Сценарій виховного заходу, присвяченому Дню космонавтики "СУЗІР'Я ГАГАРІНА".

Про матеріал
Про тих, хто мав нестримну жагу пізнати і підкорити небо. Про тих, хто долав усі перешкоди для здійснення своїх мрій. Про тих, хто вів людство вперед до розвитку цивілізації. Загальношкільний пізнавально-розважальний виховний захід до Всесвітнього дня авіації і космонавтики для середнього та старшого шкільного віку.
Перегляд файлу

«СУЗІР'Я ГАГАРІНА»

Загальношкільний пізнавально-розважальний виховний захід

 до Всесвітнього дня авіації і космонавтики

для учнів середньої та старшої ланки

Підготувала педагог-організатор вищої категорії Привільського ЗЗСО І-ІІ ст. О.С.Кіріндясова

Актуальність теми:   Україну можна насправді назвати колискою ракетно-космічної  техніки. Неоціненний внесок у розробку основ теорії створення ракет, у розвиток ракетобудування і космонавтики, міжпланетних польотів, практичної  космонавтики та авіабудування зробили вчені, які народилися в Україні.

Мета: ознайомити учнів з історією святкування Всесвітнього дня авіації і космонавтики, біографією піонера космосу Ю.О.Гагаріна та першого космонавта України – Леоніда Каденюка; поглибити знання про вплив космічних досліджень на розвиток людства; прищеплювати цікавість до пізнання космічного простору; виховувати в собі мужність, сміливість та повагу до підкорювачів неба.

Обладнання: виставка плакатів, малюнки учнів, портрети вчених, космонавтів, записи фонограм пісень на космічну тематику, відео запуску першого штучного супутника та польоту Гагаріна Ю.О.  в космос, мультимедійні презентації.

У заході задіяні: учні середньої та старшої ланки школи, вчителі фізики та астрономії, біології, історії, інформатики, музичного мистецтва, педагог-організатор.

«ВСЕСВІТ  НАМ  БЕНТЕЖИТЬ  МРІЇ…»

Хід заходу

СЛАЙДИ 1,2

На фоні космічної музичної заставки. 

1 ведучий: За рішенням  Міжнародної авіаційної федерації (ФАТ) 12 квітня людство відзначає  Всесвітній день авіації та космонавтики. Це свято з’явилось на честь першого польоту у космос людини і тим самим воно підкреслює нестримну жагу людського роду до пізнання нових знань.

2 ведучий: Безкрайній космос… Який же він? Хто з вас, не думав про це, розглядаючи його яскраві зорі, Чумацький шлях, «падаючі» зірки?  За безліччю складних явищ, що відбуваються в ньому, він – невичерпний.

СЛАЙД 3 «ІКАР»  

1 ведучий:

Небо усыпано звёздами, россыпью синего жара,
Небо для крыльев создано, для вечной тоски Икара.
Серебряной плазмы свечение, магнитных бурь круговерть…
В радостном, дерзком влечении мне бы туда улететь!
Тайны великой коснуться, дрожь ощутив в крыле.
Вечность постичь – и вернуться, чтоб умереть на Земле.

ТАНОК «Зоряний політ» (середня ланка).

Виступ учнів середньої ланки.


Небо зорями рясніє,

Таємниче і глибоке,

Всесвіт нам бентежить мрії,

Спонукаючи до дії,

Розум радує і око.

Оксамитова безодня

Так притягує до себе!

Пригадаємо сьогодні

Тих, кому скорилось небо.

Романтичних, геніальних

Винахідників сміливих,

Завдяки яким реально

В кожній хаті маєм диво.

Про супутники космічні

Ми говоримо буденно.

Допомогою їх, звично,

Користуємось щоденно.

Інтернет, зв'язок мобільний,

Телебачення, прогноз,

Спілкування з світом вільне -

Змінює життя всерйоз! 

Пригадаймо відчайдуха,

Хлопця першого з Землі,

Всесвіт мовчазний він слухав,

Всміхнено епоху рухав.

На космічнім кораблі.

Щира шана тим землянам,

Що на Місяці колись,

Прапори Землі на славу

Встановити спромоглись!

З космосу Земля тендітна,

Невелика і блакитна,

І кордони непомітні,

Ніби спільно всі живуть...

Мабуть, так колись і буде,

Бо як в космос вийшли люди,

      Й на Землі лад наведуть!                


На фоні космічної музики.

2 ведучий: Здавна космос вабив людину, яка намагалась розгадати його таємницю. У своїх мріях, легендах, міфах люди завойовували небо.

СЛАЙД 4 «ІКАР і ДЕДАЛ»

1 ведучий: Втіленням одвічної мрії людства про крила стали міфічні герої: розумний і розважний Дедал – знаменитий  винахідник, митець та неслухняний і завзятий хлопець Ікар, який відчув радість вільного лету і віддав за це власне життя. Українці, яким Всесвіт бентежив мрії, ніколи не стояли осторонь. Планети сонячної системи було названо на честь богів.

2 ведучий: Україну можна, без сумніву, назвати колискою ракетно-космічної  техніки. Неоціненний внесок у розробку основ теорії створення ракет, у розвиток авіабудування, ракетобудування і космонавтики, практичної  космонавтики, міжпланетних польотів зробили вчені, вихідці з України.

1 ведучий: Сьогодні нам хотілося б пригадати українських геніїв, зліт  сміливої думки яких наблизив людство до незвіданого, а також ту людину, якій першій пощастило побачити земну кулю з космосу.

          2 ведучий: Космос…Ще з сивої давнини люди подумки линули у цю незвідану далечінь. У своїх мріях, легендах і міфах вони завойовували небо. Так, саме люди, а не боги. І протягом тисячоліть вони жили в серці кожного, хто прагнув зазирнути в майбутнє.
          1 ведучий:  Проте в історії людства не завжди підтримувався злет сміливої думки. Завойовники вбили Архімеда, релігійні догматики переслідували Коперника, середньовічні інквізитори спалили Джордано Бруно. У казематі Петропавлівської фортеці перед своєю стратою мріяв про політ до зірок народоволець Микола Кибальчич.

СЛАЙД 5 Н.Н.Кибальчич

          2 ведучий:


Я верю в осуществление моей идеи.
За стенами тюрьмы белым-бело,
Как лист бумаги, и на сердце празник.
То вдохновенье в камеру вошло
В минуты ожиданья смертной казни.
Царю надменному лютейший враг
К свободе путь хотел найти в терроре.
В последний миг он к солнцу сделал шаг,
Мечтая о космическом просторе.
Не потолок тюремный – небеса
Он видел и в цепях свою планету,
И слушал звёзд далёких голоса,
Рисуя на сырой стене ракету.
Рассвет забрезжил. Барабанщик бьёт –
Склоняются к ногам скупые травы.
Взошёл Кибальчич не на ешафот –
На пьедестал бессмертия и славы!


УЧЕНЬ. Кибальчич Микола Іванович (народився 31 жовтня 1853 р.) – революціонер-народник, винахідник. Народився в Чернігівської губернії в сім’ї священика. Дитинство та юність Кибальчича пройшли в Україні. У 1871-1875 роках Кибальчич навчався в інституті шляхів і медико-хірургічній академії в Петербурзі. Був заарештований і близько трьох років перебував у в’язниці. Під керівництвом Кибальчича виготовлялися металеві снаряди, одним з яких був убитий Олександр II. Кибальчича було заарештовано 17 березня 1881 року. У в’язниці він склав першу схему реактивного літального апарата. Був страчений разом з іншими учасниками замаху на царя.

Микола Кибальчич. 10 днів до смерті. «Я у камері смертника використовую кожну годину, кожну хвилину, щоб завершити проєкт апарата, на якому людина сягне зір. ...Перебуваючи в ув'яз­ненні, за кілька годин до своєї смерті, я пишу цей проєкт. Я вірю у здійснення моєї мрії. Ця мрія підтримує мене в моєму жахливому становищі. Якщо ж моя ідея після докладного обговорення вченими-спеціалістами буде визнана реальною, то я буду щасливий. Щасливий від того, що зробив величезну послугу вітчизні та людству. Я спокійно тоді зустріну смерть, знаючи, що моя ідея не загине разом зі мною, а існуватиме серед людства, для якого я готовий пожертву­вати своїм життям».

Ні, я не знав, що у людському горі Найважче те, чим я тепер живу:

Лише у споминах я бачив зорі, Лише у снах ступаю на траву.

І думка підкрадається тривожна, Неначе хтось у мене світ украв.

О, люди! Без усього жити можна, Але не без зірок і не без трав.

Тільки під час Жовтневої революції 1917 року в секретному архіві поліції знайшли проект повітроплаваль­ного пристрою Миколи Кибальчича. Це його він створив, очікуючи виконання смертного вироку.

 Микола Кибальчич не просив помилування. Ко­ли за два тижні перед стратою до тюремної каме­ри ввійшов адвокат і почав благати смертника на­писати касацію цареві, Кибальчич, не слухаючи свого оборонця, урочисто передав йому проєкт, у якому з ясністю і простотою були викладені прин­ципи реактивної тяги польоту на ракеті. У цьому проєкті розв'язано ряд нових важливих питань: програмний режим горіння, система подачі пали­ва в камеру згоряння, використання багатокамер­них апаратів. Його життя обірвалося на двадцять восьмому році. Це вік, коли в людей щасливої долі все ще попереду.

1 ведучий: Микола Кибальчич.

Скільки подолала перепон на своїй дорозі та ракета,

Як була ще мрією поета, вченому з'являлась, ніби сон.

Змушена була пробити ґрати, за якими мучивсь Галілей.

Крізь вогонь, що пожирав людей, змушена була промчати...

Мусила пробити на льоту темноту, що затверділа,

Скелю лжі, яку не брали свердла, і царську глупоту.

Що для неї та космічна мла, після пройдених шляхів облуди!

Тож носити всім планетам буде силу світла нашого й тепла!

Виконується пісня В.Сюткіна «Дорога в облака»


СЛАЙД 6 К.Е.Ціолковський


2 ведучий: К.Е.Ціолковський


Строил на бумаге физик гениальный
Первые ракеты, первый космодром.
В старенькой Калуге мир провинциальный
Окрестил учёного старым чудаком.
Под окошком шли вьюжные метели,

А мудрец фантазии разжигал костёр.
Человек не будет вечно в колыбели,
Выйдет он на солнечный голубой простор.
Быстро пролетели голубые вёсны,
Шел провидец к цели и не знал о том,
Что Колумб Вселенной по тропинке росной
Выбежал навстречу Солнцу босиком.

1 ведучий: Глухий юнак Костянтин Ціолковський писав у Калузі сміливі статті про ракетобудування та підкорення космосу, але його думки не цікавили царських чиновників, із нього глузували.
       Ціолковський Костянтин Едуардович – відкривач законів з аеронавтики і космонавтики, засновник нової науки – ракетодинаміки. Великий вчений на багато десятиліть передбачив шляхи розвитку космічних апаратів і, зокрема, штучного супутника Землі. Він мріяв про космічні поселення, які б літали з величезною швидкістю навколо нашої планети, науково обґрунтував можливість виходу людини у космос, заселення міжпланетних просторів, використання енергії Сонця. Видатний учений виклав у своїй праці «Вивчення світових просторів реактивними приладами» основи теорії ракетного польоту, описав принципи будови ракети і ракетного двигуна на рідинному паливі. Його ідеї й досі використовуються під час вирішення багатьох теоретичних і практичних питань польоту в космосі літальних апаратів.

Виступ вчителя-фізика. Невагомість. Додаток 1. 

 

ТАНОК середньої вікової групи «Радіотранс» «Если очень захотеть»

СЛАЙД 7  Ю.В. Кондратюк

2 ведучий: Юрій Васильович Кондратюк

Его манили дальние планеты,

Был в небо по-мальчишески влюблён,
И формулы движения ракеты

В гимназии, в Полтаве, вывел он.
Мечтатель, страстный, одержимый, скромный,
Как ювелир, те формулы гранил.
Узнали после мы, как без диплома
Вселенной лоцман век опередил.
А жизнь идёт, и вертится планета,
И катит волны времени река –
Над ней горит своим особым светом
Счастливая звезда Кондратюка.

1 ведучий: Кондратюк Юрій Васильович – український радянський учений-винахідник, один із перших творців і дослідників ракетної техніки. Народився 7 вересня 1900 року в м.Луцьку в сім’ї вчителя. Кондратюк розробив ряд схем ракет для міжпланетних подорожей, багато працював над проблемою польотів у космосі, запропонував створити станцію-супутник Місяця. Роботи Кондратюка Юрія Васильовича дістали схвалення одного з основоположників теорії міжпланетних сполучень К.Е.Ціолковського. У 1929 році вийшло друком перше видання книги Кондратюка «Завоювання міжпланетних просторів».

СЛАЙД 8 С.П. Корольов

2 ведучий: Сергій Павлович Корольов

Начинали в сыром подвале, на Садово-Спасском в Москве.
Только в мыслях на море летали, только сотни идей в голове.
За работой не уставая, инженеры встречали рассвет
И на старт увозили в тревоге чудо-первенца наших ракет.
Восемнадцать секунд полёта в души врезались, как гранит.
И, казалось, за поворотом к Мирозданию ключ лежит.
И восторг был подобен буре, светел в обликах небосклон.
Байконуром в миниатюре стал Нахабинский полигон.

 1 ведучий: Сергійко Корольов ще з дитячих років мріяв літати; він почав займатися ракетоконструюванням у ті часи, коли багато вчених називали ракети дивацтвом. Сергій Павлович Корольов. Хто не знає про цього видатного вченого, головного конструктора космічних кораблів, з ім’ям якого пов’язане завоювання космосу? Молодий інженер створив і очолив групу вивчення реактивного руху, сперечався і доводив свою правоту маловірам, які не без іронії називали його дослідницький колектив «групою даремно працюючих інженерів». Та саме вони розпочали штурм космосу і визначили напрям усього життя майбутнього адмірала Всесвіту. Він вперше відірвав людство від земного тяжіння і вивів його у космічний вир.

2 ведучий: Під керівництвом Сергія Корольова вперше у світі були проведені запуски штучних супутників Землі та Сонця, польоти перших радянських космонавтів на кораблях «Восток» і «Восход», польоти перших автоматичних апаратів на Місяць, Венеру і Марс, а також здійснена м’яка посадка на Місяці. Під його керівництвом було створено штучні супутники Землі серії «Електрон» та «Молния-1», перші три міжпланетні розвідники серії «Зонд».

ВІДЕО 1 про КОРОЛЬОВА та перший у світі штучний супутник Землі

https://www.youtube.com/watch?v=Y8idHCUvxI8

1 ведучий: Відлік космічної ери починається 4 жовтня 1957 р., коли стартував перший у світі штучний супутник Землі. Сьогодні наша мова про тих, хто зробив неоціненний внесок у розвиток сучасної космонавтики – українських вчених, конструкторів, винахідників, космонавтів.

Першими покорителями космосу були не люди, а їх чотириногі друзі.

Виступ вчителя біології. ПРЕЗЕНТАЦІЯ «СОБАКИ-КОСМОНАВТИ». Додаток 2.

 

2 ведучий: Наша розповідь була б неповною, якби ми не згадали про космонавтів-українців. Зібрати відомості про українських космонавтів – справа нелегка. Досі маловідомі або зовсім невідомі імена деяких космонавтів, котрі загинули, виконуючи службові обов’язки на землі і в космосі. Так, один з них, Валентин Бондаренко, згорів у ракеті на землі 23 березня 1962 р., коли йому було всього 24 роки.

Виконується пісня М.Домогарова  «Небо выбрало нас»

 

СЛАЙД 9 В.Бондаренко,  10 П.Попович

1 ведучий: Павло Попович – перший український космонавт, двічі побував у космосі загальною тривалістю 18 діб 16 годин 27 хвилин 28 секунд і входить до десятки перших космонавтів (космонавт № 4 в Радянському Союзі і восьмий у світі). Народився 1930 року в селищі міського типу Узин поблизу Білої Церкви. Він гарно співав, а ще й писав вірші. Ось його рядки:


Чув не раз я про любов до моря
І до неба в серці ніс любов.
Під високим голубим простором
Безліч кілометрів сам пройшов.
Я іду, Галактико! Завія
На шляху не спинить мій приліт.
Зрозумійте, зорі, син Землі я,
Це від неї вам несу привіт!
А якщо ж десь в зоряному небі
Під сліпим дощем я упаду,—
Земле, буду линути до тебе —
І в тобі продовження знайду.
Чи золою в степ, металом в гори,
Чи дощем над дорогим Дніпром,—
Поверни життя мені в просторах,
Щоб зійшов я золотим зерном.


! Перша українська пісня у космосі у виконанні Павла Поповича.

https://www.youtube.com/watch?v=JbsfBjmS-ZQ

 

СЛАЙД 11 Л.Каденюк

2 ведучий: Перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк народився 28 січня 1951 р. у Чернігівській області. Чернігівське училище льотчиків, аеродроми Чернігова і Сум – ось початок його шляху як пілота. А 1971 р. після складного конкурсного відбору потрапив до загону радянських космонавтів. У червні 1995 р. Взяв участь у відбірковому конкурсі на спільний українсько-американський політ і, як бачимо, переміг, пройшов усі труднощі підготовки космонавтів у Х’юстонському Центрі. Політ українського космонавта Леоніда Каденюка на борту американського корабля «Шаттл»  стартував 19 листопада 1997 року і тривав 16 діб. Леонід Каденюк – людина суворої дисципліни з військовою виправкою. Герой України, льотчик-космонавт Каденюк – один із символів теперішньої України в усьому світі. Побувавши один раз у космосі, він мріє побачити його ще раз.

СЛАЙД 12  Г.Береговий

1 ведучий: Георгій Береговий. Народився 15 квітня 1915 року в селі Федорівка Карлівського району Полтавської області. 26–30 жовтня 1968 року здійснив космічний політ на космічному кораблі «Союз–3».

СЛАЙД 13 О.Волков  

2 ведучий: Олександр Волков. Народився 27 травня 1948 року в місті Горлівці Донецької області. Три польоти в космос, провів на орбіті 391 день 9 годин 51 хвилину.

СЛАЙД 14 Л.Кизим  

1 ведучий: Леонід Кизим. Народився 5 серпня 1941 року в місті Червоний Лиман Донецької області. Три польоти в космос загальною довжиною 374 дні 17 годин 57 хвилин 38 секунд.

2 ведучий: Побували в космічних польотах ще такі українські космонавти як Володимир Ляхов,  Георгій Гречко, Леонід Попов, Георгій Шонін, Георгій Добровольський, Віталій Жолобов, Володимир Васютін, Анатолій Левченко, Анатолій Арцебарський, Василь Циблієв, Юрій Гидзенко, Юрій Онуфрієнко, Юрій Маленченко, залишившись справжніми героями Космосу.

Виконується пісня гурту «Земляни» «Земля в иллюминаторе»  

 

 

 

 

СЛАЙД-анімація 15 Всесвітній День Авіації та Космонавтики 12 квітня

1 ведучий: За рішенням Міжнародної авіаційної федерації  12 квітня святкується як «Всесвітній день Авіаціїї та Космонавтики».

СЛАЙД-анімація 16, 17  Ю.О.Гагарін

2 ведучий: У цей день, 60 років тому, 12 квітня 1961 року, громадянин СРСР, старший лейтенант Юрій Олексійович Гагарін на космічному кораблі «Восток» вперше в світі здійснив орбітальний політ навколо Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів. Він здійснив один оберт довкола земної кулі, який тривав 108 хвилин. І ці хвилини перевернули хід науки! Те, що раніше вважалося неймовірним, стало дійсністю.


ВІДЕО 2 «Старт ракети»

https://www.youtube.com/watch?v=6CO0VnTMY2Y

Виступ вчителя-історика. Додаток 3.

Виконується пісня Ю.Гуляєва «Созвездие ГАГАРИНА»

 

СЛАЙД 18,19 В.В.Терешкова  

1 ведучий: Валентина Володимирівна Терешкова. Перша у світі жінка-космонавт. Герой Радянського Союзу. Кандидат технічних наук. Полковник, а нині – генерал-майор авіації у відставці (перша в російській армії жінка-генерал).

 Вона витримала 48 обертів навколо Землі і провела майже три доби в космосі, де вела бортовий журнал і робила фотографії горизонту, які пізніше були використані для виявлення аерозольних шарів в атмосфері.

 Спусковий апарат «Востока-6» благополучно приземлився в Баєвському районі Алтайського краю, що в 620 км на північний схід від Караганди.

 2 ведучий: Через кілька днів Валентині Терешкової пред'явили протест через порушення режиму в районі місця посадки: вона роздала місцевим жителям запаси продуктів із раціону космонавтів, а сама їла місцеву їжу після трьох діб голодування.

Після виконання космічного польоту Терешкова вступила до Військово-повітряної інженерної академії ім.Н.Є.Жуковського та закінчила її з відзнакою, стала кандидатом технічних наук, професором, автором понад 50 наукових робіт.

СЛАЙД 20 Перші герої космосу  

«УКРАЇНА – КОСМІЧНА ДЕРЖАВА»

1 ведучий: Космічне сьогодення. 12 квітня все людство відзначає Всесвітній день авіації та космонавтики. Це свято з'явилось на честь першого польоту у космос людини, і тим самим воно підкреслює нестримну жагу людського роду до пізнання нових знань. За роки незалежності Україна впевнено посіла своє місце серед провідних космічних держав світу. Усього на трьох закордонних космодромах –  Байконур, Плесецьк і «Сі Ленч» експлуатуються п’ять українських ракетно-космічних комплексів: «Циклон-2», «Циклон-3», «Зеніт-2», «Зеніт-3SL», «Дніпро», якими з 1991 року здійснено майже вісім десятків пусків та виведено на орбіту понад півтори сотні супутників.

Україна стала однією із космічних держав ще й тому, що бере участь більш ніж у 100 міжнародних космічних проєктах. Починаючи від 1990 року, Україна є членом комітету ООН із мирного освоєння космічного простору.

2 ведучий:   Ера польотів людини спочатку на літаку, а потім і у космічному кораблі відкрила для людства принципово нові можливості у подоланні відстані та швидкості руху.  З 40000 професій, що існують на Землі, професія космонавта найважча, найнебезпечніша і найвідповідальніша. Це справжній подвиг. Подвиг науковий, технічний, організаційний, але, перш за все – людський. У цей знаменний день варто пам'ятати, що можливості нашого пізнання не обмежені, і за наявності наполегливої праці та терпіння ми можемо здолати будь-які перешкоди.

1 ведучий: Немає такої таємниці, яку б не подолали людський розум, людська праця. Настане час – і земляни освоюватимуть нові планети. А поки що сміливі і наукові пошуки, випробування тривають…

Бажаємо і вам у цей день замислитись над своїм існуванням і від душі захотіти дізнатися про навколишній світ більше!

2 ведучий: Напередодні учні школи отримали гул-анкету «Вікторина до Дня космонавтики». Зараз запрошуємо вчителів інформатики та астрономії для оголошення результатів космічної вікторини та нагородження переможців. (Питання та відповіді до вікторини містять Додаток 4.)

1 ведучий:

Прекрасний наш зелений світ,

Ще кращим стане в плині літ.

І міжпланетні кораблі,

Немов трамваї, стануть звичні.

У час дозвілля будь-куди

Лети, пливи чи пішки йди!..

Найдужче дальня даль чарує.

Ми по галактиці мандруєм!

2 ведучий:

Героям космічної ери, вершителям слави, чудес

У Всесвіт розчинено двері, розірвано пітьму небес.

Злітати їх фізика вчила, наука їх в вись підніма.

Астрономія розправила крила, а корабель далі помчав.

1 ведучий:

Ми раді, ми горді по вінця за нашу космічну сім'ю!

Злітайте до самого Сонця і повертайтесь на Землю свою!

Звучить пісня О.Воронець «Я – Земля».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1. Виступ вчителя-фізика. Невагомість. Що відчуває людина, перебуваючи в стані невагомості? Це слово зараз знайоме кожному, але на початку 20 століття це слово Ціолковському довелося «придумати», для позначення абсолютно незвичайного стану, яке настає в ракеті, коли вона, відключивши двигуни, обертається навколо Землі. Людина, яка втратила свою вагу, може вільно переміщатися в повітрі. Ніяких труднощів немає. Досить торкнутися пальцем стінки кабіни, щоб поплисти в протилежну сторону. Всі рухи координовані, а зір і слух бездоганні: все видно, все чутно. Не сидиш, не лежиш, а якось висиш в кабіні. Всі незакріплені предмети парять, і спостерігаєш їх як уві сні. А краплі рідини, що пролилися, прийняли форму кульок, вони вільно переміщалися в просторі і, торкнувшись стінки кабіни, прилипали до неї, ніби роса на квітці.

 

Додаток 2. Виступ вчителя-біолога. Собаки у космосі.

        На початку освоєння космосу занадто великий був ризик. Тому пробні польоти замість людини відправлялися собаки. Критерії, за якими відбиралися тварини, були дуже суворими. Вибиралися молоді тварини віком до 6 років, невеликого розміру, вагою 5-6 кг Від них також потрібно було гарне здоров'я і стійкість до несприятливих умов навколишнього середовища. Крім фізичних параметрів багато уваги приділялося характеру. Замкнуті, похмурі й агресивні тварини відразу відсіювалися. Майбутні космонавти повинні були володіти хорошим розумовим потенціалом. Також при відборі майбутніх космонавтів перевага віддавалася песикам зі світлим забарвленням. Їх було краще видно на екрані телевізора.

        Так сталося, що найбільш підходящими для участі в експериментах виявилися безпородні «бобіки». Собаки з родоводом нерідко не підходили за цілим рядом параметрів. Де тільки не жили майбутні космонавти! Траплялося, їх знаходили на вулицях або у притулках для бродячих собак.

        Ця подія сталася 22 липня 1951 року. Ракета “Р-1А” стартувала з космодрому Капустин Яр. Коли вона опинилася на висоті 100 кілометрів, відсік з собаками відокремився і почав стрімко падати. Він наближався до поверхні землі зі швидкістю реактивного літака. Життя собакам врятував парашут, який відкрився на висоті 7 кілометрів. Перший суборбітальний політ зайняв всього кілька хвилин.

       Сам академік Сергій Павлович Корольов зустрічав собак, радісно бігаючи з ними навколо машини. Від того, наскільки успішним був політ, залежало, чи будуть продовжуватися подальші експерименти. Циган в космос більше не літав. Собаку забрав академік Благонравов. А ось Дезік продовжив служити науці. 29 липня 1951 року він знову відправився в політ. З часу першого експерименту минув тиждень. Учених цікавило, наскільки стійкою виявиться його психіка.

       Дізнатися цього, на жаль не вдалося. Дезік загинув разом з другої собакою, Лисицею. Не спрацював парашут і відсік, де знаходились собаки, врізався в землю.

       3 листопада 1957 року Стартував штучний супутник Землі, з собакою на борту. Собаку звали «Лайка». До польоту в космос готувалися три собаки: Лайка, Альбіна і Муха. Лайка по всім вимогам була найбільш підходящою. Не важче 6 кг і зростом не вище 35 см. Красива, струнка і з інтелектуальної мордочкою. Лайка проклала шлях у космос.

      Немає повісті сумніше... В конструкції кабіни була допущена серйозна технічна помилка. Лайка перегрілася в польоті і, ймовірно, загинула на четвертому витку. Пам'ятник собаці Лайці, яка стала першою живою істотою, що побувала у космосі, встановлений у Москві.

      У 1957 році Сергієм Павловичем Корольовим було поставлено завдання – підготувати собак для добового орбітального польоту з можливістю повернення назад у спусковому апараті.  Основною метою експерименту було дослідження впливу факторів космічного польоту на організм тварин і біологічних об'єктів. Крім собак в катапультному контейнері знаходилися 12 мишей, комахи, рослини, деякі види мікробів. А в кабіні корабля були розміщені 28 лабораторних мишей і 2 білі щури.

       19 серпня 1960 року в 11:44 за московським часом з космодрому Байконур, зі стартового комплексу №1 був здійснений запуск другого космічного корабля-супутника на орбіту. Політ тривав 25 годин, корабель здійснив 17 повних витків навколо Землі. За час свого польоту Білка і Стрілка подолали відстань в 700 тис. км. Білка і Стрілка дожили до глибокої старості і померли своєю смертю.

       Білка і Стрілка провели у польоті 15 годин 44 хвилини і приземлилися трохи далі від наміченої для цього точці. Похибка склала якихось 10 км.

       Після повернення героїнь додому дослідження вчених стали зачіпати таку тему, як генетика – чи не вплинув політ на репродуктивні здібності і майбутнє потомство. Як виявилося, цього не сталося – Стрілка двічі порадувала своїм потомством, кожен з яких був на особливому рахунку. Все по обидві сторони Атлантичного океану мріяли стати власниками таких цуценят...

       Всього до того моменту, коли на борт піднялися одні з найбільш знаменитих собак світу Білка і Стрілка, в польотах загинуло 18 собак. Білка і Стрілка, провівши на орбіті добу, повернулися додому живими і неушкодженими, ставши надзвичайно популярними персонажами.

       Після повернення героїнь додому дослідження вчених стали зачіпати таку тему, як генетика – чи не вплинув політ на репродуктивні здібності і майбутнє потомство. Як виявилося, цього не сталося – Стрілка двічі порадувала своїм потомством, кожен з яких був на особливому рахунку. Все по обидві сторони Атлантичного океану мріяли стати власниками таких цуценят...

       Білка і Стрілка не єдині з собак полетіли в Космос, ще є такі як:
Циган, Дезік, Кусачка, Модниця, Комашка, Недолугий, Чижик, Дамка, Сміливий, Малятко, Сніжинка, Мишко, Рижик, ЗІБ, Лисиця, Рита, Бульба, Кнопка, Мінда, Альбіна, Руда, Джойна, Пальма, Відважна, Строката, Перлова, Мальок, Пушок, Білянка, Жульба, Кнопка, Білка, Стрілка та Зірочка.

       Екстрена ситуація.  Щоб не зривати запуск ракети, вирішили нічого не повідомляти С.П.Корольову, а просто замінити собаку. У підсумку, разом з псом Недолугим у космос відправилася абсолютно непідготовлена собака, яку знайшли біля солдатської їдальні. Тварина виявилося здатною. Всього через кілька годин новоспечений космонавт відправився в політ. Запуск і приземлення пройшли нормально, собаки благополучно повернулися на землю.

        Відразу після польоту безіменний песик отримав прізвисько ЗІБ. Абревіатура розшифровувалась просто – «Запасной Исчезнувшего Бобика». Хоча академік Корольов і помітив незнайому собаку, ніяких проблем у експериментаторів, які самовільно замінили собаку, не виникло.

 

Додаток 3. Виступ вчителя-історика. Історія першого польоту.

        Ця подія схвилювала весь світ. Перед польотом Ю.О.Гагарін сказав: «Все, що прожито і зроблено раніше, було прожито і зроблено заради цієї хвилини. Першим здійснити те, про що мріяли покоління людей, першим прокласти дорогу людству до космосу. Назвіть складніше завдання, ніж те, що випало мені… Це відповідальність перед всім людством, перед його теперішнім і майбутнім. Я погоджуюсь на цей політ тільки тому, що маю за спиною зразки безмежного героїзму моїх співвітчизників. Я знаю, що зберу всю свою волю для найкращого виконання завдання».

На питання, чому здійснити перший політ у космос довірили саме Юрію Гагаріну, один з керівників польоту першого загону космонавтів відповів так: «Були взяті до уваги такі незаперечні гагарінські переваги, як патріотизм, безмежна віра в успіх польоту, відмінне здоров’я, невичерпний ентузіазм, гнучкість розуму і допитливість, сміливість і рішучість, акуратність, працелюбність, витримка, простота, скромність, велика людська теплота й увага до оточуючих його людей».

         Ветерани Байконуру стверджують, що в ніч на 12 квітня на космодромі ніхто не спав, окрім космонавтів. О 3 годині ночі 12 квітня почалися заключні перевірки всіх систем корабля «Восток». Ракета висвітлювалася потужними прожекторами. О 5.30 ранку Євген Анатолійович Карпов підняв космонавтів. Вигляд у них – бадьорий. Розпочали фіззарядку, потім сніданок і медичний огляд. О 6.00 засіданням Державної Комісії, підтверджено рішення: першим у космос летить Ю.О.Гагарін. Підписують йому польотне завдання. Стояв сонячний, теплий день, навколо цвіли тюльпани. Ракета сліпуче яскраво виблискувала на сонці. На прощання відводилося 2-3 хвилини, а минуло десять. Гагаріна посадили на корабель за 2 години до старту. У цей час відбувається заправка ракети паливом, і по мірі заповнення баків вона «одягається» точно в снігову шубу і парує. Потім дають електроживлення, перевіряють апаратуру. Один із приборів показує, що у кришці немає надійного контакту. Знайшли... Зробили... Знову закрили кришку. Майданчик спорожнів. І знамените гагарінське "Поїхали!". Ракета повільно, ніби нехотя, вивергаючи лавину вогню, піднімається зі старту і стрімко йде в небо. Незабаром ракета зникла з виду. Настало томливе очікування.

        Усі з нетерпінням чекали на повернення Гагаріна з космосу. І лише після завершення 108-хвилинного тріумфального польоту та успішного приземлення люди всієї планети урочисто аплодували першому польоту людини в космос.

 

Додаток 4. Вікторина до Дня космонавтики. Вчитель астрономії.

    Цей день назавжди залишиться в історії та серцях мільйонів людей. Завдяки старанним зусиллям наших знаменитих учених нам сьогодні доступний на перший погляд недосяжний і неосяжний космос!

Питання вікторини:

1. З чого складається наша Сонячна система? (Із Сонця і всіх тіл, які обертаються навколо нього під дією сил тяжіння.)

2. Що таке всесвіт? (Простір і всі тіла, що заповнюють його.)

3. Що таке галактика? (Гігантські скупчення зірок, розкидані по Всесвіту.)

4. В якій галактиці ми живемо? (Галактика Чумацький Шлях.)

5. Які планети Сонячної системи ви знаєте? (Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон.)

6. Яку планету називають Ранковою Зорею? (Венеру.)

7. Яка найбільша планета в сонячній системі? (Юпітер.)

8. Яка планета найменша? (Плутон.)

9. В який час року Земля буває ближче до Сонця? (Взимку.)

10. Яка планета з видимих із Землі найяскравіша? (Венера).

11. На якій планеті найвищі гори? (На Марсі.)

12. Чому планету Марс називають «червоною» планетою? (Через колір її пустель.)

13. Назвіть те місце сонячної системи, куди ступала нога людини? (Місяць.)

14. Що таке астрономія? (Наука про небесні тіла.)

15. Що таке метеорити? (Уламки комети, що впали на Землю.)

16. Що таке обсерваторія? (Будівля, обладнана для астрономічних спостережень.)

17. Що таке телескоп? (Астрономічний прилад для спостереження за небесними тілами.)

18. Хто винайшов перший телескоп? (Італійський вчений Галілео Галілей.)

19. Що таке комета? (Небесне тіло, що має вигляд туманної світлої плями і світлової смуги у формі хвоста.)

20. Який вчений довів, що Земля обертається навколо Сонця? (Польський вчений Микола Коперник.)

21. Хто з учених нашої країни є основоположником космонавтики? (К.Е.Ціолковський.)

22. Назвіть видатного конструктора ракетно-космічних систем, з ім'ям якого пов'язані перші перемоги нашої країни в освоєнні космосу. (Академік С.П.Корольов.)

23. Назвіть космонавта, який здійснив перший космічний політ. (Ю.О.Гагарін.)

24. До якої події приурочено святкування Дня космонавтики? (12 квітня 1961 року Ю.О.Гагарін здійснив перший космічний політ.)

25. Назвіть першу жінку-космонавта нашої країни. (Валентина Володимирівна Терешкова.)

 

Додаток 5. Педагог-організатор. Цікавинки про космос:

  • Перший зоряний каталог склав Гіппарх в 150 р. до н.е.
  • Близько 40 нових зірок з’являється в нашій Галактиці кожен рік.
  • Коли дивимось на найвіддаленішу з видимих зірок, ми дивимось на 4 мільярди років у минуле. Світло від неї переміщуючись зі швидкістю майже в 300 тис км/с, досягає нас лише через  багато років.
  • За 10 хв. Космічний корабель  може сфотографувати до 1 млн. км2 земної поверхні, в той час як з літака таку поверхню знімають за 4 роки, а географам і геологам було б подібно для цього не менше 80 років.
  • Автомобілю, що рухається із середньою швидкістю 60 км/год. було б потрібно приблизно 48 млн. років, щоб досягти найближчої до нас зірки (після Сонця) Проксими Центаври.
  • Найменша планета Сонячної системи – Плутон, найбільша – Юпітер. Всі планети Сонячної системи  могли б поміститься усередині планети Юпітер.
  • Тривалість першого виходу в космос (Леонов) становила 12 секунд.
  • За весь час існування станції «Мир» на ній побувало 135 осіб з 11 країн.
  • Якщо наповнити чайну ложку речовиною, з якої складаються нейтронні зірки, то її вага буде дорівнювати 110 мільйонами тон!
  • Земля – єдина планета, названа не на честь Бога.
  • Перші карти Місяця виготовив  у 1609 році Томас Харріот.
  • Площа сонячної поверхні розміром з поштову марку світить з такою ж енергією, як 1,5 млн. свічок.
  • День на планеті Меркурій вдвічі довший ніж земний рік.

 

        При підготовці до свята учні отримали завдання відшукати цікаву інформацію про планети і на основі її створити малюнки.

Додаткові відомості про планети:

Меркурій - найближча до Сонця планета, розташована на відстані 58 млн. км від Сонця. Повний оберт здійснює навколо нього за 88 днів.

Венера - друга по відстані від Сонця і найближча до Землі планета. Венера - найгарячіша планета. Період обертання навколо Сонця - 225 днів. Рухаючись по орбіті, вона найближче підходить до Землі.

Земля. Більшу частину поверхні Землі становить Світовий океан (71%), суша - 29%. Добове обертання земної кулі відбувається за 23 години 56 хвилин 41 секунду. Світло від Сонця до нас доходить за 8 хвилин.

Марс - четверта за відстанню від Сонця планета, холодна і безводна. На Марсі знаходяться найвищі гори - близько 27 км заввишки. Доба на Марсі триває 24 години 39 хвилин. Рік на Марсі триває 689 днів. Вдень температура досягає 0 градусів, а вночі падає до 100 градусів за Цельсієм.

Юпітер - п'ята по відстані від Сонця. Найбільша планета, витрачає на один оберт навколо Сонця майже 12 років. Період обертання Юпітера навколо своєї осі складає 9 годин 50 хвилин; температура досягає 140 градусів.

Сатурн - шоста планета. Вона відрізняється від усіх інших тим, що має близько 7 кілець. Всі вони обертаються навколо планети. Кільця складаються з безлічі окремих частинок, що мають структуру метеоритів і пилу. Сатурн робить оберт за 10 годин 15 хвилин. Температура цієї планети 170 градусів.

Уран - це перша планета, яка була відкрита за допомогою телескопа. Це сьома планета від Сонця. По діаметру вона майже на чверть більша від Землі. Вона обертається навколо Сонця за 84 роки, температура - 215 градусів.

Нептун - робить повний оберт за 164 роки.                                                                                              

Плутон - остання планета. Вона знаходиться в 40 разів далі від Сонця, ніж Земля. Це найменша і найхолодніша планета.

 

 

 

 

docx
Додано
3 квітня 2021
Переглядів
894
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку