Складання опису тварини для Вікіпедії (Презентація)

Про матеріал
Презентація буде корисною для словесників, щоб провести урок розвитку мовлення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складання опису тварини для Вікіпедії та опису тварини як героя оповідання (усно). Порівняння складених висловлень5 клас

Номер слайду 2

Тринадцяте жовтня. Складання опису тварини для Вікіпедії та опису тварини як героя оповідання (усно). Порівняння складених висловлень

Номер слайду 3

Мета: навчити учнів складати опис тварин для Вікіпедії та опису тварини як героя оповідання , розвивати образне мислення, творчу уяву, пам'ять, увагу, підвищувати культуру усного й писемного мовлення, вчити грамотно оформляти текст, дотримуючись особливостей типу мовлення (опис), формувати навички самоконтролю і самоперевірки, за допомогою мовленнєво-комунікативного дидактичного матеріалу формувати естетичні смаки, виховувати любов до всього живого, до природи рідного краю, бажання берегти і любити рідну землю.

Номер слайду 4

Чи любите ви тварин?Щодня ви їх бачите, доглядаєте, допомагаєте їм. Усі вони чимось відрізняються: зовнішнім виглядом, вдачею, звичкам.І, звичайно ж, вам хочеться поділитися своїми враженнями від тваринки, яка особливо подобається. Навчімося ж описувати її. Бесіда• Пригадайте, що таке опис. У реченнях опису тварин, “відомим” є назва самої тварини або її частин тіла, а “новим” – ознаки. Опис – це висловлювання, у якому йдеться про ознаки предмета. Ці ознаки є постійними або одночасними. В описі йдеться про ознаки всього предмета та про ознаки його окремих частин. Для опису можна поставити одне з таких питань: ЯКИЙ? ЯКА? ЯКЕ? ЯКІ?• Які бувають описи? Якими є їх особливості? (Науковий, художній).• Яка структура художнього твору-опису?

Номер слайду 5

Вікіпе́дія (англ. Wikipedia, МФА: [ˌwɪkɪˈpiːdɪə]) — загальнодоступна вільна багатомовна онлайн-енциклопедія, якою опікується неприбуткова організація «Фонд Вікімедіа». Назва утворена від слів «вікі» (технології для створення сайтів) та «енциклопедія». Засновниками Вікіпедії є Ларрі Сенгер та Джиммі Вейлз[1]. Офіційне відкриття відбулося 15 січня 2001 року. Будь-хто, у кого є доступ до читання Вікіпедії, також може редагувати практично всі її статті. Вікіпедія — п'ятий за популярністю вебсайт у світі[3]. Станом на травень 2021 року містить понад 55 млн статей[7], що написані добровольцями з усього світу. Учасників Вікіпедії називають вікіпедистами. В березні 2013 року сайт відвідали понад 517 мільйонів осіб[8]. Як інтернет-довідник Вікіпедія є найбільшою і найпопулярнішою серед подібних сайтів. За обсягом відомостей і тематикою Вікіпедію вважають найповнішою енциклопедією, яку коли-небудь створювали за всю історію людства. Матеріали Вікіпедії, як і інших проєктів Фонду Вікімедіа, є вільними до використання, розповсюдження та вдосконалення на умовах ліцензій Creative Commons Attribution Share-Alike 3.0 Unported та GFDL, а сам сайт проєкту не містить рекламних банерів і працює завдяки добровільним пожертвам[9]. Деякі оператори мобільного зв'язку надають доступ до Вікіпедії без стягнення плати за Інтернет-трафік[прим. 1][10]. Однією з переваг Вікіпедії є можливість подання інформації рідною мовою — сайт складається з 323 мовних розділів. Найбільшою Вікіпедією за кількістю статей є англійська, яка містить понад 6 млн статей.

Номер слайду 6

Зміст. Вікіпедії Назва (За́єць)Зміст1 Походження слова «заєць»2 Спосіб життя3 Зайці в Україні4 Класифікація5 Посилання6 Примітки

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

План характеристики героя При знайомстві і розгляді літературного твору, дуже часто потрібно написати характеристику його героя. По тому, наскільки повно і послідовно ви зможете розкрити образ, можна судити про знання та розуміння змісту художнього твору, а також про вміння виділяти головне і робити висновки. ​

Номер слайду 11

План опису героя. План1. Зовнішність героя (вік, риси обличчя, одяг, рухи тощо).2. Внутрішній світ героя:а) ставлення до старших і до ровесників;б) уподобання героя;в) вчинки за різних обставин.3. Ставлення інших героїв твору до персонажа.4. Ставлення автора і читача до героя твору.

Номер слайду 12

Опис тварини:1. Дані про героя( головний чи другорядний)2. Опис тварини:а) розмір;б) масть;в) шерсть (хутро, шкіра);г) форма тулуба;д) мордочка, очі, ніс, вуха тощо;е) особливості вдачі.3. Ставлення інших героїв твору до персонажа. 4. Моє ставлення до тварини.

Номер слайду 13

Творче конструювання. Випишіть назви ознак на місці пропусків. Скористайтеся довідкою. У білки … тіло, вкрите … шерстю, і … хвіст. На … голівці – два вушка з … китичками. … очиці нагадують … намистинки. Хвіст і мордочка у звірка …, ніж усе тільце, а черевце - … . Довідка. Видовжене, рудою пухнастою, пишний, маленькій, темними, маленькі чорні, блискучі, темніші, світліше.

Номер слайду 14

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Олійник Дарина Сергіївна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
20 жовтня 2022
Переглядів
520
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку