Презентація: "Профілактика захворювань, що набули соціального значення. Наслідки вживання наркотиків. Міфи і факти про наркотики".

Про матеріал

Дана презентація широко розкриває тему уроку: "Профілактика захворювань, що набули соціального значення. Наслідки вживання наркотиків. Міфи і факти про наркотики." Розрахована на урок. Її можна використовувати і як виховний захід на тему: "Профілактика захворювань, що набули соціального значення. Наслідки вживання наркотиків. Міфи і факти про наркотики.". Слайди розміщенні для зручного використання презентації під час онлайн уроків в ZOOM.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Профілактика захворювань, що набули соціального значення. Наслідки вживання наркотиків. Міфи і факти про наркотики7 клас. Остапенко Людмила Юріївна

Номер слайду 2

Джордж мур, англійський філософ"Своїм здоров'ям і довголіттям я зобов'язаний тому, що жодного разу не доторкнувся ні до сигарети, ні до чарки... А на які пожертви здатні ви, сучасні підлітки, заради власного здоров'я і довголіття?"

Номер слайду 3

- Що ж таке звичка? Звичка – це укладений спосіб поведінки, втілення якого у певних ситуаціях набуває для людини характер вимушеної потреби.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Шкідливі звички -це закріплені в особистості способи поведінки, які є агресивними по відношенню до самої особистості або суспільства. Шкідливі звички поширені серед людей усіх вікових категорій, в усіх країнах світу. Це пекельна залежність, яка веде наше життя до цілковитого краху…

Номер слайду 6

Ознаки шкідливої звички. Ви не контролюєте ЦЕ, швидше ЦЕ контролює вас. Варто лише шкідливій звичці сформуватись, ви відразу ж потрапляєте їй під владу. Оточуючі люди сприймають ЦЕ як ваш захист, роздратованість, замкнутість та ін. Ви робите ЦЕ все частіше й частіше, намагаючись викликати більш сильний вплив. Ви відчуваєте, що не можете подолати ваші життєві проблеми без ЦЬОГО. Ви можете витратити коштовну енергію душі, страждаючи від ЦЬОГО, безуспішно намагаючись перемогти ЦЕ. На ЦЕ йде значна частина вашого часу, вашої енергії на збиток чомусь більш корисному, у результаті ви ще більше ненавидите себе за ці нерозумні витрати

Номер слайду 7

- Що ти знаєш про «хвороби цивілізації»?- Наведіть приклади захворювань, що набули соціального значення. Алкоголізм, тютюнова залежність, наркоманія, ВІЛ/СНІД, туберкульоз

Номер слайду 8

- Що ж таке наркотик та чим ризикує підліток, коли починає вживати наркотики? Наркотики – це речовини, які спричиняють отруєння організму, призводять до психологічної та фізичної залежності, послаблюють волю, шкодять здоров’ю людини.

Номер слайду 9

Експеримент. Періодичне вживання (стадія контрольованого прийому) . Регулярне вживання. Формування психофізіологічної залежностіФормування наркозалежності в підлітка зазвичай відбувається в такій послідовності:

Номер слайду 10

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Причини вживання. Бажання відчути себе дорослим, сучасним, модним. Бажання заспокоїтися, звільнитися від якогось негативного почуття (на­приклад, постійних сва­рок з близькими через невиконання їхніх дору­чень), відновити психо­логічну рівновагу. Незатишно вдома, часті сварки. Уживання наркотиків усіма в компаніїСумно, нецікаво в шко­лі, немає чим зайнятися на дозвілліБажання відчути нові емоціїНевміння відстояти свою точку зору, вибачи­ти образи. Бажання відчути себе незалежним. Самотність. Бажання приєднатися до компанії старших і досвідчених, навіть із кримінальним минулим

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Залежність від наркотиків – це довга і болісна смерть. Для прикладу опишемо шкоду амфетаміну: найсильніша депресія, втома, виснажлива безсоння, параноя, галюцинації, маячні ідеї, ослаблення імунної системи, порушення роботи всіх внутрішніх органів.

Номер слайду 13

Атонія кишкових стінок – ось що загрожує наркоману. Через те що органи травлення не можуть нормально скорочуватися, наркоман перетворює себе на “мішок з каловими масами”. Запори по десять днів, огидний запах з рота, процеси гниття в кишках, калові маси, деяка частина яких вбирається в кров і розноситься по всьому організму …

Номер слайду 14

Шкода наркотиків поширюється і на статеву систему. Дитина-виродок – ось що чекає жінку-наркоманку, якщо вона задумає раптом завести дітей. Якщо дитина і не буде виродком, то проблеми зі здоров’ям у нього явно будуть. Та й чи зможе наркоманка завести дітей?

Номер слайду 15

Паління. Однією з найбільш поширених і однією з найбільш шкідливих звичок є куріння. Вченими доведено, що в тютюновому димі міститься понад тридцять отруйних речовин: це нікотин, вуглекислий газ, синильна кислота , аміак, і багато інших речовин. У двох пачках нікотину міститься смертельна доза нікотину, і курця рятує лише те, що вводиться вона в організм частинами.

Номер слайду 16

Ті люди, які давно і довго палять, частіше хворіють на різні захворювання: поява хронічного бронхіту, захворювання на туберкульоз, інфаркт міокарда, повна або часткова сліпота, страшне захворювання – облітеруючий ендартеріїт, в результаті якого можна позбутися нижніх кінцівок. Сто відсотків хворих на рак легенів – завзяті курці.

Номер слайду 17

Дуже шкідливе куріння як для дівчат, так і для хлопців. У жінок – майбутніх мам часто народжуються діти на ранніх термінах з дефектами розвитку і різними патологіями, наприклад, хвороба Дауна. А у чоловіків можлива навіть статева слабкість, а значить, чоловік може стати імпотентом.

Номер слайду 18

Алкоголізм. До алкоголізму схильні:- люди з підвищеною чутливістю до алкоголю;- люди, в яких батьки страждали на алкоголізм;- особи самотні або з неповних сімей;- ті, що схильні до депресій або вороже налаштовані до всього, що їх оточує.

Номер слайду 19

При надмірному вживанні алкоголю з’являються дуже небезпечні захворювання, такі як ушкодження нирок і втрата пам’яті, починає руйнуватися психіка людини і втрачається емоційний контроль, настають нез’ясовні депресії та нав’язливі стани. У алкоголіків виводиться з ладу печінка, починається цироз печінки. Від маленької дози через кілька днів печінка відновлюється, але якщо пити, не припиняючи, можна просто померти.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Вживання алкоголю - загроза для потомства. Ці порушення полягають не у мутаціях, а у неправильній взаємодії клітин плоду, який розвивається. Найбільша небезпека для мозку: діти алкоголіків дуже часто є розумово відсталими. Окрім того, можливе і виникнення спотворень: ураження серця, недорозвинення кінцівок, нирок, тощо.

Номер слайду 22

Факти і міфи про психоактивні речовини1. Наркотики — це модно. Це — міф, який поширюють нарко-ділки. А сучасні актори, музиканти та інші законодавці молодіжної моди рішуче виступають проти наркотиків. Сьогодні, навпаки, модно займатися спортом, правильно харчуватися, тобто вести здоровий і продуктивний спосіб життя.2. Алкоголь і наркотики допомагають розв'язати проблеми. Міф. Алкоголь і наркотики ще не розв’язали жодної проблеми. Вони лише поглиблюють їх і породжують нові.

Номер слайду 23

3. Легкі наркотики нешкідливі. Один з найпоширеніших міфів. Наркотики не поділяються на шкідливі та нешкідливі, на легкі та важкі. Всі мають негативні наслідки та небезпечні. Якщо я один раз спробую наркотик, зі мною нічого не станеться. Навіть одноразове вживання наркотику надзвичайно небезпечне та може привести до важких проблем і навіть смерті. Я зможу контролювати вживання наркотику. Це лише ілюзія, рано або пізно наступить момент, коли усі вчинки та інтереси будуть пов'язані тільки зі споживанням наркотику. Вживання наркотику призводить до залежності від нього (поєднання психічних і/або фізичних явищ). Міф.

Номер слайду 24

4. Наркоманія — це хвороба дурнів слабаків, а сильна людина може відмовитися від вживання наркотиків будь-коли. Міф. Доказом цього є численні жертви серед відомих в усьому світі людей, яких аж ніяк не можна назвати дурнями і слабаками.5. Люди, що вживають наркотики і алкоголь, мають проблеми з порушенням закону. Факт.6. У компанії не можна відмовлятися від того, що роблять усіМіф. Ви, можливо, здивуєтесь, але до людей, які мають власну точку зору і вміють її обстояти, в усіх пристойних компаніях ставляться з повагою. А за «друзями», які змушують тебе порушувати власні принципи, навряд чи варто сумувати.

Номер слайду 25

7. Вживання алкоголю і наркотиків робить людину більш уразливою до ВІЛФакт. У стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння людина втрачає контроль над собою. Може погодитися на те, на що ніколи не погодилася б у тверезому стані: поїхати додому з незнайомцем чи сісти в машину до нього, мати випадкові сексуальні контакти, не використати презерватива. Особливо ризикують ті, хто вживає ін’єкційні наркотики, Адже вони часто використовують спільні голки та шприци для введення наркотиків.8. Більшість підлітків уперше пробують наркотики, які їм пропонують незнайомці на танцях і спортмайданчиках. Міф. Молоді люди найчастіше пробують наркотики під впливом своїх Друзів.

Номер слайду 26

9. Вживання алкоголю і наркотиків вагітною жінкою негативно впливає на її ще не народжену дитину. Факт. Будь-який наркотик, у тому числі й алкоголь, який вживає вагітна жінка, потрапляє через плаценту до плоду і негативно впливає на його розвиток.10. Я зможу контролювати вживання наркотику. Це лише ілюзія, рано або пізно наступить момент, коли усі вчинки та інтереси будуть пов'язані тільки зі споживанням наркотику. Вживання наркотику призводить до залежності від нього. Міф11. Здорова людини – щаслива родина. Факт.

Номер слайду 27

Висновок: деякі міфи спеціально поширюють наркоділки, які зацікавлені залучити якомога більше молоді в тенета наркотичної залежності.

Номер слайду 28

Твоє здоров’я! Твоє щасливе та довге життя в твоїх руках! Обери для себе правильний шлях!!!

Номер слайду 29

Домашнє завдання§26, стор.166-169 Створити колаж «Мій внесок у боротьбу із захворюваннями, що набули соціального значення».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Пась Любов Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мартынова Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Pryidun Olha
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
8 квітня 2021
Переглядів
15890
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку