виховна година "Сторінками біографії М.В. Гоголя"

Про матеріал
Тема: Сторінками біографії М.В. Гоголя Мета. Ознайомити вихованців із життєвим і творчим шляхом М. В. Гоголя, прищеплювати інтерес до творчості письменника, показати зв’язок письменника з України, ознайомити із історію створення твору «Ніч перед Різдвом», показати на прикладах опис українських народних традицій у творі; розвивати творче мислення їх фантазію, уяву; виховувати інтерес до звичаїв українського народу, до творчості М. В. Гоголя. Обладнання: портрет М.В.Гоголя, бібліотечка творів письменника, ноутбук, проектор.
Перегляд файлу

Тема:  Сторінками біографії М.В. Гоголя 

Мета. Ознайомити вихованців із  життєвим і творчим шляхом  М. В. Гоголя, прищеплювати інтерес до творчості письменника, показати  зв’язок  письменника  з  України, ознайомити із історію створення твору «Ніч перед Різдвом», показати на прикладах опис українських народних традицій у творі; розвивати  творче мислення їх фантазію, уяву;  виховувати інтерес до звичаїв українського народу, до творчості М. В. Гоголя.

Обладнання: портрет  М.В.Гоголя, бібліотечка  творів  письменника, ноутбук, проектор.

Хід виховної години

Повідомлення теми та мети.

- Серед знаменитих імен української культури особливе місце належить      М. В. Гоголю. Відомий літературний класик  душею був тісно пов’язаний з Україною. Він тут народився, провів дитячі роки. Український фольклор, пісні, легенди увійшли до ранніх творів, принісши славу молодому письменникові, вирізнивши його серед інших. Великий українець Т. Шевченко писав: «Ми маємо найкраще знати свою історію, свою культуру, свою Україну. І саме творчість М. Гоголя допомагає глибше пізнавати нашу країну.

Тема нашої виховної години «Сторінками біографії М.В. Гоголя». ми розширимо наші знання щодо біографії М.Гоголя, пов’язаної з Україною, ми доторкнемось до незвичайних подій: загадкових, фантастичних і, безперечно, романтичних.  

 Міні-Лекція  «Життя і творчість М. В. Гоголя»

- У кожної людини свій неповторний шлях. Яким же був шлях одного з великих сучасників нашої літератури М. В. Гоголя – людини, яка любила Україну, її природу, героїчне минуле, поетичний світ українських легенд, пісень, живого народного слова?

Усе життя Гоголя можна назвати дорогою. Як свідчать спогади сучасників лише в дорозі він захоплювався, відчував натхнення і приплив нових сил. Дороги вели Гоголя до Москви і Петербурга, Рима і Парижа, Гамбурга та Єрусалима. Однак усі шляхи починалися з його рідного дому, з України, сюди завжди повертався думкою і душею. Навіть прихід у світ майбутнього письменника пов’язаний із дорогою. Є легенда, за якою Микола Гоголь народився прямо у степу на повозі, яка застряла в березневих коліях. Мабуть, у цьому є сенс, бо, майже не все життя письменник провів у дорозі. У нього ніколи не було своєї сім’ї, тому Гоголь був дуже відданий своїм батькам і сестрам.

Майбутній письменник Микола Гоголь з'явився на світ в небагатій поміщицькій родині 20  березня  1809  року  в  с. Великі  Сорочинці   на   Полтавщині.  Невдовзі  родина  переїздить  у  с. Василівку, де  і  минуло   моє  дитинство.  Батько,  Василь  Панасович  Гоголь,   був  поміщиком.  Мама,  Марія  Іванівна,  завжди  вірила  і підтримувала  мене.  Саме  вона  ввела  мене  у  чарівний  світ  українського  фольклору,  часто  розповідала  казки,  легенди,  співала  народні пісні.

Початкову  освіту  здобув  удома,  коли  підріс  відправили  навчатися  до   Полтавського  училища,  згодом  вступив  до  Ніжинської  гімназії  вищих  наук. Микола був вразливим, хворобливим хлопчиком. Змалку тягнувся до прекрасного — народної творчості, літератури, театру. А в поміщика, де служив батько, був театр, домашній оркестр, багата бібліотека, колекція картин, зброї, тому майбутній письменник бував там часто.

У селі Василівка неподалік від Миргорода, де знаходилася садиба Гоголів-Яновських, щоосені проходили ярмарки. їх із дитинства любив спостерігати Гоголь, і саме вони послужили йому джерелом для зображення знаменитого Сорочинського ярмарку.

Навчався майбутній письменник у Ніжинській гімназії вищих наук. Разом із друзями слідкував за новинками літературного життя, читав Пушкіна. У гімназії видавалися рукописні журнали, була організована учнівська бібліотека, якою завідував Гоголь. Він захопився живописом, театром, почав писати вірші. Але найбільшою його мрією була служба на благо Вітчизни. Це бажання могло здійснитися лише в Петербурзі, куди Гоголь прагнув усіма силами. Закінчивши навчання, Гоголь їде в омріяний Петербург, працює чиновником і переживає глибоке розчарування: не таким він бачив своє служіння Батьківщині. Єдина користь — набуття життєвого досвіду, знайомство з петербурзьким життям і здобуття матеріалів для майбутніх творів.

Гоголь починає писати. Йому згадується Україна, він просить матір прислати йому описи звичаїв, національних костюмів, пісні, казки, легенди українського народу.

Твори Миколи Васильовича Гоголя вводять нас, читачів, у радісну і таємничу атмосферу свята. В описах ми бачимо любов до рідної природи і народу, до якого він належить і серед якого він виріс. На тлі прекрасного пейзажу розгортаються картини народного життя.

У 1831-1832 роках виходить збірник Гоголя «Вечори на хуторі біля Диканьки». Метою письменника було відобразити духовну красу народу, його мрії про вільне й щасливе життя.

Сьогодні ми зупинимося на повісті „Ніч перед Різдвом”, адже Різдво – одне з найбільших та найсвітліших християнських свят, яке люди завжди зустрічають з особливим трепетом. Не випадково багато письменників та художників звертаються до теми Різдва.

 Гоголь у своїй повісті зумів в жартівливій формі розповісти про звичаї українського народу, при цьому він уміло перемішав фантастику і реальність. Дія відбувається і на землі і в небі. У небі літають чорти і відьми, які замислюють інтриги на шкоду людям. На землі ж з'єднуються закохані, торжествує добро.

Зараз пропонуємо переглянути м/ф  «Вечори на хуторі біля Диканьки, або Ніч перед Різдвом», який вийшов у 1951 році.

Перегляд мультфільму

Заключна частина.

 

doc
Додано
22 січня 2019
Переглядів
694
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку