Спрощення в групах приголосних (Презентація)

Про матеріал
Розкрити особливості такого мовного явища , як спрощення в групах приголосних та забезпечити їх засвоєння; розвивати навички правильного написання слів, в яких відбувається спрощенно; розвивати навички правильного написання слів, в яких відбувається спрощення; визначати орфограму «Спрощення в групах приголосних»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Мета уроку: * розкрити особливості такого мовного явища, як спрощення в групах приголосних; * удосконалити навички правильної вимови звуків української мови; * розвивати навички правильного написання слів, у яких відбувається спрощення; * виховувати інтерес учнів до мови.

Номер слайду 3

-стн- честь – чесний, щастя – щасливий -стл- користь – корисний – лестощі – улесливий

Номер слайду 4

-ждн- тиждень – тижневий -здн- проїзд – проїзний

Номер слайду 5

-зкн- брязкіт – брязнути, блиск – блиснути -скн- тиск – тиснути, плюскіт – плюснути

Номер слайду 6

-слн- мисль – умисний, навмисне

Номер слайду 7

Увага! Винятки! у числівниках і похідних від них: шістнадцять, шістсот, шістдесят

Номер слайду 8

Увага! Винятки! у словах іншомовного походження: Компостний, контрастний, форпостний, аванпостний, баластний

Номер слайду 9

Запам’ятай! кістлявий, пестливий, хвастливий, зап’ястний, випускний, вискнути, тоскно, скнара

Номер слайду 10

Тренувальна вправа Знайдіть слова, в яких допущені помилки, запишіть їх без помилок. Совісний, доблестний, якісний, областний, жалісливий, улестливий, перехрестний, шістсот, радісний, виїзна, тиждня, хрустнути, заздрісно, пестливий

Номер слайду 11

Спотиканочка Вставити пропущені слова, у яких відбувається спрощення приголосних. Дай …. волю заведе в неволю. …. діло роби сміло. Не родись багатий та вродливий, а родись при долі та …. І після …. буває негода, отак і в народа. … приятель схожий на кішку: спереду ласкає, а ззаду кусає. Бережись …, як потайного собаки

Номер слайду 12

Будь уважним!! Перепишіть, розкриваючи дужки. На тому (тиждень); з олов’яним (перстень); у вовняній (хустка); сказала своїй (невістка); стер на (тертка); у цій (поїздка).

Номер слайду 13

Творче моделювання Виділені слова замініть прикметниками, запишіть їх. Зразок: газета області – обласна газета Праця, яка приносить користь; показники якості; чоловік, який хвастає; забарвлення для захисту; табір для туристів; відпустка на тиждень; малюнок, побудований на контрастах; людина, яка зазнала щастя.

Номер слайду 14

Словниковий диктант Усний, чесний, шістнадцять, добросовісний, серце, пестливий, шістсот, контрастний, радісно, тижневий, щасливий, сонце, корисний, ненависний, проїзний, перехресний, якісний, хруснути.

Номер слайду 15

Творча робота Написати твір-мініатюру “Радісна праця”, використавши слова, в яких відбувається спрощення приголосних.

Номер слайду 16

Використана література: Г.Дмитренко, Ю.Росоха. Українська мова: Навчальний посібник для 5 класу. – К.: Видавець Микола Дмитренко, 2010 Ющук І.П.Рідна мова: Підручник для 5 кл. – К.: Освіта, 1999.

ppt
Додано
20 лютого 2021
Переглядів
1453
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку