Сценарій "Свято зимуючих птахів"

Про матеріал

Мета заходу

ознайомити учнів із зимуючими птахами своєї місцевості;

розширити уявлення про необхідність збереження пернатих, заходи з охорони птахів взимку;

виховувати бережливе ставлення до природи, екологічну культуру.

розвивати спостережливість і інтерес до птахів;

сприяти духовному збагаченню школярів.

Перегляд файлу

Позакласний захід "Свято зимуючих птахів"

Вступне слово вчителя. Птахи, які залишаються в наших краях на зиму, часто шукають собі притулку, страждають від холоду. Важко їм живеться, коли землю вкриває сніг. А особливо важко птахам, коли після відлиг раптом затріщать сильні морози, обледеніють і стовбури дерев, вкриються шкірочкою льоду кущі. Не дістатися птахам корму. У таку пору багато гине птахів, особливо молодих. Не встигають вони за короткий зимовий день знайти достатньо корму. Тому в такий скрутний час птахи знаходять собі друзів серед дітей і дорослих. 

          Пташині годівниці виручають сторожів лісу й саду в таку пору. Годівниці можуть бути загальні та спеціалізовані - для певного виду птахів. Якщо застосувати трохи фантазії, то виготовити їх можна, використовуючи різні коробки, банки і т. д. Синиці не бояться годівниць, що хитаються.

         Для підгодівлі використовують заготовлене з осені насіння бур'янів. Якщо такого немає, можна брати зерно, м'ясні відходи, крихти хліба.

Отож, любі друзі! Станемо птахам друзями!

          1 – й ведучий. Щиро вітаємо друзів: синиць, снігурів, повзиків, горобців, дятлів, зябликів та інших птахів нашої місцевості!

2 – й ведучий. На нашій планеті понад 8600 видів, зокрема в Україні понад 360 видів осілих, перелітних, зимуючих та залітних птахів.

1 – й ведучий. Птахи прикрашають землю. Їх весела, дзвінка пісня, яскраве забарвлення оживляє природу, вселяє в нас бадьорість і радість.

2 – й ведучий. Ми любимо наших пернатих друзів. Вони дорогі нам як незамінні помічники людини в боротьбі за врожай, вірні союзники в знищенні шкідників сільського й лісового господарства.

1 – й ведучий. Птахи – частина природи, без яких її врода була б неповною!

Птахи – наші друзі! Птахи! Їх можна побачити й почути скрізь: у парках, скверах, садах, лісах, на полях, біля водойм, у містах і селах або просто на вулицях.

2 – й ведучий. Птахи – це пісня й політ! Це голоси наших лісів, полів, гір і пустель. Їхні пісні звучать на Землі цілий рік. Їхні голоси ми чуємо вдень і вночі.

         1 – й ведучий. Так, справді, прислів’я це голос краю, в якому ми живемо, це момент фольклору України. От послухайте самі. (ведучі повідомляють по-черзі)                            

  • У всякої пташки свої замашки.
  • Видно птаха по польоту.
  • Кожна птиця знайде свого Гриця.
  • Де багато пташок, там нема комашок.
  • Доспівалась пташка до зими,  прийшлося під стріхою зимувати.
  • Яка пташка, така й пісня.                        
  • Всяка пташка своє гніздо знає.
  • Кожна пташка своє гніздо хвалить.
  • Свого гнізда не цурайся.

          2 – й ведучий. Існують  перекази  про  пташок.

1 – й ведучий. Лебідь. Назва цього птаха означає «білий», що відповідає його символіці, як білого денного світла (сонячний птах). У багатьох народів лебідь – Божественний птах. Символ богів, відродження, самотності, краси, вірного кохання, вродливої дівчини, щасливого дитинства.

2 – й ведучий. Соловейко. Назва цієї маленької співочої пташки походить, як вважають мовознавці, від давньоруської славій – той, хто співає пісню-славу Богам. Недаремно соловей, як і інші великі птахи, вважається віщою пташкою, про що свідчить пісня:

 Соловейко маленький,

 В тебе голос тоненький,

 Скажи, де мій миленький?

  1 – й ведучий. Яструб. Яструбові в перший день Петрового посту жінки обіцяють десятину курчат. Такого звичаю дотримуються для того, щоб зберегти курчат від надто зірких очей яструба, який може всіх побити і поїсти. З цією метою будь-яка жінка, яка виносить уперше в двір курчат, неодмінно мусить зав’язати собі очі і, випускаючи курчат на землю, промовити: «Як я не бачу, де випускаю курчат, і так щоб не бачив їх шуляк».   

2 – й ведучий. Лелеки - в українського народу дуже шановані птахи. Його назвали на честь божества добра і кохання - Леля. Ну, а як відомо - від кохання народжуються діти. От і приносить їх у наші домівки лелека, тобто він є символом народження. Говорили колись, що Лель живе у душі доброї людини, а лелека мостить гніздо на подвірї добрих людей.    

1 – й ведучий. Ластівка є одним з найшановніших в Україні птахів. Це — Божа пташка. Якщо ластівка в'є під чиєюсь стріхою гніздо, то це передвіщає щастя тій родині.                                        

          2 – й ведучий. А ви знаєте, що: (ведучі повідомляють по-черзі)

   Граки люблять слідувати великими зграями за трактором, який обробляє землю.

  Сорока - єдина птиця (і не ссавець), здатна впізнати себе в дзеркалі. Для порівняння папуга не впізнає себе у дзеркалі, а приймає власне відображення за іншого папугу.

  Перелітний птах рожева чайка, яка живе в Гренландії і на північному сході Сибіру, не відлітає на Південь при настанні морозів, а летить на Північ. Це пояснюється тим, що берег Льодовитого океану не покривається льодом повністю, і рожеві чайки можуть там перезимувати, харчуючись рачками і рибою.

  Існують голуби, які не вміють літати. Ця порода називається салонний ролер.

              А чи знаєте ви птахів, що зимують?      

(Демонструються фото птахів, діти їх називають.)                           Додаток 1

  1 – й ведучий - Молодці, діти, ви добре запам’ятали, як виглядають зимуючі птахи нашої місцевості. Красиві птахи на малюнках. Їм би пам’ятники ставити.
2 – й ведучий Багатьом із них уже споруджено пам’ятники у різних країнах світу. Так в США – горобцю, в Італії (Римі) – гусям, у Франції – голубам, у Канаді – казарці, у Японії лебедю.
1 – й ведучий А ще птахи мають свої свята. Так, 26 березня наша країна щорічно відзначає День птахів.
2 – й ведучий 21 березня в народі відзначають свято Сороки. Наші предки  вірили, що до рівнодення прилітає 40 птахів, і перші - жайворонки. Їх вважали символом свята. У цей день із тіста печуть жайворонків та пригощають ними друзів і знайомих.
1 – й ведучий А 12 листопада, на Зіновія – свято синичок.
2 – й ведучий Багато птахів стали символами у народі. Серед них ті, що зимують у нашій місцевості. Ось, наприклад: ворон і сова – символ мудрості, голуб – символ миру.

1 учень.  Гуляють білі сніговиці,

               Тріщить мороз. Гудуть вітри.

               Сидять зажурені синиці,

                І повзики, і снігурі…

2 учень.  Дзьобатий дятел працьовито

                У кору стука – не дріма.

                Але тепер йому не літо –

                Кругом зима, кругом зима!

3 учень.  А сніг летить, а вітер злиться,

               І навіть щиглик на біду,

               Хоч звичка в нього – бадьориться,

               Притих під кущиком в саду.

               Сніжинки білі – не комахи.

               А ковдра біла – не тепло.

2 – й ведучий. На дворі холодно. Завмерли де­рева. Застигла земля. До нас прийшла морозна пора року -  зима.

1 – й ведучий. Зима не тільки холодна, а й голодна. Особливо важко взимку нашим пернатим друзям - пташкам, які не відлетіли у вирій, а залиши­лися з нами зимувати.

2 – й ведучий. Найважливіші та найтяжчі зимові місяці для птахів — грудень і січень, саме тоді потрібна допомога, увага людини, і справа тут не тільки в морозі.

1 – й ведучий. Птахам важко пережити скорочений світловий день. За якихось 6—7 годин, їм потрібно не лише знай­ти їжу, а й засвоїти її, щоб пережити довгу зимову ніч.

2 – й ведучий. Важко доводиться птахам узимку. Особливо важко буває синицям. Інколи з десяти перезимує лише одна.

1 – й ведучий. У мороз і заметілі птахи замовкають. Вони ховаються в затишні місця й настовбурчують пір’я. Так вони зберігають тепло. Часто взимку птахи гинуть від голоду. Саме голод для пташки страшніше, ніж холод.

2 – й ведучий.  У морозну ніч голодні, ослаблені птахи легко замерзають або стають здобиччю хижаків. У цей час у дуплах або просто на снігу можна знайти замерзлих синиць, повзиків та інших птахів.

4 учень. Поспіши, дитино мила,

               Глянь на світ навкруг:

               Усе зима снігом покрила –

               І поля, і луг.

5 учень. Ні зігрітись у промінні,

               Ні знайти зерна,

               Ось лежить там на камінні

               Пташка нежива.

6 учень. А тут друга прилетіла,

              Жалібно квилить:

              Поможи, дитино мила,

              Цю зиму прожить.

7 учень. Обережно, о дитинко,

               Хлібця накриши

                І кришинки в годівничку

                Пташці принеси.

8 учень. Синичці поріжу тоненько сальця.

               Ні, ні, не посиплю на неї сільця,

               Конопляних зерен сипну снігурам

               І житніх окрушин горобчикам дам.

               Кільчастої горлиці теж не забуду –                                                                                             

               Насінням її підгодовувать буду.

1 – й ведучий. А чи знаєте ви, що горобці розмножуються по два – три рази на літо і своїх пташенят вигодовують майже виключно комахами, головним чином шкідниками зелених насаджень. У мороз і холоднечу горобці не залишають людину. Вийдіть зимовим ранком на вулицю. Навкруги біло – біло, дерева вкриті інеєм. Здається, усе живе завмерло. І раптом – голос горобця: «Жив…жив». Нашому горобцю в Бостоні (США) встановлено пам’ятник за порятунок садів від гусені. Зграйка горобців знищує до 3000 насінин різних бур’янів щодня. Як і інші птахи, горобці заслуговують повагу і потребують підгодівлі. Та й не тільки сірі горобці залишаються зимувати в рідному краї, звеселяючи наше око.

9 учень. Подивіться: у дворі

               В чорних шапках снігурі.

               Ще й червоні фартушки

               Одягли собі пташки.

10 учень. Значить сніг і холоди

                 Наближаються сюди.

                 Снігурами через те

                  Їх тепер ви і звете.

2-й ведучий. Снігура можна визначити за смутними монотонними посвистами «гв’ю», а також за червоною грудкою. Узимку ці птахи живуть зграйками, дуже полюбляють ягоди горобини. Їдять також насіння та ягоди багатьох деревних і чагарникових рослин. Із серпня по квітень снігурі ведуть кочовий спосіб життя, залітають далеко за межі лісу. У зимовий період трапляються й у нас. Птах потребує охорони.

1-й ведучий. Досить часто в саду, біля двору можна взимку побачити дятла. Його недаремно називають лісовим деревним лікарем. Кожне дерево обстукає він, відшукуючи комах-короїдів, і обов’язково  зловить їх, не даючи дереву загинути. А допоможе йому в цьому його язик, який прямо-таки чималенький – до12 см завдовжки та ще й дуже гнучкий.

11 учень. В дятловій кузні гаряча пора.

                Дятлова кузня стоїть край двора.

                Дятел невтомно працює щодня –

                Така роботяща у нього рідня.

                Вчився він змалку так працювати,

                Щоб шкідників з-під кори здобувати.

Вчитель. Конкурс "Ти - мені, я - тобі".

Отже, які птахи...

1. ...на зиму біліють?  (Куріпки)

2. ...найменші в Україні? (Кропивник)

3. ...прилітають до нас узимку?  (Снігурі)

4. ...вигодовують пташенят узимку?  (Шишкарі)

5. ...Літають вище всіх?  (Орли, грифи, кондори)

6. ...допомагають ловити рибу?  (Баклани)

7. ...створюють звуки, схожі на:

гавкіт собак? (Самець білої куріпки)

сміх людини?  (Чайка-реготушка)

шипіння змії?  (Вертишийка)

ревіння бика?  (Великий вип)

8. ...літають найшвидше?  (Стрижи)

9. ...здійснюють найдовший переліт?  (Полярна крачка - з Північного до Південного полюсу)

10. ...будують гнізда з риб'ячих кісток?  (Зимородок)

11. ...не літають?  (страуси, пінгвіни)

12. ...мають їстивні гнізда?  (Стрижи - саланги)

Вчитель. Перший закон про охорону птахів був виданий у 1328 році Людвігом Баварським. В ньому говориться: "Тяжкий штраф чекає на того, хто впіймає синицю - кропіткого ловця комах."

1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція про охорону птахів і  тому 1 квітня є Міжнародним днем птахів, але ми закликаємо вас пам’ятати про охорону птахів не тільки в цей день, а завжди.   

12 учень. Поки жити планета ця буде,

                 Поки світ ще в полоні краси,

                 Бережіть птахів, людоньки – люди.

                 Хай чарують їх голоси.

13 учень. Не стріляйте у лебедів білих,

                 Не вбивайте синичок малих,

                 Вони менші брати і несмілі,

                 Тож давайте полюбимо їх.

14 учень. Шануй, примножуй скарб неоціненний,

                 Який вручила нам свята земля.

                 Насаджуй сад і прочищай джерельце.

                  І скривдити не дай маленьких пташенят.

15 учень. Ніколи не зробимо шкоди

                 Тварині ми  в ріднім краю.

                 Нехай звеселяють природу –

                 Співають пташки у гаю.

16 учень. Ми друзі їх вірні і щирі,

                 Бо ми бережем повсякчас

                 Пташок, що літають у вирій,

                 І  всіх, хто зимує у нас.

 

 

 

Додаток

Снігур

Горобець

Сойка

Синиця велика

Дрізд-омелюх

Дрізд-омелюх

Результат пошуку зображень за запитом "зимуючі птахи житомирщини"

Синиця блакитна

Жовтоголовий корольок

Результат пошуку зображень за запитом "зимуючі птахи України"

Щіглик

Пов’язане зображення

Омелюх

Граки та галки

Граки, галки та сірі ворони

 

Зимуючі птахи України, фото 4

Дятел

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
4 червня 2018
Переглядів
3053
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку