Зразок документу «Моніторинг стану розвитку та навчальних досягнень учнів 1-го класу з ООП».

Про матеріал
Пропоную для роботи зразок Моніторингу стану розвитку та навчальних досягнень учнів 1-го класу з особливими освітніми потребами. Моніторинг досягнень проводиться 4 рази на рік. Строк проведення моніторингу: впродовж першого півріччя навчального року, після закінчення першого півріччя, впродовж другого півріччя навчального року, після закінчення навчального року. В першій колонці запропоновано мовленнєву сферу розвитку та навчальні предмети (Навчання грамоти (Читання), Навчання грамоти (Письмо)).
Перегляд файлу

Моніторинг стану розвитку та навчальних досягнень

за ____ н. р.

учня 1- ___ класу

(Прізвище та ім’я учня)

(Висновок ІРЦ Загальний недорозвиток мовлення ІІІ рівня. Псевдобульбарна дизартрія).

 

Сфери

розвитку/

навчальні

предмети

Строк проведення моніторингу

протягом першого

півріччя

навчального року

після закінчення

першого півріччя

навчального року

протягом другого

півріччя

навчального року

після закінчення

навчального

року

Мовленнєва

ЗНМ ІІІ р.  Псевдобульбарна дизартрія. Будова артикуляційного апарату без особливостей. Інструктивне мовлення розуміє, інструкції виконує після багаторазового повторення. Довільне мовлення змазане, темп повільний. Словниковий запас відповідає віку. Фонематичний слух порушений. Міжзубна вимова свистячих звуків. Звуковимова шиплячих та сонорів потребує автоматизації та диференціації. Граматична будова мовлення сформована частково, труднощі виникають при словозміні та словотворі. Розповідь за серією сюжетних малюнків складає за допомогою навідних запитань. Речення аграматичні, відповідають задуму висловлювань. Прийменники знає, іноді плутає. Зв’язне мовлення потребує подальшого розвитку.

 

Потребує постійного

контролю з боку вчителя та додаткових роз’яснень. В зв’язку з порушенням дрібної моторики, хлопчику важко  дається написання цифр та букв. Не дуже добре орієнтується в зошиті. За час навчання став більш самостійним. Більш усвідомлено та  правильно став виконувати вказівки вчителя.   

Логопедичні заняття спрямовані на розвиток рухливості артикуляційного апарату та мовленнєвого дихання;поповненням словникового запасу; формуванням фонематичного слуху. За час навчання поставлено шиплячі звуки. Проводиться робота над їх автоматизацією..

 

Поставлено, але не автоматизовано шиплячі звуки. Тимур здатний виконувати прості, знайомі йому побутові інструкції. Групові інструкції та завдання не виконує, потребує індивідуального роз’яснення та спрощення інструкцій. Але із задоволенням слухає знайомі йому казки та історії зі свого життя чи життя класу.

Поставлено, але не автоматизовано шиплячі та свистячі звуки.  Любить вчити вірші з цікавим змістом на пам'ять. Прослуханий кількаразово текст переказати не може. Потрібна додаткова візуалізація.

Навчання грамоти

(Читання)

Читає повільно, поскладово. Дотримується правил спілкування: привітання, прощання, подяки, прохання, зрозуміло висловлює власні потреби.

Учень добре читає, дає короткі відповіді на запитання, вільно висловлює свої думки на будь-яку тему. Логічно мислить в життєвих ситуаціях.

Поліпшилася техніка читання. На запитання по тексту відповідає одним словом. Іноді відповідає простим реченням використовуючи навідні питання або підказки.

 Словесні завдання виконує з допомогою вчителя. Труднощі при поділі слів на склади.

Читає вголос доступні тексти (цілими словами і складами)  25 сл/хв). Ще  погано  встановлює 

зв’язки  між  подіями  та  дійовими  особами  в  тексті. Вступає в діалог на теми, які викликають зацікавлення.   Заповнює в слові пропуски буквами.

Навчання грамоти (Письмо)

Знає букви.  Графомоторні функції сформовані недостатньо.   Не може перемальовувати прості малюнки (сонечко, будиночок), обводити за пунктирними лініями фігури, цифри та літери (прості друковані), розфарбовувати нескладні зображення.

Практичні дії з письма, рахунку виконує при безпосередній допомозі асистента. Хлопчик називає всі літери, може складати відкриті та закриті склади, але відчуває труднощі з вимовою та написанням складів на слух. Поєднання складів у слова недоступне. Знаходить задану букву в слові.

В зошиті самостійно не орієнтується. Потребує постійної допомоги вчителя. Букви пише не зрозуміло. Різного розміру. Часто пише лише елемент букви. Пропускає голосні.  Часто слова в зошиті пише друкованими буквами. Виконує такі вправи;  знайти задану букву в слові; розмалювати, написати, підкреслити певну букву; написати відсутню букву в слові (з допомогою).

При оцінюванні рівня графічних навичок письма і дотримання гігієнічних правил письма учень показав початковий рівень. Списаний текст читається нелегко. Літери переважно непропорційні, нахил літер різний, зустрічається дзеркальність, друковані літери замість рукописних, поєднання букв відсутнє чи переважає неправильне. Лінійності майже не дотримано. Спостерігається незначне покращення в оволодінні навичками письма.  Після додаткового пояснення намагається написати самостійно каліграфічну хвилинку. На низькому  рівні  аналізує  звуко-буквений  склад  слова. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Моніторинг стану розвитку та навчальних досягнень

за ____ н. р.

учня 1- ___ класу

(Прізвище та ім’я учня)

(Висновок ІРЦ: Дефіцит уваги з гіперактивністю, синдром розладу експресивного  мовлення. Функціональні труднощі помірного ступеня прояву).

 

Сфери

розвитку/

навчальні

предмети

Строк проведення моніторингу

протягом першого

півріччя

навчального року

після закінчення

першого півріччя

навчального року

протягом другого

півріччя

навчального року

після закінчення

навчального

Мовленнєва

Будова артикуляційного апарату без особливостей.  Інструкції розуміє, іноді потребує повторення або роз’яснення; виконує, при прикріпленні наочним матеріалом. Словниковий запас не відповідає віку. Мовленнєва активність знижена. Артикулює не в повному обсязі. Спостерігається гіпертонус губ (недостатній об’єм рухів). Увага короткотривала. Лексико-граматична будова слова потребує подальшого розвитку: складова структура слова не порушена, словотворення та словозміна порушені. В усному мовленні проста граматична фраза. Слова між собою погоджені частково за родами та відмінками. Іменники та прийменники використовує правильно, дієслова вживає частково. Звуковимова нечітка, зрозуміла. Спостерігається пом’якшення звуків [  Л’], [ С’ ] та спотворення сонорних звуків та шиплячих. Наявні ехолалії. Літери знає, проказує. Читає поскладово, зміст розуміє та співвідносить з картинкою. Зв’язне мовлення сформоване недостатньо.

Логопедичні заняття спрямовані на розслаблення мімічних м'язів; розвиток аналізу, синтезу, пам'яті, слухової уваги, дрібної моторики; розвиток словникового запасу та активізації його згідно віку. Також проводиться робота над автоматизацією та закріпленням  свистячих та шиплячих звуків. Хлопчик майже безпомилково робить звуковий аналіз слів. Спостерігається позитивна динаміка.

 

Звернене мовлення розуміє на рівні простих інструкцій і завдань. У контакт вступає не одразу.  Звуко-буквений аналіз слів виконує іноді при пускаючись помилок. Складова структура 3-4 складових слів не порушена.  Словниковий запас недостатній. Фраза проста, 1-2 слова, граматична сторона мовлення порушена. Завдання на узгодження в роді, числі, відмінках не виконує. Може виділити кількість складів у трискладових словах. При виділенні першого звука в слові потребує візуальної опори у вигляді літер. Коли відчуває труднощі із відповіддю на запитання (не розуміє) – спостерігається ехолалія. До вчителів і дорослих звертається на «ти»

Використовує  узагальнюючі поняття. Поставлено, але не автоматизовано звук (Р). Виділяє перший і останній звук у слові. Утворює прикметники від іменників. Змінює слова: один-багато. Утворює пестливі слова.

Навчання грамоти

(Читання)

Читає. Прочитане не розуміє. Переказати може лише після додаткових пояснень і підказок.

Володіє навичками читання в помірному темпі. Виразно читає вірші.

 

Читає добре. Любить брати участь в читанні діалогів. На питання по тексту самостійно не відповідає. рівень мотивації до навчання середній, але мотивація знижується при ускладненні завдань або збільшенні тривалості заняття.

Покращилися навички читання. 

Читає вголос доступні тексти (цілими словами і складами) з відповідною інтонацією (41 сл/хв.). Нові слова із запропонованих букв не утворює. Збирає слова на картках (вправа «Склади слово»). Заповнює в слові попуски буквами. Пояснює реченням, що відбувається на зображенні (наприклад; «Білочка збирає шишки»).

 

Навчання грамоти (Письмо)

Графомоторні навички розвинені добре. Обводить контур малюнка, гарно штрихує, розфарбовує. Завдання розуміє.

Володіє навичками каліграфічного письма. Називає й розбірливо пише всі малі й великі літери українського алфавіту,  короткі слова. Списує за зразком. Письмові завдання виконує під керівництвом вчителя.

 

Знає написання всіх букв. Списує з друкованого тексту. Іноді губить рядок. Часто обводить написані букви. В зошиті брудно. Багато закреслень.

За бажання може гарно писати під диктовку багатоскладові слова, речення. Самостійно списує з друкованого тексту. Звуко-буквений аналіз слова виконує з допомогою вчителя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Моніторинг стану розвитку та навчальних досягнень

за ____ н. р.

учня 1- ___ класу

(Прізвище та ім’я учня)

 

(Висновок ІРЦ : Загальний недорозвитком мовлення ІІ рівня, двобічна сенсоневральна туговухістю ІІ-ІІІ ст.)

 

Сфери

розвитку/

навчальні

предмети

Строк проведення моніторингу

протягом першого

півріччя

навчального року

після закінчення

першого півріччя

навчального року

протягом другого

півріччя

навчального року

після закінчення

навчального

Мовленнєва

Фразове мовлення спотворене в фонетичному і грамматичному відношенні. Розповідь за малюднком складає. Словниковий запас  відстає від вікової норми. В словнику переважають іменники, дієслова, прикметники. Кількість прислівників, прийменників і сполучників обмежена. Спостерігаються грубі помилки у використанні ряду граматичних конструкцій: неправильне використання відмінкових форм; помилки у використанні іменників чоловічого і жіночого роду; відсутність узгодження прикметників, числівників з іменниками. Неправильно змінює іменники та прикметники за родами, числами і відмінками, а дієслова за часом.  Є труднорщі у використанні склдадних та складених прийменників. Сполучники і частки використовуються у мовленні рідко. Фонетична сторона мовлення має характерні особливості. Страждає звуконаповнюваність слів, спосткерігаються пропуски приголосних при збігу;  недостатнє фонематичне сприймання, несформованість фонематичних уявлень. Не  завжди  відповідає  на  запитання  за  змістом  прослуханого.

.

Розуміння усного мовлення суттєво знижене. Виконує прості, знайомі йому побутові інструкції.

Суттєві порушення всіх сторін мовлення: звуковимовної,
лексичної, граматичної.
Словниковий запас обмежений побутовою лексикою, говорить
простими фразами або окремими словами. В ході тематичних бесід участі в діалозі не бере. Може ініціювати спілкування, але не підтримує його довго. Техніка читання поскладова: прочитане  не завжди розуміє. Списуючи з підручника друковані тексти, пише повільно, але дуже охайно.  Прослуханий текст розуміє частково, переказує.  Прочитане не завжди розуміє, переказує  лише з допомогою вчителя. Звуковимова нечітка. Часто  виникають  труднощі  у формулюванні  власної 

 думки.

 

 

Мовлення тихе,зрозуміле. Темп мовлення повільний. Складова структура багатоскладових слів порушена. Розвиток 

мовлення  на низькому 

рівні. Фонематичні 

 процеси порушені. Звуковимова  не  

порушена.Але  активний  словник  і  далі  обмежений  побутовою  лексикою. Розуміння  образних 

виразів  не  відповідає 

віковій  нормі. Граматична  складова  мовлення  частково порушена, та сформована недостатньо. Спілкується за допомогою словосполучень та речень.  В  учня  часто

виникають  труднощі 

формулювання  власної 

думки. Пише під диктовку невеличкі слова, речення. Списує з друкованого тексту. Читає повільно. Прослуханий текст 

розуміє  частково, самостійно  не  переказує,тільки  за  допомогою  вчителя

Просодика порушена. Мова нечітка, неправильно ставить наголос у словах. У спілкуванні використовує словосполучення або прості непоширені речення. Читає цілими словами. Але при читанні не дотримується пауз і не звертає уваги на розділові знаки. Звуко-буквений аналізслів, в яких немає йотованих звуків та африкатів робить майже безпомилково. Може визначити кількість складів у слові. Гарно пише під диктовку. Іноді припускаючись помилок. Не може визначити рід іменників і прикметників. Розуміє звернене мовлення.

 

Навчання грамоти

(Читання)

Букви знає, називає. Утворює склади прямі та обернені. Повільно читає склади зі збігом приголосних. Казку самостійно переказати не може. Не встановлює  зв’язки  між      подіями  та  дійовими  особами  в  тексті.

 

Читає по складах у швидкому темпі. Здатність доведення бесіди низька, назапитання відповідає одним або зрідка двома словами. Читає повільно поскладово. Дуже важко дається розігрування діалогів. Не завжди сприймає репліки співрозмовника. Розпізнає голосні та приголосні звуки. Називає їх.

Не  встановлює  зв’язки  між  подіями  та дійовими  особами  в тексті.

Читає  вголос  повільно, свідомо, цілими  словами; 

виявляє  початкові  уміння  читати  мовчки, але  важко  пояснює  значення  більшості  слів. Не  завжди  відповідає на  запитання  за  змістом  прослуханого. Намагається скласти слова із «розсипаних» букв.

Читає повільно, але цілими словами (38 слів/хв).  Не завжди зупиняється на розділових знаках.  Прочитане не розуміє. Переказати самостійно не може. Прослуханий текс переказує з допомого. додаткових запитань та підказок. Бере  участі  у  розігруванні  діалогів  за  змістом оповідань, віршів. Збирає слова на картках (вправа «Склади слово»). Заповнює в слові попуски буквами.

 

Навчання грамоти (Письмо)

Графомоторні навички сформовані: обводить зразки по контуру. штрихує, з’єднує лінії, крапки. Не орієнтується в зошиті.

 

Каліграфічно відтворює обриси вивчених букв, слів, речень. Пише під диктовку склади, коротенькі слова. Хлопчик дуже болісно переживає найменшу невдачу або помилку, в цих випадках у нього різко змінюється настрій

 

Навички  письма  поліпши полі. Пише  під диктовку, але дуже повільно. Іноді зливає слово з прийменником.

 Переписує  тексти  з  підручника.

Техніка письма майже відпрацьована. Письмо відносно якісне. Гігієнічні правила старається виконувати. Рукописний текст читається темп письма повільний. Учень  став  краще  писати  під  диктовку  за  вчителем.  Письмові роботи виконуються акуратно, однак іноді відступає від правил оформлення робіт, допускає 2-4 помилки. Виділяє в словах голосні-приголосні та тверді-м’які звуки.

 

docx
Пов’язані теми
Логопедія, Методичні рекомендації
Інкл
Додано
6 червня
Переглядів
132
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку