Сценарій "Свято зустрічі птахів"

Про матеріал

Даний матеріал можна використати при підготовці до свята зустрічі птахів. Учні зможуть поповнити свої знання про роль птахів в природі і житті людини.

Перегляд файлу

Тема: Свято зустрічі птахів

Мета: розширення і закріплення знання учнів про птахів, їх поведінці і життя, про роль і місце в природі, про значення в житті людини і в природі.

Завдання:

1.познайомити з різними традиціями народу, пов'язаними з приходом і очікуванням весни, прильотом птахів; актуалізувати знання про види перелітних, зимуючих птахів нашого краю.

2. розвивати інтерес, спостережливість; навчити правилам поведінки в природі; виховувати дбайливе ставлення до пернатих друзів.

 3. Виховувати дбайливе ставлення до навколишнього світу

Обладнання: малюнки птахів, плакати з написами про користь птахів, комп'ютер, мультимедіапроектор, презентації до заходу, буклети, годівниці, шпаківні, запис «голоси птахів», картки із зображеннями перелітних птахів

Форма проведення: пізнавально - ігрова

Хід заняття

Ведучий . Доброго дня , дорогі друзі! Сьогодні у нас свято - День зустрічі птахів.

(Пісня)

Ведучий.

 Весняне сонечко зігріває землю. Крізь торішнє пале листя пробивається зелена травичка. А в небі кричать зграї птахів, які повертаються з далеких країн. Вони перезимували в теплих краях та  на Батьківщину, до нас.

Небо зимою здавалося сірим та порожнім. А тепер воно стало блакитним та ніби ожило. Воно наповнилося голосами перелітних птахів. Чути їхню перекличку нагорі. Кожна зграя птахів повертається туди, звідки відлетіла. Дивно, але птахи не помиляються.

Ведуча

Першими повертаються на Батьківщину граки.   (Танець )  Недарма граки звуться вісниками весни. Потім прилітають чайки, шпаки, жайворонки, качки та гуси. Пізніше з'являються зозулі, стрижі, ластівки, лелеки та інші перелітні птахи. Птахи роблять дуже велику подорож, щоб повернутися додому. Деякі, наприклад, летять із самої Африки!

Ведучий.

Дуже рідко трапляються люди, малі й дорослі, які не люблять птахів, не милуються їхнім яскравим оперенням, веселою метушнею, дзвінкими, мелодичними голосами, що іноді цілком слушно називають піснею. Так, це дійсно пісня, що має свою мелодію, певний набір звуків, які складаються в гармонійний порядок, що милує нам слух, примушує радісно забитися серце, особливо ранньої весни, після тривалого зимового сну всієї природи – і рослин, і тварин, і нас, людей, теж. Пташиний спів – це один з могутніх сигналів природи про те, що знову настала чудова весняна пора, з теплом і сонцем, великою кількістю смачної їжі, коли все живе охоплює бадьорий, веселий настрій

Ведуча

Птахи в'ють нові гніздечка або лагодять старі за допомогою гілочок. Адже багато пташок залишили свої гнізда тут, коли відлітали на південь. Тоді голод та холод змусили їх покинути свої будиночки. Але тепер негода минула! Серед свіжого весняного листя птахи готуються виводити в своїх гніздах пташенят. А ті, у кого ще немає пари, шукають собі нареченого або наречену. (танець)

Ведучий.

Можна багато говорити про птахів – наших друзів. Бо вони – невід’ємна частина природи. Вони прикрашають діброви, луки степи, полонини. Птахи – окраса парків, садів. Чи можна уявити весну без першої пісні шпаків, без дзвінкої пісні жайворонка, або весняний ліс без кування зозулі?

Ведучий

Птахи – голос наших лісів, полів, гір і пустель. Птахи – діти повітря, підкорювачі повітряного океану. Вони можуть підніматися вище хмар, перелітати через пустелі й моря. Але птахи не тільки прикрашають наше життя. Птахи – наші помічники, захисники наших лісів, садів, городів, полів від шкідників. Кожна людина повинна охороняти птахів. Птахи – постійні супутники нашого життя. Віддавна вони були для людини символом її почуттів, думок. Про них складали легенди, міфи, оповідання, казки, їх оспівували у піснях і поемах. А зараз ми здійснимо зупинку на острівці під назвою

 «Міфи і легенди про птахів»

Лебідь. За міфами, у нього перетворювався Зевс, син Аполлона Кікн (вміщений потім, за міфами, у сізір’я Лебедя). Сам Аполлон їздив на колісниці, запряженій лебедями. Один із найголовніших язичницьких богів Білобог, за повір’ями, міг перевтілюватися у білого лебедя, тому волхви під страхом смертної кари забороняли полювання на нього. Лебеді завжди були в упряжці Купайла.

Крук (Ворон ). У слов’янських міфах ворон називається “птицею віщою”, яка вміє говорити людською мовою.

Якщо зграї ворон супроводжували військо, то вважали, що вони віщують поразку і загибель багатьох воїнів. Траплялося, що орли й ворони летіли разом. Це знак, де буде запекла битва: хтось одержить перемогу, а хтось – поразку Слов’яни переконані, що в Чистий четвер крук перший купає своїх дітей у цілющій воді, наділеній чарівними властивостями. Вважалося, що цей обряд, виконаний людиною «до ворона», приносить надзвичайну силу. Ворон також віщує непогоду: якщо каркає – до вітру, бурі, заметілі (залежно від пори року). Вороняче каркання вважають поганою прикметою. Щоб захиститися від негативної прикмети, слід відповісти вороні: «Кар – на твою голову!»

Зозуля – віща птиця, присвячена Богині Весни Живі. Вважалося, що сам Бог чи Богиня в образі зозулі літає лісами і віщує роки. Якщо ж зозуля не закує аж до Купайла, буже неврожай, голод, мор. Почувши вперше зозулю, слід побряжчати монетами, «щоб водились гроші». Про це й приказка: «Сховай грошульку на зозульку», бо якщо в цей час грошей не виявиться, не буде їх протягом року.

Одним з найшановнішим  в Україні птахів є ластівка. Це Божа пташка, створена вона Богом із землі. Благословив її Господь за те, що, коли розпинали Христа, ластівки крали цвяхи. Якщо ластівка в’є під чиєюсь стріхою гніздо, то це передвіщає щастя цій родині. Розоряти гніздо ластівки або брати їхні яєчка – гріх: все обличчя у винних всіється ластовинням, подібно до цяток на ластів’ячих яєчках

Про походження солов’я є така казка – легенда. Одна дівчина дуже запала у серце вужеві. Та й сама закохалася у нього. Він і повіз її до себе у палац. Мати дуже побивалася за донькою. Пройшов час, і донька народила близнят – хлопчика і дівчинку. Ось, коли Бог дав діток, вона й каже: «Як вже наші діти людьми народилися, то ми їх у людей перехрестимо, і нехай живуть межи людьми.» Дізналася про це вужева мати, схопила кочергу. Бачить мати неминучу смерть, та як заголосить до діток: «Летіте ж ви, мої дітки, пташками по світу: ти, синку, соловейком, а ти, доню, зозулею.». Випурхнули соловейко й зозуленька із віконця, не стало й їхньої мами, тільки понад шляхом на тому місті виросла глуха кропива та часом виповзає старий самотній вуж погрітися на сонці.

Журавлі – в народі кажуть, на крилах весну несуть. Якщо побачиш журавлів уперше навесні, коли вони летять з вирію, то треба називати їх веселиками, а не журавлями; хто назве веселиками і привітно посміхнеться та ще й помахає їм рукою, то буде цілий рік веселим, і всі справи даватимуться легко. Ну а хто журавлем назве птахів – то буде цілий рік журитися.

З далекого краю якось навесні

Летіли додому вночі журавлі.

Над морем глибоким їх буря застала,

А блискавка небо щомиті кресала.

 

Але крізь громи, що були, наче кара,

Усе ж пробиралась журавликів пара.

Заморена, змокла і вітром побита

Враз стала додолу журавка летіти.

 

Ось - ось темні хвилі поринуть її!

Але журавель свої крила міцні

Надійно підставив коханій в біді…

 

У морі нічному знов крила біліють,

Про щасті у парі журавлики мріють

На півшляху до рідної землі.

 

 З часів історії про Всесвітній потоп цей птах вважається символом миру, адже саме він приніс оливкову гілку в ковчег, давши знак про те, що потоп закінчено і Бог примирився з людьми. Про кого йде мова? Здогадалися? "

Є стародавня грецька легенда, яка говорить, як голубка звила гніздо і вивела пташенят в шоломі Марса, бога-покровителя воєн. Щоб не турбувати їх, він змушений був відмовитися від чергової війни.

Товариство охорони птахів України у 2018 році обрало птаха-символа припутня (Columba palumbus), який має схожість з добре відомим сизим голубом, але помітно більший за розміром. У припутня, що сидить, добре помітна світла пляма збоку шиї, а в польоті – світлі смуги на крилах.

Ці голуби відлітають від нас на зиму, але окремі особини залишаються зимувати в південних та західних частинах країни. Приблизно з квітня по жовтень припутнів можна зустріти в наших лісах. Ці птахи досить обережні, тому ми частіше лише чуємо їх низький голос. Після збору врожаю цих птахів часто можна зустріти на полях, де вони живляться залишками зернових, але не утворюють великих зграй. Місцями припутні оселяються прямо в міських парках і стають більш звичними до людей. Гніздо у припутня дуже контрастує з розміром самого птаха: це маленька площадка з тонких гілочок, крізь яку навіть видно яйця або пташенят.

 

Об’єднання учів у три групи

Завданн ядля груп

І. Знання фактів з життя птахів.

Ведучий: А тепер конкурс «Віриш - не віриш». Я буду зачитувати командам факти з життя птахів, а вони повинні відповісти, правда, це чи ні. Завдання зрозуміло?

* У китайських ресторанчиках можна скуштувати гніздо птиці саланган, яке вона робить зі своєї слини. (Так)

* Перша весняна птиця - шпак. (Ні, грак)

* Сокіл-сапсан коли наздоганяє здобич може розвинути швидкість 300 км / ч. (Так)

* У сов - єдиних з птахів - є вушні раковини. Слух у них в 50 разів гостріше, ніж у людини. (Так)

* Птах Козодой прилітає ночами до стада корів або кіз, щоб поласувати молоком. (Ні, вона харчується мошками)

* Синиці, що живуть в Німеччині та Англії, розуміють один одного, але не розуміють, що говорять синиці, що живуть в Індії і Афганістані. (Так)

* Оперення птахів, які живуть в клітках стає яскравішим. (Навпаки)

* Є така водоплавний птах - поганка. Під час небезпеки на воді вона ховає пташенят у себе на спині, в пір'ї. (Так)

* У австралійських страусів ему яйця висиджує самець. Він же і виховує пташенят пташенят. (Так)

* Навесні пінгвіни можуть злітати на висоту до двох метрів. (Вони не літають)

* Пінгвіни можуть плавати зі швидкістю 40 км / ч, навіть обганяючи катера. (Так)

* Пташка оляпка може бігати в пошуках їжі по дну річки. (Так)

* На півдні Америки живе птах-реготун. Він видає звуки, схожі на сміх людини. (Нема такої)

ІІ. ЩО НЕ КРОК, ТО ПТАХ

Усі гравці стають в лінію і починають по одному, по порядку називати птахів, роблячи одночасно з цим один крок вперед. Назви птахів не повинні повторюватися. Той, хто не може більше назвати птицю, вибуває з гри. Виграє той, хто згадає більше назв птахів і зробить більше кроків, ніж всі інші.

ІІІ. Затишне гніздечко

Зараз вам належить побудувати гніздо з гілок і травинок. Працюємо всією командою.

Нагорода за побудоване гніздо - велика командна «птах». Важко було будувати? Але ж пташки будують гнізда дзьобами і лапками.

ІV.Весняний вітер

Весняний вітер подув і перемішав всі букви в словах - назвах птахів, що живуть в наших краях. Оберіть по листочку з «заплутаними» буквами і спробуйте розставити їх в правильному порядку. Якщо відгадали одну назва - можете взяти наступне, поки не відгадаєте всіх птахів або не скінчиться час.

За 1 правильно відповідь  видається 1 «пташка».

ГВОХОРІСТКА   

Горихвістка

НУЛЬ

Лунь

ФАНЗА

Фазан

ШНУРОК

Коршун

ДОЗОЙОК

Козодой

КНЕБУСІВНИР

Буревісник

КІЛАНЕП

Пелікан

ПАЛЯЧ

Чапля

КІСТАВАЛ

Ластівка

МОРДОКОЗИ

Зимородок

ВЕЛОСОЙ

Соловей

ВЙКОНОРОЖА

Жайворонок

НОРАОВ

Ворона

 

V.  Пророцтва оракула

Як відомо, для того, щоб розумітися в  передбаченнях,  потрібно бути не тільки хорошим психологом, а й добре розбиратися в прикметах. Сподіваюся, що ви знайомі з народними прикметами, пов'язаними з поведінкою птахів. Тоді займемося передбаченнями. Підказка: є 4 варіанти відповіді: тепло, холодно, дощ і відро (ясна погода). Завдання будуть даватися всім по черзі, якщо гравець немає відповіді, то йому може допомогти той, хто візьме в руки «чарівну паличку». За правильну відповідь дається нагорода - «пташка».

1. Яка буде погода, якщо: соловей співає всю ніч, а синиці жваво щебечуть?

2. Яка буде погода, якщо: птахи сідають на землю, а голуби воркують?

3. Яка буде погода, якщо: горобці цвірінькають, а співочі птахи голосно співають?

4. Яка буде погода, якщо: ластівки літають високо, а ввечері закричав деркач?

5. Яка буде погода, якщо: птахи восени рано відлітають на південь, а горобці збирають пух і пір'я?

6. Яка буде погода, якщо: ворона кричить в сторону півночі, а домашня птиця ховає голову під крило?

7. Яка буде погода, якщо: голуб стоїть в калюжі, а ворона кричить в сторону півдня?

8. Яка буде погода навесні, якщо: трясогузки прилетіли і щебечуть, а горобці купаються в калюжі?

9. Яка буде погода, якщо: ворони голосно каркають і кружляють в повітрі, а дятел барабанить?

10. Яка буде погода, якщо: ластівки літають над водою, а чайки багато купаються?

11. Яка буде погода, якщо: півень часто кукурікає, а гуси і качки поводяться дуже жваво?

12. Яка буде погода, якщо: ворони опускають голови в калюжі, а горобці і кури купаються в пилу?

13. Яка буде погода, якщо: птахи сідають на даху і на дерева, а галки і шпаки літають зграями з гучними криками?

14. Яка буде погода, якщо: зяблик турбується і тенькает, а соловей замовкає?

За цими прикметами визначте, яка буде погода.

Картки  1-4 - ясна тепла погода;

              5 і 6 - холод;

              7 і 8 - тепло;

              9-14 - дощ.

Ведучий. Кожна людина повинна виховувати в собі і в своїх близьких почуття любові до природи, бережливого ставлення до неї і до тварин, зокрема до птахів. А тим часом нерідко, замість того, щоб допомогти птахам, люди платять їм злом за добро. Це стосується не тільки мисливців, а й птахоловів, які постачають «продукцію» на ринок. Підраховано, що звичайний птахолов виловлює по 300- 400 дрібних птахів за місяць, а близько 4 тисяч протягом року. А більшість же птахів, як відомо, не зносить неволі і гине.

Місце птахів не в клітках, а на волі, де вони можуть дати максимум користі людям, які, на жаль, далеко не завжди ставляться до своїх помічників і друзів так, як вони того заслуговують.

Тріпоче серце пійманої птиці.

В руках моїх не чує доброти;

– Я дам тобі водиці і пшениці,

Моя пташино, тільки не тремти!

– Хіба потоки загубили воду?

Хіба в полях уже зерна нема?!

Пусти мене, мій хлопче, на свободу,

І все, що треба, я знайду сама.

Я ж лагідно тебе тримаю, пташко,

В своїх руках легеньких, як вітрець.

Хіба неволя це? Хіба це важко

Від мене взяти кілька зеренець?

– Пусти мене! Мені, дитино мила,

Дорожча воля, ніж зерно твоє!

Страшна, хоч навіть лагідна, та сила,

Яка розкрити крилець не дає!

– Лети! Співай у небі гомінкому;

Хоч і маленький, зрозумів я все.

Моя рука ніколи і нікому

Ні кривди, ні біди не принесе!

 

                                    (Лунає чарівна музика)

Дівчинка.  Де це я? Ніби і галявина та ж. Але все якось змінилося.

О , хатинка! Хто ж тут живе?

Птах. Був у лісі теремок,

Не низький і не висок.

В ньому птахи проживали,

Гуртом добра наживали,

Туристи в ліс завітали,

всі дерева порубали.

Вогонь в лісі розпалили.

Квіти всі потолочили

Лиш сміття кругом багато

І розбіглися звірята.

Де тепер вони блукають.

Місце де тепер шукають.

(пташка плаче)

 

Дівчинка. Не сумуй, Птащечко.

Я тобі допоможу. (прибирає все на галявині)

Пташка . Дякую тобі, дівчино!

А це тобі на згадку (Вручає дівчинці …

 

Браконьєр.

От недаром вийшов з дому

Хоч і відчуваю втому

Думав: Де мені цю здобич взяти

А тут стільки пташеняток?

Зараз стрельну раз чи два

А ж хмеліє голова

Таке щастя і так швидко!

 

Фауна. (падає перед ним на коліна)

Не вбивайте, не чіпайте,

Я благаю вас, благаю.

З кожним днем моє все царство

Гине й просто вимирає.

 

Браконьєр.

Звідки ти, красуня мила?

Чому так заголосила?

 

Фауна. (піднімається)

Я – Фауна, донька Природи

Тварин і птахів захищаю,

Коли їм весело – сміюся

А в горі сльози проливаю.

Дарунок цей матуся дала

Щоб їх усіх я захищала

Але не можу захистити,

Коли всі будуть так чинити.

 

Браконьєр.

То що, тобі, цих птахів шкода,

Яка ж тобі від них нагода.

 

Фауна.

Усі ці мешканці – то діти.

То як мені без них радіти?

Коли б у вас дитя забрали

Чи не було б для вас утрати?

Подумайте, бо ви ж – людина,

Де совість й розум воєдино.

І що загубиш у житті

Ніколи не повернеш, ні!

 

Браконьєр.

Коли ти так, красуню, просиш

Не можу я відмовить, ні

Нехай ростуть ці дивні птахи

І тішать нас всіх на Землі.

 

Ведуча. За всі турботи у важкий для птахів час вони віддячать людям сторицею: збереженим лісом, насінням, ягодами, врожаєм на полях, у садах і городах. Та ще й порадують дзвінкими багатоголосими піснями.

Живемо в гармонії з райдужним світом,

З пташками, що радують співом нас літом.

Ми робимо гарні хатинки для пташки,

Щоб ліс не загинув від злої комашки.

Щоб ліс був зеленим, співочим, здоровим

Красивим, казковим і просто чудовим!

 

Фінальна пісня на музику пісні «Береги любовь» «Фабрики 3»

Поглянь, що стало з світом навкруги,

Та пам’ятай, що тут живеш і ти,

Та не ставай на хибний шлях:

Просить допомоги в тебе вже уся Земля.

 

А поряд ті, кому потрібен ти.

Даруй їм ласку і добро твори.

І друзям ти скажи своїм:

«Землю бережіть, бо Земля – усім нам дім».

 

Приспів:

Бережіть тварин, ріки і ліси,

Пам’ятай завжди:

Лиш з ними разом зможем

Жити я і ти.

Бережіть свій дім, душі і серця,

Біда вже ближче, ніж нам може здатися.

 

Завантаження...
docx
Додано
13 березня 2018
Переглядів
969
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку