Словозміна іменників 4 відміни

Про матеріал
Матеріали презентації допоможуть учителю якісно та цікаво провести урок у 10 класі (розділ "Морфологічна норма")
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Словозміна іменників ІV відміни Презентацію створила: викладачка Мовчан О. М.

Номер слайду 2

Наша мета:знати й розуміти суть поняття морфологічна норма;обирати нормативні варіанти написання слова, покликаючись на засвоєні норми;проводити рефлексію власної мовленнєвої діяльності з погляду додержання морфологічних норм, за потреби коригувати їх.

Номер слайду 3

Які іменники належать до ІV відміни? До четвертої відміни належать іменники середнього роду на -а(-я), які при відмінюванні у непрямих відмінках, крім знахідного і орудного, мають суфікси -ат, -ят, -ен: галчен-я, кошен-я, коліщ-а, тім'-я, плем'-я.іменники з суфіксами -ат, -ят список іменників з суфіксом -ентел-я - телят-иім'-я - імен-ікурч-а - курчат-иплем'-я - племен-іпорос-я - поросят-исім'-я (насіння) - сімен-іцуцен-я - цуценят-ивим'я - вимен-ілош-а - лошат-итім'-я - тімен-і

Номер слайду 4

Відмінкові форми іменників четвертої відміни. Спробуйте провідміняти іменники ІV відміни: Курча, курчатаІм’я, імена

Номер слайду 5

Перевір себе!{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ВІДМІНОКОДНИНАМНОЖИНАНАЗИВНИЙкурч-аім'-якурч-ат-аім-ен-а. РОДОВИЙкурч-ат-иім-ен-і/ім'-якурч-ат-ім-ен-ДАВАЛЬНИЙкурч-ат-іім-ен-ікурч-ат-амім-ен-ам. ЗНАХІДНИЙкурч-аім'-якурч-ат-/курч-ат-аім-ен-а. ОРУДНИЙкурч-амім-ен-ем/ім'-ямкурч-ат-амиім-ен-ами. МІСЦЕВИЙ(на) курч-ат-і(по) ім-ен-і(на) курч-ат-ах(по) ім-ен-ах. КЛИЧНИЙкурч-аім'-якурч-ат-аім-ен-a

Номер слайду 6

Особливості відмінкових форм іменників четвертої відмінинаявність в усіх відмінках однини і множини, крім орудного та знахідного однини, суфіксів -ат,-ят,-ен (ведмежати, теляти, хлоп'яти, тімені);форма знахідного відмінка однини однозвучна із формою називного: курча, ягня, порося, вим'я;у знахідному відмінку множини іменники – назви істот мають паралельні форми: купити курчат і курчата, доглядати немовлят і немовлята;в орудному відмінку однини іменники втрачають суфікси -ат (-ят), закінчення -ам (-ям) приєднується до кореня: курчам, ягням;іменники із суфіксом -ен- мають паралельні форми: ім 'ям і іменем, вим 'ям і вименем;кличний відмінок аналогічний із називним: маля, лоша, ведмежата.

Номер слайду 7

Виконуємо практично!Вправа 1. Розподілити іменники за відмінами. Режим доступу: https://learningapps.org/3923523

Номер слайду 8

Вправа 2. Перепишіть, ставлячи подані в дужках іменники в потрібній формі. Після кожного з іменників позначте в дужках його відмінок і число. Зразок. Всі птахи захищають своїх (пташенята) — Всі птахи захищають своїх пташенят (Р. в. мн.).1. Нема тої корови, щоб (теля) не була. 2. Чорний ворон для своїх (вороненя) білий. 3. Не сподівайся доброго пса з (вовченя). 4. Дарма чіпляти (порося) золотий нашийник. 5. Доростуть колись і (щенята) зуби. 6. Сокіл найбільше шанує свої крила, а людина тішиться (ім’я) (Нар. творч.).• Виділіть в іменниках IV відміни закінчення та суфікси.

Номер слайду 9

Питання для самоконтролю. Які іменники належать до IV відміни?У яких відмінках іменників з суфіксом -ен наявні паралельні форми?У якому відмінку іменників з суфіксом -ат наявні паралельні форми?Яка особливість кличного відмінка іменників IV відміни?

pptx
До підручника
Українська мова (академічний рівень) 10 клас (Глазова О.П., Кузнєцов Ю.Б.)
Додано
1 листопада 2021
Переглядів
3160
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку