Ситуації з правознавства на тему "Сім’я та шлюб"

Про матеріал

Ситуації з правознавства на тему "Сім'я та шлюб". Допоможуть вчителеві при підготовці до уроків правознавства з теми "Ситуації з правознавства на тему "Сім'я та шлюб", а учням дадуть можливість навчитися розглядати цю тему з різних боків, розвивати логічне мислення, навики у вивченні теми, систематизують знання та вміння учнів.

Перегляд файлу

Ситуації: «Сім’я та шлюб»

 

1. Віктор і Людмила познайомилися першого березня і того ж дня вирішили подати заяву до РАЦСу про бажання укласти шлюб. Чи буде дійсним їх шлюб, якщо вони знайомі дуже невеликий термін і фактично не знають один одного?

 

2. Громадянин П. та громадянка М. звернулися до РАЦСу з проханням зареєструвати їх шлюб. Прийнявши заяву, співробітники РАЦСу призначили строк реєстрації шлюбу через місяць після подання заяви. Але молоді не погодилися з цим, вони пояснили, що багато років знають один одного, тому для них додаткові роздуми не потрібні, до того ж П. - геолог, через кілька днів повинен виїжджати в експедицію на весь польовий сезон – більше, ніж півроку. Чи можна вирішити цю проблему?

 

3. Петро й Катерина подали заяву про укладення шлюбу. За декілька днів до реєстрації Катерина раптом завередувала і висунула вимогу до Петра, щоб він надав їй медичну довідку, яка засвідчує, що він не хворий на СНІД. Петро розсердився і сказав, що інформація про стан здоров'я людини є таємницею і розголошенню не підлягає. Хто з них не правий?

 

4. Ваші знайомі вирішили укласти шлюб за старовинними правилами - обвінчатися в церкві, вони звернулися до вас за порадою з цього приводу. Що ви їм порадите?

 

5. 5 січня Денис та Марина подали до РАЦСу заяву про реєстрацію шлюбу. 4 лютого, за два дні до весілля, Денис повідомив Марину, що передумав одружуватися. За домовленістю між батьками приготування до весілля повністю брали на себе батьки нареченої. На них же покладався обов'язок оплатити прокат весільного одягу Марини. За прокат одягу було заплачено 150 грн. передоплатою, а на весілля витрачено 5 тис. грн., з них вдалося зберегти від збитків 4 тис. (частина харчів зіпсувалася, а завдаток залишився у музикантів). У зв'язку з цим Марина вважала, що вона має право притягнути Дениса до цивільної відповідальності у зв'язку з витратами на весілля, до сімейної відповідальності у зв'язку з оплатою прокату весільного одягу і право на відшкодування моральної шкоди. Проаналізуйте ситуацію.

 

6. В якій із нижченаведених ситуацій має місце порушення принципу добровільності шлюбу:

Ситуація 1. 20-річна Світлана, яка була вагітною від Івана, заявила останньому, що накладе на себе руки, якщо той не візьме з нею шлюб. Шлюб між ними було зареєстровано.

Ситуація 2. 29-річна Надія, зневірившись у невдачах щодо влаштування особистого життя, погодилася на пропозицію 50-річного Феофана взяти з ним шлюб.

Ситуація 3. 22-річна Галина, яка з раннього дитинства потерпала від матеріальної скрути, погодилася на пропозицію Германа, заможного чоловіка, одружиться з ним.

Ситуація 4. Батьки Ольги заявили останній, що зречуться її, якщо вона не побереться з багатим Юрієм. Дочка врешті-решт дала на це згоду.

7. Навчаючись на п'ятому курсі університету, киянин Л. одружився з однокурсницею Р., яка приїхала на навчання із Закарпаття. Батьки Л. дали згоду на шлюб, а батьки нареченої на весілля не приїхали, пояснюючи це транспортними складностями. Після реєстрації шлюбу Р. було зареєстровано у квартирі чоловіка, але вона майже не бувала тут. Постійні сварки з Л. та його батьками, відмова брати участь у веденні домашніх справ призвели до швидкого погіршення відносин. Уже через сім місяців постало питання про неможливість сімейного життя. Що можна порадити чоловіку-невдасі, щоб вийти із складної ситуації з найменшими втратами, адже Р. вимагає поділу майна та житлової площі?

 

8. Євген, подаючи заяву про реєстрацію шлюбу до РАЦСу з Лесею, приховав від нареченої свою судимість, наявність позашлюбної доньки і незадовільне матеріальне становище. Леся дізналася про все це через місяць після весілля і вирішила звернутися до суду з позовом про визнання шлюбу недійсним. Чи повинен суд задовольнити позов? Свою відповідь обґрунтуйте.

 

9. Володимир, який перебував у зареєстрованому шлюбі з Іванною, зміг одружитися з Наталією. З останньою він проживав два роки. Згодом Наталія дізналася про те, що Володимир перебуває у шлюбі з іншою жінкою. Однак і після цього вона продовжувала жити з Володимиром. Через два роки через хворобу вона стала непрацездатною і гостро потребувала матеріальної допомоги. Але на цей момент Володимир уже повернувся до Іванни. Наталія звернулася до суду з позовом про стягнення з Володимира аліментів на утримання. Суд у задоволенні позову відмовив. Чи правомірна відмова суду? Свою відповідь обґрунтуйте.

 

10. Після розлучення громадянки Т. із своїм колишнім чоловіком Р. у них виник конфлікт. Р. вимагав, щоб колишня дружина змінила своє прізвище на дошлюбне, але Т. не погоджувалася. Конфлікт затягнувся і набув нової сили через два роки, коли Т. взяла новий шлюб і вирішила змінити прізвище сина, що жив з нею, на прізвище нового чоловіка, яке взяла собі і вона. Але Р. не дав згоди на це. Як вирішити цей конфлікт?

 

11. Після смерті дружини Валентин почав проживати однією сім'єю з Галиною. Шлюбу вони так і не зареєстрували, а Галина проживала із Валентином у будинку, який він придбав за час перебування у шлюбі зі своєю першою дружиною. Після смерті Валентина його дочка поставила вимогу Галині про виселення з будинку, оскільки за законом вона не є спадкоємцем, а заповіту спадкодавець не залишив. Галина вважає, що є вдовою Валентина і тому має право на спадщину як спадкоємець першої черги. Хто правий у цій ситуації? Свою відповідь обґрунтуйте.

 

12. Школяр Іванов Сергій (14 років) систематично пропускав заняття в школі без поважних причин. Його батьків було притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 184 Кодексу про адміністративні правопорушення за нехтування своїми обов'язками, після чого вони подали позов до суду, мотивуючи тим, що були пригнуті до відповідальності незаконною. Аргумент батьків: ст. 61 Конституції України закріплює індивідуальний характер відповідальності - людина відповідає лише за свою власну поведінку. Дайте правову оцінку ситуації.

 

13. На занятті з правознавства Микола стверджував, що якщо жінка, яка мала дочку, одружилася з чоловіком, який мав сина, то ці діти будуть неповнорідними братом і сестрою; що між ними виникають сімейні відносини, які регулюються Сімейним кодексом; що вони не можуть вступати у шлюбні стосунки між собою. Які помилки допустив Микола?

 

14. Олексій, перебуваючи у шлюбі з Іриною, дуже часто пиячив, виганяв її з дому разом з дітьми, інколи влаштовував бійки. Якось повертаючись додому напідпитку, він з власної вини потрапив під колеса автомобіля. Із-за отриманих травм він став інвалідом II групи. Чи має Олексій право на утримання від дружини? Чи матиме він право на утримання від своїх дітей після досягнення ними повноліття?

 

15.  Ірина перебувала у шлюбі з Петром понад 10 років. В останній рік перебування у шлюбі Петро був помічений у подружній зраді. На неодноразові зауваження дружини з цього приводу, чоловік звернувся до суду з позовом про розірвання шлюбу. Через півроку після розірвання шлюбу, Ірина зробила невдалу спробу покінчити життя самогубством. Внаслідок цього вона стала інвалідом II групи. Ірина вважає, що вона має право на аліменти від Петра, оскільки стала інвалідом до закінчення одного року з моменту розірвання шлюбу. Петро вважає, що такого права у неї немає, оскільки Ірина стала інвалідом внаслідок своєї ж поведінки. Хто правий у цій ситуації? Свою відповідь обґрунтуйте.

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Романюк Євгенія Вадимівна
    Дякую ,дуже корисний матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
21 березня 2018
Переглядів
3859
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку