Сценарій . "Сторінками афганської війни"

Про матеріал
Сценарій зустрічі "Сторінками афганської війни" проведений для воїнів - односельців. Розкриває головні особливості перебігу війни, а також знайомить з бойовим шляхом афганців та їх біографічними даними. Допоможе у вихованні громадянської позиції, поваги, патріотизму у молодого покоління.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

analiz

 

 

 

 

 

 

 

 

боевые товар

Война в Афганистане

Любимівська загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів

Нововоронцовський район

Херсонська область

Силютіна І.Ф.

 

Альманах «Сторінками афганської війни»

Хід заходу

Ведучий : Добрий день ! Шановні присутні!

Сьогодні -  ми з вами зібрались з нагоди дня вшанування учасників бойових дій в Афганістані. 15 лютого  день виведення Радянських військ з Афганістану.

Уже стало традицією зустрічати  Афганців у нашій школі, згадати минуле, побажати здоров’я та дати настанови молодому поколінню. Сьогодні зустріч наша буде трохи незвичний - ми з вами поринемо у вир подій і спробуємо викарбувати у своїх серцях всі переживання тих подій!

До вашої уваги Альманах «Сторінками Афганської війни»

І присутні сьогодні у нас географ, історик, хроніст, статист, журналіст, учасники бойових дій, їх рідні, а також артисти школи, звичайно ж учителі і учні, всі ви учасники нашої зустрічі.   Вам буде надаватись слово тому буд ласка допомагайте нам і наша зустріч буде незабутньою.

Розпочинаємо! Надається слово нашому географу:

 Географ:

-Афганістан   країна на південному заході Азії, вважається гарячою точкою. Унітарна держава, що складається з 30 провінцій і одного округу. Ви бачите також прапор цієї країни.

 Площа 652 тис. км2 (майже на 50 тис. км2 більша за територію України). Столиця – Кабул.

Афганістан знаходиться на півдні центральної Азії на південному сході Іранського нагір'я. Понад 50 відсотків території країни на височині. Має гори в центрі і на північному сході, рівнина на півночі і південному заході. Найвища точка-у центральній частині Гіндукуш, клімат сухий та дуже сухий субтропічний; степи й пустелі. Ріки: Аму-Дар'я  Мургаб, Геріруд, Гільменд, Кабул.

Межує з Таджикистаном, Туркменістаном і Узбекистаном на півночі, з Іраном на заході та Пакистаном на півдні і сході. Народності Афганістану за релігією — здебільшого мусульмани. Є запаси нафти, газу, що так приваблює   до себе увагу.

Ми звикли бачити  Афганістан переважно у сірих тонах, а насправді це гірська країна зі своїми неповторними краєвидами.  (слайд)

Ведучий! Що нам розповість Історик про цю країну?

Історик:

  •   . Перша згадка про землі Афганістану належить давньоєвропейської держави заснованої Кіром. Частина Афганістану була окраїной цієї держави.
  •             У ІV ст. до нашої ери воїни Александра Македонського дійшли до районів Афганістану, де було засновано місто Александрія Арійська.
  •             VІІ ст. частина цієї території входила до складу Арабського халіфату, пізніше на зміну їм прийшли монголи.
  •             На долю Афгану вплинуло англо-російське суперництво в Азії.
  •             28 лютого 1921 році був підписаний договір СРСР з Афганыстаном про договыр ы дружбу.

Зміна влади призвела до постійної напруги в країні, розпочиналися повстання.

  •             1946 Афганістан був прийнятий до членів ООН.

Давайте поглянемо, які чудові і величні архітектурні споруди Афганістану. (фото) (Ви також бачите як одягається населення, спосіб життя).

У липні 1973 року при активній участі армії в Афганістані відбувся державний переворот, очолений Дауд Ханом, в результаті якого монархія була повалена і встановлений республіканський лад.

У 1978 році силами армії був знов  здійснений державний переворот, країна отримала назву Демократична Республіка Афганістан. Помилки нових властей викликали прихований, а потім і відкритий опір населення. Протягом літа 1979 року антиурядові виступи охопили велику частину сільських районів країни і переросли в громадянську війну.

 Керівництво країни звернулося до СРСР з проханням направити до Афганістану радянський військовий контингент, як це було передбачено радянський-афганським договором 1978 року, для «надання допомоги у відбитті зовнішньої агресії».

Ведучий : Слово надається нашому хроністу!

Хроніст:

Введення Радянських військ  почалося 25 грудня 1979 року по двох основних наземних маршрутах: через Кушку (Туркменістан) і через Термез (Узбекистан), а також повітряним шляхом з десантуванням на два аеродроми: Кабул і Баграм.
    Головні військово-політичні події розгорнулися в Кабулі. 27 грудня 1979 року Амін був знищений розпочався початок другого етапу Саурської революції і приходу до влади нових сил на чолі з Бабраком Кармалем.

 Гарячими точками Кабулу були також місця дислокації штабів ВВС і ПВО, Центрального армійського корпуса, дивізій афганської армії, будинку Міністерства оборони, міліції, військово-навчальних закладів.

Введення радянських військ не принесло миру на афганську землю. Партизанська війна набрала форми джихаду – священної війни за віру.

Війна проходила в 4 етапи і  тривала 9 років 1 місяць 19 днів.

 Перший етап грудень 1979р – лютий 1980р.,

2 етап березень 1980 р. – квітень 1985 р.,

 3 етап травень 1985 р. –грудень 1986 р., 

 4 етап січень 1987р. – лютий 1979 р.
       Приймаючи рішення про введення військ, політичне керівництво СРСР передбачало вивести війська через кілька місяців.

    19 червня 1980 року було прийняте рішення про виведення деяких військових частин з території Афганістану, велика частина танкових, ракетних і зенітно-ракетних частин. Це рішення було реалізовано. 14 квітня 1988 року за посередництвом ООН була підписана угода, згідно з якою СРСР зобов'язався вивести війська в 9-ти місячний термін, починаючи з 15 травня 1988 року, протягом перших трьох місяців вивести 50% усіх військ.

27 січня 1989 року продовжилася реалізація другого етапу. 15 лютого 1989 року о 10.00 за місцевим часом командарм Громов Б.В., замикаючи колону військ 40-й армії по мосту в м. Термезі, символізував завершення виведення Радянських військ з Афганістану.  (фото)

Ведучий: Слово надається Досліднику:

Дослідник:

Під час Афганської війни було використано багато зброї техніки, боєприпасів, але звичайно їх не зрівняти з людськими втратами.


Десантники,   Розвідники,  Вертолітники,   Прикордонники,    Артилеристи

Сапери,     Санінструктори,    Зв’язківці,   піхотинці,  водії!!!

Можна ще довго перелічувати - і кожен розділ просто необхідний у військовій справі, і кожен доповню ланцюг, і кожен отримав нагороди.

Почесні  нагороди  УСВА


Українською Спілкою ветеранів Афганістану (воїнів- ітернаціоналістів)  заснована система почесних нагород ля морального заохочення ветеранів війни та інших осіб.

Система почесних нагород УСВА включає наступні нагороди:

  •                         настільний знак «Пам’ять»
  •                         медаль «За заслуги» І II III ступеню
  •                         медаль «За громадянську мужність»
  •                         вимпели
  •                         грамоти
  •                   Нагороджено орденами та медалями СРСР 200153 чоловік, з них 10955 - посмертно
  •                   Звання Героя Радянського Союзу удостоєні 79 чоловік, з них 26 - посмертно
  •                   Серед нагороджених - 110 тисяч солдат та сержантів, близько 20 тисяч прапорщиків, більше 65 тисяч офіцерів та генералів, 2,5 тисячі службовців РА в тому числі 1350 жінок.
  •                   Звання Героя Радянського Союзу присвоєно 79 воїнам-«афганцям» Серед них 15 рядових та сержантів, 29 молодших офіцерів та 35 старших офіцерів і генералів. Двадцяти шести - звання присвоєно вже посмертно.

ЗА 110 МІСЯЦІВ ВІЙНИ В АФГАНІСТАНі ЗАГИНУЛИ:

  •                   росіяни, українці,  білоруси,  узбеки, казахи, туркмени, таджики,  киргизи,  грузини,  азербайджанці, вірмени, молдавани,  латвійці,  литовці,  естонці,  абхазці,   башкири, буряти,  євреї,  інгуші,  кабардинці, калмики,   марійці,  мордовці,  дагестанці,  осетини. татари,   чеченці,  чуваші, якути та ще 168 представників інших народностей та національностей

    Втрати техніки й озброєння склали:
- літаків - 118;
- вертольотів - 333;
- танків - 147;
- бойових машин піхоти, десанту, бронетранспортерів - 1 тис. 314;
- гармат і мінометів - 433;
- радіостанцій і командно-штабних машин - 1 тис. 138;
- інженерних машин - 510;
- автомобілів бортових і бензовозів - 11 тис. 369. (Під час відео!)
Ведучий:

Загальні безповоротні людські втрати в Афганістані (вбиті, померлі від ран і хвороб, загиблі в катастрофах у результаті нещасних випадків) склали 14 тис. 453 чоловік, у тому числі:
- вбито в бою - 9 тис. 511,
- померло від ран - 2 тис. 386,
- померло від хвороб - 817,
- загинуло в аваріях, катастрофах, у результаті нещасних випадків,
- покінчило життя самогубством - 1 тис. 739.
    За категоріями:
- генералів - 4;
- офіцерів - 2 тис. 129;
- прапорщиків - 632;
- сержантів і солдатів - 11 тис. 549;
- робітників та службовців - 139.
    Пропало без вісти і потрапило в полон - 417 чоловік, 119 з них були звільнені, 97 повернулися додому, 22 живуть в інших країнах.
    Загальні санітарні втрати в Афганістані склали 469 тис. 685 чоловік. У тому числі:
- поранено, контужено, травмовано - 53 тис. 753;
- захворіли - 415 тис. 932.
- стали інвалідами, у тому числі:
- І групи - 672;
- П групи - 4 тис. 216;
- Ш групи - 5 тис. 863.
Афганська війна залишила важкі наслідки й для України. В Афганістан з України було направлено більш 160 тисяч чоловік. Не повернулися додому з війни 3 тис. 360 воїнів, з яких 3 тис. 280 загинули, а 80 пропали без вісти і потрапили в полон.

Слово надається нашому соціологу.

Соціолог:

Сьогодні в Україні мешкає близько 150 тисяч учасників війни в Афганістані (майже 3 тисячі - у Херсонській області). З них було поранено більше 8 тис., 3 тис. 560 стали інвалідами. У кожного з них є родина. Залишилися без синівської підтримки 1 тис. 982 батька і 2 тис. 729 матерів, в основному, пенсійного віку. (зупинитьсь, перед слайдом)(можливо лист?????)

 Стали вдовами 505 молодих жінок і сиротами 711 дітей.(слайд)  (почекати)

Ця трагедія торкнулась і Херсонщини .З нашої області було направлено до Афганістану 2559 чоловік, з них 69 загинули, 2пропали безвісти.

З Нововоронцовського району пройшли Афган 76 юнаків, 8 повернулися пораненими, а полковник Анатолій Ігнатенко і рядовий Ігор Ісаченко  загинули. У Дудчанах знаходиться пам’ятник Ігорю Ісаченку.(фото афганців).

Від отриманих поранень в мирний час у віцці до 40 років померли вже 7 ветеранів-афганців, наших земляків Нововоронцовців.

Зупинилось серце і нашого односельця Деркача Василя Корнійовича.

 Деркач Василь Корнійович

народився 18 лютого 1963 року в селі Любимівка Нововоронцовського району в сім’ї робітників. З 1970 по 1980 роки навчався у Любимівській середній школі, після закінчення, якої працював в радгоспі “Піонер” помічником комбайнера.

У квітні 1981 року був призваний Нововоронцовським РВК до лав Збройних Сил. Службу проходив у прикордонних військах в/ч 2099 на посаді водія транспортних засобів у званні рядового. Місце дислокації частини – м. Мазарі Шеріф. За час проходження служби нагороджений медалями «За отличие в охране государственной границы СССР», «Воину-интернационалисту от благодатного афганского народа», знаком «Отличник погранвойск » І і II ступенів, нагрудним знаком “Старший пограннаряда” та грамотою ‘Воїну-інтернаціоналісту від Президії Верховної Ради СРСР.

Давайте вшануємо пам'ять синів і дочок, братів і сестер, батьків і чоловіків, всіх хто загинув, всіх кого немає поряд.

Хвилиною мовчання!                 (свічка запалюється на слайді)

Ведучий:

Їх прізвища закарбовані навічно! У кожному обласному та районному центрах створенні меморіальні споруди вшануванню воїнів – афганців! Ви можете побачити пам’ятник у м. Києві, Кривому Розі, Херсоні, Чаплинці…….

У нашому Нововоронцовському районі також 30 вересня 2006 році відкрили пам’ятник воїнам –Афганцям. (слайд)

 Але  наше життя продовжується і у нас з вами присутні учасники бойових дій тому  слово надається нашому журналісту:

Журналіст:

У нашому селі проживають на даний час  чотири воїни-афганці:

Це Амелін Леонід Федорович, Бейко Руслан Іванович, Ведмідь Вадим Володимирович та Щесняк Сергій Петрович.

Ведучий: Давайте привітаємо оплесками .

Журналіст:

-Ми не будемо ознайомлюватись з біографічним  даними, зауважим лише нагороди, наших односельців.

Ведучий:

  • Амелін Леонід Федорович під  час проходження служби був нагороджений медалями «За отличие в охране государственной граници», «70 лет Вооружонным силам СССР»., «Воину-интернациолисту от благодарного афганського народа», «За от вагу», «За боевые заслуги», Орденом «Красной звезды».
  • Бейко Руслан Іванович був нагороджений за сумлінне виконання своїх обов’язків орденом «Красной звезды», «Воину-интернациолисту от благодарного афганського народа», «Воин интернациолист СССР»,  знаком ЦКВЛКСМ «Воинская доблесть».
  • Ведмідб Вадим Володимирович був нагороджений орденом «Красной звезды», медалями «За разменирование», «Ветеран войны», «70 лет Вооружонным силам СССР»., «Воину-интернациолисту от благодарного афганського народа», «Воин интернациолист СССР».
  • Щесняк Сергій Петрович був нагороджений медалями «Воину-интернациолисту от благодарного афганського народа», «70 лет Вооружонным силам СССР».

 

Журналіст

 Хочу ще представити Штанька Віктора Миколайовича, воїн-афганець Миролюбівки, який є бойовим товаришем наших Афганців

Штанько Віктор Миколайович

народився 25 травня 1964 року в с.Миролюбівка Нововоронцовського району. За час служби був старшиною роти, командиром БТР, і командиром взводу десантно-штурмової групи.Нагороджений медалями «За боевые заслуги», «Воину-интернационалисту от благодарного афганского народа», ювілейною медаллю «70 лет Вооруженным силам СССР», «Воин - тернационалист СССР», «За отличие в охране государственной границиСССР», грамота Президії Верховної Ради СРСР

Живе і працює в с.Миролюбівка.

- Переглянемо фото з альбому Віктора Миколайовича. (слайди)

Ведучий: (дивлячись чи будуть ще афганці)

У нас також присутні і ………………………Допоможе представити

 Віктор Григорович.

Ведучий:

Хочеться сказати , що важливу роль у патріотичному вихованні молоді нашого села займають воїни афганці, які є прикладом для наслідування.

Щороку проводимо спортивні змагання за підтримки воїнів афганців, вечори пам’яті, зустрічі.

У 2008 році було закладено Алею пам’яті та висаджено берізки та ялини.

(уривок з фільму).

 

Журналіст:

                 Інтерв’ю з афганцями.

  1.               Набуті у екстремальних умовах навички допомагають вам у Житті?
  2.               Ким Ви мріяли стати у дитинстві, чи здійснились Ваші мрії?
  3.               Що на Вашу думку бракує сучасній молоді?
  4.               Яку науку Ви для себе винесли, після повернення з складних військових подій?
  5.               Які людські якості Вам до вподоби?
  6.               Що треба робити людині, щоб досягти  успіхів у житті?
  7.               Яке місце у Вашому житті займає школа, шкільні роки?
  8.               Яку батьківську пораду запам’ятали, яка можливо перевірена життям?
  9.               Що для Вас дружба?
  10.          Чи жалкували ви за чимось у житті?
  11.          Як фізично себе підтримуєте?
  12.          Які організації Афганців існують, яка їх роль?
  13.          Ваші побажання нашим учням!

 

Ведуча: Велика кількість віршів, балад, пісень, було написано про цю війну. Шановні присутні,  до вашої уваги авторська пісня, виконується вперше. у виконанні учителя історії Силютіної Ірини федорівни.

Пісня (фото, уривок)

Ведучий: До вашої уваги контемп у виконанні Антонюк Вікторії, та Андрушківа Станіслава.

Танець

Ведуча: Діти можливо, хтось із вас хоче щось сказати ?

(Білий Євген  )

Ведуча: Слово надається учителю з до призивної підготовки юнаків.

Ведуча

Діти я хочу, щоб гасло Афганців усього району було і вашим гаслом!

«Майбутнє має той хто пам'ять береже»!!!!

(слайд)

1

 

docx
Додано
21 січня 2019
Переглядів
1265
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку