"Слово в житті людини. Образне слово — першоелемент літератури. Початок словесного мистецтва: фольклор і літописи. Художня література як мистецтво слова."

Про матеріал
Матеріал використовуємо на уроці української літератури у 5 класі під час вивчення теми «Слово в житті людини. Образне слово — першоелемент літератури. Початок словесного мистецтва: фольклор і літописи. Художня література як мистецтво слова. Види мистецтва » , який є наочним відтворенням ходу уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА: Слово в житті людини. Образне слово — першоелемент літератури. Початок словесного мистецтва: фольклор і літописи. Художня література як мистецтво слова. Види мистецтва Урок 1

Номер слайду 2

Слово в житті людини. Що значить слово у житті людини?А слово значить це — буття!Що значить мова у житті Вкраїни?А мова значить — майбуття!Марія Куляба. Слово — це найменша самостійна і вільна одиниця мови, яка співвідноситься з предметом, явищем, ознакою, процесом, відно­шенням та ін. і основною функцією якого є позначення.

Номер слайду 3

Мова — найкращий інструмент розуміння один одного. Первісні люди спілкувались спочатку малюнками, які викарбовували на скелях. Потім з’явилися жести, що полегшило спілкування. Минув час і людина почала розумітися через вигуки (вигуки — це звуконаслідування природних звуків), які згодом перетворились на слова, а ті, у свою чергу, утворили мову, яку ми з вами маємо змогу використовувати для спілкування сьогодні.

Номер слайду 4

Як ви розумієте запропоновані прислів’я та приказки про слово?Слово — не горобець, вилетить — не піймаєш. Від теплого слова і лід розмерзає. Більше діла — менше слів.

Номер слайду 5

Образне слово — першоелемент літератури. Образне слово — це вираження засобами мови чуттєвого уявлення або асоціації про певний предмет дійсності (порівнюючи, вживаючи яскраві означення чи переносне значення). Весела,як весняний жайворонок.

Номер слайду 6

Початок словесного мистецтва: фольклор і літописи Усна народна творчість (фольклор)- це твори,які виникли в сиву давнину і передавалися в усній формі. З далеких часів минулого дійшли літописи - розташовані в хронологічному порядку коротенькі замітки й докладні оповідання про історичні події).

Номер слайду 7

Література — це вид мистецтва, що в художній формі відображаєжиття народу.

Номер слайду 8

Усі види мистецтва відображають життя в художніх образах по-різному. Декоративно-прикладне (оздоблення предметів).

Номер слайду 9

Архітектура.

Номер слайду 10

Живопис.

Номер слайду 11

Графіка.

Номер слайду 12

Скульптура.

Номер слайду 13

Музика (звуками).

Номер слайду 14

Хореографія (мистецтво танцю).

Номер слайду 15

Театр і кіно (використовують елементи всіх видів).

Номер слайду 16

Художня література (за допомогою слова).

Номер слайду 17

Тест 1.2.3.4.5.6.7.8.9.

Номер слайду 18

Ключ 1. Музика2. Кіно 3. Декоративно – ужиткове4. Хореографія 5. Архітектура6. Література 7. Живопис 8. Графіка 9. Скульптура

Номер слайду 19

Підсумок Яку роль грає слово в житті людини? Що таке художній образ? Наведіть власні приклади прислів’їв та приказок про слово. Як ви їх розумієте? Навіщо нам потрібна мова? Що таке фольклор? Що таке літопис? Які види мистецтва ви знаєте?

pptx
Додав(-ла)
Батрак Алла
Додано
29 серпня 2019
Переглядів
12078
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку