Смислові зв'язки між простими реченнями в складносурядному. Розділові знаки між ними

Про матеріал
Урок презентація Складносурядне речення 9 клас. Закріпити знання про складносурядні речення, розділові знаки між частинами речень. Закріпити вміння робити синтаксичний розбір ССР конструювати ССР,використовуючи різні сполучники відповідно до змістових відношень між частинами. Підготуватися до контрольної роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Смислові зв'язки між простими реченнями в складносурядному. Розділові знаки між ними

Номер слайду 2

Сполучники сурядності І(й), та (в значенні і), ні-ні, ані, також, не тільки а й а, але, та(в значенні але), проте, зате, однак або, чи, то…то, хоч…хоч, не то…не то, або…або Єднальні Протиставні Розділові

Номер слайду 3

Розділові знаки у складносурядному реченні Блискуче зелене листя барвінку не в‘яне ні взимку, ні влітку, а навесні звеселяє очі блакитними зірочками цвіту.

Номер слайду 4

Хоч в усній мові нас немає, а на папері мовчимо, та все, що ти читаєш, друже, Сприймати правильно вчимо. Хто ми ? Злита з хвостиком ця крапка, Невелика, власне, лапка. Робить паузу, всім знайома. Як вона зветься?

Номер слайду 5

Кома ставиться Перед сполучниками сурядності і(й), та, а, але, проте, зате, однак, аби, чи, ні…ні, то…то, або…або, не то…не то, чи то… чи то. Вона прийшла непрохана й неждана, а я її зустріти не зумів.

Номер слайду 6

Кома не ставиться перед сполучником і(й), якщо він поєднує дві частини-еквіваленти і якщо ці дві частини є питальні, окличні, спонукальні, називні, безособові; спільний другорядний член речення. Любіть книгу і нехай вона супроводжує вас усе життя.

Номер слайду 7

Тире ставиться частини складносурядного речення з’єднані сполучниками і (й), та , та й, а і виражають швидку зміну подій або різке протиставлення. Сонце змовкло – і все засмутилось.

Номер слайду 8

У другій частині складносурядного речення говориться про наслідки того, про що йдеться у першій його частині Тріпоче сокір сріблом потемнілим, знімаючись у вогку височінь, - і любо впасти на зелену тінь натрудженим і наболілим тілом.

Номер слайду 9

Розряди сурядних сполучників Смислові зв'язки між частинами складносурядного речення Приклади 1. Єднальні і(й), та (в зна­ченні і), і... і, ні ...,ні ...ні, ані, також, як так, не тільки .... а й, притому, при чому одночасність дій, подій, явищ, станів послідовність дій, подій, явищ, станів причинно-наслідкова залежність між діями, подіями, явищами, станами А літо йде полями і гаями, і вітер віє, і цвіте блакить (А. Малишко). Пройшла гроза, і ніч про­мчала, і знову день шумить кругом (В. Сосюра). Машину повело, і ми згу­били шлях (Л. Костенко).

Номер слайду 10

2. Протистав­ні а, але, та, (в значенні але), проте, однак, зате, а, й, же протиставлення дій, подій, явищ, станів зіставлення дій, подій, явищ, станів Поганий на вроду, та гар­ний на вдачу (Народна творчість). І потечуть веселі ріки, а озера кругом гаями по­ростуть, веселим птаством оживуть (Т. Шевченко). 3. Розділові або, чи, чи... чи, або... або, то... то, чи то... чи то, не то ... не то, хоч... хоч чергування дій, подій, явищ, станів взаємовиклю-чення дій, подій, явищ, станів То вітрець дихне, то коник в житі засюрчить (Л. Глібов). Чи ти мій сон, чи ти моя уява, чи просто чорна ма­гія чола (Л. Костенко).

Номер слайду 11

Коментоване письмо Сніг лежав ще у самих ярах і затінках (,;) а то скрізь позбігав дзюркотливими струмочками. Серед пучечків тогорічної трави де-не-де визирали вже блакитними очима проліски (,-) але вся земля лежала ще чорна. Лежала ще півсонна й зітхала до неба теплими грудьми (,;) і те зітхання злітало вгору легенькою білястою парою. Прийшла весна (,-) і все зазеленіло навколо.

Номер слайду 12

Конструювання - моделювання Злий плаче від заздрості (а добрий від радості). Дерево шанують, як добре родить (а чоловіка, як добре робить. Життя не має ціни ( а воля дорожча за життя). (дібрати другу частину до прислів’я, поставити потрібні розділові знаки)

Номер слайду 13

Творча лабораторія «Пишемо твір за п'ять хвилин» За картиною Івана Труша «Гуцулки біля церкви» скласти і записати невеличкий твір в художньому стилі, використовуючи виражальні можливості складносурядних речень.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Домашнє завдання 1. Опрацювати теоретичний матеріал. 2. Скласти твір-мініатюру на тему «Моя родина», використовуючи виражальні можливості складносурядних речень.  

ppt
До підручника
Українська мова 9 клас (Авраменко О.М.)
Додано
15 лютого 2023
Переглядів
470
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку