«Шкільний краєзнавчий музей «Свічадо» ЗОШ № 39 м. Чернівці — організаційний центр краєзнавчої роботи школи»

Про матеріал

Презентація досвіду роботи «Шкільний краєзнавчий музей «Свічадо» ЗОШ № 39 м. Чернівці — організаційний центр краєзнавчої роботи школи». 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконавець: вчитель географіїЧернівецької ЗОШ № 39 Гамаль Н. М.«Шкільний краєзнавчий музей «Свічадо» ЗОШ № 39 м. Чернівці — організаційний центр краєзнавчої роботи школи»

Номер слайду 2

Музей – це минуле, це історія, це душа, це серце наших предків, а для нас – величавий храм. Дмитро Яворницький. Шкільний краєзнавчий музей «Свічадо» Чернівецької ЗОШ № 39

Номер слайду 3

Діяльність музею керується:

Номер слайду 4

Музей – засіб підвищення ефективності навчально - виховної роботи

Номер слайду 5

Структура музею

Номер слайду 6

Музейний актив :організовує екскурсії та інші культурно-організаційні заходи в музеї; здійснює підготовку екскурсоводів та лекторів; сприяє використанню експозиції і музейних матеріалів у навчально-виховному процесі. комплектує основні фонди музею, виготовляє матеріали допоміжного фонду; вивчає зібрані матеріали; створює стаціонарні експозиції і пересувні виставки;

Номер слайду 7

Географічний відділ:тематичні карти, колекції гірських порід та мінералів, макет рельєфу, вітрина «Ґрунти», опудала тварин тастенд “ Стежками рідного краю ”

Номер слайду 8

Про незрівняний світ буковинської писанки розповідає вітрина “Писанкарство”

Номер слайду 9

Національний одяг представлено чоловічим та жіночим вбранням – святковим та буденним. Наявна колекція розповідає про соціальне, матеріальне становище селян у суспільстві.

Номер слайду 10

Нумізматична та боністична колекція нараховує понад 80 експонатів і представлена грошовими знаками, які в різний час “ ходили ” на Буковині. Це гроші царської Росії, Австро-Угорської імперії, Королівської Румунії, Радянського Союзу, купони незалежної України

Номер слайду 11

. Монета – парник, що у 1772 році карбувалася на Садогурській монетарніЗасновник монетного двору саксонський барон Петро - Миколай Гартенберг, який переінакшив німецьке прізвище на польський лад – Садогурський.

Номер слайду 12

Інтер’єр селянської хати (кінець XIX- поч. XX ст.)

Номер слайду 13

Гордість музею піч –годувальниця,зігрівальниця,рятівниця всіх змерзлих ізастуджених

Номер слайду 14

Напрямки роботи:

Номер слайду 15

Напрямки пошукової роботи: природа краю;буковинська хата та її інтер’єр;національний одяг; промисли і ремесла; писанкарство;боністика і нумізматика.

Номер слайду 16

Фондова робота. Згідно Закону України “ Про музеї та музейну справу ” зібрані речі описують, заносять до інвентарної книги, нумерують та вводять в експозицію. Їх включають до музейного фонду країни.

Номер слайду 17

Основний вид діяльності – проведення екскурсій

Номер слайду 18

Зустріч з Семенюком Миколою - автором краєзнавчого дослідження «Ілюстрована історія Рогізни», до якої увійшли матеріали музею «Свічадо». Діти дізнались про історію виникнення та розвитку, про основні історичні віхи, про людей, які жили та творили історію села Рогізна –мікрорайону, на території якого знаходиться школа

Номер слайду 19

Зустріч з видатною людиною нашого часу, скульптором, членом Національної спілки художників України, лауреатом літературно-мистецької премії ім. С. Воробкевича Гамалем Володимиром Іллічем

Номер слайду 20

В и с н о в к и. Музей при навчальному закладі освіти є осередком освіти і виховання, який сприяє формуванню у молодого покоління національної самосвідомості, любові до рідної землі, свого народу, забезпеченню духовної єдності поколінь і призначений для вивчення, збереження та використання пам’яток природи, матеріальної і духовної культури. Музеї – це дзеркало суспільства, показник його морально-етичної, духовної стабільності. Жоден підручник чи посібник не дасть учням такого багатого матеріалу, про який зможуть розповісти музейні експонати, пам’ятки історії та культури допомагають вчителю більш яскраво розкрити перед учнями красоту та неперевершеність природи, історичну спадщину, зрозуміти процес розвитку суспільства від найдавніших часів до сьогодення. Шкільний музей «Свічада» – широке поле для творчості учнів і педагогів. Музей – це щасливо придумана людьми обитель духу. Вхід в цю обитель доступний для кожного, хто всім серцем любить цю нелегку, але дуже цікаву справу.

pptx
Додав(-ла)
Гамаль Наталія
До підручника
Географія 9 клас (Бойко В.М., Дітчук І.Л., Заставецька Л.Б., Гринюк Т. А., Смаль І. В., Харенко І. М.)
Додано
30 січня 2019
Переглядів
1055
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку