Презентація "Складання схем схрещування (практична робота)"

Про матеріал

Презентація "Складання схем схрещування (практична робота)" до уроку біології в 9 класі за підручником Шаламова Р. В., Носова Г. А. та ін.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складання схем схрещування. Практична робота. Підготувалавчитель біологіїПоліщук Оксана Володимирівна

Номер слайду 2

Позначення в генетиціР – батьківські форми. G – гамети. F – поколінні (нащадки)х – знак схрещуванняжіноча особина - чоловіча особина - А – домінантний алельа – рецесивний алель. АА – гомозигота за домінантним алелемаа – гомозигота за рецесивним алелем. Аа – гетерозигота

Номер слайду 3

Задача 1 У людини ген карого ока домінує над блакитним. Кароока жінка вийшла заміж за блакитноокого чоловіка. Який колір очей можливий у їхніх дітей.

Номер слайду 4

Задача 2 У людини ген карого ока домінує над блакитним. Гетерозиготна жінка вийшла заміж за гетерозиготного кароокого чоловіка. Який колір очей можливий у їхніх дітей?

Номер слайду 5

Задача 3 Який колір квітів буде у гібридів першого покоління білих та рожевих троянд по генотипу та по фенотипу, якщо білий колір - рецесивна ознака? (Схрещували гомозиготні особини).

Номер слайду 6

Задача 4 Якого кольору будуть троянди, одержані при схрещуванні двох гетерозиготних рослин рожевого кольору? (Білий колір – рецесивна ознака).

Номер слайду 7

Задача 5 У морської свинки кудлата шерсть домінує над гладенькою. При схрещуванні кудлатих самців і самок отримано 29 гладеньких і 90 кудлатих особин. Визначте генотипи батьків і потомства.

Номер слайду 8

Задача 6 У малини червоний колір плодів і колюче стебло — домінантні ознаки, а жовтий колір плодів і гладеньке стебло — рецесивні. Унаслідок схрещування гетерозиготних за обома ознаками рослин із рослинами, які мають жовті плоди і гладеньке стебло, отримано 100 потомків. Скільки з них матимуть жовті плоди й колючі стебла?

Номер слайду 9

Задача 7 У людини карий колір очей домінує над блакитним, а здатність краще володіти правою рукою — над здатністю володіти лівою. Кароокий лівша одружився з блакитноокою правшею. В них народилася дитина — блакитноока лівша. Визначте генотипи батьків.

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Додано
22 лютого 2019
Переглядів
7430
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку