Сценарій виховного заходу «Посвята у спеціальність «МЕДСЕСТРИНСТВО»

Про матеріал
Праця, якій вирішили себе присвятити, студенти медичного коледжу, неможлива без любові до медицини, до людей, доброти, співпереживання до хворого. Романтика білого халату, щастя відроджувати посмішку, радість життя, кроки людини по землі. Це важливий елемент, психологічний стимул під час вибору медичної професії. Фахівці зі спеціальності «Медсестринство» – це, передусім, люди, на яких базується вся первинна медична допомога. У медицині все розпочинається саме з медичної сестри та фельдшера– вони не лише надають першу медичну допомогу хворому, здійснюють маніпуляції та процедури, цілодобово чергують біля пацієнта, але в багатьох випадках заміняють собою лікаря, особливо у сільській місцевості, де завжди буде гостра нестача висококваліфікованих фахівців.
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

КЗ «Новгород-Сіверський фаховий медичний коледж» ЧОР

 

 

 

 

Сценарій виховного заходу

«Посвята у спеціальність

«МЕДСЕСТРИНСТВО»

Для студентів 2-Аф,2АС та 1 БС груп

 

 

 

                                                                  Підготували

                                                              та провели

                                керівники 4-АФ та 4-Ас  груп                            Косачова Л.М.  та                        

 Коблевька О.В.

 

 

 

 

2023 р.

Мета заходу:

 

1.Формувати навички колективної діяльності.

 

2.Виховувати почуття відповідальності за життя хворої людини.

 

3.Прищепдювати любов до  професії медичного працівника.

 

4.Прививати почуття милосердя, емпатії та віри в одужання.

 

5. Осмислити необхідність дотримання етико-деонтологічних принципів в роботі медичної сестри та фельдшера.

 

6. Виховувати почуття патріотизму та бажання бути корисним під час захисту України

 

 

 

Обладнання заходу:

1.Мікрофони

 

2 Мультимедійна система

 

3.Підручники

 

4. Одяг для Флоренс Найтінгейл

 

5.Військова форма

 

6 Фонендескоп

 

7.Емблеми на медичну тематику

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Демонстрація відеокліпу «Заради життя»

 

 

 

1 Ведучий. Добрий день, дорогі наші студенти. – Настя Капля

2 Ведучий. Добрий день шановні гості. – Юля Ковтун

1 Ведучий.  Сьогодні ми з вами зібралися, щоб поговорити про нашу славну професію.  

 

 

(Слайд № 1 )

2 Ведучий. Праця, якій ми вирішили себе присвятити, неможлива без любові до медицини, до людей, доброти, співпереживання до хворого.

1 Ведучий.  Романтика білого халату, щастя відроджувати посмішку, радість життя, кроки людини по землі.

2 Ведучий.  Це важливий елемент, психологічний стимул під час вибору медичної професії.

1 Ведучий.  Дійсно, в медицині є романтика – романтика перемог над хворобами і смертю. Але вона є вінцем систематичної, важкої, а інколи виснажливої праці, коли від хворого не відходять цілодобово.

Дикторський текст Євгенія Синиця

 

Із прадавен, з часів ще Гіпократа,

А може від племен печерних витоків

Жила людина чуйністю багата,

З душевного тепла промінням виткана.

 

Флоренс Найтінгейл. – Ангеліна Ткач

Я Флоренс Найтінгейл, засновниця і символ милосердя і сестринської справи. Медаллю мого імені нагороджують кращих сестер і санітарів, які відзначились при наданні допомоги хворим. Я прагнула вищої мети. Я бачила сльози, які можна було б осушити, я бачила вади, котрі слід було б усунути, я бачила бідність, яка потребувала допомоги. Я прагнула і жадала діяльності. У 17 років, переборовши забобони, матеріальні нестатки та опір сім "ї, я присвятила себе догляду за хворими та пораненими.

 

 

Дикторський текст

 

Без неї не боролись чорні орди,

повінчана хрестом в кибітках з війнами.

Бо перед смертю рівні навіть лорди-

не викупитись золотом, ні винами.

 

Її у всі часи повсюдно знали.

Вона між ворогами теж цінилася.

Кого з нас руки ті не повивали,                                                                                                           Щоб затишком дитина ізцілилася.                                                                                                           На цих руках нема твердих мозолів                                                                                                    Вони ніжніші ніж у коваля                                                                                                                   Стоять вони на варті нашого здоровья                                                                                     На них надійно опирається земля .

              (Виходять фельдшер та медична сестра сьогодення)

Фельдшер сьогодення  - Діма Стрельцов                                                                                                                             Не раз ці руки сильні і ласкаві                                                                                                У непрості миттєвості життя                                                                                             Ми на прості ковальські проміняли,                                                                                         Але назад немає вороття.                                                                                                              Ми серцем клятву Гіппократа дали                                                                                            І будемо їй вірні до кінця                                                                                                       Не раз людей від горя рятували.                                                                                                їм повертали радощі буття,                                                                                                         Але найбільше радості ми маєм,                                                                                              Коли із лона материнського дитя                                                                                              На білий світ приймаєм,                                                                                                                                                                                                                         Й дитячим криком стверджуєм життя.

Дикторський текст

Вона була проста і чимось рідна,                                                                                         Нічим не відрізнялася між іншими.

На грудях орденів не мала срібних                                                                                          Були людські подяки їй найвищими.

Відеокліп  Колін «А вона»

Присв’ячений бойовій медиrині

 

Медична сестра сьогодення - Аліна Суржанська                                                                                                        У спеку нестерпну й морози,

В години людської біди,                                                                                                                Де прикрість, знемога і сльози,                                                                                   Медсестри, вас кличуть туди.                                                                                                   Мов сонце засяє в палаті,                                                                                                  Здається, що все ожива,                                                                                                      Як зайдеш ти в білім халаті                                                                                                                І скажеш магічні слова.

Теплом твої світяться очі.

З тобою біда - півбіди.

Від раннього ранку до ночі

Усі тебе просять: зайди.

Забувши про скруту і втому,                                                                                                             Ти завжди в робочім строю,                                                                                                            Бо ділу ти служиш святому,                                                                                                        Бо любиш роботу свою.

 

 

 

Дикторський текст

 

Медпрацівник не був ніколи рабом влади.

Згорав служінням весь, як жертва вівтаря.

Звільняли академіків з посади.

Але не можна зняти з посади медпрацівника

 

(виходить читець під музику «Люди в білих халатах»

 

Читець:

Людино в білому халаті,                                                                                                               В моїй уяві ти свята,                                                                                                                   І не від віку, не від статі                                                                                                                        Твоя залежить чистота                                                                                                Свідомість, чуйність особиста                                                                                                 Тобі окраси надає,                                                                                                                        Якщо у тебе совість чиста,                                                                                                               І хист до фаху свого є.

Якщо опівночі, в морози,                                                                                                                  В рахунок власного часу,                                                                                                               Ти йдеш туди, де людські сльози,                                                                                              Я бачу в тім твою красу.

І сподіваюсь, що з роками                                                                                                              Ти не зазнаєш каяття                                                                                                                             За дні проведені між нами                                                                                                                  В невтомній битві за життя.

 

 

 

(Слайд № 1)

 

2 Ведучий.  Допомагати людям – надзвичайно благородна справа.

1 Ведучий.  А професія медика – найгуманніша, адже вона покликана стояти на сторожі людського життя. 

2 Ведучий.  Фахівці зі спеціальності «Медсестринство» – це, передусім, люди, на яких базується вся первинна медична допомога. У медицині все розпочинається саме з медичної сестри та фельдшера– вони не лише надають першу медичну допомогу хворому, здійснюють маніпуляції та процедури, цілодобово чергують біля пацієнта, але в багатьох випадках заміняють собою лікаря, особливо у сільській місцевості, де завжди буде гостра нестача висококваліфікованих фахівців.

1 Ведучий.  Коли йде мова про наближення медичної допомоги до населення, її доступності та якості – хто, як не медична сестра та фельдшер знаходяться найближче до людей?

2 Ведучий.  Познайомити вас з  освітньо професійнійною програмою  спеціальності «Медсестринство»за спеціалізацією   Сестринська справа та Лікувальна справа ми попросимо голову циклової комісії професійної та практичної підготовки Косачову Людмилу Миколаївну.

 

 (Слайд № 2)

 

 

1 Ведучий.  Так, немало потрібно попрацювати, щоб стати конкурентоспроможним фахівцем.

2 Ведучий.  Мені повідомили, що на сцену просяться другокурсники, які приступили до вивчення дисциплін професійно-природничого циклу.

1 Ведучий.  Ну що ж, потрібно молодь вислухати. Розібратися з їх проблемами.

 

Виходять двоє другокурсників

 

Студент 1: просимо зглянутись. Жити неможливо стало. Думали, закінчилася кара господня як вивчили предмети – фізику, астрономію, географію, хімію, українську літературу, громадянську освіту.

Студент 2: Та не так сталося, як бажалося. Кожен день щось нове: то латина, то психологія; то анатомія, то догляд. Зовсім ніяких сил і мочі немає.

 

 

 

2 Ведучий.  Прохання таке – не новина для нас. Тож спробуємо розібратись, що потрібно вам, а що ні.

1 Ведучий.   Пані Анатомія, пройдіть до нас, будь ласка.

Анатомія. – Юлія Байтрак

Щоб на світі добре жити, розкажіть знайомим:

Вміру пити, вміру їсти,

Бути всім рухомим.Щоб хвороби гірше ката

Не вбивали втомою

Вам не зайві зовсім будуть

Заняття з анатомії[A1].

 

 

 

2 Ведучий.  Що стосовно анатомії, читаємо в давній книзі:7

 

 (Слайд № 3)

 

1 Ведучий.  Анатомія – це шлях до вивчення медицини.

 

2 Ведучий. Перші згадки про будову людського тіла зустрічаються в Стародавному Єгипті. У XIX столітті до н.е. єгипетський лікар Імхотеп

(Слайд № 4)

 описав деякі органи та їх функції, зокрема головний мозок, діяльність серця, поширення крові по судинах. У старокитайській книзі (Слайд № 5) "Нейцзин" (XI-VII ст. до н. е.) згадуються серце, печінка, легені та інші органи тіла людини. В індійській книзі

(Слайд № 6)

"Аюрведа" ("Знання життя", IX ст. до н.е.) міститься великий обсяг анатомічних даних про м'язи, нерви, типи статури і темпераменту, головного і спинного мозку.  

 

 

1 Ведучий.  Пані Латина, будь ласка!

 

(Слайд № 7)

 

Латина: Ірина Полякова

 

Я скарб для тих, хто дружить зі мною.

Скарби мої воістину незлічені.

Даремно мене вважають мертвою мовою –

Латина для людства не втрачена.

Адже я живу в романських мовах,

У назвах країн, явищ фізичних,

Мої слова – в землі, і в хмарах,  

І в цілих поколінь у працях наукових.

Без мене шлях не здужати вам.

«Per aspera ad astra»

Прислухайтесь до слів пророчих –

Вони звучать і точно, й гарно.

В науці з вами житиму і я…

Хай живе велич латини!

 

 

 

(Слайд № 8)

 

2 Ведучий.  Пані Фармакологія, вам слово! (Слайд № 9)

 

 

Фармакологія – Рената

 

Якщо мучить вас хвороба,

Йдіть за допомогою.

Найкоротша тут дорога –

Це фармакологія.

Все зціляє:

Зуби, ранки і гінекологію.

Від початку до останку

Нам фармакологія.

 

 

 

1 Ведучий.  Ще в 2700 році до нової ери була написана (Слайд № 10)

 «Книжка приготування ліків для всіх частин тіла». У ній описано 250 захворювань шлунку, кишківника, печінки, дихальних шляхів. В ній викладено 877 способів лікування, складено 900 різних рецептів.

 

2 Ведучий. Що ж, заслухавши фундаментальні науки, хочемо оголосити ось таке невелике резюме.

 

1 Ведучий.  Всім поставити на вид

Що без глибоких знань

цих предметів благомудрих

в медицину не пускать.

 

2 Ведучий. Ось чому важливо знати,

Що такеє єсть наука.

Що ні лінощі, ні скука

Не підійдуть до лиця

Ні хлопчині-молодцю

Ні красунечці-дівиці,

що збираються в сестриці,

Або в фельдшери піти!

Нерадивим нема шляху!

 

 

1 Ведучий. А в завершення ви послухайте

Старших братів два-три слова!

2 Ведучий. Так… ви до цього вже готові?

 

(На сцені з’являються клінічні предмети

Студенти тримають підручники)

Терапія: - Настя Чудеса

 Ми, клінічні дисципліни,  слухали ваші скарги, друзі, ми вислухали оправдовуючи аргументи таких важливих предметів, як анатомія, латина, фармакологія,…  і робимо вам наказ:

Хірургія: - Влад Семенченко

 Більше любові та милосердя,

Праці та натхнення,

гуманізму та співпереживання,

ввічливості та старання.

Педіатрія: - Богдан Скубач

Гарно навчатися, успішно оволодіти медичними предметами, оволодівати медичною етикою, правилами догляду та лікування хворих, бути чесними, працелюбними, мати ласкаві руки, чисту совість, а під білим халатом добре серце.

 

 

 

 

1 Ведучий. Любіть те, що ви вивчаєте, і тих, для кого ви це вивчаєте. Вкладайте в навчання душу, любов і віру.

 

2 Ведучий. Споконвіку більше за всі скарби та будь-які надбання цінувалося здоров'я людини. А тому професія медика (Слайд № 11) завжди була, є та залишиться однією з найнеобхідніших і найшанованіших. Немає вищого і благороднішого покликання, аніж повертати людям здоров'я й життя.

 

1 Ведучий. Народна мудрість каже, що до Бога і до медика звертаються, коли погано, а коли добре, то ні. Це і визначає суть цієї професії та її значимість. (Слайд № 12)

 

2 Ведучий. Обираючи таку професію, повинне бути чітке розуміння: твоя помилка дорівнює життю. Тому медик – це професія сміливих і впевнених у собі людей.

 

1 Ведучий. Тож сміливо і впевнено оволодівайте професійними науками, щоб творити гідне майбутнє медицини. Пам’ятайте, усі перешкоди долаються силою знань.

 

«Давньогрецький вчений Гіпократ сказав такі важливі  та актуальні на сьогодні слова: «Йдучи до пацієнта заспокой свої думки, будь добр і людяний. Не шукай у своїй праці  вигоди ».

Дюба Богдан  Д  

 

 

 

Відеокліп «Наші рятівники»

 

 

 

 

 

 

 

 

Дякуємо за увагу!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Використана література та джерела

 

  1. Етика в медицині. – М., 1994.
  2. Медична деонтологія / За ред. Хомутова В.І. – Харків, 1999.
  3. Назар П. С., Віденський Ю. Г., Грандо О. А. Основи медичної етики.— К.: Здоров'я, 2002.— 344с.
  4. Інтернет-ресурси: https://www.youtube.com/watch?v=AGkCgo-JsSQ

                                                https://www.youtube.com/watch?v=iwffS8L-vf8

5. https://armyinform.com.ua/2021/04/23/vijskova-profesiya-bojovyj-medyk/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатки


doc
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Гущина Н. Г., Василенко С. В., Колотій Л.П.)
Додано
27 січня
Переглядів
94
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку