Складносурядні речення

Про матеріал
Смислові відношення між частинами складносурядного речення, типи сполучників
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконала асистент вчителя. Липниківського ліцею. Житомирської областіСавчук Анастасія Сергіївна Складносурядні речення. Смислові відношення між частинами складносурядного речення, типи сполучників.

Номер слайду 2

З історії питання. Суря́дність (парата́кса або парата́ксис від грец. παράταξις, латиніз. parátaxis — «розміщення поруч»), сполучення з двох і більше функційно рівнозначних, синтаксично незалежних одне від одного слів, словосполучень чи речень без формального підпорядкування одне одному (батько і син; грати, співати й танцювати; сонце гріє, вітер віє; прийдеш, не прийдеш, мені однаково). У складносурядному реченні формальна сурядність рівноправних частин обмежується лише їхньою об'єднувальною інтонацією, їхньою порядковістю і співвідношенням дієслівних і займенникових форм (Той будує, той руйнує, той неситим оком на край світа позирає). Сурядність вивчали Н. Бовтрук, А. Грищенко, Г. Довженко, Л. Кадомцева, П. Кучеренко, та ін.

Номер слайду 3

Складносурядне речення. Це таке речення, частини якого рівноправні за змістом і поєднані сурядними сполучниками. Наприклад: Корінь науки гіркий, а плід смачний. [ ] a [ ]. Речення розповідне, неокличне,складне,складносурядне,а (протиставлений сполучник) – зіставлення, дві частини.

Номер слайду 4

Сполучники сурядності{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ЄДНАЛЬНІПРОТИСТАВНІРОЗДІЛОВІі, й, та (і), ні…ні,ані…ані, не тільки…а й. Наприклад: Сичі в гаю перекликались, та ясен раз у раз скрипів.а, але, проте, зате, однак, та (але)Наприклад: Вітру на морі не було, проте клекотав сильний прибій.чи, або, чи то…чи то, не то… не то. Наприклад: Не то води шуміли, збігаючи в Дунай, не то вітер бився в заломах провалля.

Номер слайду 5

Розділові знаки в складносурядних реченнях{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}КОМАТИРЕКРАПКА З КОМОЮЯкщо частини речення виражають одночасністьпослідовність подій. Наприклад: Сушило сонце землю, і дощі воложили її. Якщо частини речення виражають швидку зміну подій або причинно-наслідкові зв’язки. Наприклад: Дмухнув вітер понад ставом – і сліду не стало. Якщо частини речення дуже поширені або в середині них є свої розділові знаки. Наприклад: Все зраділо, стрічаючи день; і день зрадів, розцвітаючи, ясний,теплий ,погожий.

Номер слайду 6

КОМА НЕ СТАВИТЬСЯ: Якщо обидві частини складносурядногоречення з’єднані одиничним сполучником і, й, та (і), або, чи і мають спільний другорядний член або частки тільки, лише, ще, навіть: Десь перепел тьохкає і соловей співає. Лиш гул від копит степом котився та хліба шелестіли.2. Якщо названі вище сполучники поєднують два питальних, спонукальних або окличних речення: Хай наша правда не вмирає і воля наша хай живе!

Номер слайду 7

Смислові зв’язки між частинами складносурядного реченняЄднальні сполучники: і (й), та (і), ні…ні…, ані…ані, також. Одночасність. Причина – наслідок Послідовність. Косили сіно лугове, і пахла м’ята. Прилинув вітер, і в тісній хатині він про весняну волю заспівав. Хтось шарпнув двері, і вони розчинилися навстіж.

Номер слайду 8

Смислові зв’язки між частинами складносурядного речення. Протиставні сполучники: а, але, та (у значенні але), проте, зате, однак. Протиставлення. Зіставлення. Один засіває поле, а інший збирає плоди. На столі з-під рушника виглядає житній хліб, а поряд темніє пучок польових волошок.

Номер слайду 9

Смислові зв’язки між частинами складносурядного речення. Розділові сполучники: або, чи, то, хоч, то…то, або… або. Означають явища, що чергуються. То комиш упаде в око, то дим тріпоче в повітрі. Або рибку з’їсти, або на дно сісти. Означають явища, які виключають одне одного

Номер слайду 10

Інтонація в складносурядному реченні залежить від смислових зв’язків між його частинами, а ці зв’язки – сполучники. Розрізняють два типи інтонації складносурядних речень: перелічення і зіставлення. Запам’ятайте:

Номер слайду 11

Інтонаціяпереліченнязіставлення. При інтонації перелічення в кінці кожного простого речення, крім останнього, підвищується тон і робиться пауза. Ця інтонація притаманна реченням, що передають одночасність і послідовність подій, явищ. При інтонації зіставлення в кожному простому реченні логічний наголос падає на той член речення, який протиставляється. На південному схилі горбика сонце вже розтопило сніг, і вітер шелестить густою осінньою травою?Добро не пропадає, а зло вмирає.

Номер слайду 12

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
31 січня 2023
Переглядів
785
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку