сценарій "Світлій пам'яті Героїв"

Про матеріал
сценарій до дня вшанування Небесної Сотні; рекомендований для педагогів-організаторів, художніх керівників, вчителів історії, мистецтва та класних керівників, офіцерів-вихователів; для позаурочних заходів учнів середньої та старшої ланки.
Перегляд файлу

СЦЕНАРІЙ

заходу з нагоди Дня Героїв Небесної Сотні

«Світлій пам’яті героїв»

       Підготувала:

художній керівник - методист та педагог-організатор навчально-виховного комплексу Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні  Руслана Шацька

                                                             2021

 

Дата проведення: 20.02.21

Місце проведення: плац ліцею

Час проведення:10.00

1.Шикування.

2.Доповідь про готовність ліцеїстів до початку заходу.

Ведучий 1

Захід, з нагоди Дня Героїв Небесної сотні оголошується відкритим

(Звучить гімн)

(виходять ліцеїсти,тримаючи в руках запалені свічки)

Ведучий 2

Герої такі не вмирають,

Вони будуть вічно живі.

Героїв завжди пам’ятають

На небі й на рідній землі!

Ведучий 2

Сьогодні кожен з нас торкнеться пам’яттю цього священного вогню-частинки вічного. А світло цієї свічки хай буде даниною тим, хто навічно пішов   від нас, хто заради  справедливості жертвував собою. Вони повинні жити в нашій пам’яті!

Ведучий 1

 Ми закликаємо вас  згадати у ваших молитвах усіх Героїв, які поклали свої голови за наше майбутнє. Хай пам’ять всіх невинно убитих згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.

 

Ведучий  2

Безсмертні душі вбитих і закатованих відійшли у небеса, але вони вічно житимуть в народній пам’яті, бо «Герої не вмирають!» Вшануймо хвилиною мовчання всіх, хто загинув за честь та волю нашої країни.

 

Хвилина мовчання «Плине кача»

Ведучий 1

 Право покласти квіти до пам’ятного знаку борцям за волю і незалежність України надається ліцеїстам.

( лунає « Ой у лузі червона калина»)

(ліцеїсти ставлять свічки до пам’ятного знаку)

Небесна сотня – безневинна жертва…

Бандитам не сховатись за хрестом

Отим хрестом, де їхня совість мертва

Зрікається і серцем і чолом…

У прощену неділю впала долу,

Простіть нас браття, миленькі, простіть…

 

Ведучий 1

Драматичним етапом сучасної історії нашої країни стали події у Києві 18-20 лютого, в ході яких загинуло більше сотні кращих наших синів і дочок.  Розгони Євромайдану відзначилися брутальним побиттям сотень людей. Поступово ці «штурми та розгони» переросли у велетенські акції супротиву, а кожен наступ сприймався в Україні як «боротьба не на життя, а на смерть».

      Ведучий  2

Майдан Незалежності – це визначне місце, це СВОБОДА, це та потужна точка енергії  українців, де  її Герої встигли відчути все: і радість, і безвихідь, і горе, і біль, і гордість, і повагу, і гідність.

 Ведучий 1

              Саме Майдан став символом боротьби, символом утвердження прагнень до європейських цінностей у споконвічно європейській державі.

Пісня «Примиріться, сини»(виконує Галяк Анна)

 

Ведучий 2

І за цю боротьбу, за свободу й оновлення країни заплачено страшну ціну: своє життя! І більшість з них молоді, сильні. Ті, що лише починали жити. І сьогодні ми вшановуємо тих мужніх, незламних українців чиї душі уже на небесах.

Ведучий 2

     Вони підняли людей на боротьбу. Сотні проповідей є ніщо у порівнянні з тим, що вчинили для нас ці люди. Адже їхній вчинок – це велика жертва, це безмежна любов.

Героям Майдану

(читає Андрощук Ілля)

Палає Київ у вогні,

горять сталеві БТРи

там на межі-передовій,

народ боронять волонтери.

 

Палають шини і серця,

ніхто не хоче помирати,

з молитвою до Праотця -

ніколи дух наш не зламати!

 

Там у шоломі зі щитом,

стоїть з Франківщини хлопчина,

з червоним на грудях хрестом,

поранених несе дівчина.

 

Стоїть із Харкова Андрій,

Сашко тримає оборону,

він тут вже 48 днів,

як сам приїхав з-за кордону.

 

Ось знову хвиля йде атак,

усе змітають водомети,

морозно трошки: «-2»,

горять позаду вже намети..

.

Всіх щільно взяли у кільце,

здається ОСЬ (!) наш дух зламають

Та хтось праворуч затягнув-

народний гімн усі співають.

 

Тримати крепко треба щит,

бо там позаду наші діти,

батьки стоять і матері,

  нема куди нам відступити!

 

Ведучий 2

Події останніх місяців 2013-го, початку 2014 років перетворилися у справжню національну стихію, в якій передався найтонший подих душі нашого народу. Пробудилася приспана роками національна свідомість людей.    

Ведучий  1

Як же починалась революційна історія України? 21 листопада 2013 року Кабінет Міністрів  ухвалив постанову, якою призупинив процес підготовки до підписання Угоди про асоціацію з Європейським союзом. У соціальних мережах одразу з’явилися заклики прийти на майдан Незалежності, щоб висловити протест.

Ведучий 2

 21 листопада на Майдані, попри дощ і будній день, було близько двох тисяч осіб, які висловили своє обурення зміною політичного курсу . Їх підтримали у Львові, Хмельницькому, Луцьку, Ужгороді, Харкові та Донецьку.

 Ведучий 1

 У наступні дні до Києва почали приїжджати люди з інших міст, переважно молодь.  Стало зрозуміло, що молоді люди налаштовані рішуче.

Ведучий 2

 30 листопада 2013 року у Києві на Майдан вийшли сотні молодих студентів, які всіляко підкреслювали мирний характер своєї акції. Вони вийшли щоб відстояти Угоду про асоціацію і були по звірячому побиті спецпідрозділами міліції, деякі у важкому стані потрапили до лікарень, а доля багатьох з них невідома і до сьогодні.

 Ведучий 1

 Шоковані замахом на основоположні права і свободи людини та побиття мирних студентів, сотні тисяч українців вийшли на Майдан Незалежності, наголошуючи на права людини та принципи демократії, вимагаючи покарання винних у побитті студентів та відставки злочинної влади.

Ведучий 2

 Після двох місяців мирних протестів підтримка мітингувальників зростала. Замість того, щоб мирно врегулювати ситуацію, 18 лютого тодішня влада віддала злочинний наказ застосувати зброю і зробити «зачистку» Майдану, використовуючи водомети, бронетранспортери і вогнепальну зброю.

Ведучий 1

 Проти мирних мітингувальників кинули внутрішні війська, спецпідрозділ «Беркут», на дахах будинків розмістили снайперів. В один день тисячі мирних людей стали солдатами свого народу.

Ведучий 2

 Вони йшли голіруч проти  беркутівців. А у них під ногами зривалися світло-шумові гранати, довкола свистіли кулі. Бійці підрозділу «Беркут» застосовували спецзасоби, декого розстрілювали впритул, захоплювали і добивали поранених.

Ведучий 1

Мітингувальники ж «відповідали» камінням, бруківкою, яку розбирали прямо з-під ніг, петардами та «коктейлями Молотова». Із засобів оборони у мітингувальників були саморобні дерев’яні щити, дерев’яні палиці, барикади, створені з підручних матеріалів та палаючі автомобільні шини і їдкий дим, що густою хмарою оповив серце України

Ведучий 2

Справжні бої розгорталися в центрі Києва  на вулицях Інститутській, Грушевського, на Європейській площі, Майдані, у Маріїнському парку! Постріл, другий, розірвалася тиша і нестерпний біль… Кров, вогонь, стрілянина на ураження… Знову смерть, поранені, відірвані руки, проламані голови, вибиті очі. Так до нас прийшла війна…

Ведучий  1

22-23 лютого Україна проводжала в останню путь своїх синів та дочок, тих, хто загинув за свою країну, за свій народ. Знову від нас пішли найкращі, ті, для кого “справедливість”, “гідність”, “свобода”, “Україна” були не просто словами, а сенсом  життя.

 

Пісня «Ангели майдану» (виконує Логвинюк Борис)

 

Ведучий 2

10 лютого 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав Указ “Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні”. Відтепер щорічно 20 лютого по всій Україні відзначається День Героїв Небесної Сотні – на знак вшанування відваги, сили духу і стійкості громадян в боротьбі за свої права.

 Ведучий 1

 «Небесна Сотня» своїм життям викупила свободу для мільйонів українців і дала шанс збудувати нову демократичну правову державу. Кров цих людей стала вироком для злочинної диктатури.

Ведучий 2

Слово надається духовному капелану нашого ліцею отцю Ростиславу

Ведучий 2

Україна не раз піднімалася з колін: побита й понищена; в ранах та нескорена ворогами, вона йшла в атаку  під кулі, щоб захистити всіх своїх дітей. Терновим шляхом, всипана степовими могилпми, йшла Україна до свободи і гідності!

 

 

 

Ведучий 1

Сьогодні від нашого покоління залежить чи звучатиме гордо і могутньо ім'я Україна і Український народ  чи кане воно у забуття, зазнавши духовної і фізичної смерті.

Ведучий 2

 Будьмо ж гідними великої слави героїв України, які твердо вірили, діяли, знали: Українська нація існуватиме доти, доки хоча б один українець буде готовий покласти своє життя в її обороні.

 

Пісня «Нашим героям»(виконує Думич Юрій)

 

Ведучий  2

Небесна сотня відійшла у вічність

Героям СЛАВА не пусті слова

І пам’ятником хай вам стане -

нова країна - сильна та міцна !

СЛАВА УКРАЇНІ!!!!

  Ведучий 1

 Захід, присвячений вшануванню Героїв Небесної Сотні оголошується закритим.

3.Звучить гімн

4.Проходження урочиститим маршем.

 

 

1

 

docx
Додано
20 березня 2021
Переглядів
306
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку