Творчий проєкт «Виготовлення площинного вінка»

Про матеріал
На модних показах останніх сезонів часто можна побачити демонстрацію суконь і сарафанів в поєднанні з вінками, що прикрашають голови моделей. Розміри композицій найрізноманітніші, як і колірні рішення. Тренд на даний аксесуар відразу оцінили представниці прекрасної статі. Причому, вік значення не має. Кожен може підібрати для себе ідеальну модель, вигідно що підкреслює природну красу.
Перегляд файлу

Навчальний модуль: ТЕХНІКИ ДЕКОРАТВНО-УЖИТКОВОГО МИСТЕЦТВА

ТВОРЧИЙ ПРОЄКТ «ВИГОТОВЛЕННЯ ПЛОЩИННОГО ВІНКА»

  1. Організаційно-підготовчий етап

 

  1. Вибір та обґрунтування теми проекту

 

На модних показах останніх сезонів часто можна побачити демонстрацію суконь і сарафанів в поєднанні з вінками, що прикрашають голови моделей. Розміри композицій найрізноманітніші, як і колірні рішення. Тренд на даний аксесуар відразу оцінили представниці прекрасної статі. Причому, вік значення не має. Кожен може підібрати для себе ідеальну модель, вигідно що підкреслює природну красу.

Використовувати вінок для прикраси волосся можна практично всім жінкам. Інше питання в виборі флористичної композиції і розмірів квіток. Підлітки і дівчата можуть сміливо приміряти на себе будь-яку форму. Основним критерієм є сполучуваність з нарядом. Жінкам більше підійдуть стримані композиції з бутонів невеликих розмірів. Колірна гамма повинна складатися переважно з пастельних і світлих тонів.

Носити аксесуар доречно навіть в повсякденному житті. Ясна річ, на роботу навряд чи можна надіти такий аксесуар. Але для зустрічей з друзями, поїздки на уїк-енд такий декор цілком підійде.

Народні гуляння та свята також можуть стати приводом перетворитися за допомогою прикраси зачіски віночком. Нинішня молодь любить святкувати Івана Купала. Дівчата з флористичної композицією на голові виглядають загадково і чарівно. Це свято не обходиться без обов'язкового атрибуту - вінка, сплетеного з живих квітів.

При використанні квіткового аксесуара важливо пам'ятати, що він є доречним в весняно-літній період. Хоча деякі модниці примудряються поєднувати його з шубки і високими чобітьми. Пристосувати належність до пори року можна використанням декоративних елементів, які відповідають порі цвітіння. Осінні прикраси виглядають красиво і доречно з пожовклого листя.

 

 

 

 

  1. Історія походження вінка

 

Із глибини віків веде свій відлік й історія головних уборів, які виконували не лише утилітарні, а й більш широкі функції, в тому числі прикрашання голови та всього комплексу вбрання. Проблема їх класифікації дуже складна й до кінця не розв'язана. Стародавні дівочі головні убори, залишки яких віднайдені у слов'янських курганах, були зроблені з тканини або шнурка з нанизаними на них скляними або металевими намистинами чи пластинами.

За способами пов'язування носіння можна виділити дівочі налобні вінкоподібні головні убори. Вони у свою чергу поділяються на вінки-шнури, вінки площинні та вінки звиті. Матеріали (стрічки, плетені шнури, шовкова тканина, пір'я птахів, штучні та живі квіти), конструкція, форми й техніки виготовлення таких головних уборів були надзвичайно різноманітними.

Поширений тип вінків шнурів — тоненькі яскраві стрічки, які пов'язувалися навколо голови і закріплювалися ззаду, стримуючи розпущене волосся. За таку стрічку, наприклад, на Чернігівщині з обох боків голови затикали штучні або живі квіти, а на Київщині нашивали задрапіровану різнокольорову тканину, що імітувала плетений вінок. На півдні Київщини був зафіксований дівочий головний убір, котрий являв собою дві зшиті впродовж стьожки, між якими вставлялося зелене хвостове пір'я селезня (інколи таке пір'я опускали у розтоплений віск). Цей елемент дівочого вбрання, який за формою нагадував гуцульське чільце, пов'язувався на чолі нижче вінка з квітів.

Площинне вінкоподібне вбрання дівочої голови було також характерне для різних місцевостей. Воно робилося обов'язково на твердій (іноді картонній)

основі, яка або має суцільну циліндричну форму, або складається з окремих колоподібних елементів (наприклад, лопатушка на Полтавщині).

Звиті вінки були, очевидно, наступною стадією розвитку дівочих головних уборів після простого закладання квітів за стрічку або за коси. Взагалі звичай прикрашати голову квітами (квітчатися) був дуже поширений. На Середній Наддніпрянщині розміри квітів поступово зменшуються в напрямку потилиці, в той час як в інших місцях (наприклад, на Поділлі) «квітчалися» у протилежному напрямку.

Вінок – це традиційний символ і оберіг українців, це символічне коло,

яке з найдавніших часів вважається охоронцем від будь-яких злих сил. Він і

прикрашав, і оберіг того, хто його одягав.

Усього у вінку може бути до 12 різних квітів, кожна з яких мала свій

символ. Мак вважається не тільки квіткою мрій, але й символом родючості,

краси та молодості; ромашка символ кохання, ніжності та вірності;

соняшник-відданості й вірності; волошка у віночку-символ людяності; рожа,

мальва, півонія – символ віри, надії, любові; м'ята – оберіг дитини та її

здоров'я; материнка – символ материнської любові; лілея-дівочі чари, чистота

цноти; безсмертник – символ здоров'я, загоює виразки і рани; цвіт вишні та

яблуні – материнська відданість та любов; калина – краса та дівоча врода;

польові дзвіночки – вдячність.

У «Словнику символів культури України» подане таке визначення цього головного убору: «Вінок – символ слави, перемоги, святості, щастя,

успіху; скорботи, смерті; могутності, миру; Сонця; влади, цноти.  На сьогодні важко сказати, скільки років вінку. Але, як кажуть в народі, відомий він у нас

ще з незапам’ятних часів. Найдавніші зображення жінки-богині вказують на головний убір з квітів чи гілля. Як згадують дослідники, Мокоша на вишивках зображена з цілим кущем на голові, що свідчить про ритуальне використання вінка. Чи не звідси й застосування вінка у такому календарному обряді, як «Водіння Куста» (як варіанти – «Тополі», «Русалки»)  молодості, дівоцтва» .

 

  1. Мета виконання проекту

Коли ми уявляємо собі образ чарівної дівчини, то в нашій уяві постає картина Діви, довге волосся якої вплетений вінок. Розпущене волосся надають зовнішності єство і жіночність. В наших очах з'являється образ сучасної Амазонки. Неповторність і унікальність - от бажання сучасної дівчини. Коли леді прагнуть привертати увагу чоловіків, хорошим вибором для створення незабутнього образу можуть стати зачіски з обідком.

Казковість, наївність, жіночність - саме таким здатний зробити жіночий образ нехитрий квітковий вінок. Він поєднує в собі ніжність і чарівність. Така зачіска нагадує Лісову німфу - героїню казки. На світових знаменитостей цей аксесуар з'явився кілька років тому, і був використаний для створення модних луків моделями на обкладинках журналів.

Основним призначенням вінка вважаються урочисті та святкові дні. В останні роки спостерігається популярність застосування аксесуара в образі нареченої. Маленькі дівчатка і дорослі дами однаково добре виглядають з ніжними маленькими бутонами на голові. Це підкреслює жіночність, надає зовнішності ніжних ноток і шарму.

 

 

  1. Яким має бути виріб

Оригінально у вінку будуть виглядати квіти зі стрічок або фоамірану, які можна зробити самостійно. Обідки з квітів будуть оригінально виглядати не тільки з сарафанами, сукнями або спідницями, але і гармоніювати з діловим або спортивним стилем. Такий аксесуар підкреслить природність вашого образу і зробить кожну дівчину ще більш жіночною і привабливою. Прикраси для волосся з квіткових композицій зробити досить просто, особливо, якщо у вас є набір готових квітів. Освоївши принцип виготовлення віночка для волосся, його вам не важко буде зробите з живих та штучних квітів.

 

  1. Банк ідей та аналіз моделей-аналогів

Описание: Обруч, веночек из цветов, фиолетовый ободок, 330 грн. купить Киевская  область - Kidstaff | №25566162Описание: Кокошник — Купить Недорого у Проверенных Продавцов на Bigl.uaОписание: Красивейшие украинки в национальных костюмах, от которых невозможно отвести  глазОписание: http://cdn.newsdaily.com.ua/images/4152/415226.jpgУ цьому сезоні в моді великі обідки, які носяться на розпущене волосся.

       Модель 1                      Модель 2                   Модель 3               Модель 4

Останнім часом популярність набирають етнічні мотиви. Обідки, представлені в народному стилі, мають в основі великі живі або штучні квіти. Можна експериментувати з такими квітами. Образ буде відображати ваші дизайнерські здібності. У комплекті одягу, який ви будете підбирати до свого обідку, намагайтеся використовувати тільки два кольори, представлені в обідку.

Розглянувши та проаналізувавши зображення вибраних моделей-аналогів, ми побачили, що модель 1 це обідок із штучних квітів,які розміщені в один ряд. Модель 2 та 3 – це площинні вінки, які складні у виконанні. Модель 2 виготовлена із помпонів. А це означає, що на її виконання потрібні нитки та значна затрата часу. Для виготовлення моделі 3 потрібно багато штучних квітів, які потрібно ще купити. Модель 4 – це обідок із квітів, які виготовлені власноруч із тканини.

Для реалізації проекту нам підходить модель 3, адже це площинний вінок. Але квіти для нього будемо робити власноруч  із тканини як у моделі 3.

 

  1. Орієнтовний час виготовлення виробу

Вибрана модель не складна у своєму виконанні, проте займе більше часу на виконання самих квітів із тканини. Тому для виготовлення виробу знадобитися 6 уроків.

 

           II. Конструкторський етап

  1. Аналіз конструкції виробу

Для виготовлення площинного вінка вирішили, що найкраще підійдуть квіти бордового кольору, виготовленні із шифону в техніці канзаші.

У перекладі з японської «kanzashi» означає «шпилька». Це - традиційна японська прикраса для волосся. В основі її виготовлення лежить оригамі – традиційне японське мистецтво складання виробів з паперу.

За кілька століть з’явилися різні види канзаші, але серед рукодільниць нашої країни популярний лише один – хана-канзаші (Hana kanzashi). Це прикраси, які зроблені у вигляді квітів.

  1. IMG_20211026_183934Клаузура та ескіз виробу

Щоб визначити остаточний варіант  площинного вінка, виконуємо декілька ескізів з метою пошуку кращого варіанту.

 

 

 

 

 

 

3.Матеріали для роботи та їх кількість

Для виготовлення площинного вінка необхідні такі матеріали:

  • Шифон – 20 см ;
  • фетр  – 2 листки ;
  • картон – 1 аркуш;
  • бісер коричневий – 1 упаковка;
  • клейові стержні – 2 шт;
  • резинка – 20 см;
  • нитки для шиття – 1котушка.

 

  1. Інструменти та пристосування які потрібні для роботи

Для виготовлення панно знадобляться:

  • кравецька крейда;
  • булавки;
  • ножиці;
  • клейовий пістолет;
  • голка для шиття;
  • свічка.

 

  1. Технологічний етап

 

  1. IMG_20211026_162605Послідовність виготовлення виробу
  1. За допомогою шаблону вирізаємо основу для площинного вінка, який буде нагадувати кокошнік. Вирізаємо із фетру та каркас (для того, щоб трималася форма) із картону.

 

 

IMG_20211026_172403

  1. На шифоні розкладаємо круглі шаблони різного розміру та вирізаємо кружечки.

 

 

 

  1. IMG_20211026_172212Далі запалюємо свічку та обпалюємо кожну пелюстку (кружечок).

 

 

 

 

  1. IMG_20211026_172136Формуємо квітку із 7-8 обпалених кружечків, сколюємо її булавкою, щоб не розпалася  та зшиваємо її.
  2. Робимо серединку квітки. Розігріваємо клейовий пістолет, капнути трохи клею всередину та посипати бісером. Коли клей підсохне, зайві бісеринки струсити.

 

  1. Таких квітів ми зробили 20 великих та 4 маленьких
  2. Починаємо збирати наш вінок.
  3. Вирізаний каркас із картону з обох боків обклеюємо деталями із фетру.
  4. IMG_20211027_151317Гарячим клеєм приклеюємо до основи кожну квітку. Починаємо клеїти із середини.
  5.                      І на останок,  із тильної сторони приклеюємо резинку.

 

 

 

 

 

 

 

  1. Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги, які потрібно дотримуватися під час виконання робіт

Під час роботи з ножицями та голкою

  1. Перед початком роботи ретельно вимити руки. Розкласти інструменти, пристосування і матеріали на робочому місці у відповідному порядку.
  2. Зберігати інструменти і пристосування лише у спеціально відведених місцях — гольниках, коробочках, футлярах, органайзерах тощо.
  3. Сидіти на стільці зручно, ноги мають твердо стояти на підлозі, спину треба тримати о прямою. 
  4. Роботу тримати перед собою на відстані 30—35 см. Періодично відпочивати, переводячи погляд на тло іншого зображення.
  5. Відкладати ножиці із зімкненими лезами.
  6. Уколоті в деталі виробу шпильки спрямовувати вістрями в один бік.
  7. Наприкінці роботи прибрати робоче місце, належно скласти інструменти, пристосування і матеріали, вишивку не залишати в п'яльцях, її найкраще помістити в полотняний мішечок.

     Правила безпеки при роботі з клейовим пістолетом

  1. Перед включенням перевірити цілісність шнура.
  2.  Включати клейовий пістолет в мережу сухими руками.
  3. Не торкатися руками нагрітих металевих частин клейового пістолету та до гарячого клею – можливі опіки!
  4.  Під час роботи ставити клейовий пістолет на спеціальну підставку.
  5. При роботі стежити, щоб гарячі частини клейового пістолету не доторкалися електричного шнура.
  6. Не залишати клейовий пістолет без нагляду.
  7. Після закінчення роботи відключити клейовий пістолет, тримаючись за вилку, не смикати за шнур.
  1. Завершальний етап

 

  1. Фото спроектованого та виготовленого виробу

IMG_20200715_145558_HDR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Чи досягнуто мету проектування

Виготовлений вінок відповідає задуму, отже, мету проекту досягнуто.

 

  1. Розрахунок  орієнованої вартості витрачених матеріалів

Перелік усіх необхідних матеріалів, їх ціну та потрібну кількість наведено в таблиці «Розрахунок орієнованої вартості витрачених матеріалів».

Розрахунок орієнованої вартості витрачених матеріалів

 

№ з/п

Матеріали

Ціна

Кількість

Остаточна вартість, грн

1.

Шифон

34 грн/м

0,2 м

6, 8

2.

Фетр

10 грн/листок

2

20

3.

Картон

7 грн/аркуш

1

7

4.

Бісер 

8 грн/упаковка

1

8

5.

Клейові стержні

6 грн /штука

2

12

6.

Резинка

12 грн/м

0, 2

2,4

7.

Нитки для шиття

6 грн/котушка

1

6

 

 

 

Усього:

62,20

          Отже, для виготовлення площинного вінка було витрачено 62,20  грн.  Якщо   порівняти цю суму із вартістю готового виробу, який продається у магазині, то це значно менші гроші, якщо не рахувати час, витрачений на його виготовлення.

 

  1. Аналіз власної діяльності під час виконання проекту

 

Що можна зробити у виробі, якщо доведеться виготовити його ще раз?

Зробити квіти більш об’ємнішими. А для цього збільшити кількість пелюсток у самій квітці. 

Що було найскладнішим у роботі?

Найскладнішим у виготовленні виробу – обпалювати кожну пелюстку до свічки. При цьому стежити за тим, щоб дуже близько не наблизити, бо пелюстка обгорить, крім того, так  можна обпекти пальці.

Як можна реалізувати спроектований та виготовлений виріб?

Такий аксесуар сьогодні в тренді, особливо якщо це дизайнерська річ.  Тому попит на такі вінки великий і вартість також не мала. Так в Інтернет-магазинах він коштує до  1000 грн.

Отже, такий вінок є ексклюзивним виробом. Вартість витрачених матеріалів значно менша, ніж його ціна в магазині. Крім того, такого вінка не буде ні в кого!

docx
Додано
30 жовтня 2021
Переглядів
891
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку