Серія тренінгових занять з культури мовлення «Мова нашої душі».

Про матеріал

Пропоную Вашій увазі серію тренінгових занять з культури мовлення «Мова нашої душі».

На мій погляд, вони є дуже важливими для початкової школи, тому що слово, особливо римоване і ритмічне, підтримує, формує гармонізує маленьку людину. Вміння гарно володіти словом допомагає хлопчикам і дівчаткам не тільки гарно вчитися, а й легко і красиво донести свою думку до доточуючих і краще розуміти їх. Тому ці тренінги такі необхідні у початковій школі.

Мета тренінгу – удосконалювати комунікативну культуру учнів.

Задачі тренінгу

? збагачення словникового запасу відвідувачів тренінгу;

? формування правильного, емоційного і виразного мовлення;

? удосконалення комунікативних вмінь;

? розвиток творчих здібностей;

? розширення кругозору відвідувачів тренінгу;

? розвиток логічного мислення, уваги, пам'яті, уяви;

? створення атмосфери для активної мовленнєвої практики, яка буде сприяти підвищенню рівня культури мовлення.

Перегляд файлу

 

 

Зміст

  1. Зміст……………………………………………………………………..............2
  2. Пояснювальна записка……………………………………………………….3-7
  3. Зміст програми……………………………………………………………....7-13
  4. Основні вимоги до знань, умінь і навичок………………………………..16-17
  5. Бібліографія…………………………………………………………………....17

 

Введення

         Слово – одним з наймогутніших комунікативних знарядь людини, безсиле само по собі, воно стає могутнім і нездоланним, дієвим і привабливим, якщо сказане вміло, щиро і вчасно.

 Чи не чари й не диво?

 Мова –спів, - мова – казка.

 Все сказати можливо:

 Є і гнів, є і ласка.

   В мові воля героїв,

   Вияв вільного духу,

   Духу нації прояв,

   Сила вільного руху.

        У будь-якому випадку життя кожна людина повинна користуватися словом цілеспрямовано, своєчасно, щиро і вміло. Недарма ж народна мудрість вчить: говори не так, щоб тебе могли зрозуміти, а говори так, щоб тебе не могли не зрозуміти.

 Для кожного вчителя важливо заронити в серце дитини любов і шану до рідного слова. Бо підрівня культури мовлення, володіння словом залежить і я кість навчання, і виховання школяра.

 

Пояснювальна записка

           Основна вада навчального процесу в школі полягає в тому, що учнів навчають мови, але далеко не всі отримують вміння застосовувати набуті знання в конкретній мовленнєвій ситуації. Мова здається нам чимось звичним і дуже простим, а насправді цей дивний феномен людини надзвичайно складний. Саме тому люди нерідко забувають: знати мову – ще не означає володіти нею: і, засвоївши шкільний курс мови, вважають, що на цьому навчання закінчується. Звичайно, для того, щоб «порозумітися» у будь-якій сфері діяльності, людині вистачить 3.5 – 5 тисяч слів. Але ж мова народу має близько  200 тисяч слів. Отже багатство загальнонародної мови повинно виховувати прагнення до багатства індивідуального мовлення.

 Згадаємо думку О. Гончара: «Віками народ витворював собі цю мову, витворював її, одну з найбагатших мов серед слов’янства, триста тисяч пісень склала Україні цією мовою, в тім числі явивши пісенні шедеври незрівняної краси, дала світові Україні геніальних поетів, зажило українське слово шани і визнання серед народів близьких і далеких». Як можна всім цим знехтувати, до цього не прислухатись?

 Основні причини недостатнього рівня культури мовлення такі:

  1. більшість сучасних учнів мало читає, зокрема рідною мовою;
  2.  вік технократії виробив у багатьох людей байдужість до гуманітарних дисциплін;
  3. практика білінгвізму спричинює у деяких мовців численні явища інтерференції;
  4. відсутність в окремих людей навичок користування довідниковою літературою;
  5.  одним з найефективніших засобів формування мовленнєвої культури у дітей є гарний зразок. Але чи завжди батьки, вихователі, вчителі мають зразкове мовлення;
  6. Використання «модних віянь» у мовленнєвій практиці теж впливає на культуру мовлення.

Отже, щоб підвищувати рівень мовленнєвої культури, необхідно:

  1. шанувати мову, якою спілкуєшся, і людей, з якими спілкуєшся;
  2.  читати багато творів різних стилів, читати вдумливо, прагнучи до системності у підборі літератури;
  3. намагатися, користуючись практично кількома мовами, добре оволодіти нормами кожної з них, не допускати змішування мовних явищ;
  4. стежити за змінами мовних норм, які фіксуються у нових виданнях словників, правописних збірниках;
  5. критично ставитися до написаного і промовленого слова, звіряючи його із кодексами норм і з практикою визнаного зразка;
  6. не йти за «модними» тенденціями, які виявляють себе в окремих авторів або в соціальних чи професійних групах людей.

 Таким чином, головними теоретичними засадами культури мовлення є осмислення мовної норми, знання про стилі мовлення, структуру мовлення. Практичними засадами культури мовлення є систематичність знань, їх постійне поглиблення, інтерес, увага до мови взагалі і до рівня власного мовлення зокрема.

 

Головні ідеї програми

Тренінг з культури мовлення «Мова нашої душі» є дуже важливим для початкової школи, тому що слово, особливо римоване і ритмічне, підтримує, формує гармонізує маленьку людину. Вміння гарно володіти словом допомагає не тільки гарно вчитися, а краще розуміти оточуючих і бути понятим ними. Тому цей тренінг такий необхідний у початковій школі.

 

Мета тренінгу   удосконалювати комунікативну культуру учнів.

 

Задачі тренінгу

  • збагачення словникового запасу відвідувачів тренінгу;
  • формування правильного, емоційного і виразного мовлення;
  • удосконалення комунікативних вмінь;
  • розвиток творчих здібностей;
  • розширення кругозору відвідувачів тренінгу;
  • розвиток логічного мислення, уваги, пам’яті, уяви;
  • створення атмосфери для активної мовленнєвої практики, яка буде сприяти підвищенню рівня культури мовлення.

 

Організація діяльності тренінгу

          Програма роботи тренінгу розрахована на чотири роки. Перший рік навчання комплектується головним чином з учнів перших класів, другий – других класів, третій - третіх класів, четвертий – четвертих класів. Оптимальна кількість дітей в групі – 13-15 чоловік.

         Режим роботи гуртка – два заняття на тиждень по сорок п`ять хвилин кожне. 50% занять відведено в програмі на теоретичні заняття,  50% - на практичні. Саме такий розподіл сприяє підвищенню рівня загальної культури в цілому і рівня культури мовлення зокрема.  Задача тренінгів полягає в підвищення рівня культури мовлення, вихованні у кожного гуртківця відповідального ставлення до кожного слова,

 

Основні принципи організації роботи тренінгу:

  • принцип добровільної  участі;
  • принцип рахування індивідуальних особливостей кожного гуртківця;
  • принцип систематичності;
  •  принцип зацікавленості;
  • принцип практичного застосування набутих знань.

          Тренінг працює на протязі всього учбового року. Формами проведення занять є бесіди, вікторини, ігри – вправи, тренінги, КВК, робота творчих майстерень.

 

Програма пропонує роботу з дітьми у формі занять і практичних акцій, сумісної роботи вчителя і учнів, а також дітей і батьків. Місце педагога рік від року змінюється: від людини, якій наслідують, до рівного партнера по творчості. Незмінною залишається лише його головна мета - сприяти створенню ситуації успіху, розвитку творчих здібностей, креативного мислення, ініціативи, розкриттю багатого внутрішнього світу кожної дитини засобами творчості.

Способи засвоєння знань:

  • словесні;
  • дослідницькі,
  • творчі.

     Способи засвоєння знань  під час занять тренінгу використовуються словесні, дослідницькі, творчі. Кожен учень, спостерігає за мовленням викладача, однолітків, аналізує його, порівнює, робить висновки, що взяти собі за зразок. Підчас занять в учнів є можливість збільшити свій словниковий запас, запам’ятати найбільш влучні вирази, розвивати логічне мислення і власне мовлення. Для цього під час тренінгів використовуються мовні ігри, загадки, скоромовки, чистомовки, завдання творчого характеру, які сприяють формуванню культури мовлення дітей. Дуже важливими є практичні вправи, інсценівки уривків з п’єс, виразне читання діалогів, завдання на передачу почуттів за допомогою міміки і жестів. Роль вчителя – це створення творчої атмосфери для пізнавальної мовленнєвої діяльності кожного присутнього під час тренінгу, в організації спільного пошуку і рішення пізнавальних задач.

    Робота тренінгу іде за трьома основним напрямами:

  1. Культура спілкування

Розділ «Культура спілкування знайомить дітей із сучасними мовними нормами етики спілкування, які дозволяють забезпечити найбільший ефект в досягненні поставлених комунікативних задач.

Мета: формувати комунікативну культуру учнів, особистість, здатну не тільки сприймати інформацію, а й впливати на почуття і думки оточуючих, особистість, яка не тільки має і вміє відстоювати свою точку зору на високому культурному рівні, але й прислухається до думки інших.

  1. Розвиток техніки мовлення

     Розділ «Розвиток техніки мовлення» знайомить дітей з основними

     якостями мовлення, під час його вивчення проводяться спеціальні

     тренувальні вправи для оволодіння  ними (мовленнєва гімнастика,

     тренування дихання, постановка голосу, оволодіння дикцією)

Мета: ознайомити з основними складовими техніки культурного багатого мовлення і навчити застосовувати їх на практиці.

  1. Робота над текстом

Розділ «Текст» спрямований на ознайомлення з основними складовими тексту, формування у них умінь будувати тексти різних видів.

Мета: навчити дітей не тільки зв’язано висловлювати свою думку, а й створювати невеличкі прозові та віршовані твори, відповідно до законів української мови.

В програмі тренінгів є вивчення різних сторін мови, формування практичних мовленнєвих вмінь і навичок у рамках кожної теми.

             На протязі року  тренінги з культури мовлення пов’язуються з іншими формами роботи з розвитку мовлення і підвищення його культури, в підготовці яких учнів приймають активну участь. Це допомагає  розвивати мовлення кожної дитини, підвищувати рівень його культури, розвивати творчі задатки.

              Ведення тренінгів з культури мовлення в початковій школі дозволяє успішно реалізовувати комунікативний, функціональний підхід до навчання мовленню і сприяє формуванню комунікативної компетентності учнів.

1 клас

Вид

Тема заняття

Культура спілкування

1

Навч.

Вступ. Українська мова і мовлення. Що спільного і чим різняться ці поняття.

2

Пр.

Конкурс «Я це знаю, я так вмію, я про це вам розкажу»

3.

Навч.

Мова – як інструмент пізнання оточуючого світу.

4

Пр.

Дискусія «Про що ми дізналися за допомогою мови»

5

Навч.

Чи завжди люди вмілим говорити?

6

Пр.

Усний журнал «Як виникла мова»

7

Навч.

Як ми говоримо сьогодні? Чи правильно це?

8

Пр.

Перегляд презентації «Сучасне мовлення»

9

Навч.

Слова ввічливості наші перші помічники. Історія їх виникнення.

10

Пр.

Рольова гра «Країна без слів ввічливості»

11

Навч.

Слова привітання. Навіщо вони потрібні. Як вітаються люди в різних країнах світу.

12

Пр.

Інсценування привітань

13

Навч.

Ми спілкуємося. Коли казати «ти», а коли «Ви»?

14

Пр.

Аналіз мовних ситуацій.

15

Навч.

Чи всіх вітають однаково? Як вітаєшся ти?

16

Пр.

Рольова гра «Кого не зустріну, всіх вітаю – доброго дня бажаю!»

17

Навч.

Культура спілкування з незнайомими людьми.

18

Пр.

Інсценування життєвих ситуацій.

19

Навч.

Чи обов’язково бути ввічливим з рідними.

20

Пр.

Мовна гра «Я знаю такі ввічливі слова»

21

Навч.

Як культурне мовлення допомагає досягти нам успіху.

22

Пр.

Читання і обговорення оповідання В. Асєєвої «Чарівне слово»

23

 

Яким має бути культурне мовлення?

24

 

Перегляд відеороліку «Про культури мовлення»

Техніка мовлення

25

Навч.

Як мовлення допомагає впливати на емоційний і духовний стан людини.

26

Пр.

Слухання уривків з оповідань і їх аналіз.

27

Навч.

Правильність  мовлення. Як її досягти.

28

Пр.

Аналіз мовленнєвих ситуацій.

29

Навч.

Слово. Значення слова.

30

Пр.

 Усний журнал «З біографії різних слів»

31

Навч.

Чистомовки. Щоб всі слова звучали правильно.

32

Пр.

Конкурс чистомовок.

33

Навч.

Мовні ігри. Щоб ротик був слухняним.

34

Пр.

Мовна гра «Упіймай звук»

35

Навч.

Скоромовки. Щоб казати чисто й спритно.

36

Пр.

Змагання скоромовок.

37

Навч.

Мовні ігри. Щоб ротик був слухняним.

38

Пр.

Мовні ігри «Луна», «Яке слово заховалося?»

39

Навч.

Лічилки. Для розвитку пам’яті.

40

Пр.

Вікторина «Хто лічилки добре знає, той нам їх розповідає»

41

Навч.

Мовні ігри. Щоб ротик був слухняним.

42

Пр..

Мовна гра «Коли жартують букви»

43

Навч.

 Загадки. Яка інформація захована у слові?

44

Пр.

Змагання кмітливих «Хто загадку відгадає, логіку той кращу має».

45

Навч.

Створюємо загадки самі.

46

Пр.

Конкурс загадок, які створили самі.

47

Навч.

Мовні ігри. Щоб ротик був слухняним.

48

Пр.

 Мовні ігри «Звук упіймай – слово називай», «Навпаки».

49

Навч.

Виразність мовлення. Як її досягти.

50

Пр..

Мовно-логічні вправи на вироблення виразного читання.

51

Навч.

Вірші і проза. Що у них спільного і чим вони відрізняються.

52

Пр.

Виразне читання дитячих віршиків.

53

Навч.

Жарти. Як читати віршики-жарти.

54

Пр.

Виразне читання віршованих жартів.

55

Навч.

Навіщо віршам рима. Чи бувають вірші без рими.

56

Пр.

 Мовна гра «Відшукай риму». Вправи на добирання рими.

57

Навч.

 Кожен вірш має свій ритм.

58

Пр.

 Рольова гра «Як Незнайко вірші читав»

59

Навч.

 Зміст вірша. Про що хотів сказати автор?

60

Пр.

Читання і аналіз віршів.

61

Навч..

Які засоби художньої виразності має вірш?

62

Пр.

 Гра «Ми у вірші шукаємо засоби художньої виразності»

Текст

63

Навч.

Текст. Як розповісти про якусь подію чи предмет.

64

Пр.

Мовно-логічні вправи «Текст чи не текст?»

65

Навч.

Заголовок тексту. Чи багато залежить від влучного заголовку?

66

Пр.

Конкурс «Добери кращий заголовок»

67

Навч.

Як виразно читати чи переказувати текст?

68

Пр.

Змагання з виразного читання текстів.

69

Навч.

 Конкурс читців «Я віршів багато знаю, вам виразно прочитаю!»

70

Пр.

Підсумкове заняття

 

Учбово-тематичний план навчання

першого року навчання

 

з/п

Тема

Кількість годин

Всього

Теоретичних

Практичних

1

Вступне заняття

1

1

-

2

Лекційні заняття

34

34

-

3

Практичні заходи

34

-

34

5

Заключне заняття

1

1

-

 

Разом:

70

36

34

 

2 клас

Вид

Тема заняття

Культура спілкування

1

Навч.

Вступ. Мова і мовлення. Яку роботу виконує мова.

2

Пр.

Перегляд презентації «Наша мова трудівниця»

3.

Навч.

Мовлення як засіб спілкування для передачі почуттів інформації.

4

Пр.

Дискусія «Чи легко би нам було зрозуміти одне одного без мовлення»

5

Навч.

Від чого залежить наше мовлення. Яким воно повинно бути?

6

Пр.

Усний журнал «Яким повинно бути наше мовлення?»

7

Навч.

Культура мовлення.

8

.Пр.

Дитячий форум «Чи потрібне нам культурне мовлення?»

9

Навч.

Як доречно використовувати слова ввічливості?

10

Пр.

Турнір ввічливих.

11

Навч.

Повсякденне спілкування. Тон мовлення.

12

Пр.

Мовно-логічні вправи на порівняння тону мовлення.

13

Навч.

Бережливе спілкування з близькими. Слова ніжності.

14

Пр.

Складання листів до матусі і батька з використанням слів ніжності.

15

Навч.

Спілкування і діловій обстановці. Тон мовлення.

16

Пр.

Інсценування і обговорення різних ситуацій.

17

Навч.

Чим культурне мовлення відрізняється від підлабузництва?

18

Пр.

Читання і обговорення уривка з оповідання.

19

Навч.

Способи вираження прохання. Як відмовити у проханні і не образити друга? Як дати згоду?

20

Пр.

Інсценування і обговорення різних ситуацій.

21

Навч.

Як дискусію не перетворити на сварку?

22

Пр.

Тренувальні вправи з ввічливого доведення до оточуючих своєї думки.

23

Навч.

Як запросити в гості так, щоб не відмовилися?

24

Пр.

Читання ситуацій і їх обговорення.

25

Навч.

Поздоровляємо з Днем народження, із святом. Етикетні форми.

26

Пр..

Конкурс «Найкраще поздоровлення до свята»

Техніка мовлення

27

Навч.

Яке мовлення ми хочемо чути?

28

Пр.

Круглий стіл «Яким повинно бути мовлення?»

29

Навч.

Стилі мовлення. Книжковий стиль.

30

Пр.

Читання і аналіз оповідань. Визначення їх стилю.

31

Навч.

Стилі мовлення. Науковий стиль.

32

Пр.

Читання і аналіз оповідань. Визначення їх стилю.

33

Навч.

Стилі мовлення діловий стиль.

34

Пр.

Читання і аналіз оповідань. Визначення їх стилю.

35

Навч.

Стилі мовлення. Поетичний стиль.

36

Пр.

Читання і аналіз оповідань. Визначення їх стилю.

37

Навч.

Коли і який стиль мовлення стане тобі у пригоді?

38

Пр.

Вікторина «Який стиль обрав це текст?»

39

Навч.

Хто такі оратори? Як виникло ораторське мистецтво. Виразність мовлення.

40

Пр.

Перегляд презентації «Оратори давнини і сьогодення»

41

Навч.

Умови виразності мовлення

42

Пр.

Практичні вправи з формування виразності мовлення.

43

Навч.

Виразність мовлення. Коли і як брати дихання.

44

Пр.

Інтонація діалогів.

45

Навч.

Виразність мовлення. Сила і тембр голосу.

46

Пр.

Мовно-логічні вправи на порівняння сили і тембру голосу читців.

47

Навч.

Виразність мовлення. Повнозвучність і мелодійність голосу.

48

Пр.

Мовно-логічні вправи на інтонування монологів з казок.

49

Навч.

Виразність мовлення. Дикція, дотримання орфоепічних норм.

50

Пр.

Артикуляційна гімнастика для губ.

51

Навч.

Виразність мовлення. Логічний наголос.

52

Пр.

Мовно-логічні вправи на постановку логічного наголосу.

53

Навч.

Виразність мовлення. Інтонаційна виразність.

54

Пр.

Тренувальні вправи з постановки логічного наголосу.

55

Навч.

Виразність мовлення. Паузи.

56

Пр.

Декламування віршів з дотриманням норм виразності.

57

Навч.

Виразність мовлення. Складання партитури тексту.

58

Пр.

Читання оповідання відповідно до партитури тексту.

59

Навч.

Міміка і жести як компоненти виразності.

60

Пр.

Інсценування віршованої міні-казки.

Текст

61

Навч.

Текст. Тема тексту.

62

Пр.

Читання оповідань, визначення їх теми.

63

Навч.

Текст. Основна думка тексту.

64

Пр.

Читання оповідань, визначення їх основної думки.

65

Навч.

Текст. Опорні слова  в тексті.

66

Пр.

Читання оповідань, визначення опорних слів у них.

67

Навч.

Текст. План тексту.

68

Пр.

Виразний переказ тексту за планом.

69

Навч.

Гра «Що? Де? Коли?» з культури мовлення.

70

Пр.

Підсумкове заняття

 

Учбово-тематичний план навчання

другого року навчання

 

з/п

Тема

Кількість годин

Всього

Теоретичних

Практичних

1

Вступне заняття

1

1

-

2

Лекційні заняття

27

25

2

2

Практичні заходи

29

-

29

3

Інформаційні заходи

20

-

20

4

Заключне заняття

1

 

 

 

Разом:

70

36

34

 

3 клас

Вид

Тема заняття

Культура спілкування

1

Навч.

Вступ.  Мовлення – спосіб впливу на духовний і емоційний стан людини.

2

Пр.

Дитячий форум «Як за допомогою мовлення впливати на людей?2

3.

Навч.

Чи можна забруднювати наше мовлення? Які це має наслідки?

4

Пр.

Дискусія «Що забруднює наше мовлення?»

5

Навч.

Чого навчає мовний етикет? Як і для чого він виник?

6

Пр.

Перегляд презентації «Мовний етикет»

7

Навч.

Чи потрібен мовний етикет, коли спілкуєшся з друзями?

8

Пр.

 Дискусія «Як спілкуватися із друзями, щоб їх не позбутися?2

9

Навч.

Чи дотримуються мовного етикету твої батьки?

10

Пр.

Мовно-етичні вправи для покращення рівня спілкування з батьками.

11

Навч.

Чи пов’язана культура письма з культурою мовлення?

12

Пр.

Написання твору-міркування.

13

Навч.

Культура написання листів та листівок?

14

Пр.

Читання листів відомих людей. Обговорення. Написання листа.

15

Навч.

Культура спілкування по телефону.

16

Пр.

Інсценізація ситуацій.

17

Навч.

Культура спілкування через Інтернет.

18

Пр.

Читання повідомлень. Обговорення їх.  Створення Інтернет-повідомлень.

19

Навч.

Щоб ви хотіли виправити у власному мовленні.

20

Пр.

Тест «Ваш рівень культури мовлення»

Техніка мовлення

21

Навч.

Що впливає на культури нашого мовлення.

22

Пр.

Складання звернення до однолітків «Про культуру мовлення»

23

Навч.

Як зробити наше мовлення багатим і красивим.

24

Пр.

Мовно-логічні вправи.

25

Навч.

Правильність нашого мовлення.

26

Пр.

 Конкурс «Скажи правильно!»

27

Навч.

Точність нашого мовлення. Як її досягти.

28

Пр.

Усний журнал «Походження різних назв»

29

Навч.

Точність мовлення. Вживання синонімів.

30

Пр.

Відгадування загадок із синонімами. Мовно-логічні вправи.

31

Навч.

Точність мовлення. Вживання омонімів.

32

Пр.

Відгадування загадок із омонімами. Мовно-логічні вправи.

33

Навч.

Точність мовлення. Омоформи.

34

Пр.

Відгадування загадок із омоформами. Мовно-логічні вправи.

35

Навч.

Точність мовлення. Омографи.

36

Пр.

Відгадування загадок із омографами. Мовно-логічні вправи.

37

Навч.

Точність мовлення. Доречне використання і розрізнення паронімів.

38

Пр.

Мовно-логічні вправи на використання паронімів.

39

Навч.

Точність мовлення. Використання багатозначних слів.

40

Пр.

Мовно-логічні вправи на використання багатозначних слів.

41

Навч.

Логічність мовлення.

42

Пр.

Слухання двох виступів, їх аналіз і порівняння.

43

Навч.

Доречність мовлення.

44

Пр.

Інсценізація уривка з п’єси.

Текст

45

Навч.

Результат мовленнєвої дії – текст.

46

Пр.

Мовно-логічні вправи на розрізнення текстів і набору речень.

47

Навч.

Усне і писемне мовлення.

48

Пр.

Мовно-логічні вправи на розрізнення усного і писемного мовлення.

49

Навч.

Типи мовлення. Розповідь.

50

Пр.

Складання розповіді за власними враженнями.

51

Навч.

Типи мовлення. Опис.

52

Пр.

Складання опису за враженнями екскурсії.

53

Навч.

Типи мовлення. Роздум.

54

Пр.

Складання роздуму за прочитаним оповіданням.

55

Навч.

Аналіз художнього твору. Автор твору.

56

Пр.

Вікторина «Відгадай автора».

57

Навч.

Герой художнього твору.

58

Пр.

Вікторина «Згадай головного герою твору за описом»

59

Навч.

Мовлення героїв художнього твору.

60

Пр.

Читання твору, аналіз мовлення його героїв.

61

Навч.

Природа в художніх творах.

62

Пр.

Читання описів природи у художніх творах. Їх порівняння.

63

Навч.

Образність художніх творів.

64

Пр.

Читання і аналіз художніх творів.

65

Навч.

Відношення до прочитаного твору.

66

Пр.

Складання відгуку на прочитаний твір.

67

Навч.

Читання сучасної дитячої прози.

68

Пр.

Дискусія «Що сподобалося у прочитаному творі?»

69

Навч.

Презентація улюблених книжок «Пропоную прочитати»

70

Пр.

Підсумкове заняття

 

Учбово-тематичний план навчання

третього року навчання

з/п

Тема

Кількість годин

Всього

Теоретичних

Практичних

1

Вступне заняття

1

1

-

2

Лекційні заняття

27

24

3

2

Практичні заходи

28

-

28

3

Інформаційні заходи

20

-

20

4

Заключне заняття

1

1

-

 

Разом:

70

36

34

 

4 клас

Вид

Тема заняття

 

 

 

1

Навч.

Вступ. Мовлення як засіб планування власної діяльності і її аналіз.

2

Пр.

Навчальне планування роботи гуртка.

3.

Навч.

Докладніше про мовний етикет.

4

Пр.

Перегляд презентації «Все про мовний етикет»

5

Навч.

Чи впливає наше мовлення на формування нашої особистості.

6

Пр.

Дискусія «Чи впливає на нас наше мовлення?»

7

Навч.

Мовлення і стереотипи.

8

Пр.

Гра «Що? Де ? Коли? Розвінчує стереотипи.

9

Навч.

Прізвища і прізвиська. Яку роль  вони відігравали у давнину і сьогодні.

10

Пр.

Екскурс в історію.

11

Навч.

Спілкуйся з іншими так, як ти хочеш, щоб спілкувалися з тобою.

12

Пр.

Мовно0логічні вправи.

13

Навч.

Мовлення як засіб впливу на оточуючих людей.

14

Пр.

Інсценування і аналіз життєвих ситуацій.

15

Навч.

Засоби виразності мовлення.  Слова нейтральні і емоційно забарвлені.

16

Пр.

Мовно-логічні вправи на використання слів нейтральних і емоційно забарвлених.

17

Навч.

Засоби виразності мовлення. Метафора.

18

Пр.

Мовно-логічні вправи на використання метафор.

19

Навч.

Засоби виразності. Уособлення.

20

Пр.

Мовно-логічні вправи на використання уособлення.

21

Навч.

Як Дейл Карнегі, працюючи над культурою спілкування, досяг успіху

22

Пр.

Перегляд презентації. «Як досягти успіху і придбати друзів за допомогою роботи над власним мовленням»

23

Навч.

Культура публічного виступу.

24

Пр.

Конкурс доповідачів.

Техніка мовлення

25

Навч.

Мистецтво риторики.

26

Пр.

Усний журнал «Як виникла риторика»

27

Навч.

Багатство і різноманітність мовлення.

28

Пр.

Диспут «Чи різноманітне наше мовлення».

29

Навч.

Чистота мовлення. Вилучення просторічних слів.

30

Пр.

Мовно-логічні вправи на вилучення з мовлення просторічних слів.

31

Навч.

Чистота мовлення. Вилучення жаргонізмів.

32

Пр.

Мовно-логічні вправи на вилучення з мовлення жаргонізмів.

33

Навч.

Чистота мовлення. Вилучення діалектних слів.

34

Пр.

Мовно-логічні вправи на вилучення з мовлення діалектних слів.

35

Навч.

Чистота мовлення. Вилучення канцеляризмів.

36

Пр.

Мовно-логічні вправи на вилучення з мовлення канцеляризмів.

37

Навч.

Чистота мовлення. Вилучення професіоналізмів.

38

Пр.

Мовно-логічні вправи на вилучення з мовлення професіоналізмів.

39

Навч.

Чистота мовлення. Вилучення лайливих і вульгарних слів.

40

Пр.

Мовно-логічні вправи на вилучення з мовлення лайливих і вульгарних слів.

41

Навч.

Чистота мовлення. Як не зловживати іншомовними словами.

42

Пр.

Мовно-логічні вправи на вилучення з мовлення недоречних іншомовних слів.

43

Навч.

Чистота мовлення. Як боротися із словами-паразитами.

44

Пр.

Мовно-логічні вправи на вилучення з мовлення слів-паразитів.

45

Навч.

Доречність мовлення.

46

Пр.

Вправи на формування доречності мовлення.

47

Навч.

Виразність мовлення.

48

Пр.

Вправи на формування виразності мовлення.

49

Навч.

Культурне мовлення – це вшанування пам’яті родини, народу.

50

Пр.

Конкурс ораторської майстерності.

Текст

51

Навч.

Художній твір. Вірші і проза. Порівняння поетичних і прозових творів.

52

Пр.

Мовно-логічні вправи.

53

Навч.

Вірші види віршів.

54

Пр.

Літературна композиція «Наші улюблені вірші»

55

Навч.

Особливості будови вірша. Рима.

56

Пр.

Спостереження за римою, яку добирали у своїх віршах різні поети. Вправи на римування.

57

Навч.

Особливості будови вірша. Ритм.

58

Пр.

Спостереження за ритмом у різних віршах. Вправи на дотримання ритму у віршах.

59

Навч.

Особливості будови вірша. Розмір.

60

Пр.

Спостереження за розміром у різних віршах. Вправи на визначення розміру у віршах

61

Навч.

Особливості будови прозового твору.

62

Пр.

Аналіз прозового твору.

63

Навч.

Жанри прозових творів. Епічна література: казка, байка, легенда.

64

Пр.

Вікторина «Епічна література»

65

Навч.

Жанри прозових творів. Лірична література: ліричний вірш, пісня.

66

Пр.

Калейдоскоп ліричної літератури.

67

Навч.

Жанри прозових творів. Драматична література: комедія, трагедія, драма.

68

Пр.

Вікторина «Драматична література»

69

Навч.

Фестиваль ораторського мистецтва.

70

Пр.

Підсумкове заняття

 

Учбово-тематичний план навчання

третього року навчання

з/п

Тема

Кількість годин

Всього

Теоретичних

Практичних

1

Вступне заняття

1

1

-

2

Лекційні заняття

27

24

3

2

Практичні заходи

28

-

28

3

Інформаційні заходи

20

-

20

4

Заключне заняття

1

1

-

 

Разом:

77

26

51

 

 

Очікувані результати:

результати першого рівня

* оволодіти основами мовного етикету;

* розширити уявлення про українську мову і її можливості;

* розвивати вміння застосовувати набуті знання на практиці

* формувати комунікативну компетенцію.

 

Учні повинні знати:

* засоби збагачення мовлення;

* особливості функціональних стилів української мови;

*  види і структуру текстів;

* особливості етичних норм спілкування.

 

 Учні повинні вміти:

* декламувати віршований і прозовий твори, використовуючи засоби виразності;

* писати твори різного стилю (листи, Інтернет-повідомлення) на достатньому

   культурному рівні;

* аналізувати твори;

* створювати буклети і розповсюджувати їх;
* вміти послідовно вести роботу;

* вести пошуково-дослідницьку роботу по добору книг, репродукцій, матеріалів з

   культури мовлення

* вчитися азам розробки творчих проектів;

* помічати естетично-незвичайне у буденному.

 

результати другого рівня

  • зацікавити учнів вивченням української мови;
  • виховувати потребу говорити правильно і прагнення навчити культурі мовлення інших;
  • виховання відповідальності за те що і як ми говоримо.

 

Список використаної літератури:

  1. Бабич Н. Д. основи культури мовлення. – Львів: Світ, 1990
  2. Гончар О.Т. Нашій мові – жити // Літ. Україна, 1989, 2 листок.
  3. Головин Б.Н. Основы культуры речи – М., 1980
  4. Горбаневский М.В. В мире имен ы названий. – М.: Знание, 1987
  5. Закон України „Про позашкільну освіту” // Урядовий кур’єр. 2000, № 25.
  6. Коваль А.П. Пригоди слова. –Київ: Рад. Шк.., 1985
  7. Розенталь Д.Э А как лучше сказать: Кн.. для учащихся ст. классов. – 2-е узд., испр. И доп. – М.: Просвещение., 1988
  8. Чак. Є. Д. Мандрівка в Країну слова. – К: Веселка, 1986

 

 

 

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
3.0
Оригінальність викладу
2.0
Відповідність темі
3.0
Загальна:
2.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чернова Ірина
    Скільки жахливих мовних помилок! Це радше тренінг, як засмітитися свою мову.
    Загальна:
    2.7
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    2.0
    Відповідність темі
    3.0
doc
Додано
18 липня 2018
Переглядів
2673
Оцінка розробки
2.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку