« що сьогодні промовляє до нас Леся Українка?»

Про матеріал
Леся Українка переосмислювала своє життя та спілкувалася із сучасниками крізь призму соціальних трагедій. Авторка розгортає такі важливі для письменниці теми як конфлікт провидця і народу, небажання чути гірку правду про самих себе, поклоніння лжепророкам і недалекоглядність нації, що врешті приводить до її загибелі.
Перегляд файлу

 

Заклад загальної середньої освіти Мервинський ліцей

Берестечківської міської ради

 

 

 

 

 

 

Есе “ Що сьогодні промовляє до нас Леся Українка?”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                            Автор: Олеся Гримайло, учениця 9 класу

                                                     С. Мерва Луцького району Волинська обл.

                                                                                                 Тел.   0638601583                                                      Учитель: Гримайло Валентина Данилівна

 

 

 

 

 

Що сьогодні промовляє до нас Леся Українка?

Кожна нація протягом історії формується навколо сакральних та філософських концептів. Серед таких категорій є поняття віри, долі, боротьби та перемоги над ворогом. Творчість Лесі Українки – це система літературної комунікації з майбутнім поколінням, яка надихає на нові звершення.

Проросійський вплив на тогочасну інтелігенцію став головною причиною втрати основних прав та свобод українського народу, тому Лесина цитата «будь проклята кров ледача, не за рідний край пролита» безумовно  ототожнюється із перемогою.

Відомі усім твори «Бояриня», «Кассанадра» та «Оргія» стали особливо актуальними із початком повномасштабного вторгнення рф на територію України, коли суспільство почало усвідомлювати свою національну приналежність. На мою думку, у такий спосіб Леся Українка переосмислювала своє життя та спілкувалася із сучасниками крізь призму соціальних трагедій. Авторка розгортає такі важливі для письменниці теми як конфлікт провидця і народу, небажання чути гірку правду про самих себе, поклоніння лжепророкам і недалекоглядність нації, що врешті приводить до її загибелі. Люблячи самовіддано свій рідний край, Леся Українка безпощадно картає зрадництво в різноманітних його виявах та формах. Засуджує авторка пасивну зраду у драмі «Бояриня», де головний герой Степан дороблявся на московській службі і вірно додержував слова Москві, бо краще зрадити Україну. Проте далі авторка наголошує, що такі вчинки створюють «кайдани невидимі».

Безумовно у кожному своєму творі Леся втілює власні морально-етичні засади стоїчного опору, співчуття до слабшого, вміння  визнати помилки свого народу й необхідності вчасно про них попередити.

Найгіршим, на думку поетеси, є зрада свого таланту. Коли митець служить ворогу, то позбавляє свою націю єдиного інструменту опору, який у неї залишився. Тому істина – це боротьба за Батьківщину. Побороти колоніалізм можна лише шляхом  відкриття для себе правди, добра і щастя.

Отже, майбутнє змагатись за нове життя можливо лише за умови служінню нації. Леся Українка наголошує, що потрібно об’єднуватися навколо ідеї спільної праці та щирої віри  у свій народ.

 Зараз наші славні воїни ЗСУ захищають свободу зі зброєю в руках. Інші борються з інформаційною війною. Хтось дбає про біженців, купує їм необхідні речі та їжу, створює прихистки. Хтось допомагає грошима та закуповує необхідне, евакуйовує, рятує з-під завалів. Хтось дбає про своїх близьких і вже будує план відновлення.  І всі подвиги завдяки духовній силі, про яку писала Леся Українка.

Що нам потрібно, аби перемогти? Звісно бути на боці правди, щоб разом побачити нашу перемогу і відновити державу.

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
7 квітня
Переглядів
21
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку