«Серйозно про несерйозне»

Про матеріал

Діти! Сьогодні ми поведемо нелегку розмову про підступних ворогів людства: тютюн, наркоманію та алкоголь. Ви не раз чули від вихователів про шкідливість куріння і вживання спиртних напоїв. Очевидно, на власному досвіді прагнете перевірити правильність цих тверджень. Думаєте, що ковток вина чи одна цигарка не завдасть шкоди. Найчастіше буває, що людина, раз закуривши цигарку чи випивши склянку вина, хотіла б кинути цигарку і припинити пияцтво, але вже не може. З давніх-давен спиртні напої і тютюн називали викрадачами розуму.

Перегляд файлу

Сценарій усного журналу «Серйозно про несерйозне»

Мета. Показати негативні для здоров’я людини наслідки куріння та наркоманії. Сприяти тому, щоб підлітки усвідомлювали і враховували ці наслідки.

Обладнання. Карта, дитячі малюнки, книжкова виставка «Радимо прочитати»,

Діти! Сьогодні ми поведемо нелегку розмову про підступних ворогів людства: тютюн, наркоманію та алкоголь. Ви не раз чули від вихователів про шкідливість куріння і вживання спиртних напоїв. Очевидно, на власному досвіді прагнете перевірити правильність цих тверджень. Думаєте, що ковток вина чи одна цигарка не завдасть шкоди. Найчастіше буває, що людина, раз закуривши цигарку чи випивши склянку вина, хотіла б кинути цигарку і припинити пияцтво, але вже не може. З давніх-давен спиртні напої і тютюн називали викрадачами розуму.

 

П’яниці становлять незначну частину суспільства, але вони псують життя собі і тим, хто їх оточує. Алкоголізм згубно впливає на виховання дітей, руйнує сім’ю. П’яниці — грубі, розбещені люди, які стають порушниками громадського порядку і закону. Спирт, як і наркотики, руйнує здоров’я, розслабляє волю, позбавляє людину професії, спричиняє злочинність. Це неповний перелік лих, до яких призводить алкоголь і наркотики. І ви повинні уникати цих нещасть. Адже наркоманами, п’яницями і курцями не народжуються. Ними стають люди, яких вчасно не застерегли, не зупинили, коли їхня рука потягнулась до наркотичних речовин, цигарки й чарки.

 

Наш усний журнал застерігає, що тютюн, наркотики, алкоголь заважають людям, які вживають їх, бути здоровими, гарними і щасливими. Очевидно ви думаєте: хіба такі «несерйозні забавки», як цигарка, наркотики, чарка вина можуть стати на заваді щастю?

 

На сторінках нашого журналу ми розповімо, як легко під впливом тютюну, наркотиків й алкоголю руйнується все в житті людини.

 

Ти готуєшся до дорослого життя — фізично і морально. Сподіваюсь, що наш журнал стане тобі в цьому добрим порадником.

 

Щасливої дороги по сторінках нашого журналу!

 

Історична сторінка

 

(Учні розповідають, використовуючи карту).

 

1-й учень. Тютюн родом із Америки. 12 жовтня 1492 року матрос з корабля славнозвісної флотилії Христофора Колумба вигукнув: «Попереду земля!». Серед подарунків, що піднесли остров’яни Колумбові, було сушене листя рослини «петум». Це згорнуте листя вони курили.

 

У пошуках золота Колумб поплив далі на південь і 28 жовтня 1492 року зійшов на берег Куби. Мешканці зустріли прибулих травою для куріння, яку вони називали «сигаро».

 

2-й учень. Після другого плавання Христофора Колумба (1493—1496 рр.) насіння тютюну завезли до Іспанії. В період великих географічних відкриттів морськими та караванними шляхами його доставили практично в усі куточки земної кулі.

 

У ті далекі часи цій рослині приписували цілющі якості. Вважали, що тютюновий дим відганяє хвороби. Тютюн використовували як ліки. Тому тютюн широко поширився по світу. Цьому ще сприяла його дивовижна властивість виробляти в людини потяг до куріння, який важко перебороти.

 

3-й учень. У Європі першим почав культивувати тютюн Жан Ніко. На його честь тютюну дали назву «Нікотіана».

 

Тютюн не скрізь проникав без перешкод. В Італії його Оголосили «забавкою диявола». П’ятьох ченців, що курили, замурували у монастирській стіні.

 

В Англії (1585 р.) курців прирівнювали до злодіїв і водили вулицями з мотузкою на шиї.

 

4-й учень. У Росії за царювання Михайла Федоровича звинувачених у курінні вперше карали 60 ударами палиць по ступнях, вдруге — відрізали носа або вуха.

 

Після спустошливої пожежі в Москві 1634 року, причиною якої було куріння, його заборонили під страхом смертної кари.

 

У Росії торгівля тютюном і куріння дістали дозвіл у 1697 році за царювання Петра І, який сам став запеклим курцем, побувавши в Голландії. Він усіляко схиляв до куріння своїх придворних і дозволив вільно ввозити тютюн з-за кордону.

 

5-й учень. А чистий спирт почали добувати в VI—VII ст. араби і називали його «аль коголь», що означає «одурманюючий». Першу пляшку горілки виготовив араб Рагез у 860 році. Перегонка вина з метою одержати спирт різко посилила пияцтво.

 

У стародавній Індії вживати спиртні напої представникам вищих каст було заборонено. Звинувачених у пияцтві примушували пити кипляче вино доти, поки не настане смерть. А коли викривали пияцтво жінки, на лобі їй випалювати тавро у вигляді посудини, виганяли без права на притулок.

 

В один час і в Росії пияцтво переслідувалось державою. За Петра І п’яницям, які потрапили до в’язниці, вішали на шию важку чавунну медаль «За пияцтво».

 

Методична сторінка

 

Сценка із театралізованої вистави «Магістр Димус Нікотинус і любителі-курителі». «Допоможіть»

 

(Школа. Кабінет директора. Стіл. На столі — телефон, книги. Виходить директор, сідає за стіл і починає писати. Стукають).

 

Директор. Ввійдіть.

 

Мами. Добридень!

 

Директор. Добридень!

 

Мати Перцовича. Море проблем! Вибачте ґречно, до вас оце йдемо!

 

Учениця Настя.

 

От чудово! Ви всі тут.

 

В мене ноги аж гудуть,

 

Нашукалась, та знайшла,

 

Знать, трудилась недарма:

 

Біля школи, де грядки,

 

Хлопці смалять цигарки,

 

Дим коромислом висить,

 

На кілометр смердить.

 

І цікаві малюки

 

Там шмигають, як завжди

 

Добрі дяді — старший клас —

 

Затягнутись дадуть раз.

 

Там Перцович Микола

 

І Кваснюк Олексій.

 

Мати Кваснюка.

 

Перцович Микола й Кваснюк Олексій

 

В біді надзвичайній,

 

У скруті тяжкій,

 

Бліднуть і сохнуть,

 

їжа їм не йде,

 

Навіть на торта

 

Кажуть вже «фе»!

 

Пам’ять втрачають,

 

Уроки не вчать.

 

Спитаєш: що з вами?

 

Уперто мовчать!

 

Професор відомий

 

Огляд провів,

 

Та нас не потішив —

 

Руками розвів.

 

Директор (до учениці).

 

Знайди, Насте, Миколу і Олексія,

 

А ви, Діно Михайлівно,

 

Підіть і лікаря школи

 

Негайно знайдіть,

 

Викличте сюди,

 

Хай розбереться, що і куди.

 

(Заходять Микола і Олексій).

 

Директор. А ось і Галина Миколаївна — наш шкільний лікар. Найкраще про шкідливий вплив на здоров’я людини розкаже рятівниця ваших, дітей.

 

Матері.

 

Вдячні щиро, йти вже час,

 

Вся надія — лише на вас.

 

Бо школі — ганьба,

 

Що молодь у нас

 

Нерозумна така.

 

Бо не знає, що паління —

 

То хвороби і старіння!

 

(Виступ лікаря).

 

Важко собі уявити людину, яка б спеціально вживала отруйні гази чи споживала отруйні речовини. А от курці, п’яниці, наркомани так свідомо поступають. Вони палять цигарки, п’ють спиртне, вживають наркотики, дуже швидко до них звикають і не можуть без них обійтися. Не думають про те, що це приведе до тяжких невиліковних захворювань, до смерті. Немає в людини жодного органу, який би не вражали цигарковий дим, спиртні напої та наркотичні речовини.

 

Житель нашого селища викурював щоденно 2 пачки цигарок і ледве не залишився без ніг. Своєчасна операція і відмова від куріння врятували його. Запеклий курець скорочує своє життя на 8 років і 3 місяці. Пам’ятайте: нікотин — це надзвичайної сили отрута. Смерть від нікотину може наступити раптово, якщо підліток одночасно випалить півпачки сигарет. Сьогодні паління стало однією з причин передчасної смерті в усьому світі.

 

Алкоголіки, курці, наркомани хворіють на тяжкі невиліковні хвороби. В алкоголіка хворі печінка, серце. У курця частіше буває рак легенів, туберкульоз.

 

Тридцятирічні наркомани схожі на старих людей. Вони частіше заражаються СНІДом — невиліковною хворобою, гинуть від надто великих доз наркотиків, як і алкоголіки від великих доз спиртного.

 

Далеко за прикладом ходити не треба. У нашому затишному селищі безтурботно проживав гарний і веселий хлопець Толя. Успішно закінчив школу, здобув спеціальність, жив заможно. Із-за цікавості спробував наркотичну речовину і без неї не зміг більше жити. А вона зробила свою справу: перестали нормально працювати серце і легені. Помер Толя у страшних муках. А йому було лише 22 роки! Його сусідові Вані було 25 років. Був дужим, талановитим і красивим. Біда, що подружився з горілкою. Велика доза випитого зробила свою справу — хлопець трагічно загинув.

 

Виховувались хлопці у порядних, працьовитих сім’ях. Але порадами батьків не скористалися, а слухали ненадійних друзів. Тепер нещасні матері ходять на могили синів, оплакують їх. Чим виміряти горе матерів, що втратили синів — свою надію?

 

Раніше я жила в м. Миколаєві і працювала в лікарні. Тут я лікувала хворих на рак легенів, який виник внаслідок куріння. Як страждають ці люди! У мене не раз з’являлося бажання вийти на вулицю, взяти за руку будь-якого хлопця чи дівчину, що з таким шиком покурюють цигарки, попивають спиртне, цікавляться наркотиками, привести в палату і сказати: «Дивись, ось чим може це скінчитися!». Я певна, що після таких відвідин знайшовся б хоч хтось один, який негайно кинув курити чи пити.

 

Але ми, лікарі, не можемо піти на таке. І тому звертаємось до всіх, кого вабить спиртне, куриво, наркотики: «Повірте нам, лікарям, на слово, що все це дуже-дуже серйозно».

 

Підступність тютюну, алкоголю і наркотиків полягає в тому, що розплата готується поволі і наступає непомітно, але вона неминуча!

 

Чи є питання до мене? (Учні задають питання).

 

1-й учень. Скільки років живуть наркомани?

 

2-й учень. А що б ви сказали дівчатам, які смалять цигарки?

 

3-й учень. Чи впливає тютюновий дим на особу, що не курить, але знаходиться в товаристві курців?

 

Лікар. Сподіваюсь, я переконала вас, що куріння, спиртне, наркотики — вороги людині. Переконала в цьому Галина Миколаївна Миколу і Олексія, і вони тепер — за здоровий спосіб життя.

 

Учень.

 

Жах, срамота і мара,

 

З цигарками, наркотиками,

 

алкоголем — підла гра,

 

Користі нема ні грама.

 

А із здоров ‘ям буде драма.

 

Палити не будем!

 

Цигарки не руш!

 

Спортом займемось,

 

Станем під дуги!

 

Художня сторінка

 

(Пропонується переглянути виставку малюнків юних художників).

 

Як ви розумієте те, що намалював художник?

 

Мал. № 1. Яка з відповідей вірна? Хлопець закурив. Чому?

 

Йому дуже захотілось курити?

2. Йому дуже хотілося сподобатись дівчині?

 

Мал. № 2. Як вчинила дівчина, коли побачила підлітка-курця?

 

Запросила хлопця на прогулянку?

Не звернула увагу на хлопця, пішла в своїх справах?

Мал. № 3. Яку відповідь дав хлопець одноліткам-курцям, що хотіли пригостити його цигаркою?

 

1.Хвилинку! Зараз пристану до вашого товариства?

 

2.Бувайте! Мені пора додому!

 

Мал. № 4. Що чекає наркомана?

 

Змістовне життя?

Безславний кінець в молодому віці?

Мал. № 5. Як би ти підписав цей малюнок?

 

Веселе життя.

Цигарки, алкоголь, наркотики приводять до біди.

Бібліотекар. Юні художники допомогли зрозуміти нам, що щастя людини не в цигарці, не в чарці спиртного, не в наркотиках.

 

Бібліотечна сторінка

 

(Бібліотекар пропонує виставку літератури за темою: здоровий спосіб життя).

 

Письменник В.Поваляєв повідомляє, що в місті Торонто на вулицях не побачиш людину з цигаркою в зубах. Це заборонено законом.

 

У Нью-Йорку за куріння в громадських місцях карають штрафом у розмірі 1000 доларів.

 

Нас хвилює становище в Україні. Трапляються випадки, коли дорослі привчають дітей, підлітків до сигарет, спиртного, наркотиків, щоб потім їх використати як злодіїв, жебраків, шахраїв. Ти мусиш знати, що все це — карний злочин.

 

У книзі «Зупинись» йдеться про наркотики, їх розповсюджувачів і тих, хто їх вживає. Злочин чинять і перші, і другі.

 

Проти пияцтва своє поетичне слово спрямовують письменники.

 

(Огляд наявної літератури).

 

Конкурсна сторінка

 

Конкурс приказок, афоризмів та висловів про куріння, алкоголь, та наркоманію.

 

(В конкурсі беруть участь всі учасники журналу).

 

Прислів’я, вислови.

 

Куріння особливо шкодить дітям.

П’яна людина небезпечна для інших, бо вона не контролює своїх вчинків. Уникай п’яниць.

Ніколи не кури. Не забувай, що звикнути до куріння легко, а позбутись цієї звички дуже тяжко.

Шкідливі звички — це куріння, алкоголь, наркоманія.

П’яному — море по коліна, а калюжа по вуха.

Хто п’є, той все проп’є, навіть Батьківщину.

Хочеш довше жити — кидай курити.

Тютюн завдає шкоди тілу, руйнує здоров’я.

Найкращий спосіб не стати алкоголіком — не вживати спиртного.

Шкідливих звичок легше набути, ніж позбутися.

Наркотики руйнують весь організм.

Власними руками руйнуєте своє здоров’я, коли курите і п’єте.

Курці, алкоголіки, наркомани самі знищують клітини свого організму.

Ніколи не пробуй наркотики — це може призвести до біди.

 

Висновок.

 

Шкідливі звички — куріння, наркоманія, алкоголізм — ведуть до біди. Людина під їх дією втрачає здоров’я, часто стає злочинцем.

 

Заключне слово бібліотекаря.

 

Наш усний журнал розповів вам про шкідливість куріння, вживання наркотиків та алкоголю. А тепер почуте —- обміркуйте. Якщо ви все зрозуміли, то зробіть ще одне зусилля і вирішіть ніколи не торкатись цигарки, чарки, наркотичних речовин! Пам’ятайте: здоров’я — справжня радість і щастя, несумісні з тютюном, наркотиками і алкогольними напоям

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Сценарії
Інкл
Додано
29 жовтня 2018
Переглядів
835
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку