Склад і номенклатура солей

Про матеріал
Класс: 8 Тема: Склад і номенклатура солей Мета: формувати знання про склад основних класів складних неорганічних сполук та їх номенклатуру на прикладі солей; формувати вміння складати формули солей та давати їм назви. Тип уроку: вивчення нового матеріалу Обладнення: підручник, презентація, зразки солей, періодична система хімічних елементів.
Перегляд файлу

Класс: 8

Тема: Склад і номенклатура солей

 

Мета: формувати знання про склад основних класів складних неорганічних сполук та їх номенклатуру на прикладі солей; формувати вміння складати формули солей та давати їм назви.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

Обладнення: підручник, презентація, зразки солей, періодична система хімічних елементів.

Хід уроку

1. Організаційний момент

Привітання з класом. Перевірка готовності до уроку

2. Актуалізація опорних знань.

Яку ми тему вивчали на минулому уроці?

3. Мотивація навчальної діяльності.

Поміркуйте та скажіть з власного досвіду, де в побутових умовах ви маєте справу з солями.

4. Вивчення нового матеріалу

Солі, їх склад, назви. Солі розглядають як похідні кислот. Під час хімічних реакцій у кислотах атоми Гідрогену частково або повністю заміщуються йонами (катіонами) металічних елементів. Тому до складу солей входять катіони металічних елементів та аніони кислотних залишків.

Загальна формула солей – МеК

Солі, утворені внаслідок заміщення всіх атомів Гідрогену в кислоті на йони металічних елементів (катіони), називають середніми. Наприклад, калій хлорид КСl, натрій карбонат Na2CO3, калій силікат K2SiO3.

https://uahistory.co/pidruchniki/chemistry-8-class-2016-savchin/chemistry-8-class-2016-savchin.files/image121.jpg

Назви середніх солей походять від назви катіона металічного елемента й назви кислотного залишку. Назви кислотних залишків легко запам’ятати, якщо ви добре знаєте назви кислот.  Сіль, до складу якої входить катіон Натрію й аніон Хлору, називають натрій хлоридом. Якщо до складу солі входять два катіони Калію та сульфат-аніон — кислотний залишок сульфатної кислоти, — це калій сульфат.

Залежно від того, катіон якого металічного елемента заміщує атоми Гідрогену, одна й та сама кислота може утворювати багато солей. Наприклад, хлоридна кислота утворює, окрім згаданого натрій хлориду, ще калій хлорид, кальцій хлорид, магній хлорид тощо. Тобто всі солі цієї кислоти мають загальну назву хлориди. Аналогічно це стосується будь-якої іншої кислоти.

https://uahistory.co/pidruchniki/chemistry-8-class-2016-savchin/chemistry-8-class-2016-savchin.files/image122.jpg

Якщо метал проявляє змінну валентність, то він може сполучатися з різною кількістю кислотних залишків однієї й тієї ж кислоти. Наприклад: Cr(NO3)2 — хром(ІІ) нітрат; Cr(NO3)3 — хром(ІІІ) нітрат. У назвах таких солей обов’язково вказують валентність елемента римською цифрою, узявши її в дужки.

Номенклатура солей буває міжнародна і тривіальна. Термін "номенклатура" походить з латині і означає "розпис імен".

Міжнародною номенклатурою користуються в усьому світі. Крім зазначеної номенклатури існує ще і тривіальна (історична).

 

Наприклад:

NaCl - кухонна сіль

HgS - кіновар

CaCO3 - мармур, вапняк, крейда

Na2CO3 - кальцинова сода

AgNO3 - ляпіс

KClO3  - бертолетова сіль.

Складання формул солей за валентністю. 

Наприклад, треба скласти формулу ферум(ІІІ) сульфату. Щоб виконати це завдання, пропонуємо скористатися алгоритмом складання формули та його схемою:

  • 1. Запишіть формули металічного елемента й кислотного залишку.
  • 2. Проставте римськими цифрами валентність металічного елемента й кислотного залишку.
  • 3. Знайдіть найменше спільне кратне для чисел, що відповідають валентностям металічного елемента й кислотного залишку.
  • 4. Поділіть найменше спільне кратне почергово на валентність металічного елемента й кислотного залишку, визначте індекси й проставте їх унизу біля відповідних атомів чи груп атомів. Якщо до складу солі входить кілька кислотних залишків, їх беруть у круглі дужки й унизу проставляють індекс.

https://uahistory.co/pidruchniki/chemistry-8-class-2016-savchin/chemistry-8-class-2016-savchin.files/image123.jpg

Поширення

Солі — це складні речовини, що найбільш поширені в природі. У великій кількості містяться в морських та океанічних, мінеральних і ґрунтових водах, ґрунтах, гірських породах і мінералах. Солі є в живих організмах, зокрема в клітинному соку рослин і тварин. В організмі людини — у складі макро- й мікроелементів стимулюють нервову та м'язову тканини, наявні в крові, сльозах і поті.

Найпоширенішими в природі є такі групи солей та їхні мінерали: хлориди, карбонати, силікати, сульфати, нітрати й ортофосфати. Усі вони набули широкого застосування в різних галузях промисловості та сільського господарства України.

Хлориди — солі хлоридної кислоти. У природі вони є в складі мінералів сильвініту  і галіту. Сильвініт містить зрощені кристали натрій та калій хлоридів NaCl · KCl.

З хлоридів найчастіше застосовують натрій хлорид передусім як харчовий продукт. Його використовують для підсолювання їжі, консервування овочів і фруктів.

Вам уже відомо про використання розчину натрій хлориду в медицині, а на багатьох високотемпературних виробництвах підсолюють питну воду, оскільки катіони Натрію регулюють водний баланс в організмі.

Як сировинні промислові продукти, натрій та калій хлориди використовують для добування лужних металів натрію та калію, їхніх гідроксидів і галогену хлору методом електролізу їхніх розплавів.

Карбонати — середні солі карбонатної кислоти. Це мінерали мармур, вапняк, крейда. Унікальною за своєю красою та системою залів і галерей є Мармурова печера, розташована на плато гірського масиву Чатир-Даг у Криму. Усю печеру на окремі зали розділяють кристалічні утворення сталактитів які нависають зверху вниз, ростучи зі стелі; сталагмітів, що ніби виростають з підлоги; і сталагнатів, які є поєднанням тих та інших, займаючи простір від підлоги до стелі.

Силікати — середні солі силікатної кислоти, у природі трапляються як слюда, сланці, є в глині. Поняття «слюда» охоплює групу мінералів, що мають шарувату будову. Найпоширеніші — мусковіт, біотит, флогопіт і лепідоліт 

Нітрати — солі нітратної кислоти, у природі трапляються рідко. Відомі натрій, калій, амоній та кальцій нітрати, які мають технічні назви — селітри.

Ортофосфати — солі ортофосфатної кислоти. У природі трапляються в складі гірських порід фосфоритів та апатитів. Фосфорити містять кальцій ортофосфат Са3(РО4)2 з різними домішками. Їх використовують як фосфорні добрива та для виробництва ортофосфатної кислоти. 

Морська вода — джерело найрізноманітніших розчинних у воді солей. Це, зокрема, натрій, магній, калій та кальцій хлориди; натрій, калій та магній сульфати; натрій, калій, кальцій броміди та йодиди.

Отже, солі — поширені в природі сполуки, які набули широкого застосування в господарстві України.

5. Узагальнення та систематизація знань.

Завдання1 Скласти формули та назви солей

Zn, Cr(III), Mn(II), Li, Ba, S, NO3, Cu, Cr(III), Hg, Fe(II), CO(II), SO3, Br.

Завдання 2 Тести

1.Укажіть ряд речовин, у якому наведено тільки солі:

https://naurok-test.nyc3.cdn.digitaloceanspaces.com/uploads/test/449548/21257/320947_1574189453.png

2.Визначте формулу кислої солі:

https://naurok-test.nyc3.cdn.digitaloceanspaces.com/uploads/test/449548/21257/679055_1574190095.png

3.Позначте формулу основної солі:

https://naurok-test.nyc3.cdn.digitaloceanspaces.com/uploads/test/449548/21257/290283_1574190171.png

4.Позначте формулу середньої солі:

https://naurok-test.nyc3.cdn.digitaloceanspaces.com/uploads/test/449548/21257/776183_1574190326.png

5.Позначте правильно записану формулу алюміній сульфату:

https://naurok-test.nyc3.cdn.digitaloceanspaces.com/uploads/test/449548/21257/713093_1574190453.png

6. Підбиття підсумків уроку

Я дізнався ...

Я навчився ...

Я зрозумів, що можу ...

Мені сподобалося ...

Для мене стало новим ...

7. Повідомлення домашнього завдання.

 

Параграф 26, виконаті завдання на відповідність онлайн: https://learningapps.org/watch?v=pbyi18i3c22

Презентація до уроку: https://www.canva.com/design/DAE7tTZuvWM/haTIhiaTCZueWIVyfCX6zA/edit?utm_content=DAE7tTZuvWM&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=sharebutton

docx
Пов’язані теми
Хімія, 8 клас, Розробки уроків
Додано
6 квітня 2022
Переглядів
3716
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку