Шлях до Незалежності. Ціна свободи.

Про матеріал

Сценарій позакласного заходу, присвяченого Незалежній Україні. Актуально до Дня Українського козацтва та Захисника України, до Дня Соборності. Особливість: відеоряд впродовж всього заходу (40 хв.), слова ведучих необхідно «вписати» між уривками відео з озвученим текстом. Знайти відео можна за посиланням: https://youtu.be/4UJeqrHR5Lg Сценарій створено на основі статті Галина Чоп «Шлях до незалежності – через низку поразок і помилок «». Джерело: http://ipress.ua/articles/pyat_sprob_ukrainy_progolosyty_nezalezhnist_vid_tsentralnoi_rady_do_oun_26149.html. Відеоряд змонтовано з матеріалів, розміщених у вільному доступі в Internet.

Перегляд файлу

Шлях до Незалежності. Ціна свободи

Сценарій позакласного заходу

Організація заходу

  1. Організатор, 4 ведучих, відео режисер, фотограф.
  2. Актова зала, мультипроектор, ноутбук, екран, колонки.
  3. 4 папки типу «до підпису» для ведучих, роздруковані тексти (5 екземплярів).
  4. Відеоряд (https://youtu.be/4UJeqrHR5Lg, 40 хв.) впродовж всього заходу, слова ведучих необхідно «вписати» між уривками відео з озвученим текстом.

Результат пошуку зображень за запитом "відео"00:025. Вступ – відео.

Ведучі виходять на сцену і займають свої місця по 2 сторони екрану.

Шлях до Незалежності. Ціна свободи

  Україно! Україно... Серце моє! Ненько!

Як згадаю твою долю, заплаче

серденько...

Тарас Шевченко

П’ять спроб України проголосити незалежність: від Центральної Ради до ОУН

00:30. Вступ. Ведучі 

00:30. Учениця 1. У ХХ сторіччі Українська держава могла 5 разів стати незалежною. Суверенними, здебільшого, оголошували якісь окремі частини краю, що пролягав "від Сяну до Дону". (00:43)

Свого часу автономна Україна повставала навіть на Кубані та Закарпатті, і аж двічі - у столиці Галичини - Львові. Можливо, якби хоча б одна із цих спроб завершилася успіхом, на сучасній політичній карті світу існувала б інша Україна, з іншими кордонами і з іншою історією.

01:00. Спроба 1. 1918. Київ.

01:04. Учень 1. Проголошення незалежності Української Народної Республіки

Учениця 1. Дата: 22 січня 1918 року

Учень 1. Орган, який проголосив: Центральна Рада УНР

Учениця 1. Ліквідація незалежності: під час поразки українських визвольних змагань 1917–1920 років

01:22. Учень 2. Центральна Рада УНР на чолі з Михайлом Грушевським IV Універсалом проголосила незалежність Української Народної Республіки 24 січня 1918 року, коли більшовицькі війська вже перебували на підступах до Києва. Це було перше в історії новітньої України рішення, коли український народ проголосив незалежну суверенну Українську державу і остаточно розірвав відносини з імперським центром.

Результат пошуку зображень за запитом "відео"01:53-05:27 Кіно

05:28. Учениця 2. "Однині Українська Народна Республіка стає самостійною, ні від кого не залежною, вільною, суверенною державою українського народу. Зо всіма сусідніми державами, як-то: Росією, Польщею, Австрією, Румунією, Туреччиною та іншими ми хочемо жити в згоді й приязні, але ні одна з них не може втручатися в життя самостійної Української Республіки. Власть у ній буде належати тільки народові України, іменем якого, поки зберуться Українські Установчі Збори, будемо правити ми, Українська Центральна Рада, представниця робочого народу — селян, робітників і солдатів, та наш виконавчий орган, який однині матиме назву Ради народних міністрів", - з тексту IV Універсалу.

06:30. Учень 1. Однак IV Універсал проголосили надто пізно, коли кульмінаційний момент українського національного руху вже минув, а країну охопила глибока економічна та політична криза.

На початку 1918 року Українська Центральна Рада втрачала позицію за позицією, а вже всередині січня радянську владу встановили у багатьох містах України. Народ почав зневірюватися у здатності УЦР розв'язати нагальні державні питання, а соціальні проблеми брали гору над національними. Проголошення IV Універсалу сприйняли без особливого ентузіазму.

07:07. Учениця 1. Нерішучі і неузгоджені дії УЦР призвели до того, що в кульмінаційний момент 29 січня 1918 року в бою під Крутами, де вирішувалася доля Києва, довелося розраховувати лише на багнети 420 студентів, гімназистів та юнкерів, більшість яких загинула в нерівному протистоянні з чотирьохтисячною більшовицькою армією Муравйова.

Після захоплення Києва Муравйов наказав "знищити всіх офіцерів, юнкерів, гайдамаків, монархістів і всіх ворогів революції". Опісля називали різні цифри жертв: від 5000 і більше. Майже 3000 осіб розстріляли першого дня. Розстрілювали переважно російських та українських старшин - тих, хто мав посвідчення УЦР, і декого з громадських діячів.

Центральна Рада перебралась до  Житомира і звідти керувала боротьбою проти російських збройних формувань.

08:45. 1918. Спроба 2. Кубань. Фон-пісня (притишено)

08:50. Учень 2. Проголошення незалежності Кубанської Народної Республіки

Учениця 1. Дата: 16 лютого 1918 року

Учень 2. Орган, який проголосив: Законодавча Рада Кубанської Народної Республіки

Учениця 2. Ліквідація незалежності: остаточне захоплення територій Кубані більшовицькими військами у 1920 році

Учень 1.  Козацьке державне утворення на Кубані проіснувало всього 1 рік і 9 місяців.

4 січня 1918 року на заклик Української Чорноморської Ради 29 політичних партій та організацій підтримали ІІІ Універсал (09:37) Української Центральної Ради та звернулися до Кубанського Військового Уряду щодо доцільності приєднання Кубані до України.

Перешкодою до утворення кубанської державності та налагодження найтісніших стосунків Кубані з Україною був конфлікт між кубанськими козаками та іногородніми, серед яких все більше завойовували авторитет більшовики. Однак цей конфлікт вдалося залагодити, що стало наступним кроком до проголошення незалежності Кубанської Народної республіки.

Учениця 1.  16 лютого 1918 року Законодавча Рада проголосила Самостійну Кубанську Народну Республіку. Через декілька днів після закінченні сесії нарада членів Ради ухвалила резолюцію щодо приєднання Кубані на федеративних умовах до України.

Результат пошуку зображень за запитом "відео"На перешкоді приєднання Кубані до України також стало нерішуче ставлення гетьмана Петра Скоропадського до політичного об'єднання з Кубанською республікою. Сторони зволікали з рішенням про спільну мобілізацію сил, що дало змогу більшовикам піти в наступ і, зрештою, захопити території Кубані та України.

11:02. Фон-пісня: посилюється звук і звучить до кінця.

12:29. Спроба 3. 1918. Львів.

12:31. Учень 2. Проголошення незалежності Західно-Української Народної Республіки

Учениця 2.  Дата: 19 жовтня 1918 року

Учень 2. Орган, який проголосив: Українська Національна Рада

Учениця 2. Ліквідація незалежності: анексія Польщею, Румунією і Чехословаччиною у 1919 році

Учень 1. Після розпаду Австро-Угорської імперії численні народності отримали шанс на здобуття незалежності і створення власної держави. Українці Галичини вирішили скористатися цим унікальним шансом і проголосити свою незалежну державу.

На зборах всіх українських депутатів австрійського парламенту, українських членів галицького і буковинських сеймів, представників політичних партій Галичини і Буковини, духовенства і студентства створили Українську Національну Раду - політичний представницький орган українського народу в Австро-Угорській імперії.

(13:53). Учениця 1. 19 жовтня 1918 року УН Рада, до якої входили відомі політичні та військові діячі Галичини і Буковини, проголосила Українську державу на всій українській етнічній території Галичини, Буковини і Закарпаття. Столицею нової держави став Львів, президентом - Євген Петрушевич Нова республіка охоплювала територію, заселену українцями - Галичину, Буковину й Закарпаття.

 

Учень 2. З Листопадового чину, що відбувся 1 листопада 1918 року, розпочався військовий конфлікт ЗУНР проти Польщі. Тоді ж над Львовом вперше замайорів жовто-блакитний прапор.

22 січня 1919 року ЗУНР об'єдналася з Українською Народною Республікою, отримавши назву Західна Область Української Народної Республіки (ЗОУНР).

14:38-17:03

17:07. Учениця 2. ЗУНР окупували 18 липня 1919 року під час українсько-польської війни. Територія ЗУНР зазнала анексії з боку Польщі, Румунії і Чехословаччини. Уряд ЗУНР, який до 1923 року перебував у еміграції, після військової поразки боровся за незалежність територій республіки на міжнародному фронті.

Однак рішення Ради послів держав Антанти щодо східних кордонів Польщі від 15 березня 1923 року офіційно закріпило суверенітет Польщі над всією територією, якою вона фактично володіла, в тому числі і над Східною Галичиною.

17:56. Спроба 4. 1939. Хуст

17:56. Учень 1. Проголошення незалежності Карпатської України

Учениця 1. Дата: 15 березня 1939 року

Учень 1. Орган, який проголосив: Сейм Карпатської України

Учениця 1. Ліквідація незалежності: окупація Карпатської України угорськими військами у 1939 році

Учень 2. Після Мюнхенського договору у вересні 1938 року складне міжнародне становище змусило Чехословаччину погодитися надати Карпатській Україні статус автономної республіки. 22 листопада 1938 року празький парламент ухвалив конституційний закон про автономію Карпатської України, після чого Чехословаччина перетворилася на федеративну державу чехів, словаків і карпатських українців.

Автономія Карпатської України дошкуляла Угорщині, яка неодноразово висловлювала територіальні претензії. Після приєднання Угорщини до антикомінтернівського пакту і ліквідації  Гітлером Чехословаччини, Угорщина вирішила окупувати Карпатську Україну.

Результат пошуку зображень за запитом "відео"Учениця 2. У ніч з 13 на 14 березня угорські частини з допомогою гітлерівського війська вторглися на територію Карпатської України. Протягом кількох наступних днів велися криваві бої, в якому вояки "Карпатської Січі" майже не мали шансів на перемогу.

19:33-21:04. Кіно

Учень 1. У ці непрості дні, 15 березня 1939 року, Сейм проголосив повну державну самостійність Карпатської України. Згідно з ухваленою парламентом конституцією новостворена держава називалася Карпатська Україна із державним устроєм - президентська республіка. Офіційною державною мовою оголосили українську, державним прапором та гімном республіки визнали синьо-жовтий стяг і український національний гімн "Ще не вмерла Україна".

Учениця 1. Президентом Карпатської України обрали Августина Волошина, який призначив прем'єр-міністром нового уряду суверенної держави Юліана Ревая.

Вже 18 березня угорським військам вдалося повністю окупувати територію Карпатської України. За захист Карпатської України, за різними даними, загинуло від 2 до 6,5 тис осіб.

У кінці березня 1939 року президент республіки Августин Волошин і частина уряду на чолі з прем'єром Реваєм виїхала через Румунію в еміграцію.

21:45. Спроба 5. 1941. Львів.

21:49. Учень 2. Проголошення відновлення незалежності Української держави

Учениця 2. Дата: 30 червня 1941 року

Учень 2. Орган, який проголосив: Українська Національна Рада

Учениця 2. Ліквідація незалежності: окупація Львова німецькими військами у 1941 році

Результат пошуку зображень за запитом "відео"22:03-24:53. Кіно.

24:55. Учень 1.  Акт відновлення Української держави проголосили 30 червня 1941 року в окупованому німецькими військами Львові. Текст документу зачитав Ярослав Стецько, перший заступник провідника ОУН Степана Бандери. Ця подія стала однією із найважливіших в історії ОУН-УПА, оскільки ознаменувала чітке рішення націоналістів будувати власну державу поза автономіями у складі будь-якої іншої держави.

Учениця 1. Представники національного руху за підтримки членів оунівських похідних груп та вояків батальйону "Нахтігаль" утворили Українські Національні Збори, які й проголосили Акт відновлення Української держави. Збори створили уряд - Українське Державне Правління на чолі з Ярославом Стецьком. Пізніше уряд реорганізували у верховний державний орган - Українську Національну Раду, яку очолив колишній голова уряду ЗУНР Кость Левицький.

Учень 1. Проголошення Акту відновлення Української держави підтримали представники української інтелігенції, а також один із найбільших духовних та моральних авторитетів того часу - митрополит Андрей Шептицький.

26:17-27:17. Кіно.

27:18. Учень 1. Результат пошуку зображень за запитом "відео"Проголошення незалежності стало повною несподіванкою для німців, у плани яких не входила самостійна Україна. Уже за тиждень арештували Степана Бандеру та Ярослава Стецька, а також інших лідерів ОУН.

Учениця 1.  Вересень 1941 року запам'ятався у Львові тотальними арештами і розстрілами німцями членів ОУН.

Результат пошуку зображень за запитом "відео"Німецька реакція на проголошення незалежності стала ще одним каталізатором до створення націоналістами власного війська - Української повстанської армії, яка постала у жовтні 1942 року.

27:45-28:45. Кіно

28:46. Учень 2.Наступна нагода для України здобути незалежність випала аж через 50 років, і попри багаторазовий досвід невдач і поразок завершилася успіхом. 

Результат пошуку зображень за запитом "відео"28:47. Проголошення Незалежності. 1991. Київ.

29:07-35:07. Кіно

Учениця 2.  24 серпня 1991 року Україна стала незалежною. І це вже не була фантомна держава, затиснена лещатами війни, конфліктів та історії, якій відведено було проіснувати чи то одну ніч, а чи два роки.

35:07-40:00. Заключне слово вчителя. Фон: Пісня «Україна».

Використані джерела

Галина Чоп:  Шлях до незалежності - через низку поразок і помилок http://ipress.ua/articles/pyat_sprob_ukrainy_progolosyty_nezalezhnist_vid_tsentralnoi_rady_do_oun_26149.html

У відеоряді використані інтернет-джерела у вільному доступі. Посилання на джерела – за переходом у тексті.

Автор: викладач Київського професійного енергетичного ліцею Оксана КОВАЛЬЧУК. 2015 р.

docx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Струкевич О.К., Дровозюк С.І., Котенко Л.В.)
Додано
20 січня 2019
Переглядів
6611
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку