Семінар-презентація з теми:"АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПІДВИЩЕННЯ ПСИХОЛОГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ ВЧИТЕЛЯ ТА УЧНІВ і ШЛЯХИ ЇХ ПОДОЛАННЯ"

Про матеріал

Семінар-презентація з теми:"АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПІДВИЩЕННЯ ПСИХОЛОГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ ВЧИТЕЛЯ ТА УЧНІВ і ШЛЯХИ ЇХ ПОДОЛАННЯ"

Психологічні аспекти уроку:

1.Розвиток та врахування якостей особистості на уроці (здібності, темперамент, характер, вольові якості, емоції, мотивація, соціальні установки тощо).

2.Врахування особистих особливостей (темперамент, тощо).

3.Комплексне врахування психологічних типів (аудіал, візуал, кінестетик).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема:ак. ТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПІДВИЩЕННЯ ПСИХОЛОГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ в. ЧИТЕЛЯ ТА УЧНІВі ШЛЯХИ ЇХ ПОДОЛАННЯ

Номер слайду 2

Психологічні Аспекти Уроку. Розвиток та врахування якостей особистості на уроці (здібності, темперамент, характер, вольові якості, емоції, мотивація, соціальні установки тощо). Врахування особистих особливостей (темперамент, тощо). Комплексне врахування психологічних типів (аудіал, візуал, кінестетик).

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Теоретичне ПОНЯТІЙНЕ Мислення Теоретичне понятійне мислення - це таке мислення, здійснюючи яке людина в процесі розв'язування завдання звертається до понять, виконує дії в розумі, безпосередньо не маючи справи з досвідом, одержуваним за допомогою органів відчуттів. Людина обговорює та шукає розв'язок задачі з початку і до кінця у розумі, користуючись одержаними іншими людьми готовими знаннями, які виражені в понятійній формі, у судженнях, умовиводах.

Номер слайду 5

труднощі в навчанні, викликані особливостями темпераменту учнів▲повільний темп письма, читання, рахування;▲невиконання письмових завдань у повному обсязі при обмеженні часу, відведеного на роботу;▲ уповільнене протікання розумової діяльності.

Номер слайду 6

психологічні причини неуспішності ■ недоліки пізнавальної діяльності;■ несформованість прийомів навчальної діяльності;■ недоліки в розвитку мотиваційної сфери дитини;■ неадекватне використання дитиною своїх індивідуальних типологічних особливостей;■ невміння вчитись, переборювати труднощі;■ труднощі засвоєння навчального матеріалу.

Номер слайду 7

Основні Закони, на яких будується поведінка учнів1. Учні вибирають певний тип поведінки в певних обставинах.2. Будь-яка поведінка підлягає загальній меті - почувати себе приналежним до шкільного життя.3. Порушуючи дисципліну, учень усвідомлює, що поводиться неправильно, але може не усвідомлювати, що за цим постає одна з чотирьох цілей: залучення уваги, влада, помста, запобігання невдачі.

Номер слайду 8

система заходів, спрямованих на попередження неуспішності школярів, то для вчителя важливо при опитуванні:1. створювати доброзичливу атмосферу у класі;2. дозволяти учням перед відповіддю біля дошки користуватись посібниками;3. давати план відповіді, дозволяти користуватися планом, складеним удома;4. допомагати сконцентрувати увагу на головних питаннях теми;5. звертати увагу на типові помилки учнів;6. підбадьорювати учнів при відповіді, створювати ситуацію успіху.

Номер слайду 9

При поясненні нового матеріалу:1. темп викладання нового матеріалу повинен бути доступним для «слабких» учнів;2. акцентувати увагу на головних моментах нової теми;3. з'ясовувати ступінь розуміння матеріалу «слабкими» учнями, ставити запитання;4. використовувати засоби, що підвищують інтерес до теми, ІКТ, наочність, порівняння;5. залучати «слабких» учнів у бесіду.

Номер слайду 10

У ході виконання вправ:1. влучно підбирати вправи для самостійної роботи;2. оперативно допомагати «слабким» учням у ході виконання самостійної роботи;3. враховувати темп роботи учнів;4. привчати учнів здійснювати самоконтроль у ході самостійної роботи.

Номер слайду 11

При видачі домашнього завдання:1. враховувати оптимальність домашнього завдання;2. координувати домашнє завдання з іншими уроками;3. по можливості домашнє завдання повинно містити в собі роботу над помилками;4. роз'ясняти дітям структуру й особливості виконання домашнього завдання;5. підбирати індивідуальні завдання для «слабких» учнів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лалакулич Марина Михайлівна
    Дякую! Скористаюся матеріалом в наступному навчальному році.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
9 липня 2018
Переглядів
1417
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку