Складне речення Презентація

Про матеріал
Презентаія до уроку "Складне речення з різними видами зв"язку". Повторення вивченого у молодших класах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація до уроку «Складне речення з різними видами сполучниковогой безсполучникового зв’язку». 9 клас Ткачова Катерина Миколаївна. Мартинюк Зіновія Олегівна

Номер слайду 2

Згадай правила вживання апострофа і виконай завданняапострофhttps://promovu.in.ua/apostrophe/

Номер слайду 3

Згадай правила вживання Ь і виконай завданням’який знак https://promovu.in.ua/soft-sign/

Номер слайду 4

Небо вночі чисте, і видно, як падають зірки.

Номер слайду 5

Складне речення з різними видами сполучниковогой безсполучникового зв’язку

Номер слайду 6

Підкресліть у реченнях граматичні основи. Накресліть схеми речень. Не забувай: ти завжди відповідаєш за всіх, кого приручив (А де Сент-Екзюпері). Якщо люди довго сперечаються, це показує: або предмет суперечки незрозумілий для них самих і потребує серйозного вивчення, або обидві сторони не мають переконливих аргументів (Вольтер).

Номер слайду 7

Підкресліть у реченнях граматичні основи. Накресліть схеми речень. Не забувай: ти завжди відповідаєш за всіх,кого приручив (А. де. Сент-Екзюпері). Якщо люди довго сперечаються, це показує: або предмет суперечки незрозумілий для них самих і потребує серйозного вивчення, або обидві сторони не мають переконливих аргументів (Вольтер).

Номер слайду 8

[]:[],(). (),[]:або[], або [].

Номер слайду 9

Вставте пропущені розділові знаки. Не хвалися завтрашнім днем ніхто не знає що той день уродить. Щастя подібне до низки перлин якщо одна упаде розсиплються всі. У всякої Домашки свої замашки одна любить ложки та чашки а інша сережки та пряжки. Чудний бублик кругом його об’їси а всередині нема нічого.

Номер слайду 10

Вставте пропущені розділові знаки. Не хвалися завтрашнім днем: ніхто не знає, що той день уродить. Щастя подібне до низки перлин: якщо одна упаде, розсиплються всі. У всякої Домашки свої замашки: одна любить ложки та чашки, а інша сережки та пряжки. Чудний бублик: кругом його об’їси, а всередині нема нічого.

Номер слайду 11

1. Укажіть складне речення з різними типами синтаксичного зв’язку ( сполучниковим і безсполучниковим)А. Нема друга – шукай, знайшов – бережи. Б. Яку дружбу заведеш, таке й життя поведеш. В. Давай дружити: то я прийду до тебе, то ти запросиш мене до себе. Г. Одежа краща нова, а друзі кращі старі.

Номер слайду 12

2. Познач складне речення з різними типами синтаксичного зв’язку (сполучниковим і безсполучниковим)А. Заблукати –не сором, соромно йти хибним шляхом: помилившись, не соромся виправитись (Сократ). Б. Найнещасливіша людина – неук, який не бажає вчитися: у ньому поєднано відразу два недоліки (Платон). В. Будьте самоуками й не чекайте, щоб за ваше навчання взялося саме життя (С. Є. Лєц). Г. Кожен має переважно братися за те, що йому корисно й що для нього доступно (Арістотель)

Номер слайду 13

3. Укажіть складне речення з різними типами синтаксичного зв’язку(сполучниковим сурядним і безсполучниковим)А. Говорімо те, що думаємо; думаймо те, що говоримо; нехай слова будуть у згоді з життям (Сенека). Б. Тільки розпочніть суперечку сучасного з минулим, і ви виявите: майбутнє втрачено! (В. Черчилль)В. Дурня впізнають за такою ознакою: він охоче висловлюється про те, про що його не питають (Платон). Г. Галас нічого не доводить: курка часто кудкудаче так, наче вона знесла планету (Марк Твен).

Номер слайду 14

4. Укажіть складне речення з різними типами синтаксичного зв’язку(сполучниковим підрядним і безсполучниковим)А. Якщо ви і я маємо по одній ідеї, ми поділимося ними, і в кожного виявиться по дві ідеї (Б. Шоу). Б. То навіть добре, що Діоген був приречений на заслання: там він узявся до філософії. (Г. Сковорода). В. У давнину вчилися, щоб удосконалити себе, а зараз учаться, щоб сподобатися іншим (Конфуцій). Г. Живи так, наче цей день для тебе останній, учися, наче ти безсмертний (Махатма Ганді).

Номер слайду 15

1. В; 2. Б; 3. Б; 4. Б.

pptx
Додано
16 березня 2021
Переглядів
1204
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку