Сценарій тематично – пізнавальної програми для учнів молодшого шкільного віку «Незвичайне про звичайні речі».

Про матеріал
Пропоную до уваги колег Сценарій тематично – пізнавальної програми для учнів молодшого шкільного віку «Незвичайне про звичайні речі». Мета заходу: уточнити та систематизувати знання про канцелярське приладдя, активізувати словник, удосконалювати навички читання та звукового аналізу слова; розвивати фонематичний слух, увагу, пам'ять, логічне мислення. дрібну моторику; виховувати охайність. Використано багато загадок, цікавих завдань на логіку, увагу. Під час проведення заходу найбільше дітям подобалося дізнаватися нове про предмети, якими користуються щодня.
Перегляд файлу

Сценарій

тематично – пізнавальної програми

для учнів молодшого шкільного віку

«Незвичайне про звичайні речі».

 

Мета: уточнити та систематизувати знання про канцелярське приладдя, активізувати словник, удосконалювати навички читання та звукового аналізу слова; розвивати фонематичний слух, увагу, пам'ять, логічне мислення, дрібну моторику; виховувати охайність.

 

Вчитель. Доброго дня, діти!Сьогодні ми з вами поговоримо про речі, якими ви користуєтеся в своїй повсякденній діяльності. Що ж це за речі?

 

  1. Відгадаймо загадки і розв’яжемо кросворд.

 

  1. Порахує сантиметри,

    А як треба – міліметри!

    Рівно лінії проводить,

    З олівцем за ручку ходить.

                                     (Лінійка)

Цікавинка! Лінійками (гладкими обструганими дощечками) користувалися ще стародавні єгиптяни при будівництві своїх пірамід. 

 

2. У портфелі є хатинка —

    ручки там живуть, резинка,

    клей, лінійка, кутники́ —

    школярів помічники.

                                      (Пенал)

Цікавинка! Слово “пенал” має німецьке походження, корінь цього слова перекладатиметься як “перо” і не дарма. Як відомо, за старих часів писали гусячим пір’ям, а так, як вони були досить крихкі, їм необхідно було місце для зберігання, яким стала дерев’яна коробочка. Так з’явилися перші пенали.

 

 3. Дерев’яний та довгенький,
хвостик в нього є маленький.
Як у фарби хвіст мочає —
все довкола розцвітає.
                                     (Пензлик)

Цікавинка! Найважливіший для живопису інструмент – пензель – прийшов до нас із Стародавнього Китаю. Правда, спочатку головним його призначенням було написання ієрогліфів, а не картин. Для ворсу використовували шерсть лисиці, котачи щура (до речі, останній варіант був найоптимальнішим).

 

4. Дім несу я на плечах,
    Двері в нього на замках.
    В домі тім такі жильці:
    Книжки, ручки, олівці.

                               (Ранець)

Цікавинка! Перші заплічні сумки для перенесення вантажів стародавні люди почали виготовляти ще близько 5000 років до нашої ери. Це були своєрідні мішки зі шкіри тварин, закріплені на рамі з гілок. З тих пір моделі і дизайн рюкзаків весь час змінювався. До появи рюкзаків школярі та студенти складали підручники і перев’язували їх шкіряним або тканинним ременем.

 

5. Книжечки маленькі,

    Аркуші біленькі.

    В них вчимося ми писати,

    І складати, й віднімати.

                              (Зошит)

Цікавинка! Батьківщиною зошита являється  Стародавня Греція. Саме освічені мешканці міст мали можливість писати на дощечках, змащених воском. Для зручності дощечки скріплювали між собою по 4 штуки.

 

6. Два кружечки, два ножі.
    Прошу, пальчик бережи!
    Вирізай малюнок вправно,
    Бо вони тебе поранять.

                                  (Ножиці)

Цікавинка! Перші ножиці віком 3-4 тисячі років було винайдено на території Древнього Риму. Ними стригли овець, а за формою вони нагадували пінцет. Ножиці у сучасному вигляді людство отримало завдяки науковим роботам Леонардо да Вінчі.

 

7. Настрибаюсь вволю

    По чистому полю.

    Правда, трішки ніс стешу,

    Як малюю чи пишу.

                               (Олівець)

Цікавинка! Перший документ, в якому згадується дерев'яний олівець, датований 1683 роком. Одним олівцем середньої твердості можна накреслити лінію довжиною 55 км або написати 45 тисяч слів.

8. Водить дружбу з олівцями,

    Зошитами, папірцями.

    На малюнку щось не те?

    Вмить вона його зітре!

                                 (Гумка)

 

 

Цікавинка! До 1770 року, коли з’явилися перші гумки, люди користувалися шматочками воску, а для видалення чорнила використовувалася пемза.

 

9. Ноги дуже цікаві
у таємничого друга:
Якщо перша на місці,
То інша ходить кругом!
                           (Циркуль)

Цікавинка! Циркуль існує з давніх часів. Спочатку обидві ніжки циркуля закінчувалися гострими кінцями. У 18 столітті до однієї з ніжок вже прикріплявся графітний олівець, щоб малювати кола на папері.

10. Пензлик, аркуш та вода…
  Де ж малюнок? От біда!
  Що іще забув я взяти,
  Щоб пейзаж намалювати?
                                   (Фарби)

 

 Цікавинка! Перші фарби з'явилися більш 20000 років тому. З давніх часів основними складовими фарб були природні матеріали, такі як рослинні пігменти, тверді камені та мінерали. Наприклад, для отримання червоного кольору використовували сік з червоних овочів та фруктів, таких як буряк та малина, а для жовтого – сік з жовтих квітів. Первісні художники замішували свої фарби на тваринному жирі, щоб вони краще трималися на камені. Отримане таким чином забарвлення довгий час залишалося липким і вологим.

 

 

1.

Л

І

Н

І

Й

К

А

2.

П

Е

Н

А

Л

 

 

3.

П

Е

Н

З

Л

И

К

4.

Р

А

Н

Е

Ц

Ь

5.

З

О

Ш

И

Т

6.

Н

О

Ж

И

Ц

І

7.

О

Л

І

В

Е

Ц

Ь

8.

Г

У

М

К

А

 

9.

Ц

И

Р

К

У

Л

Ь

10.

Ф

А

Р

Б

И

Вчитель:Ми отримали таке цікаве слово «Канцтовари». Що ж воно означає?

Канцелярські товари(канцтовари), канцелярія або канцелярське приладдя - вироби, що використовуються для листування та оформлення документації, навчання, творчості тощо. У нашому кросворді відображено не все канцелярське приладдя. Впродовж заняття, виконуючи різні завдання, ми пригадаємо ще чимало інших предметів.

  1. Прочитайте ззаду наперед назви зображених предметів.

Чи відомі вам ці предмети?

Чи доводилося ними користуватися?

Р

О

Т

К

Е

Р

О

К

Корректор - купить по лучшей цене корректор текста с доставкой по Украине,  заказать штрих канцелярский в каталоге интернет магазина штрих канцелярский  Типографии Вольф

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ч

А

В

И

Ш

З

О

К

Д

И

В

Ш

Папка-швидкозшивач, А4, з перфорацією, червоний колір , ECONOMIX – купити  оптом в інтернет-магазині optom-k.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ч

А

В

И

Б

О

Р

П

О

К

Р

І

Д

Діркопробивач BM.4030-02 25арк синій металевий (6/60): продажа, цена в  Виннице. Канцелярские дыроколы от "Культтовари-Вінниця Якісна Канцелярія "  - 1142606059

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. А тепер нам потрібно перевернути букви та прочитати назви зображених предметів. (догори дригом)

C:\Users\User\Desktop\55.png

                                    (конверт, точилка, щоденник)

 

  1. Поміняйте місцями склади та утворіть слова – назви  предметів.

 

Н

О

Т

Б

Л

О

К

 

Л

Е

Р

С

Т

Е

П

 

Д

А

Р

Л

Е

Н

К

А

 

Блокнот Classic Красный. Купить по выгодной цене в интернет-магазине  Tops.com.ua

 

 

Степлер №24/6, 26/6 Economix, до 25 л., металл. Корпус

Скачать картинки Календари, стоковые фото Календари в хорошем качестве |  DepositphotosСкачать картинки Календари, стоковые фото Календари в хорошем качестве |  Depositphotos

Календарь настенный 2024 А2 А- УкраїнаКалендарь — стоковое фотоСкачать картинки Календарь, стоковые фото Календарь в хорошем качестве |  DepositphotosКалендарь — стоковое фото

 

Цікавинка! Найперший степлер був ручної роботи та виготовлений у XVIII столітті спеціально для короля Франції Луї XV. Він використовував пристрій для скріплення аркушів листування і державних документів. Звісно, «степлер» був з чистого золота та з дорогоцінним камінням. Заправлявся однією скобою, на якій було зображення знаку королівського двору. Вона прирівнювалась до печатки правителя.

Перший в світі календар виник в стародавньому Єгипті. Причиною його появи були розливи Нілу, що відбувалися через один і той же проміжок часу, приблизно рівний року. Повені нищили урожай, тож для успішного ведення господарства необхідно було передбачати розливи річки з прийнятною точністю. 

  1. Складіть слова з букв. Малюнки вам допоможуть.

к

р

а

п

с

і

к

 

ч

о

к

а

л

т

и

 

к

о

н

к

а

п

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Скріпки кольорові круглі 28 мм 80 шт. Nota Bene

Точилка KUM.100-K/KS клиноподібна (28) - зображення 1Чинка для олівців КUM, 100-1 - фото 1 - id-p2019644348Точилка KUM.100-K/KS клиноподібна (28) - зображення 1Точилка KUM.100-K/KS клиноподібна (28) - зображення 1

Кнопки канцелярські Axent 50шт. 4213-a - фото 1

 

              (скріпка)                                    (точилка)                                (кнопки)

 

 

Цікавинка! Канцелярська кнопка була винайдена на початку 20 століття німецьким годинникарем ЙоганомКірстеном. Він продав свою ідею купцям братам Отто та Паулю Ліндшент. Тоді у 1904 році Пауль запатентував винахід на своє ім’я і дуже скоро став мільйонером! Але годинникар, нажаль, так і не зміг розбагатіти.

Цікавинка!До винаходу скріпки педантичні канцелярські працівники зв'язували папери  рулонами за допомогою стрічок або просто прошивали

нитками.

 

  1. Ми вже згадували такий предмет як діркопробивач.  Утворіть нові слова із букв поданого слова.

 

Д І Р К О П Р О Б И В А Ч - (пробка, дірка, рак, кора, пора, квач, короп, коробка, дрова, чоло, річка, рівчак, пічка, краб, діброва, діра, брід, проба, пробач, віра, чвари, бір, чари, кріп, рідко, рибка, ріпка, раб, порода, борода, вода, борідка, копач, пробірка, кобра, добро, очі, корова, бичок, кропива…).

 

  1. А зараз пропоную трішки пофантазувати. Використовуючи знайомі нам предмети зробити із скріпок ланцюжок або квіточку

 

F:\НОВІ ФОТО\11.jpg

F:\НОВІ ФОТО\14.jpg

F:\НОВІ ФОТО\17.jpg

 

 

 

 

 

 

 

  1. З’єднайте малюнки в пари.

 

 

Акварель медовая Увлечение 12 цветов 200106 38 Гамма UA - фото 1

 

 

 

https://eskizshop.com.ua/image/cache/catalog/import_files/img/CNT00016203-1500x1500.jpg

 

 

https://images.prom.ua/4666323459_w640_h640_papir-kolor-a4.jpg

 

https://panda-pen.com.ua/Media/shop-11315/5ssc8mttxtw3s7hxacg9s6ne70z56iy1.jpeg

 

Трикутник 16 см дерев'яний (30*90*60)TD-1636, фото 1

 

 

Набор кисточек  3 шт. пони CF60808 Cool For School - фото 1

 

Папка-швидкозшивач Economix А5 пластикова в асортименті (64705) - Інтернет-магазин спільних покупок ToGether

 

 

https://eskizshop.com.ua/image/cache/catalog/import_files/img/CNT00016203-1500x1500.jpg

 

  1. З’єднайте слова в пари.

 

Гострі

 

кнопка

 

Гострий

 

ножиці

 

Гостра

 

олівець

 

Гострі

 

лезо

 

 

  1. Знайдіть в клітинках назви шкільного приладдя.

Н

О

С

Т

І

К

Е

Р

Ф

Ж

У

П

К

Р

У

Ф

А

И

П

А

Л

Д

Ч

А

Й

Ц

Е

П

Е

О

К

Р

Л

І

Н

І

Й

К

А

Б

И

М

А

Р

Ж

Р

Н

И

З

О

Л

І

В

Е

Ц

Ь

С

Ш

К

Н

О

Й

Е

В

К

И

І

Ю

П

Д

К

У

О

Т

Ч

Р

К

А

Б

М

 

(По горизонталі: стікер, лінійка, олівець.

По вертикалі:файли,пенал, папір, клей, крейда, фарби.

По ламаній: ножиці, ручка, зошит, кнопка, скотч.)

 

ЦІКАВО!!!

За допомогою однієї кулькової ручки можна вивести лінію довжиною до 8 км, а якщо говорити про графітовий олівець, то з ним можна пройти більше 10 тисяч км.

 

 

 

 

 

  1. З’єднайте картинки зі схемами (лінійка, олівець, фломастер,альбом).

 

Альбом для малювання ВінОблДрук, 20 аркушів

=

 

=

 

=

-

 

Фломастеры Разноцветные фломастеры, изолированные на белом фоне Красочные  фломастеры Ванночка цветных фломастеров | Премиум Фото

 

=

 

-

 

=

Олівець Характер, що дає великі пальці вгору Стоковий вектор ©Dazdraperma  5473650Картинка линейка для детей - 55 фото

 

-

-

 

-

 

-

-

 

-

 

 

 

=

-

 

-

 

 

 

Вчитель: Молодці! Чи можете ви уявити собі, що канцтовари зникнуть з нашого життя. Як тоді бути?! Тож давайте пригадаємо предмети, які є канцелярським приладдям (Відповіді дітей). А що вам запам’яталося найбільше? (Відповіді дітей). Можливо колись хтось із вас вигадає теж щось цікаве і необхідне для повсякденної роботи.

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Логопедія, Розробки уроків
Інкл
Додано
4 червня
Переглядів
39
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку