Склад, властивості, застосування окремих представників вуглеводнів (метан, етан, етен, етин).

Про матеріал
 Конспект уроку "Склад, властивості, застосування окремих представників вуглеводнів (метан, етан, етен, етин)." 10 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

 Склад, властивості, застосування окремих представників вуглеводнів (метан, етан, етен, етин).

Номер слайду 2

Гомологічний ряд насичених вуглеводнів, їхній склад Вивчаючи­ в 9 класі початкові поняття про органічні речовини, ви ознайомились із складом і будовою молекули метану та його гомологами. Вам відомо, що до складу молекули метану входять тільки два хімічні елементи — Карбон і Гідроген. Хімічна формула метану СН4, тобто молекула метану містить один атом Карбону й чотири атоми Гідрогену. Атом Карбону, утворюючи сполуку, перебуває в збудженому стані. Саме тому він може утворити чотири ковалентні зв’язки з чотирма атомами Гідрогену. Оскільки всі валентні електрони атома Карбону беруть участь в утворенні хімічних зв’язків, метан належить до насичених вуглеводнів. Водночас, завдяки специфічній властивості атомів Карбону сполучатися між собою з утворенням ланцюгів різної будови та складу, є й інші речовини, молекули яких містять Карбон і Гідроген.

Номер слайду 3

Розглянемо таблицю і пригадаємо склад, хімічні (молекулярні) формули, скорочені структурні (напівструктурні) формули, загальну формулу насичених вуглеводнів та деякі фізичні властивості насичених вуглеводнів гомологічного ряду метану, а також як змінюється їхній агрегатний стан, температури плавлення та кипіння із зростанням відносних молекулярних мас.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Склад, властивості та застосування окремих представників вуглеводнів. Розглянемо схему неповної класифікації вуглеводнів. ВуглеводніНасиченіНенасиченіМетан і його гомологи. Етен Етин

Номер слайду 6

Порівняльна характеристика окремих представників вуглеводнів. Розглянемо докладнішу інформацію про склад, властивості та застосування деяких представників насичених і ненасичених вуглеводнів, яка унаочнює відомості про ці речовини

Номер слайду 7

Ознаки порівняння. Назва речовини. Метан, етан. Етен. Етин. Хімічний  зв’язок між  атомами  Карбону. Одинарний. Подвійний. Потрійний. Хімічні властивостіРеакції заміщення. Реакції приєднанняхлорування (І стадія):освітл. СН4 + Cl2 → СН3 Сl + HCl;хлорометаносвітл. СН3–СН3 + Cl2 →→ СН3–СН2 Сl + HClхлороетанреакція гідрування: CH2=CH2 + H2 →→ CH3–CH3етанреакція бромування: CH2=CH2 + Br2 →→ CH2 Br–CH2 Br1, 2­дибромоетанІ стадія. СН≡СН + Br2 →→ CHBr=CHBr1,2­дибромоетенІІ стадія. CHBr=CHBr + Br2 →→ CНBr2–CHBr21,1, 2,2­тетрабромоетан. Реакції горіння. СН4 + 2 О2 → СО2 + 2 Н2 ОС2 Н4 + 3 О2 → 2 СО2 + 2 Н2 О2 С2 Н2 + 5 О2 → 4 СО2 + 2 Н2 ОЗастосування. Добування галогенопо­хідних; як паливо впобуті та промисловості;із продуктів переробкиметану — фарби, клеї,лікувальні препарати,розчинники тощо. Для синтезу ета­нолу, етанової(оцтової) кислоти,поліетилену; регу­лювання достиганняовочів і фруктів. У синтезі оцтової кис­лоти, ацетальдегіду, ета­нолу. Сировина для син­тезу пластмас, каучуків,клеїв, розчинників; длярізання та зварюванняметалів. Висновок. Насичені й ненасичені вуглеводні набули широкого практичного застосування в суспільному виробництві: вони є енергетичною та сировинноюбазою для одержання різноманітних органічних сполук; неправильне їх використання негативно впливає на довкілля та здоров’я людей.

Номер слайду 8

Висновки: Метан — найпростіший представник гомологічного ряду насичених вуглеводнів (алканів), до складу молекули якого входять один атом Карбону й чотири атоми Гідрогену. Метан утворює гомологічний ряд насичених вуглеводнів, у якому кожний наступний член цього ряду різниться за складом від попереднього на групу атомів –СН2–, її називають гомологічною різницею.

Номер слайду 9

У молекулах метанових вуглеводнів атоми Карбону сполучені одинарним зв’язком, а склад молекул відображає загальна формула Сn. H2n + 2. Метан, етан та інші насичені вуглеводні вступають у реакції заміщення з хлором (хлорування) за яскравого освітлення з утворенням галогенопохідних. Етен, етин — представники ненасичених вуглеводнів, у молекулах яких наявні подвійний і потрійний (кратні) зв’язки між атомами Карбону. Як ненасичені вуглеводні, вони вступають у реакції приєднання водню (гідрування) і галогенів (галогенування).

Номер слайду 10

Спільною хімічною властивістю насичених (метан, етан) і ненасичених (етен, етин) вуглеводнів є реакції горіння. Насичені вуглеводні використовують для добування галогенопохідних, виготовлення лікувальних препаратів, полімерів, як паливо, розчинники тощо. Ненасичені (етен, етин) вуглеводні теж набули широкого застосування, насамперед в органічному синтезі. етен пришвидшує достигання овочів і фруктів, етин використовують для різання та зварювання металів.

Номер слайду 11

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ1. Обчисліть і позначте кількість атомів Карбону в молекулі алкану, що містить 20 атомів Гідрогену. А  10 Б  9 В  7 Г  82. Установіть відповідність між формулами та назвами речовин. А  С2 Н2 1  етен. Б С2 Н6 2 пропан. В  С2 Н4 3  етин. Г  С3 Н8 4  етан 5 бутан

Номер слайду 12

3. Склад алкінів відбиває загальна формула:а) Cn. H2n;                                б) Cn. H2n+2;в) Cn. H2n-2;                              г) Cn. H2n-6.4. Виберіть сполуки, які належать до гомологічного ряду метану:а) C2 H4;                             б) C3 H8;в) C4 H10;                            г) C5 H12;д) C7 H14.

Номер слайду 13

5.  Виберіть із наведених сполук структурні ізомери:

Номер слайду 14

6. Назвіть за систематичною номенклатурою ізооктан

Номер слайду 15

7. Напишіть рівняння реакцій, з допомогою яких можна здійснити схему перетворень:метан → етан → хлоретан → пропан → хлорпропан → вуглекислий газ

Номер слайду 16

1. Застосування алканів Насичені вуглеводні широко використовуються в найрізноманітніших сферах життя й діяльності людини. Газоподібні алкани (метан і пропан-бутанова суміш) використовуються як цінне паливо. Рідкі вуглеводні становлять значну частку в моторних і ракетних паливах і використовуються як розчинники. Вазелінове масло (суміш рідких вуглеводнів із числом атомів Карбону до 15) — прозора рідина без запаху й смаку, використовується в медицині, парфумерії та косметиці. Парафін— біла тверда маса без запаху й смаку— застосовується для виготовлення свічок, голівок сірників і пакувального паперу, для теплових процедур у медицині та ін. У сучасній нафтохімічній промисловості насичені вуглеводні є базою для одержання різноманітних органічних сполук, важливою сировиною в процесах одержання напівфабрикатів для виробництва пластмас, каучуків, синтетичних волокон, мийних засобів і багатьох інших речовин. Нормальні насичені вуглеводні середньої молекулярної маси використовуються як поживний субстрат у мікробіологічному синтезі білка з нафти. Велике значення мають галогенопохідні алканів, що використовуються як розчинники, холодоагенти й сировина для подальших синтезів.

Номер слайду 17

2. Застосування алкенів. Алкени застосовуються як вихідні продукти у виробництві полімерних матеріалів (пластмас, каучуків, плівок) та інших органічних речовин. Етилен (етен) Н2 С = СН2 використовується для одержання поліетилену, політетрафлуоретилену (тефлону), етилового спирту, оцтового альдегіду, галогенопохідних і багатьох інших органічних сполук. Застосовується як засіб для прискореного дозрівання фруктів. Пропілен (пропен) Н2 С = СН2 - СН3 і бутилени (1-бутен і 2-бутен) використовуються для одержання спиртів і полімерів.Ізобутилен (2-метилпропен) Н2 С = С(СН3)2 застосовується у виробництві синтетичного каучуку.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

3. Застосування алкінів. Найбільше практичне значення мають ацетилен Н - С ≡ С - Н і вінілацетилен СН2 = СН - С ≡ СН. Ацетилен використовується для одержання найрізноманітніших речовин.

Номер слайду 20

Вінілацетилен є важливим проміжним продуктом у виробництві масло- й бензостійкого синтетичного хлоропренового каучуку:

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Розробки уроків
Додано
18 лютого 2020
Переглядів
20869
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку