Сценарій свята « Зустріч героїв зарубіжної літератури»

Про матеріал
Літературно-музична композиція «Зустріч героїв зарубіжної літератури» до проведення предметного тижня для учнів 6-7 класів з участю старшокласників (8-10кл). Автор: Рогова Ірина Миколаївна
Перегляд файлу

Сценарій свята « Зустріч героїв зарубіжної літератури»

Музика.

Ведучий 1. Осінніми вечорами, коли плачуть небеса і зорі падають на похилені трави, мов та пісня, неосяжна й незбагненна, торкнеться до твого серця колись прочитана історія, яка залишилася з тобою назавжди.

Ведучий 2. Змінюються часи і влада, змінюються життя і людський світогляд. Але незмінними залишаються найвищі істини, незмінною лишається потреба пізнати світ, людину, нерозгадана таємниця душі, в якій незгасним вогнем горить священне і нездоланне почуття любові. Про все це через століття розкаже нам книга.

Ведучий 1.

На білих і пожовклих сторінках

Життя в потоках розмаїтих плине…

Читач блукає і мандрує по морях

З улюбленцем премудрої Афіни,

Шукає з Фаустом молодощів шляхи,

З Овідієм сумує на чужині,

І Дон Кіхотів поділяє гнів

В борні з ворожим плем’ям вітряків

Ведучий 2. Сьогодні ми спробуємо полинути в подорож сторінками чудової країни – її величності Зарубіжної Літератури. Володимир Висоцький говорив: « Щастя – це подорож. Не обов’язково з переміною місця: подорож може бути в душу іншої  людини – у світ письменника, поета…»   .               Ведучий 1. Цікаво, а  яка книга може бути названа найпопулярнішою, чи найвідомішою, чи найкращою? Мабуть, визначити таку книгу неможливо?

(Демонстрація відео «Світ книжок зарубіжної літератури» в супроводі гри на фортепіано)                                                                                                                                            Ведучий 1. Разом з улюбленими героями ми вчилися розуміти сильних і проявляти милосердя  до слабких. Ми розгадували таємниці і знаходили відповіді, шукали скарби і  зрозуміли, що скарб – це дружба і любов. Розповіла нам про це вперше казка, коли ми були зовсім малими.                                                                                                                Читець                                                                                                                                                    Затишно дітям в пазусі казок.

Отак би й слухав про царя Салтана

або про те, як весело козак

обманював турецького султана.

Про карих коней з полуменем грив,

про чаклуна, що все на світі може.

І хто б там що кому не говорив,

а згине зло і правда переможе!

Той у Яги царівну відбере,

той кам'янисте поле переоре.

Кощій Безсмертний непремінно вмре,

і всі безглуздя роздум переборе.

Лише борись, а щастя не втече.

Не схаменешся - півжиття позаду.

І день, і ніч, і тисячі ночей...

Спасибі вам за цю Шехерезаду.

Ведучий 2. Сьогодні ми помандруємо світами найвідоміших книг.  А почнемо нашу подорож з казок. Нехай же супутницею стане пісня.

Пісня Н. Май « Свято казки»

Ведучий 1. Справді, починається все з казки. Всі добре пам’ятають чарівника Оле Лукойє, який легким порухом руки відкривав свою чарівну парасольку і повертав кулю глобуса, щоб запросити   нас у подорож по казках. А створив цього загадкового чоловічка  для дітвори казкар з Данії Ганс Крістіан Андерсен.

Оле Лукойє з парасолькою.

Здрастуйте! Я – Оле-Лукойє! Ніхто в світі не знає стільки казок, скільки знаю їх я! Увечері я обережно прокрадаюся в кімнату і дмухаю в потилиці малюкам. Повіки у них починають злипатися, і вони лягають у ліжечка.

А коли заснуть, я виймаю свої парасольки. Ось цю, зовсім просту, чорну, я розкриваю над поганими дітьми: вони сплять усю ніч і зовсім нічого не бачать уві сні! А цю я розгортаю над хорошими дітьми і тоді їм усю ніч сняться чудові казки.

Відео (Снігова королева)

Ведучий 1. Перший крок у храм зарубіжної літератури ми  здійснюємо після знайомства з вічною доброю казкою Г.К. Андерсена «Снігова Королева», мандруючи з Гердою у пошуках Кая, а також  Шарля Перро « Попелюшка».

 

Ведучий 2. Кожна дівчинка мріє хоч би раз побувати на місці Попелюшки: сісти в чарівну карету, потрапити на бал, зустріти свого принца.  Історія цієї героїні підтверджує думку, що добро, любов, лагідність, бажання допомогти цінується у всі часи. Доля нагороджує таких людей. Наша героїня із простої дівчини Чорногузки перетворилась на прекрасну принцесу.

Інсценізація казки «Попелюшка»

(заходить мачуха і дві доньки)

 

Мачуха: Попелюшко! Де ж ця негідниця?

а дочка: Напевно, як завжди, порпається у попелі і співає дурні пісеньки.

(забігає Попелюшка)

Попелюшка: Вибачте, матінко, я саме прасувала вашу накидку.

Мачуха: Попелюшко, підправ наші зачіски, бо карета нас вже чекає і ми поспішаєм.

                 (Сідають на стільці. Попелюшка їх причісує)

2-а дочка: А ти не хочеш поїхати на бал?

Попелюшка: Ой, сестриці, не смійтеся з мене! Чи личить мені там бути?

Мачуха: А й справді, усі сміялися б, якби побачили на балу Чорногузку!

Оле Лукойє: Та мрія Попелюшки все ж здійснилася. Дякуючи чарам доброї феї, дівчина потрапила на бал. Принц, якому доповіли, що приїхала якась незнайома принцеса, вийшов її зустрічати. Потім повів до зали, де зібрались гості, і запросив на танець.

Принц відразу покохав чарівну незнайомку, яка несподівано зникла з палацу після 12-го удару годинника. Але за допомогою черевичка йому вдалося знайти красуню. А Попелюшка, така ж добра, як і вродлива, пробачила свою мачуху і сестер і взяла їх до палацу, де принц і Попелюшка жили довго і щасливо.

Література допомогла нам повірити в те, що добро обов’язково переможе зло, а   любов – це нагорода за вірність і щирість почуттів

Пісня Попелюшки

Ведучий 1. З улюбленими героями ми відвідували незнайомі країни, знаходили вихід з таких нелегких ситуацій.

Ведучий 2. Книга казок «Тисяча і одна ніч» є унікальною енциклопедією звичаїв побуту, моралі мешканців загадкового Сходу. Ця збірка створювалася віками,поступово вбираючи в себе нові і нові витвори різних народів – арабів, персів, індусів, єгиптян ... Книга містила розповіді про султана Шахріяра, дочку його візира Шахерезаду, яка силою розуму та умінням майстерно оповідати казки порятувала себе та інших дівчат. Сьогодні мудра оповідачка завітала до нас та принесла неповторний східний танок.  

Східний танець.                                                                                                                                                                 Ведуча 1.

Подих Північного вітру нам нашіптує, що наступна героїня – це улюблениця всіх, кого вабить загадковість . І доки вітер не змінився, зустрічайте незвичайну виховательку, з якою ніколи нудьгувати, добру і вимогливу водночас - Мері Поппінс.

Танець Мері Поппінс

Інсценізація повісті Марка Твена «Пригоди Тома Сойєра»

Том: Том Сойєр власною персоною. Не чекатиму, поки про мене щось там розкажуть. Я бешкетник і хитрун, який не дуже любив ходити до школи. Бувало, що обманював свою тітку, але найвигадливіший хлопчик із книги. У мене було стільки пригод, що вистачило б на вас усіх! Ваші комп’ютерні ігри просто відпочивають перед рівнями небезпеки, які проходив Том з своїми друзями. Ось подивіться на одну з них.

Автор: Том і Беккі не знали, скільки часу перебувають у печері.. Вони натрапили на джерело і вирішили перепочити.

Беккі: Томе, я так хочу їсти!

Том:    Пам’ятаєш, що це?( дістає з кишені)

Беккі: Наш весільний пиріг. Я сховала його, коли снідали в лісі. Хотіла покласти його на ніч під подушку, як ото роблять дорослі дівчата, щоб мені приснився ти…

Том: Беркі, ти можеш витримати, як я тобі щось скажу? Тобі потрібно залишитись тут біля питної води. А я залишу тобі кінець шворки, а сам піду, тримаючи її други кінець, шукати коридор, що виведе до виходу.

Беккі: Томе, я чекатиму тебе тут, тільки обіцяй мені частіше повертатися і розмовляти зі мною. Будь зі мною поруч до останньої хвилини, бо вона скоро настане.

Том: Беккі, я неодмінно знайду вихід з печери і ми врятуємось.

Автор: Тому таки вдалось знайти розколину в печері, через яку їм вдалося вибратися із пастки, в якій діти перебували три дні і три ночі. Та пригоди Тома Сойєра на  цьому не припиняються

   Дивимось на екрані (відео)

Ведучий 3.  До нас на бал завітала дівчинка, яку точно можна назвати найбільшою фантазеркою у світі. Що вона тільки не вигадувала?

Ведучий 4. Мабуть, вона була б гарною подругою для  Тома. А її  кіски, що весело стримлять у різні сторони, підказують нам, що звати її….

Пеппілота.

Ведучий 4. У 2002 році Нобелівським інститутом в Осло визначено «Кращий  художній твір в історії людства». Ним став роман М. Сервантеса «Дон Кіхот».

Ведучий 3. Нині ця книга є найбільш читаною у світі після Біблії. Щороку, 23 квітня, в день  смерті автора, на батьківщині письменника відзначають безперервним читанням   роману «Дон Кіхот», який в Іспанії називають «нашою Біблією». Читці змінюють  один одного протягом 48 годин.

Вірш про дон Кіхота

Ведучий 3.  Лицар Сумного Образу, премудрий гідальго, Дон Кіхот. Він став символом  безкорисливого служіння добру і справедливості, готовності до боротьби зі злом, незважаючи ні на які перешкоди.

Ведучий 4.  

О, Дон Кіхоте мій, натхненнику богеми!

Хай з тебе юрмами глузують мудраки,

А нам твоє життя понад усі поеми:

Не мали рації, їй Богу, вітряки!

Воюй, воюй із ними і забудь,

Що справжні кріпості існують ще на світі.

За подвиги достойно вознесуть

Тобі хвалу у ХХІ столітті.

Ведучий 3.  Великий Шіллер сказав, що література – це храм, в який можна ввійти лише з  чистою совістю і благородними намірами.

Ведучий 4.  Література – це тиха молитва , що звучить через віки. Ми  виростаємо з героями,  сміливо мандруємо  на повітряних кулях і досліджуємо таємниці природи, вчимося дорожити друзями, мріяти і любити.

Ведучий 3.  Куди лише не закидає фантазія автора героя твору. Цьому маленькому хлопчику довелося навіть  здійснити   космічну подорож, аби зрозуміти, що треба любити і цінувати того, хто знаходиться поруч. Саме йому належать слова: «Ми відповідальні за тих, кого приручили». Ми запрошуємо до нас прекрасного Маленького принца. 

          (Пісня «Маленький принц» )

Ведучий 3.   Герої твору Олександра Гріна, живуть з  прекрасною  мрією про вірне та вічне кохання. «Пурпурові вітрила» - це яскрава розповідь про досяжне щастя, на яке заслуговують Ассоль і Грей.

Ведучий 4.   Сьогодні, на мою думку, як ніколи Грін потрібен сучасності. Артур Грей – цілеспрямована особистість, лідер, Ассоль – творча натура з сильним характером, невже вони не герої нашого часу? І у них є душа! Уважний читач, який має «живу душу» знайде в «Пурпурових вітрилах» - прекрасний символ вічних цінностей. Повість читається як притча про порятунок чистої дитячої душі, і щастя герої знаходять у небесному раю.

Ассоль Всі в Каперні дізналися про мрію маленької Ассоль. З мене насміхалися, дражнили, і навіть прозвали Корабельною. А я всеодно вірила і часто виходила до моря і чекала вітрильник. Я відчула, що казка почала розквітати. Я навіть Філіпу вугляреві сказала, що скоро поїду звідси. Ти подарував мені цю казку… Ти здійснив справжнє диво.

Грін:  Справжнє диво це ти. В твої очах я бачу найкраще від людини. Я щасливий! Так, я хотів здійснити мрію дівчини, яку покохав.                                   Завдяки Ассоль я зрозумів одну нехитру істину. Вона в тому, щоб робити так звані чудеса своїми руками.

Перегляд відео.

Ведучий 3. Скільки ж ніжних юних очей виглядають такого бажаного і милого супутника із сторінок наших книг. В очікуванні безмежного почуття переступає поріг бальної зали Наташа Ростова та ховає очі Анна Кареніна. Книги Л.Толстого – вічні дороговкази до людської душі, які вчать нас розуміти світ та самих себе.  Мелодії балу линуть до нас чере роки.

(Танець дівчат 10 класу)

Ведучий 4.  Наше свято завершується. Ми щиро дякуємо усім учням за вашу любов до літератури, за ваш талант та творчість. Запрошуємо усіх героїв на сцену

Всі учасники виходять на авансцену

Ведучий 4.  Пам’ятайте…                                                                                                                                      Читці по черзі

-     ….що саме віра Герди до Кая зробила її сильнішою від 12 богатирів,                         -    віра у власні сили допомогла Робінзону Крузо вижити у скрутних обставинах,                                                                                                                             -   якщо ти не зрадиш свою мрію, то казка про пурпурові вітрила стане дійсністю,

-    ніколи не втрачай надії – світ не без добрих людей і Дон Кіхоти завжди існують, навіть  в найжорстокішому світі,

-    не покидайте бажання знайти істину в житті, як це робив Фауст, Гамлет, Болконський.

-    умійте відповідати за тих, кого приручили,

-     навчіться посміхатися зорям, як це робив маленький принц,

-    знайдіть свою щасливу зірку і поділіться її теплом з іншими.

 

 

1

 

doc
Додано
13 квітня 2019
Переглядів
2833
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку