Щедра осінь завітала в гості. Марійка Підгірянка "Прийшла осінь".

Про матеріал
Урок літературного читання по темі. Щедра осінь завітала в гості. Марійка Підгірянка "Прийшла осінь". Мета: розширювати знання учнів про творчість Марійки Підгірянки, вдосконалювати вміння виразного читання поезій Марійки Підгірянки; збагачувати словниковий запас учнів; розвивати мовлення, вміння правильно аналізувати прочитане; виховувати любов до книги, до рідної мови ; вчити помічати красу довкола ; виховувати любов до природи рідного краю, бережливе ставлення до неї.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема : Марійка Підгірянка. Прийшла осінь.

Номер слайду 2

Привітання. Нумо, діти, підведіться!Всі приємно посміхніться. Продзвенів уже дзвінок,Починаємо урок!

Номер слайду 3

Розчитування Прочитайте прислів’я на одному мовному диханні. Після короткого видиху – пауза – вдих – прочитати прислів’я повністю. Повторити 3 раза. Осінь усьому рахунок веде, Осінь іде, дощ за собою веде.

Номер слайду 4

Вправа на інтонування. Прочитайте речення відповідно до розділових знаків. Осінь. Осінь! Осінь?

Номер слайду 5

Осінь

Номер слайду 6

Марія Підгірянка. Прийшла осінь

Номер слайду 7

Марійка Підгірянка (Марія Омелянівна Ленерт-Домбровська) — українська поетеса, народилася 29 березня 1881р. у с. Білі Ослави на Івано-Франківщині в багатодітній родині лісничого(5 дочок і 1 син).

Номер слайду 8

Росла вона талановитою і вразливою дівчинкою на лоні природи чудового гуцульського краю.

Номер слайду 9

Дівчинка тяглася до науки . А сприяв цьому дідусь по матері, священник Микола Волошин , який навчив улюблену внучку читати і писати.

Номер слайду 10

Марійка мріяла стати вчителькою. Батько займався з дочкою. У 15 років Марійка в Коломиї склала іспит за восьмикласну жіночу школу, а через чотири роки - у Львові за жіночу вчительську семінарію. Її мрія здійснилася. Марія Омелянівна віддала вихованню дітей понад 40 років

Номер слайду 11

Перші вірші поетеса підписала псевдонімом ”Марійка Підгірянка”, який вона обрала на згадку про рідний край і в знак любові до нього.

Номер слайду 12

Більшість творів поетеса написала для дітей і про дітей. Основні мотиви віршів М. Підгірянки— мрії про краще майбутнє народу, оспівування краси рідного краю, природи Карпат.

Номер слайду 13

Робота над віршем « Прийшла осінь»За назвою вірша , здогадайтесь, які картини природи автор намалює словом.

Номер слайду 14

Словникова робота. Оксамит — тканина з густим коротким ворсом.

Номер слайду 15

Прочитай правильно позолотила осінь - мальовнича помалювала оксамити прикрасила

Номер слайду 16

Послухай вірш.

Номер слайду 17

Якою ти уявляєш осінь за прочитаним віршем? Які слова надають віршу ніжного забарвлення? За якою роботою осені спостерігала авторка? Як ти розумієш виділені рядки?

Номер слайду 18

Вибіркове читання. Зачитайте рядки, у яких поет зображує осінь, як живу істоту.

Номер слайду 19

Гра “Добери словечко”Грушіпозолотила. Яблучкапомалювала. Садочокприкрасила. Сливизавивала

Номер слайду 20

Гра “Добери рими”Мила — потіху — мала — мальовничка — позирала — робити — ходила — тиху —позолотилатихуличкапомалювалазавивалаоксамитиприкрасилапотіху

Номер слайду 21

Гра «Уважний читач». Прийшла осінь люба, ……. Дітям на потіху. Груші всі ……. У годину ……. . Ще червону …….. Осінь-мальовничка. Яблучка …………. На обидва …….. . Як на сливи …….. ,Знала, що робити;Усі сливи ……….. В сині …….. .І куди лиш не ………. У годину тиху,Весь садочок ………Дітям на ……… . Вчитель читає вірш, не дочитуючи слова. Учні їх згадують, доповнюють.

Номер слайду 22

Домашнє завдання. Виразно прочитай вірш. Авторка намалювала чудову осінню картину словом. А ти спробуй намалювати ілюстрацію до цього вірша. Які кольори обереш до своєї картини? Чому?

Номер слайду 23

Сьогодні на уроці я …. (що робив?) Я дізнався…

pptx
Додано
10 жовтня 2022
Переглядів
1021
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку