Сценарій виховного заходу «Шевченко промовляє крізь віки…»

Про матеріал
Мета заходу полягає у поглибленні знань студентів про життєпис сина українського народу – Тараса Григоровича Шевченка, спонуканні розвитку не тільки інтелекту, а й душі. Також захід долучає студентів до власної творчості, Захід покликаний виховувати любов і повагу до спадщини, яку нам залишив поет, до традицій нашого народу. Твори Великого Кобзаря у наш час звучать дуже пророчо, і тому сприяють вихованню патріотизму та громадянської свідомості. Погляд на Шевченка під іншим, дещо новим кутом зору.
Перегляд файлу

Сценарій виховного заходу

«Шевченко промовляє крізь віки…»

Мета заходу полягає у поглибленні знань студентів про життєпис сина українського народу – Тараса Григоровича Шевченка, спонуканні розвитку не тільки інтелекту, а й душі. Також захід долучає студентів до власної творчості, Захід покликаний виховувати любов і повагу до спадщини, яку нам залишив поет, до традицій нашого народу. Твори Великого Кобзаря у наш час звучать дуже пророчо, і тому сприяють вихованню патріотизму та громадянської свідомості.

Святково прибраний зал: портрет Т.Г. Шевченка у рушниках, виставка творів Т.Шевченка, мультимедійна презентація та аудіо- і вдеосупровід,  стіннівки, виготовлені до Шевченківських свят.

          

            І мене в сім’ї, великій,

В сім’ї вольній, новій,

Не забудьте пом’янути

Незлим тихим словом

Т.Г. Шевченко

Ведучий. Кожен великий народ має свої знакові постаті. Саме такою постаттю для нас, українців, є Тарас Григорович Шевченко. Шевченко - символ українців, пророк і геній, а водночас - людинасеред людей.

Ведуча. Традиційно 9 березня відзначається день народження Тараса Григоровича Шевченка. Здавалось би, що нового можна сказати про Великого Тараса? Як по-новому поглянути на його особистість і творчість? Усе досліджено, описано, обговорено.

Ведучий. А виявляється можна.

Ведуча. Шевченко – геніальна людина. Людина, що залишалася собою завжди і за будь-яких обставин... «Караюсь, мучуся, але не каюсь...», - так написав він в одному з листів. І це – його життєва позиція. 

Ведучий. Він не вписувався в рамки свого часу, тому що завжди йшов попереду його. Не мав страху і не запобігав перед авторитетами, не плазував, не просив. Його сила волі, наполегливість, вміння бачити світ під власними кутами зору, помножені на талант і працелюбність, явили світові в його особі:

 поета, прозаїка, перекладача, публіциста;

 живописця, скульптора, художника, майстра офорту і  графіки, фотографа, маляра, ілюстратора, картографа;

 актора, співака, режисера, драматурга, театрального критика;

 мандрівника, винахідника, археолога;

 філософа, просвітянина, історика.

Ведучий. Один із зарубіжних дослідників творчості поета писав: «В особі Шевченка замучено найбільшого співця українського народу, геніального поета. Його талант не міг повністю розвинутись, та й те, що він зміг написати, зробити,  забезпечує йому безсмертну славу!»

 

Ведуча. Шевченко – символ. «Щедро тебе, Тарасе Григоровичу, обдарував Бог: ти і поет, і художник… Однак, шкода, голубе мій, що не дав він тобі щастя».

 Ведучий. Я з цим не згоден! Шевченко мав визнання, мав нечувану славу, а це і є щастя.

 Ведуча. Сьогодні поеми з «Кобзаря» перекладено понад 100 іноземними мовами. За Шевченком і про Шевченка відзняли дясятки фільмів.

Ведучий. Найбільше пам’ятників на планеті поставлено нашому геніальному поету! Саме йому, як діячеві культури, встановлена найбільша кількість монументів: лише у Вінницькій області є понад 20 пам’ятників Шевченку (навіть «золотий»). У світі встановлено аж 1384 пам´ятники Шевченку, з них в Україні – 1256 і 36 у різних країнах світу.

 Ведучий. Іменем Шевченка названо багато населених пунктів та географічних локацій по всій планеті. Наприклад, тільки в Україні – 164 назви.               Ведуча. Окрім того, на честь Кобзаря названа гірська вершина Північного Кавказу (висота 4200 м), морська затока в Аральському морі та навіть кратер на Меркурії, діаметр якого – 137 кілометрів.

 

Ведуча. Шевченко – революціонер. У 1840 р. вийшла  тоненька книжечка під назвою «Кобзар», а з нею прийшло і визнання поетичного таланту Шевченка.  Вихід першого «Кобзаря» став епохальним явищем. Скільки б творів потім не входило до цієї книги, вона усе одно називалася «Кобзар».

Вашій увазі пропонується послухати виступи студентів нашого коледжу з творами Т.Шевченка.

 

Читець 1. Читання уривку з поеми «Гайдамаки».

Читець 2. Читання поезії «Зоре моя вечірняя…».

Читець 3. Читання поезії «Садок вишневий коло хати».

Читець 4. Читання поезії «Мені однаково».

 

 

Ведучий. Шевченкове слово - це вся Україна на долоні, це правда і відвертість, це така сила, яка підіймала дух, загартовувала, відроджувала українців, причому у всі часи, у будь-які періоди життя його народу. Під час Революції гідності 2014 р. Шевченкове слово було найцитованішим. Шевченко-революціонер фізично не перебував на барикадах, але присутність Тараса Григоровича була помітною та відчутною: його слова були на щитах, його образ поряді з образами Лесі Українки та Івана Франка охороняв вулицю Грушевського. Він і сам брав у руки биту чи шину на ілюстраціях сучасних художників.

Ведуча. Режисер Сергій Проскурня створив цілий проєкт з 365 відеосюжетів «Наш Шевченко». Знімав короткі ролики, у яких діячі культури читали улюблені рядки класика. Серед інших «Кавказ» читав і Сергій Нігоян під час буремних подій на Майдані.

Вашій увазі пропонується переглянути кілька відеосюжетів.

 

Відео виступів діячів культури з творами Шевченка.

Ведучий. Шевченко – Український Рембрандт. Малюнки супроводжували його все життя, і становлення його як художника відбулося ще раніше, як поета.  Наш Кобзар мав великі успіхи в графіці, за що отримав срібну медаль у Петербурзькій академії. Йому вдавалося 3-4 тонами передати життя в рисунку.  На той час офорт (азотна кислота українською мовою) – це було новаторство Шевченка для Східної Європи. Офортом травлять малюнки, продряпані голкою на цинкових або мідних пластинах. Відбитки з пластин дешевші, ніж картини маслом, їх міг придбати пересічний мешканець тодішньої України-Русі. Отож Шевченко був новатором не лише на своїй землі, а й далеко за нашими межами.

Ведуча. Прославився він і як талановитий ілюстратор, а також портретист,  живописець і графік. Як відомо, саме талант до малювання відкрив йому дорогу на волю, впустив до мистецької еліти. 835 творів – саме таку кількість творів нараховує доробок Шевченка у образотворчому мистецтві, 278 картин вважаються втраченими. Крім цього, художник написав понад 150 портретів і більше півсотні автопортретів у самобутній манері. 

 

Відеорепродукції картин

https://www.youtube.com/watch?v=OJI91HL1s6c&t=33s

 

Ведучий. Шевченко та жінки. Шевченко жодного разу не був одружений, однак мав стосунки з жінками. Так, Лазаревський пише, що хоча «обличчя в Шевченка не було красиве, але вираз його показував в цій людині присутність великого розуму. Коли він говорив з жінками, обличчя його робилося надзвичайно приємним. Жінки його дуже любили».

 

Відео про Шевченка та жінок у йогожитті

https://www.youtube.com/watch?v=2BPkTNxoR84

 

Ведучий. Шевченко музичний. Сьогодні письменники дедалі частіше стають учасниками музичних проєктів й уявляють себе рок-зірками. Вони збирають зали й заряджають енергетикою, аудиторія підспівує, скачує альбоми й цитує пісні, купує квитки на концерти частіше, ніж поетичні збірки.

Так, у Сергія Жадана є проєкт із харківським гуртом «Собаки в космосі», у Юрія Андруховича — із польським Karbido, Дмитро Лазуткін запрошує на виступи «Артерії». Можна знайти звучання текстів Шевченка і як хіп-хопу, і як тяжкого року.

Ведуча. Найяскравішими є музичні інтерпретації «Мені однаково» від «Скрябіна», пісні від учасників шоу «Голос країни» чи «Х-фактор» «Бандуристе, орле сизий» у виконанні Ірини Білик, «Садок вишневий» від гурту «Мертвий півень».  Тарас Чубай і його нова пісня «Реве та Стогне» (The Mighty Dnieper). Але якщо вам хочеться чогось більш несподіваного, то ось вам «Катерина» від гурту «её».

 

Відео виконання пісень на слова Шевченка

https://www.youtube.com/watch?v=PTSHn2WftFQ

https://www.youtube.com/watch?v=zlrm3VlHpIU

 

 Ведучий. Шевченко – людина серед нас. «Нас змусили бачити у Шевченкові похмурого страждальця, -  пише профессор Леонід Ушкалов. - Але це не так: він був великим життєлюбом і жартівником. Сміх – важлива складова Шевченкового портрету. Є згадки, що він часто організовував такі собі замальовки-пародії на своїх друзів і виконував їх так мило, що найгучніше реготав той, кого пародіював Шевченко. У збірнику «Тарас Шевченко у приватному житті» можна прочитати багато цікавого про побут і уподобання Тараса Григоровича:  любив смачно попоїсти, а серед улюблених страв Тараса Григоровича був борщ із сушеними карасями, галушки, вареники, риба. З напоїв полюбляв чай, а з міцненького – ром.

 

Ведуча. Шевченко актуальний. Сучасний постмодерний світ не міг не поглинути найвідомішу поп-ікону української літератури. Якщо за радянських часів Шевченко уявлявся скоріше як старий дід з вусами та в кучмі (як на першій 100-гривневій купюрі), то сьогодні його частіше асоціюють з тими часами, коли він був молодий і підозріло схожий на гіпстера (нова 100-гривнева купюра).

Ведуча. Шевченко був великим модником. Носив костюми, на які легко витрачав великі гроші. Якось з гонорару навіть придбав собі єнотову шубу. Цікаво, чи носив би Тарас Григорович футболки з власним зображенням, враховуючи його любов до автопортретів? Поки ви самі даєте відповідь на це питання, ми просто нагадуємо, що Шевченко на одязі — це вже мейнстрим.

Ведучий. «Видавництво Старого Лева» видало повноцінну абетку, використавши фактиз життя та творчості Шевченка.

Ведуча. Шевченко є й на муралах в різних містах України.

Ведучий. А слова з його творів завжди будуть актуальними.

 

Читці по черзі читають цитати з творів Шевченка (3 студенти):

  1.               Борітеся – поборете, Вам Бог помагає! За вас правда, за вас сила І воля святая!
  2.               В своїй хаті своя й правда, І сила, і воля.
  3.               Учітесь, читайте, І чужому научайтесь, Й свого не цурайтесь.
  4.               Кохайтеся ж, чорнобриві, Та не з москалями.
  5.               Свою УкрАїну любіть. Любіть її… Во врем’я люте. В останню тяжкую минуту За неї Господа моліть.
  6.               Нема на світі України, Немає другого Дніпра.
  7.               Не вмирає душа наша, Не вмирає воля. Й неситий не виоре На дні моря поле.
  8.               Погано дуже, страх погано! В оцій пустині пропадать. А ще поганше на УкрАйні Дивитись, плакать – і мовчать.
  9.               Страшно впасти у кайдани, Умирать в неволі, А ще гірше – спати, спати, І спати на волі…
  10.          Я так її, я так люблю мою УкрАїну убогу, що проклену святого Бога, за неї душу погублю!
  11.          ДобороласьУкраїна до самого краю. Гірше ляха свої діти її розпинають.
  12.          Ну що б, здавалося, слова… Слова та голос — більш нічого. А серце б’ється — ожива, Як їх почує!..

Ведучий. Євген Маланюк у своїх роздумах про Шевченка писав так: «Між генієм і сучасністю завжди колізія (тобто проблема суперечності). Геній віддає всього себе, але сучасність бере від нього те, що вона здужає взяти».

 

Читець 5. Читання поезії «Заповіт».

 

Ведуча. Тарас Григорович Шевченко – це людина, яку знає і любить світ і яка любила нас, свій народ, і зробила все можливе для того, щоб ми утвердилися як велика сильна нація. Людина – кріпак і академік, людина з надлюдськими обдаруваннями і надлюдською силою, яку він витратив винятково на свій народ, так і не створивши власної родини. Його родиною були ми всі, його діти, нащадки, спадкоємці.  Він – більше, ніж українець, а по-праву – пророк і геній.

Ведучий. Сподіваємось що про Шевченка ви дізнались трохи більше та й подивились на нього по-іншому, по-новому.

Ведуча. Тож, шануймо Великого Кобзаря і його непорушні заповіти синам і дочкам нашої славної України. З днем народження, Тарасе!

Ведучий. Дякуємо усім за увагу!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Читці по черзі читають цитати з творів Шевченка (3 студенти):

  1. Борітеся – поборете, Вам Бог помагає! За вас правда, за вас сила І воля святая!
  2. В своїй хаті своя й правда, І сила, і воля.
  3. Учітесь, читайте, І чужому научайтесь, Й свого не цурайтесь.
  4. Кохайтеся ж, чорнобриві, Та не з москалями.
  5. Свою УкрАїну любіть. Любіть її… Во врем’я люте. В останню тяжкую минуту За неї Господа моліть.
  6. Нема на світі України, Немає другого Дніпра.
  7. Не вмирає душа наша, Не вмирає воля. Й неситий не виоре На дні моря поле.
  8. Погано дуже, страх погано! В оцій пустині пропадать. А ще поганше на УкрАйні Дивитись, плакать – і мовчать.
  9. Страшно впасти у кайдани, Умирать в неволі, А ще гірше – спати, спати, І спати на волі…
  10. Я так її, я так люблю мою УкрАїну убогу, що проклену святого Бога, за неї душу погублю!
  11. ДобороласьУкраїна до самого краю. Гірше ляха свої діти її розпинають.
  12. Ну що б, здавалося, слова… Слова та голос — більш нічого. А серце б’ється — ожива, Як їх почує!..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
17 лютого 2021
Переглядів
3503
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку