Спрощення в групах приголосних

Про матеріал
Презентація містить теоретичний та практичний матеріал до теми " Спрощення в групах приголосних". Теоретичний та практичний матеріал подано змістовно, лаконічно , що дозволяє швидко засвоїти та повторити вже засвоєні знання при підготовці учнів до НМТ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

« Спрощення в групах приголосних»Підготувала : вчитель української мови та літератури Костирко Неля Олександрівна

Номер слайду 2

При словозміні й словотворенні в українській мові часто виникає збіг кількох приголосних звуків, що утруднює вимову. «Незручний» звук у такому разі пропускаємо, тобто спрощуємо для себе вимову. У результаті мовлення стає милозвучнішим, а вимова — легшою. Таким чином, спрацьовує правило «третього зайвого». Спрощення відбувається не тільки у вимові — воно позначається й на письмі: вартість — вартісний, об'їзд — об'їзний.

Номер слайду 3

Спрощення на письміСпрощуються звуки [д], [т], [л], [н], [к] у таких групах приголосних: здн — зн: проїзд — проїзний; поїзд — поїзний; ждн — жн: тиждень — тижневий;стн — сн: радість — радісний; уста — усний;стл — сл: щастя — щасливий; лестити — улесливий; стелити — слати;слн — сн: мисль — умисний, навмисно; масло — масний, Масниця; ремесло — ремісник;рдц — рц: серденько, сердечний — серце, серцевина;рнц — нц: чернець — ченці;зкн — зн: бризки — бризнути;скн — сн: блиск — блиснути, тиск — тиснути, АЛЕ випуск — випускний, виск — вискнути.

Номер слайду 4

У цих правилах є винятки: тоскно, скнара, скніти, кістлявий, пестливий, хвастливий, шістнадцять, шістсот, п'ятдесят, зап’ястний, хворостняк, дев'яностники і похідні. АЛЕ надкісниця.

Номер слайду 5

Спрощення лише у вимовіСпрощення не позначається на письмі, а тільки у вимові (букву т у буквосполученні стн зберігаємо, хоч відповідний звук не вимовляємо):у запозичених словах: баласт — баластний, контраст — контрастний, компост — компостний, гігант — гігантський, агент — агентство, студент — студентство; у групах стц і стч: невістка — невістці, невістчин; хористка — хористці, хористчин; пастка — у пастці.

Номер слайду 6

Вставте, де треба, пропущені букви т, д, к. Слова запишіть у дві колонки: 1) у які не вставляли букв; 2) у які вставили пропущені букви. Швидкіс..ний, якіс..ний, улес..ливий, осві..читися, хвас..ливий, контрас..ний, щас..ливий, блис..нути, аген..ство, волейболіс..ці (давальний відмінок від волейболістка), заїз..ний, їж..жу (від їздити), учас..ник, заздріс..ний, ус..ний, випус..ний, стис..нути, щотиж..ня, студен..ський, студен..ство, очис..ний, скатер..ка, буревіс..ник, п’я..десят.

Номер слайду 7

Перепишіть, вставляючи, де треба, пропущені букви. 1. Вся сім’я гомонить, кожному хочеться сказати щось радіс..не, кожен почуває себе щас..ливим і повним надій. (Леся Українка.) 2. Чес..ним, хлопчику, будь у труді, у навчанні, у дружбі. (С. Крижанівський.) 3. Недремним будь і пристрас..ним в турботі за мир і щастя людства на землі! (М. Нагнибіда.) 4. Як гаряче плинуть з безвіс..ної далі притьмарених видив нечутні рої! (Л. Первомайський.) 5. Краще я вас на тому тиж..ні виряджу на Запорожжя. От де наука!. (О. Довженко.) 6. Століття — змор..ка на чолі Землі: всесвітні війни, революцій грози. (І. Драч.) 7. І ось—не в строк знялось виття фаши..ського поганства. (П. Тичина.) 8. А потім розмістили їх: в арештан..ську всіх,—лише Давида взяв рудий за руку й повів до флігеля. (А. Головко.)

Номер слайду 8

Перепишіть слова, уставивши, де потрібно, пропущені літери. Млос..ний, шубовс..нути, хворос..няк, щиросер..ний, абонен..ський, тиж..невик, випус..ний, передвіс..ниця, безкорис..ливий, облес..ливий, ціліс..ний, зліс..ний, йодовміс..ний, почес..ний, прихвос..ні, аген..ство, пес..ливий, гімнас..ці, хвас..ливий, хрус..нути, невіс..чин, шелес..нути, зап’яс..ний, ненавис..ний.

Номер слайду 9

Утворіть прикметники від іменників, зверніть увагу на слова, у яких відбувається спрощення приголосних. Честь, користь, пристрасть, радість, швидкість, солдат, жалість, захист, ненависть, область, турист, тиждень, щастя, виїзд, масло, студент, баласт, сонце, контраст, зап'ястя, аванпост, кількість, гігант, вартість, інтелігент, пропуск, швидкість, допуск, захист, баласт, президент.

Номер слайду 10

Випишіть слова, у яких вiдбулося спрощення. Вiн високий, елегантний, хоч вороги, а може, просто заздрiснi люди, називають його кiстлявим. Завжди щасливий прислужитися гарнiй царiвнi. З нею вiн уважний, облесливий, буває хвастливим. Але йому так хочеться сподобатись! Тому й розповiдає про свої доблеснi подвиги, про двобої з нападниками. Нападають на нього ненависнi йому богатирi, всiлякi там Котигорошки. Якщо до царiвен вiн жалiсливий, то до наїзникiв буває безжалiсний. Нема чого вештатися сюди мало не щотижня! Упiзнали? Звiсно, це Кощiй Безсмертний. Таким викохало його в нашiй уявi телебачення. Цей зловiсний казковий персонаж, мабуть, не такий вже й безнадiйний. Вiн має здоровий глузд i почуття гумору. Хiба цього мало? (З журн.)

pptx
Додав(-ла)
Костирко Неля
До підручника
Українська мова (академічний, профільний рівень) 11 клас (Шелехова Г.Т., Бондаренко Н.В., Новосьолова В.І.)
Додано
11 вересня
Переглядів
21
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку