Сценарій З бабусиної скарбниці

Про матеріал

: ознайомити дітей з традиціями рідного краю, його фольклором, виховувати любов до рідної мови, повагу до традицій українського народу.

Обладнання : народний календар, українські народні костюми, рубель, веретено, гребінка, праник, ковшик, ринда, серп, дерев"як, українські страви, рушники, український посуд.

Перегляд файлу

 

 

 

 

Мета : ознайомити дітей з традиціями рідного краю, його фольклором, виховувати любов до рідної мови, повагу до традицій українського народу.

 

Обладнання : народний календар, українські народні костюми, рубель, веретено, гребінка, праник, ковшик, ринда, серп, дерев”як, українські страви, рушники, український посуд.

 

Святково прибраний зал

Хід свята

Ведучий Доброго дня усім, хто зібрався сьогодні у нашій чарівній світлиці

Сьогодні ми зустрічаємо з вами два гурти, які прибули сюди з найпрекрасніших мальовничих куточків України. І привезли вони з собою звичаї, традиції, пісні, свої національні страви, одяг. А серця їхні наповнені любов”ю до рідного краю.

Ведучий Тому я з приємністю запрошую на цю сцену гурт 8-А кл., який подарує нам народну пісню.

   \Лунає укр.народна пісня „Розпрягайте,хлопці,коней”\

Ведучий Ми дякуємо вам за чудову пісню. І я запрошую на сцену гурт 8-Б кл. зі своєю піснею. Зустрічаймо!

   \Пісня „А мій милий вареничків хоче”\

Ведучий Щирі оплески виконавцям цієї пісні! А ми звами продовжуємо знайомство з народними звичаями, традиціями. Тож давайте проведемо конкурс „Народний календар”.Я буду показувати вам дати, а ви скажете, які свята під цими датами здавна відмічають українці.

  14 березня \Явдохи\

 7 квітня \Благовіщення\

  19 грудня \Миколая\

 14 січня \Василя\

 19 січня \Водохреща\

 7 липня \Івана Купала\

Ведучий  Ви просто чудово виконали це завдання. А наступним є конкурс укр.народного костюма. Я попрошу гурт 8-Б класу показати, як у давнину одягалися українці і розповісти про елементи цього одягу.

  \демонстрація українського одягу\

Ведучий А зараз учні 8-А кл.продемонструють укр. одяг і розкажуть про нього.

Ведучий Усі ми знаємо, що український народ дуже спостережливий. З давніх давен наші прадіди підмічали усе, що відбувається в природі і пов”язували це з іншими природними явищами. Тож до нас дійшло багато народних прикмет. Зараз ми з вами і проведемо турнір народних прикмет. Гурти по черзі називають народні прикмети.

 Розпочинає гурт 8-А кл.

Ведучий Ви просто молодці! Ми побачили, що всі ви знаєте безліч народних прикмет, умієте підмічати все, що відбувається в природі.

Ведучий Ми знаємо, що наші предки уміли гарно працювати, а також уміли гарно і повеселитися. Жодне свято не проходило без укр.народних пісень, ігор, танців. Тому зараз і наші гурти покажуть нам народні ігри.

  Розпочинає гурт 8-Б кл.

 \Гурти по черзі показують народні ігри\

Ведучий Змінюється час, змінюються та удосконалюються і речі, якими ми з вами користуємося в побуті. Та все ж таки давайте спробуємо назвати ті речі, якими користувалися наші дідусі та бабусі, і сказати, для чого були ці речі потрібні.

 \рубель- праска, веретено – для того,щоб прясти, гребінка – розчісувати прядево, праник – прали речі ним, ковшик, ринда – для масла, серп – жати, дерев”як – взуття\

Ведучий Тепер ми будемо знати, якими речами користувалися наші бабусі.

 Продовжуючи наше свято „З бабусиної скрині”, я хочу зауважити, що,можливо,раніше, як і зараз жодне свято не обходилося без українського народного танцю. Тож я запрошую наших конкурсантів до українського веселого, запального танцю. Поки лунає музика, ви повинні танцювати. Підтримуємо оплесками наші гурти!

 \ гурти танцюють, поки лунає музика – рухи українського танцю\

Ведучий Молодці! А тепер мені хочеться, щоб кожен гурт згадав хоча б один цікавий український народний звичай чи обряд. Я запрошую 8-А кл, а тепер 8-Б кл.

 \гурти по черзі показують український народний обряд\.

Ведучий І нарешті самий смачний конкурс. Ну хто не полюбляє українські народні страви? Це і борщ, зварений у печі, і рум”яні пиріжечки, а наші галушки славляться далеко за межами України, і пухкенькі варенички, і спечений хліб, який так дбайливо викохують руки господині.

 Тож зараз я пропоную нашим господиням розповісти про якусь народну страву і пригостити  цією стравою усіх присутніх. Запрошуємо гурт 8-Б класу. Тепер гурт 8-А кл.

 \розповідають про страви, пригощають гостей\

Ведучий Ось і підійшло до завершення  наше свято. Я дякую нашим гуртам за те, що познайомили нас з традиціями рідного краю, подарували такі чудові ігри, пісні, танці. Я думаю, що проведення такого свята стане доброю традицією в нашій школі.

 До зустрічі!

 

 

doc
Додано
14 серпня 2018
Переглядів
643
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку