Сировина для виробництва макаронних виробів

Про матеріал
Сировина для виробництва макаронних виробів, будова хімічний склад зерна пшениці, різниця зерна (твердої та мякої).
Перегляд файлу

imageСИРОВИНА ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА МАКАРОННИХ ВИРОБІВ

БУДОВА, ХІМІЧНИЙ СКЛАД ЗЕРНА ПШЕНИЦІ. ПІДГОТОВКА ДО ПОМЕЛУ.

image

Викладач: Дем'яненко О.В

imageМета:

—  навчальна – вивчити сировину для виробництва макаронних виробів, її будову та хімічний склад;

—  розвивальна розвинути інтерес до фахової дисципліни, вміння логічно мислити та порівнювати, застосовувати знання на практиці;

—  виховна формувати навички колективної праці на основі творчого та інтелектуального розвитку кожного студента; формувати навички ділової взаємодії; сприяти розвитку творчої особистості та відповідальному ставленню до своїх обов’язків.

image

image


imageВідмінності зерна мякої та твердої пшениці

—

image

—                     а-м'яка,б-тверда

imageБудова зерна пшениці

—                     image1 – оболонка

—                     2 – алейроновий шар

—                     3 – ендосперм

—                     4 – зародок

image

imageПоказники якості  пшениці ДСТУ 3768-2010

Показник якості

Норматив для пшениці

М'яка сильна

Тверда І класу

Тверда ІІ класу

Тверда ІІ І класу

Вологість, % не більше

17-19

17-19

17-19

17-19

Натура, г/л не менше

730-755

770

764

745

Вміст домішок, % не більше

 

 

 

 

сміттєва

5,0

5,0

5,0

5,0

зернова

15

15

15

15

Вміст зерен  інших культур, % не більше

-

15

15

15

Скловидність, % не менше

60

-

-

-

Вміст сирої клейковини, % не менше

28

28

25

22

Якість клейковини

І

ІІ

ІІ

ІІ

Зараженість шкідниками

Не допускається

image

imageМийка та відволожування зерна

Зерно миють теплою   водою Машина мийна температурою    30- Ж9-БМБ

image500С у спеціальних мийних машинах.

Машина   мийна Ж9-БМБ призначена    для мокрого очищення зерна     від мінеральних    та органічних    домішок - пилу, землі.

image

imageПросіювач борошна “Піонер”

image

imageПоказники якості борошна

Показники

Борошно з

Борошно з

твердої м'якої пшениці

пшениці

Вищий сорт

І сорт

Вищий сорт

І сорт

Вологість, %, не більше

15,5

15,5

15,5

15,5

Вміст:

сирої клейковини, % не менше золи, % на абс. СВ, не більше

image

32 1,10

28 0,55

30 0,75

Величина помелу, %, не більше: залишок на ситі з шовкової ткан. прохід через сито з шов. ткан.

№140,3

№260,12

№190,3

№43,40

№150,3

№260,15

№190,3

№43,50

Вміст металопримісей, мг/кг муки, не більше

3,0

3,0

3,0

3,0

Зараженість шкідниками хлібних запасів

Не допускається

imageКросворд

image

imageДомашнє завдання

Література:

1. Медведєв Г.М. «Технологія макаронного виробництва». - М.: Колос, 2000 с. 15-23 .

(конспект, повтор вивченого матеріалу, підготовка до самостійної роботи)


image

pdf
Додано
28 жовтня 2021
Переглядів
400
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку