Семінар на тему "Роль сучасного вчителя у вихованні щасливої дитини" з обговоренням на основі відеоролика

Про матеріал

Відеоролик пропонує розгляд теми "Роль сучасного вчителя у вихованні щасливої дитини" на основі трьох праць кінематографу - фільмів «Щ – це щастя» (2019, Австралія), «Вчитель року» («School of Life» - 2003, Канада, США) та «Матильда» (1996, США - за однойменною книгою Роальда Дала). Відеоматеріал є авторськи змонтованим, а уривки фільму «Щ – це щастя» спеціально продубльовані українською мовою.

Посилання для перегляду відеоролика й основні пункти й питання для обговорення, що складається з двох частин, подано у файлі.

Перегляд файлу

Основні пункти й питання для обговорення відеоролику до семінару на тему "Роль сучасного вчителя у вихованні щасливої дитини"

Відеоролик пропонує розгляд теми "Роль сучасного вчителя у вихованні щасливої дитини" на основі трьох праць кінематографу – фільмів «Щ – це щастя» (2019, Австралія), «Вчитель року» («School of Life» - 2003, Канада, США) та «Матильда» (1996, США - за однойменною книгою Роальда Дала). Відеоматеріал є авторськи змонтованим, а уривки фільму «Щ – це щастя» спеціально продубльовані українською мовою. Обговорення переглянутого відеоматеріалу складається з двох частин: після перегляду уривків перших двох стрічок і наприкінці уього відео. 

Посилання для перегляду:

https://drive.google.com/file/d/1PJCWnm8T_aqzKK58hhtXdomFWcyte8S9/view?usp=sharing  

Нотатки й додаткові питання для скеровування першої частини обговорення: 

1.       Чи зустрічалися вам взагалі подібні вчителі? Можливо, хтось хоче поділитися своїм досвідом.

2.       Як ви вважаєте, чи захоче дитина ходити до школи до такого учителя? 

3.       На початку відео ви могли спостерігати приклад цькування дітей у класі і буллінгу. Як на вашу думку, чи зможе і чи схоче свідок подібної поведінки чи сама жертва довіритися такій вчительці і звернутись по допомогу? 

4.       Які якості, на вашу думку, виховує такий вчитель у школярів? 

Так, можливо, така поведінка вчителя вчить дітей грубості, жорстокості, неповазі до інших й дає приклад того, що лише за допомогою крику можна досягти мети і, якщо ти хочеш, щоб тебе почули, потрібно кричати й влаштовувати істерики і це нормально. Такі вчителі формують у дітей відразу до навчання й відвідування школи загалом, але з іншого боку це може сприяти й розвитку у школяра стійкості, витривалості. Саме такі вчителі знімають із дітей рожеві окуляри і демонструють, що світ не завжди буде таким привітним і лагідним. І це також у якомусь сенсі є вихованням. Такий вчитель навчає дітей протистояти життєвим труднощам і долати їх, загартовує стійкість характеру й духу, навчає знаходити вихід із складних життєвих ситуацій, шукати компроміси й давати відпір, захищаючи свої інтереси й позиції і відстоюючи власну думку, навчає пристосовуватись до колективу і навколишнього середовища в цілому. Але іноді такий психологічний натиск може спрацювати і навпаки, і сором’язлива дитина ще більше замкнеться у собі. 

Нотатки й додаткові питання для скеровування другої частини обговорення: 

1.                    Отже, обговоримо побачене. Чи пощастило вам зустрічати таких «ідеальних» хороших вчителів, як із сюжету, і чи вважаєте ви такого вчителя «реальним»? 

2.                    Як ви вважаєте, чи захоче дитина ходити до школи до такого учителя? 

3.                    Чи вдалося містеру Ді побудувати довірливі стосунки з учнями? А поважні стосунки вдалося створити? 

Справді, містер Ді став для учнів другом, але в той же час їх стосунки ґрунтуються на взаємоповазі, і це дуже важливо. Хорошим вчителем не зможе стати той, кого не поважають учні, адже таке навчання перестає бути ефективним, оскільки вчитель не є авторитетом. Думаю, що багато у кого є приклад з життя про таких вчителів. А як ви вважаєте, чи якісною буде освіта і знання, отримані учнями на уроках містера Ді?

4.                    Які якості виховує у школярів такий вчитель? 

5.                    У чому секрет його успіху серед школярів та педагогів? 

Отже, містер Ді працює креативно, нестандартно і натхненно і цим надихає навчатись нового і вдосконалюватись не тільки своїх учнів, а й колег-педагогів. 

При цьому містер Ді не обмежується рамками лише своєї дисципліни, а допомагає учням в усіх сферах їх діяльності, де вони потребують підтримки, наприклад на фіз. культурі. 

Він ефективно знаходить індивідуальний підхід до кожного, підтримує і розвиває здібності й таланти усіх школярів. Це можна більш яскраво помітити, якщо дивитися повну версію фільму.

Отже, сподіваюсь, зібрані у відеоролику матеріали змогли надихнути вас на думку, яким має бути сучасний вчитель для виховання щасливої дитини, або хоча б надихнути до перегляду повної версії якоїсь з розглянутих кінокартин, якщо ви ще їх не бачили.

pdf
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
НУШ
Додано
28 грудня 2021
Переглядів
246
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку