Спортивне свято для дітей старшого дошкільного віку "Подорож до міста Дорожніх знаків"

Про матеріал

Безпека життєдіяльності дитини – це формування у неї свідомого ставлення до збереження особистого життя, здоров'я шляхом надання теоретичних знань, практичних умінь, вправляння у практичних ситуаціях.

Спрямованість змісту: Безпека життєдіяльності дітей

Вікова група: Старша група

Тема: «Компетентність дітей в небезпечних ситуаціях»

Перегляд файлу

ПОДОРОЖ ПО МІСТУ ДОРОЖНІХ ЗНАКІВ.

 Спортивне свято для дітей старшого дошкільного віку

 Мета: закріпити знання дітей про правила поведінки на вулиці, про правила дорожнього руху, про різні види транспорту, розвивати увагу, вдосконалювати координацію рухів, зміцнювати м'язовий корсет, сприяти вдосконаленню рухових навичок, виховувати культуру поведінки в громадському транспорті.
Посібники: картинки з вулицею, різними видами транспорту, дорожні знаки на підставках, доріжка-перехід («зебра»), два тунелі, два обручі, 2 гри «Склади світлофор», рулі, сумки, коляски для гри, «світлофор», два м'ячі, кольорові картки за кількістю учасників, самокати, машини.

Діти входять в зал. Зал оформлений, як місто: є пішохідний перехід (доріжка), автобусна зупинка, стоїть світлофор.

Інструктор з фізичної культури. Сьогодні ми вирушимо з вами на прогулянку по Місту Дорожніх Знаків. Спочатку ми з вами підемо пішки. Де ми будемо йти (показує картинки будинків, вулиці, проїзної частини)?

Відповіді дітей.

Інструктор з фізичної культури. Правильно, ми підемо по тротуару, де ходять пішоходи.

Дитина.                                                                                                                               Слід запам’ятати всім надовго                                                                                      Від дорослих до дітей:                                                                                             Є  для транспорту дорога,                                                                                       Тротуари для дітей.

Інструктор з фізичної культури. Крокуємо по тротуару (під музику різні види ходьби: на носках, широким кроком, боком, приставним кроком; біг, підскоки). Ми прийшли з вами на стадіон, де проведемо розминку «Веселих пішоходів». 
                                      Комплекс ЗРВ «Веселі пішоходи»

  1. «Пішохід прокинувся»

 В. П.: - ноги на ширині плечей, руки в сторони.

1-2 - підняти прямі руки вгору, подивитися на долоньки,

3-4 - вихідне положення (6-8 р.)

  1. «Побачив у вікно регулювальника»

В. П.: - ноги на ширині плечей, права рука вгору, ліва рука вниз,

1-2 - міняємо положення рук: праву вперед-вниз, ліву вперед-вгору,

3-4 повторюємо рахунок 1-2 (6-8 р.)

  1. «Немає машин?»

В. П.: - ноги на ширині плечей, руки на поясі.

1-2 - поворот вправо, руки в сторони,

3 - 4 - вихідне положення. Те ж вліво (по 3 рази).

  1. «Крокуємо по переходу»

В. П.: - ноги на ширині плечей, руки вниз

1 - руки в сторони,

2 - праву ногу зігнути в коліні, підняти вгору, оплеск під коліном,

3 - ногу опустити, руки в сторони,                                                                             4 - вихідне положення. (8 р.)

  1. «Де автобус?»

В. П.: - основна стійка, руки вниз

1 - стрибок, ноги нарізно, руки в сторони,

2 - вихідне положення,

3 - повторити рахунок 1,

4 - вихідне положення. Виконати 10 стрибків, чергуючи їх з ходьбою.

                      Чується автомобільний гудок. Вбігає домовичок Кузя. 
Домовичок. Фу, трохи під машину не попав.
Інструктор з фізичної культури. Привіт, як тебе звати?
Домовичок. Домовичок Кузя.
Інструктор з фізичної культури. Ти де переходив дорогу, що трохи під машину не попав?
Домовичок. Де було зручно, там і перейшов.
Інструктор з фізичної культури. Діти, де треба переходити дорогу?
Діти: Пішохід! Пішохід!
Пам'ятай про перехід!
Підземний, наземний,
Схожий на зебру.
Інструктор з фізичної культури. Правильно, по пішохідному переходу. Давайте покажемо Кузі, де необхідно переходити дорогу (діти разом з Кузею йдуть по пішохідному переходу (доріжці)). Скажіть, діти, які бувають пішохідні переходи? (відповіді дітей) Правильно - наземні і підземні (вихователь показує малюнки). Кузя, ти зрозумів, де потрібно переходити дорогу?
Домовичок. Звичайно, зрозумів. По пішохідному переходу.
Інструктор з фізичної культури. Щоб закріпити це правило, ми пограємо.
                                              Гра «Підземний перехід»
Діти діляться на дві команди. За сигналом ведучого пролазять у «підземний перехід – тунель». Чия команда швидше проповзе на інший бік «вулиці», та і виграла.                                                                                                                Інструктор з фізичної культури. Кузя, скажи, а куди ти так поспішав?
Домовичок. Я тікав від Баби - Яги. Вона хоче, щоб я жив у неї в хатинці, а я хочу в селі у бабусі. У Яги в лісі дуже нудно. А в місті я заблукав. Допоможіть мені дістатися до мого села.
Інструктор з фізичної культури. Діти, допоможемо домовичку? (відповіді дітей) Тоді, зараз ми підемо на автобусну зупинку і поїдемо на автобусі. 
Діти разом з домовичком підходять до «автобусної зупинки» (на стійці знак «автобусна зупинка», ведучий показує картинки автомобільного транспорту: автобуса, легкового автомобіля, різні види вантажних автомобілів).
Інструктор з фізичної культури. Як можна одним словом назвати ці автомобілі?
Відповіді дітей (машини, транспорт). Які знаєте види транспорту (легковий, вантажний)?
Інструктор з фізичної культури. Який це знак? (показує знак «Автобусна зупинка», діти відповідають). Зараз ми побачимо, чия команда швидше переїде з однієї зупинки на іншу.
                                                  Гра «Перевези пасажира»
Діти діляться на дві команди. Вибирається «водій», він тримає обруч - це автобус. За сигналом «Водій» перевозить пасажирів з однієї зупинки на іншу. Хто швидше перевезе пасажирів, та команда перемогла.
                                                 Під час гри забігає Баба-Яга.                                                                                                              Вона намагається розштовхати всіх. Кузя ховається за дітьми.
Інструктор з фізичної культури. Шановна, не можна себе так поводити в автобусі.
Баба-Яга. Я не шановна, а сама справжня Баба - Яга. Мені треба поспішати. А ви мені заважаєте.                                                                                                 Інструктор з фізичної культури. Давайте розповімо Бабі-Язі, як потрібно вести себе в автобусі. (розповіді дітей) Баба-Яга, а куди ти так поспішаєш?
Баба-Яга. Домовичка Кузю шукаю. Втік він від мене. Ви його не бачили?
Інструктор з фізичної культури. Бачили тільки, що він не хоче з тобою жити в лісі. Йому хочеться жити в селі. Відпусти його.
Баба-Яга. Ні, не відпущу. Нікуди він від мене не втече, в місті заблукає. З ним обов'язково що-небудь станеться - потрапить під машину. Ніхто йому не допоможе.
Інструктор з фізичної культури. Діти йому допоможуть.
Баба-Яга. (бачить Кузю) Ось ти де! Не допоможуть, я зачаклувала світлофор, переплутала всі знаки.
Інструктор з фізичної культури. Наші діти знають правила дорожнього руху, вони виправлять світлофор.
                                                 Гра «Склади світлофор»
Діти діляться на дві команди по три людини. Кожен учасник підбігає до «світлофора» (два прямокутника з трьома кулями) і викладає один кольоровий кружечок. Хто швидше і правильно викладе кольори світлофора, той і переміг.
Інструктор з фізичної культури. Ось бачиш, Баба-Яга, наші діти розчаклували  світлофор. 
Дитина.                                                                                                                                 Підморгне зеленим оком –                                                                                                         Ми йдемо.                                                                                                                         Підморгне червоним оком –                                                                                           Стоїмо. (світлофор).                                                                                                    Інструктор з фізичної культури. Хочеш з ними пограти в гру «Автомобілі, пішоходи і світлофор»?

                                    Гра «Автомобілі, пішоходи і світлофор»

 


 

Одній групі учасників роздають рулі, великі дитячі машини - вони «автомобілі», інший сумки, коляски - вони пішоходи. Ведучий показує три  прапорці різного кольору (червоного, зеленого і жовтого кольорів, і дає пояснення, для кого який сигнал «загоряється» - для водіїв або пішоходів. Автомобілі на зелений сигнал - їдуть, на - жовтий стоять, на червоний - присідають. Пішоходи на зелений сигнал переходять дорогу по пішохідному переходу, на - жовтий зупиняються, на червоний - всі беруться за руки. Баба-Яга намагається заплутати дітей, але у неї нічого не виходить.

 


 

Інструктор з фізичної культури. Наші діти добре знають сигнали світлофора.
Баба-Яга. Світлофор то знають, а дорожні знаки не знають.                             


 

 

Інструктор з фізичної культури. Давай перевіримо.


                                           Гра «Збери дорожні знаки»
У грі беруть участь 2 команди.
Перед дітьми на відстані 2 - 3 м в одну лінію виставляються дорожні знаки (знаки на підставках). За допомогою лічилки діти визначають черговість команд і відповідно до черговості починають збивати знак, кидаючи м'яч. Кожен збитий знак, можна забрати тільки тоді, коли правильно буде названий сам дорожній знак. Якщо відповіді надано невірно, то знак знову ставлять на місце. Перемагає та команда, яка збере більше знаків. Баба - Яга і Кузя теж беруть участь у цій грі.
Інструктор з фізичної культури. Переконалася, Яга, що наші діти знають дорожні знаки. Вони ще й вірші знають про них.                                                   Інструктор з фізичної культури.                                                                                    Ну, а тепер, всі знаки,
Ставайте дружньо в ряд
Правила руху
Розкажіте для нас.

Діти беруть по одному знаку і шикуються в ряд, кожен розповідає про свій знак.

 

1 дитина.                                                                                                                        Знають люди все на світі - 
У цьому місці ходять діти.                                                                                                                             Знак "Діти"
                                                                                                                                       2. У нього два колеса і сідло на рамі, 
Дві педалі є внизу, крутять їх ногами. 
У червоному колі він стоїть, 
Про заборону говорить. 
Знак "Велосипедний рух заборонено"

3. Знають діти всі, напевно, 
Перехід бува підземний. 
Під землею люди йдуть — 
І безпечна їхня путь. 
Нагорі біжать машини, 
Проїжджають безупину, 
А внизу йде пішохід —                                                                                  

Дуже зручний перехід. 
Він стрічає всіх привітно, 
Навіть вдень горить тут світло.                                                                                      Знак «Підземний перехід»

4. Тротуари це доріжки,
Ми по них ідемо пішки.
Всі, хто тротуаром ходить,
Звуться просто – пішоходи.                                                                                                  Знак «Пішоходи»

5. На дорозі звір лежить:
Весь у смужку, ніби спить.
У степу він народився,
А у місті нам згодився.
Цього звіра звати «зебра»,
В нього є смугасті ребра.
Знає кожний пішохід – 
Це безпечний …
Знак «Перехід»

6. Я правдиво вам скажу,
Всім це місце я вкажу.
Друзі, слово честі, - 
Де схрестилися дороги,
Рух порядок має строгий – 
Там і ..
Знак «Перехрестя»

7. Стоять вони всі при дорозі, 
Допомогти людині в змозі, 
Усюди — близько і далеко, 
Надійні сторожі безпеки. 
Одні із них нам сповіщають, 
А інші — щось забороняють, 
Попереджають нас завжди, 
Аби не трапилось біди.
Вартують на узбіччях тихо, 
Оберігають нас від лиха.
Ти тільки будь уважним дуже, 
Їх слухайся, шановний друже. 
Це знає кожен, знає всякий — 
Слід поважать дорожні ... 
(Знаки)

Вихователь. Давайте розглянемо знаки ще раз. Ось ці знаки - забороняють: «В'їзд заборонено», «Рух на велосипеді заборонено», «Прохід заборонений». Інформаційні: «Пункт харчування», «Лікарня», «Дорожній пост», «Пішохідний перехід». Попереджають: «Увага діти», «Дорожні роботи», «Небезпечний поворот».
                                                                                                                                               Баба-Яга. Знаки, вивчили. А загадки мої не відгадаєте.                              Інструктор з фізичної культури. Давай спробуємо.
Баба-Яга. 

  • Знає будь-яка дитина:
    Йти не можна, де машини.
    Тому Коля і Тамара
    Йдуть собі по …. (тротуару).
  • Різні скельця є у мене:
    Червоне, жовте і зелене.
    Можу ними я сказати:
    «Йти», «Стояти», «Зачекати».
    (Світлофор)                                                                                                                                                                           
                                                                                                                                           Тротуаром йдуть малята,
    Жваві хлопчики й дівчата.
    Не кричать і не пустують – 
    Дуже ввічливо крокують.
    Симпатичні всі на вроду
    Наші дітки - …
    (Пішоходи)
  • Ми побачили з тобою, 
    Як одною лиш рукою, 
    Тільки жезла він підняв — 
    Вантажівку вмить спиняв. 
    Що ж це за силач такий? 
    Це, малята, ... 
         (Постовий)

Домовичок.

  • Хто від нещасть застерігає, 
    І нам завжди допомагає 
    Так, щоб не трапилось біди, 
    Усім дорогу перейти? 
    Для тебе світить і для мене 
    Червоне око та зелене. 
    Вартує завше він, моргає, 
    Ніколи він не спочиває. 
    Уранці, вдень, в вечірню пору 
    Всі люди вдячні ... 
    (Світлофору)

 

  • Покрути його педалі —                                                                                                                                Й повезе в далекі далі.                                                                                                                                             Є звичайний, є гірський, Жовтий, білий, голубий…(Велосипед)
  • Є великий, є малий,                                                                                                                                                    З вантажами, легковий.                                                                                                                                           По дорогах поспішає,                                                                                                                                               У собі людей катає. (автомобіль)  
  • Пасажирський чи товарний                                                                                                                                   Металевий він і гарний. Все ховає у вагонах                                                                                                                                             І стає лиш на перонах (потяг)
  • По маршруту вас везуть                                                                                                                                                 І квиточки продають.                                                                                                                                                                              З вигляду продовгуватий, Але зовсім не рогатий.(автобус)                                                                                                  
  • Вгору ріжки підіймає                                                                                                                                                       І в дорогу вирушає.                                                                                                                                                   Їздить тільки у містах,                                                                                                                                                    В будні дні і по святах.(тролейбус)

 Баба-Яга. 

Одной ногой толкаемся,
Другой ногой стоим.
И очень быстро катимся.
Практически – летим.

За руль его мы держимся
Им можно управлять,
Чтоб нам, набравшим скорости,
Людей не посбивать!

Колесики красивые
Обычно там их два,
Еще на нем подножка есть
Что это, детвора?! (самокат)
 

                                          Естафета «Швидкий  самокат»

Грають дві команди. За сигналом  «змійкою» об'їхати кеглі і швидко повернутися на лінію старту. Виграє та команда, яка швидше подолає дистанцію.

 

E:\дорожные знаки\DSC_0060.JPG

Інструктор з фізичної культури. Діти відгадали всі загадки і виконали складне завдання. Ти повинна відпустити Кузю.
Баба-Яга. Сподобалося мені у вас, в дитячому саду. Можна, ми з Кузею 
будемо приходити в гості? А Кузю я проводжу до села, я вам обіцяю. На прощання хочу подарувати маленькі подарунки.  

(Дарує дітям книжки про правила дорожнього руху і йде разом з Кузею)

Інструктор з фізичної культури. Ось і закінчилася наша прогулянка по Місту Дорожніх Знаків.
 

На дорозі так правил багато,
Їх дотримуйся, друже, завжди!
Якщо будеш ти їх шанувати,
То й не трапиться лиха-біди!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 E:\дорожные знаки\DSC_0058.JPG

 E:\дорожные знаки\DSC_0070.JPG

docx
Пов’язані теми
Фізична культура, Сценарії
Додано
5 листопада 2018
Переглядів
2001
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку