg

 

C:\Users\Ирина\Desktop\На УР\фото день ман.3\IMG-746ab8031d19532235ee7706773703f4-V.jpg

 

 

C:\Users\Ирина\Desktop\На УР\фото день ман.3\IMG-939c4a6b3fed27fe01c370ae2aa52871-V.jpg

 

 

 

C:\Users\Ирина\Desktop\На УР\фото день ман.3\IMG-debb53de7f575635717b24d2d0761fa5-V.jpg

 

C:\Users\Ирина\Desktop\На УР\фото день ман.3\IMG-113a65e3f0247fc1e20e8972767c435d-V.jpg

docx
Додано
5 травня 2020
Переглядів
4062
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку