Складне речення. Типи складного речення. Розділові знаки між частинами складного речення

Про матеріал
Складне речення, по-перше, дає можливість висловити завершену думку; по-друге, має бути не занадто складним і не настільки закрученим, що суть його практично втрачається; по-третє, прозорість складного речення сприяє його правильному пунктуаційному оформленню.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Запишіть слова, вставляючи пропущені букви та розподіляючи у дві колонки: у першу – з пропущеною буквою Е, у другу – з И. Ст_рилізоване молоко, конс_рви, р_бина, ер_троцити, чайн_к, лік_р, енергоспож_вання, ніж_нські огірки, нач_нки, антр_кот, д_серт, напол_он, екл_р, ялов_чина. Стерилізоване молоко, Консерви, Лікер, Антрекот, Десерт, Наполеон, Еклер. Рибина, Еритроцити, Чайник, Енергоспоживання, Ніжинські огірки, Начинка, Яловичина

Номер слайду 4

1. Англійці з особливою повагою ставляться до етикету. 2.Вирушаючи до Англії, слід пам’ятати такі правила. 3. За столом руки необхідно тримати на колінах, а ніж та виделку не прибирати зі столу. 4. Чай ніколи не п’ють із вершками, а сандвіч беруть рукою. 5. У ресторані чайові не прийнято давати нав’язливо, але треба гроші непомітно покласти на край тарілочки. 6. Рукостискання використовується лише при знайомстві, і далі треба обходитися поклонами. 7. Етикет англійців можна назвати «скромною ввічливістю»; а вони кажуть: «Джентльмен той, хто не промовляє цього слова» Пояснити розділовий знак у другому реченні. Назвати прості речення у поданому тексті. Назвати складносурядні речення. Довести, що вони є складносурядними. Пояснити розділові знаки в складносурядних реченнях. Які ще норми етикету англійців ви знаєте?

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Пригадати, які речення називаються складнопідрядними, пояснити вживання розділових знаків у них. Пояснити орфограми . Побудувати структурну схему передостаннього речення. Китай дуже специфічна країна в якій під час встановле…я стосунків головне «формува…я духу дружби». На початку розмови діє правило за яким гість говорить першим. Якщо вас запитали про вік про справи в родині чи якщо поцікавились здоров..ям дітей то не/ображайтесь так як це щирий інтерес до вас. Вас із радіст…ю запросять у гості або в ресторан на обід де подадуть не/менше двадцяти страв. Якщо ви не/готові пригоститися запропонованою екзотичною стравою не/відмовляйтеся демонстративно. Спробуйте з…їсти хоча б мален…кий шматок. Що залишит…ся змішайте на таріл…ці. Якщо подають до столу суп це знак того що обід іде до закінче…я. Гість встає із/за столу першим.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Творча робота з текстом Завдання: у даному тексті знайти складнопідрядні речення й перебудувати їх у безсполучникові, поставивши потрібні розділові знаки (1, 2, 3, 4-5, 6, 7) 1.Французький етикет є одним із найбільш традиційних на європейському континенті, так як у минулому Франція мала неабиякий вплив на формування дипломатичного протоколу та етикету. 2. Для французів кухня – це предмет національної гордості, тому завжди доречними будуть будь-які компліменти з приводу якості їжі та напоїв. 3. Під час уживання їжі слід пам’ятати про деякі особливості, а саме: не треба залишати страву на тарілці, досолювати та використовувати прянощі. 4. За столом про справи можна розмовляти тільки за кавою.5. До цього моменту треба вести бесіду про культуру та мистецтво. 6. Французи не можуть похвалитися пунктуальністю та точністю, тому на прийоми вони запізнюються. 7. Чим вищий статус гостя, тим пізніше він приходить. 8. Бути запрошеним на вечерю у Франції вважається великою честю. 9. У такому випадку слід прибути на 15 хвилин пізніше призначеного часу, принісши з собою в подарунок квіти, коробку цукерок і пляшку шампанського.

Номер слайду 11

У поданих складних реченнях необхідно поставити розділові знаки, записавши лише код (0 – не потрібно ставити ніякого розділового знака; 1 – двокрапку; 2 – кому; 3 – тире) Німецький етикет асоціюється зі словом «порядок» бо характерними рисами німців є дисципліна і пунктуальність. Це позначається й на столовому етикеті. Слід пам’ятати виделку необхідно весь час тримати лівою рукою. Ніколи не слід знімати руки зі столу зап’ястя повинні торкатися краю столу.

Номер слайду 12

Ви не бійтесь правил граматичних. Є у кожного до мови хист, - не зубріть, а розумійте зміст. Як зумієм правила ми з вами виражати власними словами, знань одразу збільшиться запас, - вчитель просто не впізнає вас! Д. Білоус

ppt
Додано
13 січня 2021
Переглядів
887
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку