Здоров’я переважає всі життєві блага

Про матеріал
Мета роботи - привернути увагу дорослих та дітей до здоровя людини як найбільшої цінності, збереження та зміцнення здоровя через заняття спортом, ведення здорового способу життя. Здоровя - найважливіша цінність людини. Виконуючи роботу, дотримуватися орфографічних та пунктуаційних правил, правильного і змістовного формулювання власної думки, змістовної побудови тексту, членування тексту на абзаци.
Перегляд файлу

                    Здоров’я переважає всі життєві блага

        Здоров’я – це найважливіша цінність, якою може володіти людина.

Чому здоров'я людини вивчають різні науки? Тому, що здоров'я людини є складним явищем, його можна розглядати як філософську, соціальну, економічну, біологічну, медичну категорію, як об’єкт споживання та залучення фінансів. Така багатоаспектність стану здоров’я потребує дослідження з погляду різних теоретичних й прикладних наукових галузей.

     Для розуміння фізичного здоров’я, що відображає функціональний стан організму людини, велике значення мають передусім знання природничих наук: біології (анатомії, фізіології, біохімії, біофізики, генетики, молекулярної біології, антропології, ембріології, імунології), фізики, хімії, географії, астрономії. Лікування й профілактика захворювань неможливі без медичних (ендокринологія, кардіологія, стоматологія) і фармацевтичних (фармакологія, токсикологія, фармакогнозія) наук.

        Для зміцнення й збереження психічного здоров’я необхідні знання психологічних наук (нейропсихологія, психіатрія, психоекологія, психогенетика), біологічних (нейрофізіологія, етологія), медичних (ендокринологія) та філософських (логіка, релігієзнавство, естетика, етика) наук.

         Для вивчення компонентів соціального здоров’я необхідні знання соціологічних (соціологія, соціальна психологія) та історичних (етнологія, археологія) наук. Окрім наукових знань про соціальні явища для розв’язування соціальних проблем важливими, є й такі галузі діяльності, як освіта (педагогічні науки), сільське господарство (сільськогосподарські науки), правосуддя (юридичні науки), транспорт (технічні науки), фінанси й капіталовкладення (економічні науки) тощо. Без здоров’я всі інші аспекти, як-от: матеріальні блага, успіх і стосунки –втрачають своє значення. Добробут людини безпосередньо пов'язаний із здатністю кожної людини жити повноцінним і змістовним життям.

         Перш за все, міцне здоров’я є основою продуктивності праці кожної людини та її благополуччя. Коли люди знаходяться в хорошій фізичній формі, вони мають удосталь енергії та сили, щоб досягти власної мети, працювати над здійсненням мрій та робити посильний внесок у розвиток суспільства. Здорове тіло дозволяє систематично займатися бажаною повсякденною діяльністю без обмежень, що дає змогу почуватися по-справжньому вільним.

         Крім того, психічний стан також має вирішальне значення для загального благополуччя людини. Проблеми духовного здоров’я, якщо їх не лікувати, можуть мати згубний вплив на особистість. Депресія, тривога та стрес порушують когнітивні функції, знижують здатність людини приймати рішення та перешкоджають нормальним стосункам і іншими. Таким чином, підтримка психологічного стану з допомогою практик самовідновлення, звернення до фахівців за професійною допомогою є важливим для повноцінного життя.

         Більше того, пріоритет здоров’я веде до довголіття та щасливих років. Корисні звички, як, наприклад, регулярні фізичні вправи, збалансоване й повноцінне харчування та повноцінний відпочинок сприяють добробуту людини й зменшують ризик захворювань людини.

          Варто згадати, що цінність здоров’я зростає в часи лиха та викликів.  Щоб пережити їх, необхідні сила, стійкість, хороша фізична форма. Дужі, сильні й здорові люди краще підготовлені до боротьби зі стресом, подолання перешкод та повноцінної адаптації до мінливих ситуацій, які в наш час, на жаль, трапляються доволі часто. Саме  здоров’я  людини служить надійною опорою в сутичках з буденними проблемами, дозволяючи кожному з нас із впевненістю та оптимізмом рухатися вперед.

          Отже, здоров’я є найважливішою цінністю, яку тільки можна уявити. Воно є наріжним каменем  справжнього, осмисленого життя, впливає на абсолютно всі аспекти добробуту людини від фізичної активності до психічної стійкості. Зрештою, усі інвестиції у власне здоров’я – це найкращий і найнеобхідніший внесок у світле й повноцінне та забезпечене майбутнє.

          Громадське здоров'я - наука, яка спрямована на покращення здоров'я населення шляхом розробки та реалізації заходів щодо конкретного запобігання захворюванням, а також захисту та зміцнення здоров'я й добробуту населення. Освітня програма громадського здоровя  у вузах спрямована на підготовку фахівців,  котрі володіють низкою практичних навичок і знань, які можна застосувати в різних сферах, пов’язаних зі збереженням, покращенням та захистом здоров'я окремих людей, громад і  всього населення.

               «Усі  зусилля  розумної  людини  мають  бути  спрямовані  не  на  те,  щоб ремонтувати  та  конопатити  свій  організм,  як  старий  човен,  а  на  те,  щоб створити  собі  такий  спосіб  життя,  за  якого  організм  якомога  менше  б виходив  із ладу й набагато рідше потребував налагоджування,» - так висловив власну думку про здоровя людини Дмитро Писарєв. 

          Прислухаймося до думки великого В. О. Сухомлинського: «Не можна перетворювати спорт зі способу фізичного виховання дітей у спосіб боротьби за особистий успіх, не можна ділити дітей на здібних і нездар до спорту, не можна розпалювати нездоровий потяг навколо боротьби за гідність школи».  

          Шановні колеги, батьки, учні, знайомі! Бережіть своє здоров’я,   цінуйте кожну мить життя, бережіть себе та своїх рідних, найдорожче – наше життя. Міцного здоровя вам та щастя, благополуччя під мирним небом України!

docx
До підручника
Українська мова (академічний, профільний рівень) 11 клас (Шелехова Г.Т., Бондаренко Н.В., Новосьолова В.І.)
Додано
15 вересня
Переглядів
17
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку