Статеве виховання підлітків. Профілактика ранніх статевих відносин.

Про матеріал
На сьогодні неабиякої актуальності набуває проблема зниження віку початку статевого життя, що тягне за собою багато проблем: зростання кількості захворювань, що передаються статевим шляхом, збільшення кількості штучного переривання вагітності, поява в суспільстві такого соціального феномена як неповнолітня мама. Соціальна та інформаційна ситуація, що склалася як в Україні, так і у світі загалом, впливає на систему цінностей і моральних норм не лише дорослої частини населення, а і молодого покоління в цілому. Так, деформаційного впливу зазнає така найуразливіша сфера людського життя, як статеві відносини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Статеве виховання підлітків. Профілактика ранніх статевих стосунків..

Номер слайду 2

Актуальність теми: На сьогодні неабиякої актуальності набуває проблема зниження віку початку статевого життя, що тягне за собою багато проблем: зростання кількості захворювань, що передаються статевим шляхом, збільшення кількості штучного переривання вагітності, поява в суспільстві такого соціального феномена як неповнолітня мама. Соціальна та інформаційна ситуація, що склалася як в Україні, так і у світі загалом, впливає на систему цінностей і моральних норм не лише дорослої частини населення, а і молодого покоління в цілому. Так, деформаційного впливу зазнає така найуразливіша сфера людського життя, як статеві відносини.

Номер слайду 3

Сучасна молодь досить рано вступає в статеві стосунки. Про це свідчать також результати опитування, проведеного Інститутом соціальної і політичної психології АПН України. За даними цього Інституту, середній вік початку статевого життя (показник, який в усьому світі вважається одним з найважливіших критеріїв ефективності освітніх програм із статевої просвіти молоді) становить 15,6 року.

Номер слайду 4

Профілактика ранніх статевих стосунків серед підлітків є однією із складових сексуальної освіти.

Номер слайду 5

Сексуальна освіта в українських школах. У загальноосвітніх навчальних закладах України не впроваджуються окремі програми статевого виховання. Проте його вивчають через включення відповідної інформації у змісті різних навчальних предметів та систему позакласної виховної роботи. Зокрема, питання статевого виховання висвітлюються у навчальних програмах з «Основ здоров’я», «Біології» та факультативних курсах «Я – моє здоров’я – моє життя», «Захисти себе від ВІЛ» («Школа проти СНІДу»), «Корисні звички», «Дорослішай на здоров’я», «Сприяння просвітницькій роботі «рівний — рівному» серед молоді України щодо здорового способу життя» тощо .

Номер слайду 6

Сексуальна освіта у школах інших країн. У Швеції статеве виховання – обов’язковий шкільний предмет з 1956 року, навчання якого починається у віці 7-10 років і триває до закінчення школи. У Франції молоді дають необхідну інформацію ще з 1976 року. Статеве виховання є обов’язковим предметом у початковій освіті і середній школі, а також у вищих і професійно-технічних закладах освіти. У Норвегії статеву освіту започаткували ще в 1971 році, вона призначена для школярів віком від 7 до 16 років. У Нідерландах держава запровадила повну статеву освіту, яка починається з 4-річного віку.

Номер слайду 7

Школа – це особливе середовище, маленька модель суспільства, в якому учні повинні дізнаватися про фізіологічні та психологічні зміни, пов’язані зі статевим дозріванням, про проблеми контрацепції, незаплановану вагітність, ризики інфекційних уражень, питання сексуальної орієнтації, особисту сексуальну безпеку, і, особливо важливо, – що в кожної людини є вибір, і відповідальність за нього лежить лише на ній.

Номер слайду 8

Статеве виховання включає: Анатомо-фізіологічну та гігієнічну частину:- статеве дозрівання;- особиста гігієна;- інформація про ІПСШ. Соціально-психологічну частину:- поняття мужності і жіночності,- психологія міжособистісних відносин,- культура спілкування,- моральні основи стосунків хлопців і дівчат,- любов як вище людське почуття,- шлюб , поняття готовності до шлюбу.

Номер слайду 9

Огляд матеріалів для використання в практичній діяльності психолога.

Номер слайду 10

На платформі Prometheus можна пройти безкоштовний онлайн-курс “Сексуальна освіта”, до створення якого були залучені відомі спеціалісти в галузі медицини та психології, а в записі відеолекцій взяли участь популярні телеведучі та лідери думок. (https://osvitoria.media/news/vidkryto-onlajn-kurs-pro-seksualnu-osvitu-na-platformi-prometheus/)Цей курс створено спільно з Фондом Олени Пінчук «Анти-СНІД». Він розглядає не лише фізіологічні, а й емоційні аспекти сексу, взаємодію з однолітками та батьками, надає практичні поради щодо власної безпеки. 

Номер слайду 11

ТЕМИ КУРСУСекс. Коли занадто рано, а коли вже пізно. Лектор: Вікторія Любаревич-Торхова, психологиня когнітивного розвитку, КПТ психотерапевтка для дітей та дорослих. Яким буває секс. Лектор: В'ячеслав Соломка, телеведучий. Безпека і згода в сексі. Лектор: Кароліна Ашіон, телеведуча. Все, що потрібно знати про презервативи і контрацепцію. Лектор: Валентин Бобруйко, тренер-консультант Фундації АНТИСНІД США в Україні. ВІЛ/СНІД. Правда і міфи. Лектор: Яна Панфілова і Даня Столбунов, громадські активісти, співзасновники молодіжної організації «Teenergizer». Порно: міфи і реальність. Лектор: Дмитро Максютенко (шеф-редактор журналу «XXL»). Секс з іншої планети. Лектор: Ольга Семенова, психотерапевтка. Як влаштована дівчинка?Лектор: Тетяна Шевчук, кандидатка медичних наук, лікарка-гінеколог вищої категорії. Секс майбутнього. Лектор: Ольга Руднєва, директорка Фонду Олени Пінчук. Як, з ким і коли говорити про секс. Лектор: Карина Гаврилюк, героїня серіалу «Київ вдень та вночі». Чи займаються сексом люди з інвалідністю?Лектор: Уляна Пчолкіна, телеведуча, громадська активістка.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Цикл “Біологія сексуальності” від студії Need зібрані теми, які пояснюють поведінку людини з біологічної точки зору. Кожен ролик містить інформацію, поширення якої важливе задля розвитку сексуальної освіти в Україні та руйнування стереотипів. Авторка курсу – Ярина Вишенська, спікерка тренінгів із сексуальної освіти для батьків і підлітків. Ярина сподівається, що після перегляду все те, що було незрозумілим, табуйованим чи здавалось випадковістю, набуде нових та цікавих сенсів.

Номер слайду 15

Цикл “Біологія сексуальності” від студії Need зібрані теми, які пояснюють поведінку людини з біологічної точки зору. Кожен ролик містить інформацію, поширення якої важливе задля розвитку сексуальної освіти в Україні та руйнування стереотипів. Авторка курсу – Ярина Вишенська, спікерка тренінгів із сексуальної освіти для батьків і підлітків. Ярина сподівається, що після перегляду все те, що було незрозумілим, табуйованим чи здавалось випадковістю, набуде нових та цікавих сенсів.

Номер слайду 16

Розуміючи важливість сексуальної освіти, українським школам варто спробувати розпочати рух у напрямі статевого виховання, адже знання – це захист і зброя, які майбутні повноцінні члени суспільства використовуватимуть у своєму житті, формуючи нове свідоме середовище. Для того, щоб досягти цієї мети, такого роду виховання має починатися з раннього віку і має бути систематичним.

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
29 січня
Переглядів
261
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку