Щоденник дослідницької роботи

Про матеріал
Важливою проблемою сільськогосподарського виробництва в Україні є забезпечення населення високоякісною овочевою продукцією, зокрема томатів, які є не тільки продуктом харчування, але й мають дієтичні та лікувальні властивості. Виключна цінність плодів помідорів полягає в тому, що вони містять вітаміни, органічні кислоти, мінеральні солі, які необхідні для кращого обміну речовин, підвищення апетиту та збереження працездатності людини. Тож важливо підібрати ті сорти томатів, які в нашій місцевості дають кращі врожаї.
Перегляд файлу

Відокремлений підрозділ «БОГДАНІВСЬКА ФІЛІЯ І – ІІ ступенів КЗ «Богданівська ОЗШ І – ІІІ ступенів» Богданівської сільської ради Дніпропетровської області

 


Напрям “Експериментальна робота з біології, продуктивна праця і дослідницька робота в галузі сільського та лісового господарства”:

номінація “Дослідницький марафон”:

ЩОДЕННИК  ДОСЛІДНИЦЬКОЇ  РОБОТИ

 

                                                   Автор:

Шепеньова  Вікторія  Ігорівна

Шепеньова Валерія Ігорівна,

 6 клас

 

Керівник:

Топорова Тетяна Володимирівна,

учитель біології та географії

 

 

2020 г

 

 

Зміст                                                                            стор.

  1. Учасники дослідни цької  роботи............................................ ..3
  2. Інформація про дослід…………………………………………  4 – 8
  3.  Методика досліду ........................................................................9 – 11
  4.  Результати дослідів .....................................................................12

    4.1. Біологічні особливості томатів ....................................... ......... 12 - 13

4.2. Особливість сортів томатів, обраних для дослідів .................. ... 14 - 15

    4.3. План досліду ........................................................................ ……16 - 19

    4.4. Хвороби томатів і заходи боротьби з ними ............................. 20 - 23

    4.5. Агротехніка вирощування томатів у відкритому грунті,

 застосована  при досліді .......................................................... ........... .24 – 25

5. Результати …………………………………………………………...26

5. Висновки ......................................................................................... ... 27

6. Висновок  вчителя.............................................................................. 28

7. Список використаної літератури .................................................. ... 29

Додатки .............................................................................................. .... 30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Настирність і поступ в труді і творінні,

З ланів придністровських плоди запашні

Несуть крізь віки у новітні поріддя

Твої, Україно, вже доньки й сини.

                                                                                          Василь Дрозд

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            

 ШЕПЕНЬОВИ ВІКТОРІЯ            ВАЛЕРІЯ

 

 

 

 

 

 

Дослід проводиться (у зв’язку з карантином) на присадибній ділянці виконавців досліду в с. Богданівка, на вулиці Українська, 169  Дніпропетровської області.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Для  проведення досліду була виділена дві гряди площею 12 квадратних метрів. Рослини посаджені в два ряди. Було висаджено по 5 гілок кожного сорту. Для досліду використовувалися 5 сортів томатів.

 

 

 

 

 

 

 

 

Рельєф присадибної  ділянки – рівнинний.

Грунт – чорнозем південний, що сягає –

75 см.

Грунт добре перекопаний (18-20 см), рихлий, що дає змогу воді та повітрю  добре проникати в грунт до коренів, щоб краще росли столони.

 

 

 

 

 

 

ТОМАТИ

  1. САНЬКА
  2. ЗАГАДКА
  3. ЛЯНА
  4. ВОЛГОГРАДСЬКИЙ
  5. МАЛИНОВИЙ  ДЗВІН

 

СОРТОВИВЧЕННЯ   ТОМАТІВ  ДЛЯ  ВІДКРИТОГО   ГРУНТУ

 

 

 

 

На дослідах наочно побачити, які  сорти помідорів найбільш придатні для вирощування  у відкритому грунті в даній місцевості. Які з них найбільш  стійкі до фітофторозу. Які сорти мають добрий смак і їх використовують для вживання у свіжому вигляді й для засолювання.

1. ВСТУП

       Жодна людина, яка проживає в сільській місцевості, або має дачу  не уявляє свою ділянку без такої поширеної культури, як томат. Томат, або помідор (лат. Solánumlycopérsicum) однорічна або багаторічна трав’яниста рослина, вид роду Паслен (Solanum) сімейства Пасльонові (Solanaceae) обробляють як овочеву культуру.

Помідори дуже улюблені багатьма за свій вишуканий смак, гарний вигляд і врожайність. Звичайно, кожен рік і на нашій  шкільній ділянці та на присадибних ділянках ростуть помідори. Але який же сорт серед їх різноманіття вибрати? Певного стандарту у цієї культури немає. Плоди можуть досягати ваги від 10 г до 2,5 кг. Також не варто забувати про різноманітність колірної гами і форми. Ми вирішили провести експеримент. Із-за відсутності теплиці на ділянці, нам доводиться вирощувати томати у відкритому грунті.

Нашою метою було сортовивчення томатів для відкритого грунту нашої місцевості. Відповідно до мети ми визначили завдання:

1. Вивчити агротехніку вирощування томатів у відкритому грунті.

2. Відібрати сорти томатів для відкритого грунту

3. Встановити відмінності в термінах дозрівання плодів.

4. Встановити відмінності за формами, величиною і забарвленням.

5. Встановити відмінності по внутрішньому стану плодів (камерність, соковитість, м'ясистість)

6. Врахувати масу плодів з одного куща і відсоток червоних плодів.

 

Дослід проводився протягом весни - літа 2020 року на території  села Богданівки, на присадибній ділянці вул. Українська, 169  Дніпропетровської області.

Клімат території помірно-континентальний, з помірною зимою і помірним літом. Середньорічна випадання опадів становить 500 мм, в період з листопада по березень - 200 мм. Цього року весна та літо були досить засушливі. Рельєф рівнинний. Тип грунту – чернозем південний.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Методика досліду

При проведенні експерименту були використані наступні методи: експеримент, спостереження, математичні розрахунки, порівняльний аналіз, а також робота з довідковою літературою. Місце проведення досвіду – схід Дніпропетровської області.

Для  проведення досліду була виділена дві гряди площею 12 квадратних метрів. Рослини посаджені в два ряди. Було висаджено по 5 гілок кожного сорту. Для досвіду використовувалися 5 сортів томатів. Площа харчування для кожного куща - 0,5 квадратних метра. Умови зростання, обробітку, підживлення, поливання для всіх рослин однакові.

 

Пасинкування і збір врожаю для кожної рослини індивідуальні.

 Агротехніці вирощування томатів присвячена велика література. Аналіз статей по темі роботи показав, що обрана проблема (відбір сортів томатів для відкритого грунту)  є  предметом спеціального дослідження.

 

 

 

 

 

 

4. Результати дослідів

    4.1. Біологічні особливості томатів

Томати - однорічні трав'янисті рослини сімейства пасльонових. Стебло схильний до вилягання і сильно галузиться, утворюючи бічні пагони (пасинки), що виходять з пазух листя.

Помідори належать до групи рослин, потребують тепла. Найкращою температурою для їх росту і розвитку є 15-25 ° С тепла. При температурі нижче 15 ° С зупиняється в цвітінні, а нижче 10 ° С припиняється ріст. Зниження температури до 1 ° С сходи помідорів не витримують і гинуть.

В умовах нечорноземної смуги під помідори відводяться ділянки, захищені від північних вітрів.

Томати - рослини порівняно посухостійка, погано переносить надлишки вологи в грунті. Однак в момент наливу плодів рослина потребують посиленого поливу.

При правильній агротехніці помідори можуть добре розвиватися на найрізноманітніших грунтах. Особливо різко і швидко вони реагують на наявність в грунті фосфорної кислоти. На грунтах, бідних фосфором, сходи набувають фіолетового забарвлення; на грунтах, багато заправлених фосфором, у сходів спостерігається яскраво-зелене забарвлення. Помідори взагалі дуже чуйні на мінеральні добрива, які не тільки збільшують їх врожайність, але і покращують якість, підвищують скоростиглість плодів. Постійний приплив повітря в грунт є обов'язковою умовою для нормального розвитку рослин. Звідси необхідно часте розпушування ділянок.

Найкращими типами ґрунту для вирощування томата є супіщані та легкі суглинки, що добре прогріваються, багаті на перегній, з рівним рельєфом та нейтральним рН. Також ця культура добре реагує на слабокислі та слаболужні ґрунти. Менш придатні тяжкі перезволожені ґрунти, де томат вирощують на грядах та гребнях. Кращими попередниками для томата є огірок, капуста після удобрення великою кількістю добрив, коренеплоди, цибуля. В польових сівозмінах — багаторічні трави, суміші однорічних трав на зелену масу, бобові культури, озима пшениця. Не рекомендується розміщувати томати після картоплі, перцю, баклажана, оскільки вони уражаються однаковими хворобами та шкідниками. Беззмінні посіви переносить погано і вже на третій-четвертий рік починає різко знижувати врожайність.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.2. Особливості сортів томатів, обраних для дослідів

 

Томат «САНЬКА» Відповідно до опису, рослина томата Санька невелике, близько півметра заввишки, плоди яскраво-червоного кольору, круглі, слаборебристі, відсутня зелена пляма біля плодоніжки, наявність якого спостерігається у багатьох видів помідорів.

 

Томат «ЗАГАДКА» Сорт томата «Загадка» зацікавить садівників і фермерів бажаючих отримати урожай зі своєї ділянки раніше. Цей томат виведений селекціонерами Придністров'я і має цілу низку властивостей виділяють його з ряду інших сортів. Кущ детермінантного типу з дуже потужним стовбуром. Кількість листів середнє, звичайних для помідор розміру і кольору. Відрізняється компактним, невисоким кущем, що досягає висоти 45-50 сантиметрів при висадці на відкритих ґрунтах. У теплиці сантиметрів на 10 вище. Із загального ряду томатом виділяється ультраскоростиглий. Від посадки насіння до збору перших плодів проходить 83-87 днів. Сорт відрізняє комплексна стійкість до основних хвороб томатів, добре переносить затененность, майже не дає пасинків.

 

Томат «ЛЯНА»

Цей помідор відноситься до детермінантний, високоврожайних. Якщо правильно його вирощувати, то можна отримати з 1 м² 8-9 кг високоякісних помідор. Дуже багато городники вибирають даний сорт, так як цей томат відрізняється від усіх інших своєю низькорослістю. Його рослина дуже рідко перевищує позначки 50 см. Це звільняє людину від необхідності вчасно підв'язувати рослина до опори. Цей сорт стійкий до таких хвороб, як верхова гниль і альтернаріоз (макроспоріоз).

Томат «ВОЛГОГРАДСЬКИЙ»  Ранньостиглий сорт, від сходів до достигання плодів - 98-110 днів. Для вирощування у відкритому ґрунті. Кущ детермінантний, компактний, заввишки 45-50см. Плід плескато-округлий, масою 80-100г, малиново-рожевого кольору. Смакові якості високі. Середньостійкий до хвороб. Універсального використання. Вирощують розсадним або безрозсадним способом. Норма висіву насіння в парник з пікіровкою 6-8 г, без пікіровки 3-4 г на 1 м². Розсаду висаджують у першій-другій декаді травня. У відкритий ґрунт насіння висівають при t +13-15ºС з нормою 5-6 штук на 1 пог.м. Глибина загортання 1,5-2 см. Ширина міжрядь 70 см. При дотриманні умов зберігання строк життєздатності насіння 4-6 років.

Томат  «МАЛИНОВИЙ ДЗВІН» Сорт української селекції. Рослина середньоросла – до 1,0 м. Середньоспілий. Плоди масою 400-500 г, плоскоокруглі, слаборебристі, малинові. Вкусові якості високі. Призначений для споживання у свіжому вигляді та переробки. Тепло-, світлолюбна культура. Вирощують розсадним або безрозсадним способом. Норма висіву насіння в парник з пікіровкою 6-8 г, без пікіровки 3-4 г на 1 м². Розсаду висаджують у першій-другій декаді травня. У відкритий ґрунт насіння висівають при t +13-15ºС з нормою 5 штук на 1 пог.м. Глибина загортання 1,5-2 см. Ширина міжрядь 70 см.  При дотриманні умов зберігання строк життєздатності насіння 4-6 років. (додаток 1)

 

 

 

 

 

 

4.3. План досліду та агротехнічні заходи.

 

Найменування досліду

Роз’яснення

Дата

1

Протруювання насіння

За 2-3 дні до посіву занурити насіння в розчин перманганату марганцю на 15 хвилин, потім 2 години тримати у вологому стані, після чого просушити.

25.03

2

Посів насіння для вирощування розсади

У розсадні баночки, наповнені перегнойним грунтом, висіяти насіння в розкид, посипати тонким шаром легкої землі або піску. Полити і поставити в найбільш тепле місце.

26.03

3

Пікіровка

При появі першого справжнього листка сходи пересадити в торфо-перегнійним горщики.

15.04

4

Підкормка

Розсаду 2-3 рази підгодувати розчином мінеральних добрив (на відро води 15 гр. селітри, 50 гр суперфосфату, 20 гр. Калійної солі). Після підгодівлі розсаду рясно полити чистою водою. Проміжки між підживленням повинні бути - 10 днів.

10.06

5

Обробка грунту і внесення добрив

Грунт, зорану з осені, заборонувати в два сліди. Рівномірно внести 30 кг перегною і 1-1,5 кг золи. Переорати чи перекопати на глибину 20 см. Заборонувати в два сліди або вирівняти поверхню граблями.

05-10.06

6

Закалка розсади

За 5-10 днів до висаджування розсади в грунт розсадні баночки відкривати  на день і навіть на ніч, якщо не передбачається заморозка.

05.06

7

Висадка розсади

Висадити розсаду рядами. Для отримання додаткових коренів, розсаду висадити на велику глибину.

10.06

8

Підв'язка з кілками помідорів

З північної сторони на відстані 10-15 см від рослин поставити кілки для підв'язки до них помідорів. Підв'язку повторити кілька разів у міру зростання помідорів.

15.06

9

Поливка помідорів

Поливати вечорами в посушливу погоду. У період наливу плодів поливання посилити.

по мірі необхідності

10

Прополка і розпушування грунту

Перше розпушування з одночасним видаленням бур'янів провести через 4-5 днів після посадки. У міру утворення кірки розпушування повторювати до змикання міжрядь.

по мірі необхідності

11

Перша підкормка

Розчин мінеральних добрив (на відро води 20 гр сульфату амонію, 50 гр суперфосфату, 20 гр калійної солі) внести в лунки, зроблені на відстані 6-8 см від рослин. Відро розчину витратити на 20 рослин, після чого помідори рясно полити водою. (Санітарні норми видержані, підкормка здійснювалась за допомогою батьків)

25.06

12

Друга  підкормка

Підгодувати помідори на початку плодоношення. Розчин (на відро води 40 гр сульфату амонію, 110 гр суперфосфату, 70 гр калійної солі) внести в борозенки глибиною 10-12 см, зроблені в середині міжрядь. Відром розчину підгодувати 20 рослин. (Санітарні норми видержані, підкормка здійснювалась за допомогою батьків)

15.07

13

Пасинкування

Видалити всі пагони в пазухах листків, залишити на кущі 1-2 стебла. Пасинкування проводити кілька разів разом з формуванням  нових пасинків довжиною 2-3 см.

по мірі необхідності

14

Прищіпка

Для прискорення дозрівання плодів верхівки пагонів прищипнуть, залишивши вище плодової  кисті 2-3 листків.

по мірі необхідності

15

Збір врожаю

Проводити вибірково, збираючи білі або рожеві плоди

по мірі необхідності

16

дозрівання плодів

У кімнаті при температурі 25 ° С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.4. Найпоширеніші хвороби томатів та заходи боротьби з ними

Фітофтора - розпливчасті тверді плями на плодах, що пронизують м'якоть. До цього захворювання найбільш небезпечно при вирощуванні томатів у відкритому грунті. Якщо вирощувати гібриди, хвороба знижується.

Заходи боротьби: після посадки розсади на постійне місце через 20 днів увечері її обприскують розчином «Заслін» (3 ковпачка на 1 л води). Через 20 днів після першої обробки проводять другу обробку препаратом «Бар'єр» Це засіб для зниження захворювання фітофторою,  препарат екологічно безпечний. Беруть 5 ст. ложок на 10 л води і обприскують (розчин процідити). Народна обробка при зацвітанням третьої квіткової кисті (на 10 л теплої води (25 ° С) беруть склянку пропущеного через м'ясорубку часнику і 1г марганцевокислого калію), витрачаючи по 0,5 л на 1 м2. Також проти цієї хвороби обробляють препаратом «оксихом» - 2 таблетки на 10 л води. Профілактично рослини обробляють до цвітіння, а також при появі перших ознак захворювання.

Вершинна гниль. Ознаки цього захворювання наступні: на зелених плодах першої кисті з'являються вдавлені плямочки, вони можуть бути сухими чорними і блискучими, можуть бути і водянистими з запахом гнилі. Виникає це захворювання при нестачі вологи, надмірному вмісті в грунті азоту і недостатнім вмістом кальцію.

Заходи боротьби: регулярний полив, особливо в жарку погоду, обприскування заражених рослин розчином кальцієвої селітри (столова ложка на 10 л води) і спалювання уражених плодів.

Бура плямистість, або листова цвіль,

особливо вражає листя томатів в умовах плівкових теплиць. Ознаки цього захворювання томатів: на нижньому боці листків з'являються буро-коричневі плями з оксамитовим сірим нальотом. Уражені листки засихають, рослини гинуть. Спори гриба легко переносяться на здорові рослини при поливі, на одязі людей, зберігаються суперечки в грунті, на опалому листі і т. д.

Заходи боротьби: листова цвіль розвивається в умовах підвищеної вологості, при поливі холодною водою, при низькій температурі вночі.

Тому при перших ознаках цієї хвороби необхідно знизити вологість повітря, Т. С. скоротити поливи, а також відрегулювати температуру. При появі цвілі на листках рослини необхідно обприскати наступним розчином: на 10 л води беруть 3 ст. ложки колоїдної сірки або 1 ст. ложку мідного купоросу, в розчин додають 1 ст. ложку рідкого мила для прилипання розчину до рослин. Обприскати препаратами «Заслін» або «Бар'єр» з інтервалом 5-б днів. Щоб позбутися від цієї хвороби, необхідно після збору врожаю провести в теплиці дезінфекцію: обприскати розчином фундазолом або в 10 л води розводять 1 стакан мідного  купоросу і обприскують як за старими рослинам, так і по грунті, покрівлі. На наступний рік томати в цю теплицю садити не можна.

Мозаїка.

 Вірусна хвороба томатів, поширена як в теплиці, так і у відкритому грунті. Проявляється у зміні форми і забарвлення листя, т. Е. Утворюються жовтувато-зелені плями (чергування світлих і темних плям), а також скручування і зморшкуватість листя. Рослини виглядають пригнобленими, слабо плодоносять, в кінцевому підсумку жовтіють і засихають.

Заходи боротьби: уражені рослини видаляють і спалюють. Насіння перед посівом протруюють в 1% -ному розчині марганцевокислого калію протягом 25-30 хв. Щоб уникнути зараження, розсаду томата потрібно поливати розчином перманганату калію (1 г на 10 л води) два-три рази з тритижневими проміжками. Для профілактики потрібно проводити обробку розсади кожні 7 днів знежиреним молоком (1 л знежиреного молока розбавляють 10 л води і додають чайну ложку сечовини). Щоб уникнути цієї хвороби необхідно брати для посіву двох-трирічні насіння. Пасинкування роблять методом обламування пасинків вручну, але щоб пальці не торкалися соку рослини, так як ця хвороба переноситься від рослини до рослини за допомогою соку. Щоб уникнути цієї хвороби рекомендується насіння сортів для відкритого грунту сіяти прямо в живильні горщечки без пікіровки. Найнадійніший спосіб позбутися від цієї хвороби - вибір стійких до хвороби сортів і гібридів та ранні посіви.

Сіра  гниль.

Це грибне захворювання, вражає плоди зазвичай до кінця вегетації, коли вже холодно і багато дощів. Ознаки хвороби: на будь-яких плодах - зелених, бурих або червоних - з'являються дрібні, округлі плями. Потім вони збільшуються і виділяють бурі точки, плями виглядають водянистими. Багато городників плутають цю хворобу з фітофторою. Збудник сірої гнилі може розвиватися і на інших наземних органах (стебла, листя, квітки), вони також покриваються сірою цвіллю.

Заходи боротьби: видалення уражених плодів і інших органів рослин; підвищення температури; обов'язкова дезінфекція грунту; обприскування хворих рослин фунгіцидами фундазолом, «Заслоном» або «Бар'єром».

Коренева гниль.

   

В основному ця хвороба томатів вражає рослини в теплицях. Ознаки хвороби: хворі рослини в'януть, коренева шийка їх загниває. Цією ж хворобою хворіють і огірки. Ось чому після огірків небезпечно садити томати, і навпаки.

Заходи боротьби: якщо все-таки після огірків посадили томати, то слід зробити ретельну дезінфекцію грунту розчином мідного купоросу і по можливості зняти хворий верхній шар землі і додати свіжий. Хворі рослини полити розчином «Заслін», посипати «Бар'єром».

Фомоза (бура гниль).

Це грибне захворювання розвивається тільки на плодах. Ознаки хвороби: виявляється фомоза у вигляді бурого невеликого плями (близько 3-4 см) у шкірці плодів, т. Е. Навколо плодоніжки. Хоча воно на поверхні не велике, гниття піддається і внутрішня тканина плода. Уражаються зелені та червоні плоди. Але, як правило, зелені не встигають дозріти, відриваються від плодоніжки і падають.

Заходи боротьби з цією хворобою томатів: не створювати високу вологість, уникати підживлення свіжим гноєм і зайвим азотом. Дезінфікувати грунт, обробити рослини фундазолом. Уражені плоди зібрати і знищити - спалити, закопати.

4.5. Агротехніка  вирощування  томатів  у  відкритому грунті, застосована  при   досліді.

Придбавши насіння томатів відкритого грунту, ми зупинилися на п'яти сортах. Протруювання насіння ми проводили в розчині марганцівки (рожевого кольору). Після просушування насіння посіяли в різні посудини, присипавши землею на 2-3 см., Поставили в тепле місце, зазначивши кожен сорт (Додаток 2)

 Сходи зійшли через 5-7 днів, дані спостереження представлені в таблиці (Додаток 3). Третій лист з'явився через 7-10 днів. Виробляли полив рослин спеціальним обприскувачем для квітів, змочуючи і грунт, і рослини. Коли у томатів з'явилося 5 листочків, провели  пікіровку - це відщипування головного кореня при пересадці рослин в індивідуальні горщики. У молодих рослин коренева система стрижнева (добре помітний головний корінь), при пікіровки утворюється багато бічних коренів, які збільшують кореневу систему, що сприяє збільшенню грунтового харчування.

 Спостерігаючи за розвитком рослин, вимірювалася їх висота, зазначалося цвітіння і зав'язування плодів (Додаток 4). Підросли рослини ми висадили у відкритий грунт, підготували грунт, внесли добрива (гній, зола), розпушити, намітили місце посадки, полили, висадили рослини в певному порядку, прив'язали до кілочків і вкрили на 3 тижні покривні матеріалом, щоб зберегти приживаються рослини від сонячних опіків днем ​​і низьких температур вночі.

Полив здійснювали 2-3 рази в тиждень.

 

Пасинкування - це видалення прикореневого, бічних і верхівкових пагонів. Перше пасинкування провели 15 червня, видаливши прикореневі пагони. Друге пасинкування - це видалення бічних пагонів. Після першого підживлення почався рясний їх зростання. Після другої підгодівлі рясно почався рясний ріст листя.

 При другому зборі врожаю у плодів рослини «МАЛИНОВИЙ ДЗВІН» на вершині плода виявилося буре сухе стиснуте пляма, яке поступово збільшувалася, захоплюючи іноді половину плода. За даними ознаками, користуючись довідником, я визначила, що це захворювання - верхова гниль. Хвороба найчастіше проявляється при високій температурі повітря і пересушуванні грунту.

Збір і облік урожаю здійснювався вибірково, з кожного куща окремо. Для кожного сорту була виділена спеціальна коробка. Вівся точний облік кількості плодів з кожного куща (Додаток 3 таблиця 1), здійснювалася характеристика рослин кожного сорту (Додаток 4 таблиця 1). Зважували масу плодів при кожному зборі (Додаток 5 таблиця 1), після чого розрахували середню масу плодів кожного сорту і кількість зібраного врожаю (Додаток 6 таблиця 1). Вивчили форму, колір, часткової і поперечний зрізи плодів томатів (Додаток 7)

 

 

 

 

 

 

С О Р Т

«САНЬКА»

«ЗАГАДКА»

«ЛЯНА»

«ВОЛГОГРАДСЬКИЙ»

«МАЛИНОВИЙ ДЗВІН»

0,5м² - 7,6 кг

10000м² - Х

Х = 152000

0,5м² - 5,46 кг

10000м² - Х

Х = 109200 кг

0,5м² - 7,32кг

10000м² - Х

Х = 146400кг

0,5м² - 12,95 кг

10000м² - Х

Х = 259000 кг

0,5м² - 16,67кг

10000м² - Х

Х = 333400 кг

Х = 152 ц/га

Х = 109,2 ц/га

Х = 146,4ц/га

Х = 259 ц/га

Х = 333,4 ц/га

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Найцікавішим для  нас було отримати дозрілі плоди і пригостити своїх родичів - маму, тата, сестру, брата. Вирощені плоди були різні за формою, забарвленням, величиною і смаку. Нам же найбільше сподобався сорт «ЛЯНА». Він  незвичайний, гарний і смачний.

 Провівши дослід, ми прийшли до висновку, що слід вирощувати не більше п'яти сортів томатів, цього цілком достатньо, щоб забезпечити свою сім'ю продукцією в різних видах. Для консервування використовуються дрібні і середні плоди. Для цих цілей підходять всі сорти «САНЬКА», «ЗАГАДКА», «ЛЯНА», так як на кожному кущі були середні та мілкі томати. Для довгого зберігання, більше підійшов сорт - «САНЬКА». Для приготування салатів сорт «МАЛИНОВИЙ ДЗВІН», так як плоди крупні, розові, сочні. Щоб отримати ранні плоди, слід вирощувати сорти  томатів «ЗАГАДКА».

 Найбільш урожайним виявився сорт «ВОЛОГОДСЬКИЙ», так як багато великих плодів, але є і недолік деякі плоди зустрічаються з твердими прожилками. Найсолодшими  плодами  порадував  сорт «МАЛИНОВИЙ ДЗВІН», його м'якоть дуже ніжна та соковита, в смаку даже відчутні нотки арбуза.

Надалі ми плануємо продовжити сортовивчення   вітчизняних сортів томатів для відкритого грунту чорноземної зони, із застосуванням різних способів пасинкування (в один, два стебла і т.д.) для отримання більш високих врожаїв; познайомитися з історією виведення сортів томатів, з авторськими доробками сортовипробувачами.

 

 

Вікторія  і Валерія Шепеньови, здобувачі освіти 6 класузапочаткували та провели дослід по вивченню томатів на тему: «Сортовивчення томатів для відкритого грунту. У зв’язку з тим, що діяльність дівчат припала на карантинний період, дослід проводився в домашніх умовах на присадибній ділянці. Контроль за дівчатками здійснювали батьки, а корекцію та контроль вчитель. Дівчатка відповідально та ретельно спостерігали  та досліджували сорти  томатів. Під час проведення досліду навчилися  доглядати, проводити антропометричні виміри та робити висновки.

Сорти були вибрані майже однакові по фенологічними та якісними показниками, тож значущої  різниці не було, але  по суті сорти  відрізняються  і на ділянці дівчатка виділили різні показники та оцінили їх.

Роботу виконано послідовно, конкретно. Доведена актуальність даної теми. Дівчатка отримали задоволення від власної значимості та отриманого  результату.

 

 

 

 

 

 

 

 

6.Список використаної літератури

  1. Все про томати. – https://vseroste.com.ua/blog/vse-pro-tomati
  2. Ваш досвід для вашого врожаю. Компанія "Сингенти" . Томати відкритого грунту.
  3. 7 причин чому чому помідщори корисні для здоров’я.

https://life.pravda.com.ua/health/2018/08/5/232556/

  1. Як вирощувати помідори. Юрій Іванов.

https://www.youtube.com/watch?v=eUP1mKCEyOc

  1. Вирощування томатів у відкритому грунті

https://howtogrow.news/8-gorod/95-viroshhuvannya-tomativ-u-vidkritomu-grunti/ua

  1. Секрети багатого врожаю помідорів та перцю: що додати в лунку при посадці розсади для гарного росту.| Сад та город

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

САНЬКА

 

 

 

 

ЗАГАДКА

 

ЛЯНА

 

 

ВОЛГОГРАДСЬКИЙ

 

 

 

 

 

МАЛИНОВИЙ  ДЗВІН 

 

 

 

 

Додаток 2

 

 

 

 

 

 

Висівання  насіння  (закладка досліду)

 

 

 

 

 

 

 

Підготовка грунту та рослин для висадки у відкритий грунт

 


Додаток  3                                            

 

1

2

3

4

5

Сорт

«САНЬКА»

«ЗАГАДКА»

«ЛЯНА»

«ВОЛГОГРАДСЬКИЙ»

«МАЛИНОВИЙ ДЗВІН»

замочування насіння

                                                                                            20. 03. 2020 всі.

Посів насіння на розсаду

                                                                                            21. 03. 2020 всі.

сходи

26.03.20

26.03. 20

29.03. 20

28.03. 20

26.03. 20

справжній лист

2.04. 20

2.04. 20

5.04. 20

4.04. 20

4.04. 20

Полив і розпушування

по необхідності

по необхідності

по необхідності

по необхідності

по необхідності

Таблица 1. Карта спостереження  за ростом   та  розвитком   томатів

 

                       Додаток  4

Признаки

      1

    2

     3

        4

      5

Сорт

«САНЬКА»

«ЗАГАДКА»

«ЛЯНА»

«ВОЛГОГРАДСЬКИЙ»

«МАЛИНОВИЙ ДЗВІН»

Висота

55

48-50

45-50 см.

75

78

Цвітіння

-

 4 зонтика

1 зонтик

-

-

Плоди

-

1 плод

-

-

 

Пасинки

-

+

-

-

-

Бутонізація

3 бутона

-

1 бутон

2 бутона

1 бутон

Кількість квітів у суцвітті

6-8

6-7

5-6

5-6

7-8

Таблиця 1  Характеристика  раслин  томатів  при  посадці  в  грунт

Найменування спостереження

Дата

«САНЬКА»

«ЗАГАДКА»

«ЛЯНА»

«ВОЛГОГРАДСЬКИЙ»

«МАЛИНОВИЙ ДЗВІН»

Висадка розсади  томатів у грунт

03.04. 20

03.04. 20

06.04. 20

04.04. 20

04.04. 20

Поодиноке цвітіння (10%)

12.06.20

12.06.20

14.06.20

11.06.20

10.06.20

Масове цвітіння (70%)

18.06.20

19.06.20

20.06.20

18.06.20

18.06.20

Початок бланжевої стиглості плодів

13.07.20

13.07.20

14.07.20

13.07.20

11.07.20

Початок буріння плодів

30.07.20

30.07.20

01.08.20

30.07.20

30.07.20

Початок першого і подальших зборів плодів

17.08.20

20.08.20

25.08.20

28.09.20

01.09.20

06.09.20

10.09.20

15.09.20

19.09.20

23.09.20

28.09.20

01.09.20

 

17.08.20

20.08.20

25.08.20

28.09.20

01.09.20

06.09.20

10.09.20

15.09.20

19.09.20

23.09.20

28.09.20

01.09.20

 

17.08.20

20.08.20

25.08.20

28.09.20

01.09.20

06.09.20

10.09.20

15.09.20

19.09.20

23.09.20

28.09.20

01.09.20

 

17.08.20

20.08.20

25.08.20

28.09.20

01.09.20

06.09.20

10.09.20

15.09.20

19.09.20

23.09.20

28.09.20

01.09.20

 

17.08.20

20.08.20

25.08.20

28.09.20

01.09.20

06.09.20

10.09.20

15.09.20

19.09.20

23.09.20

28.09.20

01.09.20

 

Характеристика  раслин  томатів  при  посадці розсади  в  грунт

 

Додаток  5

Збір

Дата

«САНЬКА»

«ЗАГАДКА»

«ЛЯНА»

«ВОЛГОГРАДСЬКА»

«МАЛИНОВИЙ ДЗВІН»

Підсумки 

№1

22.07

7

4

2

3

5

21

№2

30.07

20

18

14

8

10

70

№3

14.08

19

10

6

15

15

65

№4

25.08

40

29

35

20

21

145

Всього

Підсумки

86

63

37

46

51

301

Таблиця 1  Кількість плодів з кожного куща окремо, в тому числі дозрілі плоди

 

 

 

 

  Додаток  6

  

Сорт

Урожайність, кг

Середня маса товарного плоду, г

 кількість зборів

Дегустаційна оцінка, бал

загальна

«САНЬКА»

 

  7,60

  

    95

12

 

     12

«ЗАГАДКА»

 

  5.46

 

     65

12

 

     10

«ЛЯНА»

 

  7,32

  

     100

12

 

    11

«ВОЛГОГРАДСЬКИЙ»

 

  12,95

  

     120

12

 

     11

«МАЛИНОВИЙ ДЗВІН»

 

  16,67

  

    250

12

  

     12

Таблиця  1  Урожайність і якість врожаю

                                                                                                                    


Додаток   7   

Сорт «САНЬКА»

Сорт «ЗАГАДКА»

Сорт «ЛЯНА»

Сорт «ВОЛГОГРАДСЬКИЙ»

Сорт «МАЛИНОВИЙ ДЗВІН»

Таблиц1 1. Форма, колір, зрізи плодів томатів

 

 

 

 

Приложение 7      

P1000516

     

 

 

 

Насіння томатів

P1000517Протравлення насіння

P1000531

 

Всходи

Висаджування  разсади

Підв’язування томатів

Цвітіння

 

 

 

 

 

Збір урожаю

 

 

 

 

 

Зважування  томатів

 

 

 

Вимірювання  томатів

 

 

 

СОРТОВИВЧЕННЯ ТОМАТІВ ДЛЯ ВІДКРИТОГО ГРУНТУ                                                                                      1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Тимошенко Славик
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додав(-ла)
toporova tatyna
Додано
10 лютого 2021
Переглядів
1531
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку