Соціалізація особистості. Поняття соціалізації. Етапи соціалізації. Суб’єкти соціалізації.

Про матеріал
Соціалізація особистості. Поняття соціалізації. Етапи соціалізації. Суб’єкти соціалізації.Функції соціалізації,етапи соціалізації сфера сім.ї.Субкультура,види субкультур.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Соціалізація особистості. Поняття і етапи. Суб’єкти соціалізації. Соціалізація в сім’ї. Суб’єкти соціалізації.

Номер слайду 2

Людина поза суспільством - або Бог, або звір. Аристотель

Номер слайду 3

Ознаки особистостіСамостійна у своїх вчинках. Продукт соціалізаціїЗдатна відповідати за свої вчинки. Контролює свою поведінку. Особистість

Номер слайду 4

Соціалізація - процес пристосування (адаптації) дорослої людини, яка з певних обставин довгий час була поза суспільством, або перемістилася з одного суспільства в інше.

Номер слайду 5

Сфери соціалізації: 1) сім’я; 2) школа; 3) ровесники; 4) ЗМІ; 5) міжособистісні стосунки, що виникають у процесі життя і діяльності;6) політична система; 7) національні і релігійні традиції.

Номер слайду 6

Упродовж свого життя кожна людина періодично перебуває у складі різних соціальних груп — однокласників, друзів, студентства, спортивних команд, співробітників тощо, — але саме сім’я, тобто тісне коло найближчих людей, є тією спільнотою, яка має визначальний вплив на її становлення.

Номер слайду 7

Сім’ю вважають одним із фундаментальних інститутів суспільства, завдяки якому воно стабільно розвивається та відтворює своє населення.

Номер слайду 8

Назвіть 7 найбільш важливих якостей, які повинна сформувати сім’я. Відповідь обґрунтувати на основі Сімейного Кодексу України.

Номер слайду 9

Від чого залежить, які риси виховує сім’я?Яку роль сім’я виконує в суспільстві? Чим поняття «сім’я» відрізняється від поняття «шлюб»?

Номер слайду 10

Сучасна сім’я виконує певні функції. Функції сім’ї — сфери життєдіяльності сім’ї, безпосередньо пов’язані із задоволенням спільних потреб її членів.

Номер слайду 11

Сім’ю, що складається з батьків та дитини, називають мононуклеарною, або простою. Якщо в сім’ї проживають ще, дідусі, бабусі, тітки та дядьки, то вони мешкають разом і ведуть спільне домогосподарство, то таку сім’ю називають складною (розширеною), або традиційною.

Номер слайду 12

Соціалізація розпочинається з моменту народження і триває усе життя людини, перетворюючи її на особистість. Відповідно соціалізацію можна розділити на такі етапи: Первинна соціалізація. Стадія індивідуалізаціїСтадіяінтеграціїТрудова стадія. Післятрудова стадія

Номер слайду 13

Етапи соціалізації – коротка характеристика. Назва Вік Ознаки. Від народження до підліткового віку. Від підліткового до 25 років. Від 25 до 35 років

Номер слайду 14

Соціалізація неможлива, якщо відсутні постійні зв’язки індивіда з іншими людьми. Особливо важливі ці контакти в ранньому віці. Відомі випадки, коли діти через різні обставини були обмежені в можливості спілкуватися з іншими людьми. Це завдавало невиправної шкоди розвитку дитини.

Номер слайду 15

В перші місяці(роки) життя відбувається первинна соціалізація. Узагалі вважають, що до трьох років формування якостей особистості й навчання конкретних видів діяльності відбувається найбільш легко та швидко.

Номер слайду 16

Так формування мови відбувається до 3 років, пластики рухів — до 6—8 років, математичних здібностей — до 10 років. При цьому значну роль у пізнанні дитиною світу дорослих відіграють рольові ігри — у будівельників, продавців, лікарів, пожежників тощо

Номер слайду 17

Приблизно у 8—9 років дитина переходить до ігор за правилами, тобто вона вже маэ сформовані уявлення про справедливість, рівну участь у спілкуванні тощо. Це стає основою для усвідомлення моральних норм і цінностей, поширених у суспільстві, де дитина розвивається.

Номер слайду 18

До 18—25 років людина здебільшого досягає вершини свого формування як соціальної істоти, соціалізація якої приблизно на 80% уже відбулася.

Номер слайду 19

У своєму подальшому житті на етапах зрілості й старості соціалізація особистості відбувається шляхом прагнення людини самореалізації в межах різноманітних соціальних ролей — підлеглого або керівника, чоловіка або дружини, батька або матері, дідуся або бабусі тощо.

Номер слайду 20

Однак потрібно пам’ятати, що, як визначено в науці, у розвитку людини кожна стадія є цінною й не може бути відсутньою. Головну роль у здійсненні соціалізації за сучасних умов, на думку більшості дослідників, відіграють такі соціальні інститути, як сім’я, школа, однолітки та засоби масової інформації

Номер слайду 21

Субкультури. В межах домінуючої в суспільстві культури окремі соціальні групи створюють свої субкультури. Але що це таке - субкультура?Давайте спільно з’ясуємо.

Номер слайду 22

Субкультура це -  форма (або ж тип) культури, що має відповідну систему символів і цінностей (тобто норм, стандартів, ідеалів та переконань), що відрізняють певну соціальну групу від більшості членів суспільства. Молодіжна субкультура як соціальне явище, на думку дослідників, виникла в країнах Заходу після Другої світової війни.

Номер слайду 23

Молодіжні субкультури дуже різноманітні й розрізняються за соціальними, статевими й етнічними ознаками. Молодь створює свою субкультуру, основними рисами якої стають такі: виклик цінностям дорослих та експерименти з власним способом життя; своєрідні смаки й уподобання, особливо в одязі й музиці; поширення переважно на сферу дозвілля, а не праці;входження до різних груп однолітків.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Субкультури. БАЙКЕРИРАСТАМАНИФРІКИРЕПЕРИГОТИГРАФІТЕРИ

Номер слайду 26

Субкультури. СКІНХЕДИЕМОРОЛЬОВИКИГЕЙМЕРИБЛОГЕРИПАНКИ

Номер слайду 27

Запитання на кмітливість. Чи може чоловік одружитися із сестрою своєї вдови?У фермера було 10 овець. Усі, крім 9-ї, померли. Скільки залишилося овець? Ви заходите в темну малознайому кімнату. У ній є дві лампи: гасова і бензинова. Що ви запалите в першу чергу? Палицю треба розпиляти на 12 частин. Скільки ви зробите розпилів?

Номер слайду 28

5. Самотній нічний сторож помер удень. Чи дадуть йому пенсію?6. У 12-поверховому будинку є ліфт. На першому поверсі живе двоє, від поверху до поверху кількість мешканців збільшується удвічі. Яку кнопку в ліфті цього будинку натискають найчастіше? 7. Коли чорній кішці найкраще пробратися до темного будинку?

pptx
Додано
15 вересня 2022
Переглядів
4705
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку