Сценарій виховного заходу "Цвітуть жоржини чорні в Україні"

Про матеріал

Мета заходу - вшанувати пам'ять героїв Небесної сотні та воїнів, що загинули. Прищеплювати любов до Батьківщини, виховувати патріотичну свідомість, розвивати бажання стати гідними громадянами України.

Перегляд файлу

Сценарій виховного заходу памяті Небесної сотні та воїнів АТО

 

Цвітуть жоржини чорні в Україні

ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ

 

Мета: вшанувати пам’ять героїв Небесної сотні та воїнів, що загинули. Прищеплювати любов до Батьківщини, виховувати патріотичну свідомість,  розвивати бажання стати гідними громадянами України.
Оформленя: Стіна пам’яті Небесної сотні (Прапор України, надписи  «Герої не вмирають», список прізвищ героїв  з фото), на підлозі надпис із маленьких свічок «Героям слава».

Під мелодію заходять ведучі.

 

Ведуча: 

Вони співали “Ще не вмерла …” і вмирали…

Земля тремтіла, під ногами ж твердь…

Їм янголи обличчя прикривали…

А ті під вибухи гранат ішли на смерть…

Тим, хто в боротьбі за волю і кращу долю України не дожив до сьогоднішнього дня, спить у незнаних і безіменних могилах – присвячується!

 

Ведуча: Цвіту нашого народу, його славним синам і донькам, які у розквіті сил віддали свою молодість, і, найдорожче, життя – присвячується!

ПАУЗА: Мелодія голосніше

  

 Ведуча: Українська земля… Земля щедро полита кров’ю її синів. З нашої історії ми бачимо споконвічне прагнення українства до волі та незалежності неньки-України. 

   

 Ведуча: Це країна добрих, щирих, привітних, веселих і гостинних людей, які ніколи не поневолювали інші народи, а лише вміло захищалися від ворога.

 

 Ведуча: Спокон віків українці боронили свою волю, незалежність, прагнення до свободи. Скільки довелось пройти шляху у боротьбі із ворогами. Але вистояли, вибороли свободу! Ціною власних життів…

 

  Пісня «Не спи, моя рідна земля»

 

Ведуча:  Україна не раз піднімалася з колін. Побита і ціла в ранах, та нездоланна для ворогів своїх, вона йшла ворогу під кулі, щоб захистити всіх своїх дітей. Терновим шляхом дійшла Україна до сьогоднішніх днів.

 

Ведуча:  Здавалось все скінчилося, давно минуло і більш ніхто не пройде шляхом тих кривавих дій. Та не так здавалось, як вже сталось. Що робиться з тобою, чому ти плачеш,  Україно?

Ми вшановуємо пам'ять героїв України: Голодомор 1932-1933рр, Битва під Крутами, Бабин Яр. Тепер ми стали сучасниками ще однієї масової трагедії нашої країни.

 

Ведуча:  У листопаді   2013 року Україна стояла перед важливим історичним кроком  -  стати незалежною Європейською державою. Але колишня влада злякалась цього.  Корупція, мільярдні  грошові зв’язки, стали перепоною до європейського вибору. Підписання історичного документу було цинічно зірвано.

Ведуча: Українська молодь, студенти, школярі вийшли на Майдан, вибираючи та відстоюючи свою гідність, право стати європейською державою. В їх руках були лише прапори України та Євросоюзу, а в очах – надія та віра у майбутнє.

 

Вірш «Калинова Україна»

 

Ведуча: Та колишня влада вирішила розігнати зібрання. Юнаків та дівчат, жінок та чоловіків  розстрілювали підступні кулі снайперів,  а спец загони «Беркутівців» забивали людей до смерті  гумовими кийками. 

Мітингувальники захищались  камінням, бруківкою, яку розбирали прямо з-під ніг, петардами, та «коктейлями Молотова». Із засобів оборони були тільки саморобні дерев’яні щити,  дерев’яні палиці, барикади, створені з підручних матеріалів  та палаючі автомобільні шини і  їдкий дим, що густою хмарою оповив серце України – Київ..

 

Ведуча: На майдані в Києві з’явилися  перші жертви, чути було стогони поранених. Розпочався відлік Небесної сотні, відлік нової історичної епохи – прагнення вистояти до останнього та  відправити злочинну владу у відставку.

 

 

Ведуча: Замість того,  щоб мирно врегулювати ситуацію, тодішня влада  віддала злочинний наказ взяти зброю і зробити «зачистку» Майдану, застосовуючи водомети, бронетранспортери і вогнепальну зброю.

 

Ведуча: І продовжився  відлік загиблих, поповнювалась Небесна Сотня..

 

«Соборна Україна»

Під урочисту музику виходить величаво Мати-Україна,Усміхнена . Далі Звук взриву  і мелодія змінюється  на динамічну. З усіх сторін виходять воїни. І захоплюють Україну, пере’вязуть руки ,покривають Матір-Україну чорним покривалом).

 

Українка1:

Слухайте, слухайте, слухайте люди!

Україну катують, б’ють, вмивають кров’ю,

Наш народ гине на очах…

Допоможіть.. і огорніть любов’ю

Та підніміть у небо гордий стяг!

 

Мати Україна сидить в кайданах. Україна плаче згадує скільки нещасть принесли для неї війни. В цей час іде презентація на екрані.. Музика закінчується, почина є грати лагідна мелодія, до України підбігають янголята і піднімають її з колін, говорить Україна.

 

Янгол

Слухайте, люди

Будьте сміливі завжди й усюди

За мир і єдність Господа моліть

Просимо, тримайтеся вкраїнські люди,

Заради України праведно живіть!

 

Янгол

Не дайте ворогу її карати,

Боріться  як Шевченко заповів,

Любіть її…це ж ваша мати

А неньку шанувати Бог велів.

 

Мати-Україна: (повільно піднімається і говорить слова)

Не  чіпайте  мене,  не  діліть  -  все  одно  не  скорюсь
і,  як  схилена  гілка не  зламаюсь  від  тяжкості  плоду.
 

Мати-Україна:
Я - Україна, я - Україна,

 Лиш перед Богом я на колінах,

 Кличу вас люди зліва і справа

 В святу Державу, в мою Державу!

 Єднайтесь, сестри, єднайтесь, браття,

 Пора звільнитись нам від прокляття!

 

Марш Запорожців" звучить на повну потужність. З глибини глядацької зали у супроводі молоді в українських костюмах піднімається на сцену. Знов лунають дзвони.

 

Кожен повідомляє, що прибув…

 

Центр

О Україна! О люба ненько, Тобі на вірність присягнем!

Серця кров і любов

Все тобі віддамо у боротьбі

За Україну, за нашу волю,

 За честь, за славу,за народ

 

  Схід     Я єсть народ, якого правди сила

                ніким звойована ще не була

      Яка біда мене, яка чума косила,

      та сила знову ожила.

 

Південь

Ще в чорні дні татарського потопу

 Дух волі вивів нас з біди

 І перелякану, знесилену Європу

 Порятував від дикої орди.

 

Північ

Щоб жить - ні в кого права не питаюсь.

 Щоб жить - я всі кайдани розірву!

 Я стверджуюсь, я утверждаюсь. Бо я - живу !

 

Мати-Україна:

Я - Україна!
Я народу безмежно вдячна за ЛЮБОВ!
За СИЛУ ДУХУ! За СВОБОДУ!
За МУЖНІСТЬ! За ГАРЯЧУ КРОВ!
 
Я – Україна!
Я держава! Я – Є! Я буду на Землі!
Рука загарбницька іржава,
Безсило сохне на мені.
 
Я – Україна!
Я до Бога звертаюсь в щирих молитвах!
Моя кінцева ПЕРЕМОГА
Вже дозріває в небесах!

 

Українці, сини й донечки мої

 Гряде доба великих змін!

 Народе мій! Вставай з колін!

 Вставай! Відчуй себе Титаном

 І все тобі під силу стане!

Всі

За Україну, за її волю,

За честь, за славу, за народ !

 

Пісня «Заспіваймо пісню за Україну»

 

 Ведуча:   Тисячі поранених і майже 100 людей було вбито снайперами та бійцями спецпідрозділів. Серед них – науковці, викладачі, студенти, вчителі, художники, архітектори, театральні режисери, громадські активісти. Кров цих людей стала вироком для злочинної диктатури. «Небесна Сотня» своїм життям викупила свободу для мільйонів українців і надала шанс збудувати нову демократичну правову державу.

 

 Ведучий:    Безсмертні душі вбитих і закатованих відійшли у небеса, але вони вічно житимуть в народній пам’яті, бо «Герої не вмирають!»

 

Ведуча: Вшануймо пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

 

Хвилина мовчання «Гей, пливе кача»

Звучить мелодія  «Памяті героїв», а на її фоні читає вірш  (відео ряд із фотографіями Небесної сотні, звучить запис «Мамо, не плач»)

 

   Ведуча:  Вони не були героями. Вони були звичайними людьми. І в останню мить віддали нам найдорожче – своє життя. За нас віддали. Аби ми жили. Долюбили за них, пісень за них доспівали.

 

Ведуча:  

«Небесна Сотня»…Юнаки,батьки

Їх імена мені ніколи не забути –

Вони ж за мене полягли,

Так як і ті, що захищали Крути.

Щемить у грудях, і душа болить

За долю мого рідного народу.

Але у серці іскра ще горить,

І не втрачаю віру у свободу.

 

М.Глінка «Розлука»

 

Ведуча: Навесні 2014 року   українці обрали нового президента, нову владу, європейський шлях розвитку та реформ.

 

  Ведуча: Здавалось все скінчилося, минуло і більш ніхто не пройде шляхом тих кривавих подій. Та не так склалось, як здавалось.

Ведуча: Кремлівська влада та колишні керівники України, які грабували народ і знищили українську армію,  приготували для українців  ще одне страшне випробування – ВІЙНУ!

 

Ведуча: Ніхто навіть не міг уявити, що у 21 столітті розпочнеться братовбивча війна між народами, які пліч-о-пліч боролись за свободу і Перемогу у Великій Вітчизняній війні. Російська армія,  ховаючись за спинами мирних жителів Донбасу, розпочала знищення України зі Сходу.

 

Ведуча: Навколо вибухи, стогін, горе. До нас прийшла війна.

Справжня кровопролитна війна. Нас намагаються  винищити за бажання мати людську гідність і самим обирати своє життя. Настав той час, коли кожен українець має зробити вибір: або ти станеш рабом, або будеш вільною людиною і житимеш у вільній державі.

 

Ведуча: Тисячі українців, що вистояли на Майдані, взявши в руки зброю, вирушили на Схід України, на Донбас, в зону анти терористичної операції, щоб захистити завоювання Революції гідності.

 

Пісня «                                            »

 

 Ведуча: Серед перших воїнів АТО, які добровільно за покликом серця вирушили на війну  – наші земляки. Із вірою в серці, без жодних вагань вони їхали боронити Схід України від російських бойовиків. Та війна забрала життя багатьох славутчан, наших земляків. Згадаймо їх імена.

 

Ведуча: Серед них є і випускники нашої школи: Повстюк Андрій та Гончарук Микола, які виявили мужність і героїзм у боротьбі за визволення  рідної землі.

 

Ведуча: Ми закликаємо вас сьогодні згадати у ваших молитвах Героїв, які поклали свої голови за наше майбутнє. Хай пам'ять всіх невинно убитих згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі. У жалобі схилимо голови. Вони згасли як зорі.
 

Ведуча: Нехай кожен з нас торкнеться пам’яттю цього священного вогню-частинки вічного. А світло свічки хай буде даниною тим, хто навічно пішов від нас, хто заради торжества справедливості жертвував собою. Вони повинні жити в нашій пам’яті!...Герої не вмирають!

 

Танець «                                                       »

 

 

Ведуча:   Ці люди – справжні герої. Вони загинули як герої і проводжають їх як героїв. В кожному районі, кожному місті й селі зупиняються процесії, що везуть домовини з тілами загиблих, і місцеві люди, навіть серед пізньої ночі, зі свічками в руках, в дощ і холод, зі слізьми на очах, стоячи на колінах,  віддають останню шану героям.

 

Ведуча:   Адже герої не вмирають! Вони завше будуть в наших серцях. По країні уже з’являються перші вулиці та площі, названі на честь героїв Майдану, загиблих воїнів.

 

Л.Карпенко «Присвята»

 

Ведуча:   Хай палають свічки пам’яті про загиблих воїнів АТО та героїв «Небесної Сотні» у наших серцях.

Учень

Нехай пам'ятають про наших героїв,

що за волю поклали безцінне життя,

що творили історію, наше минуле,

у яке вже нема вороття.

Учень

Сьогодні я молюсь за Україну,
За всіх померлих і за всіх живих,
Які будь-що боронять вже руїну,
Допоки стукіт серця не затих.

Учень
Сьогодні я молюсь за батька й брата,
За чиюсь матір і її синів.
Всіх кривдників чекає вже розплата,
На жаль, ціною багатьох життів.
 

Учень

Небесна сотня в небо відлетіла,
Як відлітають в небо журавлі, 
Земля без них рідненьких спустошіла,
Не плачте,наші милі матері. 

Учень
Давайте,  друзі,будем пам’ятати,
І щовесни журавликів стрічати,
Вони померли за нашу свободу,
Це Гордість Українського Народу!

 

Пісня «Заспіваймо пісню за Україну»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Тракслер Клара Яношівна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
doc
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
2 лютого 2018
Переглядів
12056
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку