СИРОВИНА ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА МАКАРОННИХ ВИРОБІВ
БУДОВА, ХІМІЧНИЙ СКЛАД ЗЕРНА ПШЕНИЦІ. ПІДГОТОВКА ДО ПОМЕЛУ.
Викладач: Дем'яненко О.В
Мета:
навчальна – вивчити сировину для виробництва макаронних виробів, її будову та хімічний склад;
розвивальна – розвинути інтерес до фахової дисципліни, вміння логічно мислити та порівнювати, застосовувати знання на практиці;
виховна – формувати навички колективної праці на основі творчого та інтелектуального розвитку кожного студента; формувати навички ділової взаємодії; сприяти розвитку творчої особистості та відповідальному ставленню до своїх обов’язків.
а-м'яка,б-тверда
Будова зерна пшениці
1 – оболонка
2 – алейроновий шар
3 – ендосперм
4 – зародок
Показник якості |
Норматив для пшениці |
|||
М'яка сильна |
Тверда І класу |
Тверда ІІ класу |
Тверда ІІ І класу |
|
Вологість, % не більше |
17-19 |
17-19 |
17-19 |
17-19 |
Натура, г/л не менше |
730-755 |
770 |
764 |
745 |
Вміст домішок, % не більше |
|
|
|
|
сміттєва |
5,0 |
5,0 |
5,0 |
5,0 |
зернова |
15 |
15 |
15 |
15 |
Вміст зерен інших культур, % не більше |
- |
15 |
15 |
15 |
Скловидність, % не менше |
60 |
- |
- |
- |
Вміст сирої клейковини, % не менше |
28 |
28 |
25 |
22 |
Якість клейковини |
І |
ІІ |
ІІ |
ІІ |
Зараженість шкідниками |
Не допускається |
Зерно миють теплою водою Машина мийна температурою 30- Ж9-БМБ
500С у спеціальних мийних машинах.
Машина мийна Ж9-БМБ призначена для мокрого очищення зерна від мінеральних та органічних домішок - пилу, землі.
Просіювач борошна “Піонер”
Показники якості борошна
Показники |
Борошно з Борошно з твердої м'якої пшениці пшениці |
|||
Вищий сорт |
І сорт |
Вищий сорт |
І сорт |
|
Вологість, %, не більше |
15,5 |
15,5 |
15,5 |
15,5 |
Вміст: сирої клейковини, % не менше золи, % на абс. СВ, не більше |
32 1,10 |
28 0,55 |
30 0,75 |
|
Величина помелу, %, не більше: залишок на ситі з шовкової ткан. прохід через сито з шов. ткан. |
№140,3 №260,12 |
№190,3 №43,40 |
№150,3 №260,15 |
№190,3 №43,50 |
Вміст металопримісей, мг/кг муки, не більше |
3,0 |
3,0 |
3,0 |
3,0 |
Зараженість шкідниками хлібних запасів |
Не допускається |
Кросворд
Домашнє завдання
Література:
1. Медведєв Г.М. «Технологія макаронного виробництва». - М.: Колос, 2000 с. 15-23 .
(конспект, повтор вивченого матеріалу, підготовка до самостійної роботи)